Glutenallergie symptomen: hoe weet je of je allergisch bent?

  1. Leestijd 3 min
  2. 25 03 2017
Deel dit bericht
glutenallergie symptomen

Glutenallergie, glutensensitiviteit of glutenintolerantie: wat zijn de symptomen?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst en haver. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: eigenlijk bestaat een glutenallergie helemaal niet. Deze term wordt vaak gebruikt, maar er is aangetoond dat een allergie voor gluten helemaal niet mogelijk is. Wél zijn een gevoeligheid voor gluten, coeliakie en tarwe-allergie mogelijk.

Glutensensitiviteit

Glutensensitiviteit, oftwel non-celiac glutensensitivity (NCGS), betekent een gevoeligheid voor gluten. Sommige mensen krijgen klachten na het eten van gluten en reageren goed op een glutenvrij dieet, maar hebben geen coeliakie of tarwe-allergie. Zij kunnen dan gevoelig zijn voor gluten.

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte en wordt ook wel glutenintolerantie genoemd. Dit is een aandoening die ontdekt kan worden door bloed te prikken en het nemen van een darmbiopt. Mensen met coeliakie kunnen gluten niet verdragen.

Gluten beschadigen het slijmvlies van de dunne darm, waardoor deze beetje bij beetje kapotgaat als het in contact komt met gluten. Uiteindelijk kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden en kunnen er allerlei klachten ontstaan.

Tarwe-allergie

Mensen met een tarwe-allergie kunnen niet goed tegen tarwe. Na het eten van tarweproducten (zoals brood, pasta en pannenkoeken) kunnen klachten als pijnlijke darmen, een verstopte neus en jeuk optreden.

Glutenallergie symptomen

Symptomen glutensensitiviteit

Een aantal van de klachten die mensen met glutensensitiviteit kunnen hebben:

  • Prikkelbare darm
  • Diarree
  • Constipatie
  • Opgeblazen gevoel
  • Buikpijn
  • Winderigheid
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn

De symptomen van glutensensitiviteit lijken op die van coeliakie, alleen is er bij mensen met glutensensitiviteit helemaal geen coeliakie vastgesteld. De dunne darm raakt niet beschadigd, maar er ontstaan wel nare klachten wanneer er gluten gegeten worden. De klachten verminderen zodra mensen met glutensensitiviteit glutenvrij gaan eten.

Diagnose glutensensitiviteit

Glutensensitiviteit in een erg jonge ‘aandoening’. Er is nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Vaak verminderen de klachten als er geen gluten meer gegeten worden, maar het kan ook zijn dat de klachten worden veroorzaakt door een ander eiwit dan gluten.

Om op glutensensitiviteit gediagnosticeerd te worden, moet er eerst uitgesloten worden dat er geen sprake is van coeliakie of een tarwe-allergie. Als dit niet het geval is, wordt er een periode lang een streng glutenvrij dieet gevolgd en worden de klachten bijgehouden door een arts of diëtist.

Deze klachten worden vergelijken met de klachten die ontstaan tijdens het eten van gluten. Had je veel klachten in de periode dat je gewoon gluten had, en waren deze klachten weg of verminderd in de periode dat je glutenvrij at? Dan kan het zijn dat je glutensensitiviteit hebt.

glutenallergie symptomen glutenallergie symptomen

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie