BBQ recepten: 6 x gezond grillgenot

  1. Leestijd 9 min
  2. 08 06 2023
Deel dit bericht
gezonde bbq recepten

It’s bbq time! De zon draait overuren, de dagen worden langer en de zonnebrand wordt weer uit de kast gehaald. De zomer is een feestje van zonnestralen waarbij we het stof weer van de barbecue mogen afblazen. Daarom wordt het tijd om een aantal heerlijke bbq recepten op een rij te zetten. Zodat ook jij tijdens het afvallen lekker met de rest mee kan doen en kan genieten van een zorgeloze bbq.

Voordeel van barbecuen

Naast dat bbq recepten ontzettend lekker zijn, brengt barbecueën een hoop voordelen met zich mee. Afhankelijk van het soort grill dat je hebt, is het een vrij makkelijke manier van koken. Zie het als een soort buitenkeuken die – zoals het woord eigenlijk al verklapt – buiten te gebruiken is. Ideaal met mooi weer!

Ook ideaal in het kader van massabereiding. Met drie, vijf of tien man? Geen probleem! Natuurlijk maakt het uit hoe groot de oppervlakte is, maar over het algemeen kun je in een vrij korte tijd voor veel mensen eten bereiden. Nog een voordeel: je staat niet verstopt in de keuken, maar te midden van de menigte. Het maken van bbq recepten brengt mensen samen! Wel zo fijn als je dan ook lekker mee kan doen zonder je schuldig te voelen ten opzichte van je dieet.

De misvattingen van barbecuen

Wie aan barbecueën denkt, zegt vlees. Vaak wordt gedacht dat deze vorm van koken gepaard gaat met hompen vlees en aangebrande hamburgers – wat slecht is voor de gezondheid. Dat gebeurt, maar hoeft absoluut niet zo te zijn.

Er is niks lekkerder dan groenten grillen op de barbecue, denk aan bijvoorbeeld een heerlijke sappige maiskolf bestrooid met zout en boter. Alsof er een engeltje over je tong piest. In deze post ontdek je nog meer hemelse vega recepten die onmisbaar zijn.

Ook, en we noemden het net al even, laten mensen vlees te lang op de grill liggen waardoor het vlees aanbrandt. Dat is slecht voor je omdat het kankerverwekkend is. Het werkt polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) in de hand, die schadelijk zijn voor je lichaam. Tips om het risico zo laag mogelijk te houden:

  • Gebruik je een bbq met kolen? Wacht tot de kolen die je gebruikt wit zijn geworden en tot er geen vuur meer zichtbaar is
  • Keer het vlees veelvuldig om. Dit voorkomt dat het vlees verbrandt
  • Toch een stukje aan laten branden (dus ook een stukje groente)? Gooi weg

Wat ook wel wil helpen is het aanschaffen van een goede bbq die bij jouw wensen past. Daarover hieronder meer.

maiskolf als bbq recept

Bbq kopen

Voordat je gulzig aan de slag kunt met de buitenkeuken om bbq recepten te maken, moet je een grill in huis halen. Over het algemeen is het vrij makkelijk om een huis-tuin-en-keuken-bbq in elkaar te bouwen. Mocht je liever een grillmeister in huis halen, kun je denken aan de volgende merken:

  • Weber
  • Big Green Egg
  • Barbecook
  • Boretti
  • Tristar
  • Princess
  • Cadac

Voor slechts honderd euro haal je al een prima Weber in huis, wat toch wel een van de meest populaire bbq is. Weinig te besteden maar wel trek in een barbecuesessie? Bij iedere supermarkt haal je wegwerpbarbecues voor weinig centjes. Niet heel groot, maar wel makkelijk in gebruik en spotgoedkoop. Perfect voor die heerlijke bbq recepten!

Ma’s tip: vind je het lastig om de juiste bbq te vinden? Het programma Radar van Avrotros zocht het voor je uit!

Barbecuen en koolhydraatarm

Bbq’en en koolhydraatarm gaan heel makkelijk samen. Doe wat je altijd doet, maar dan op een buitengrill. Denk aan het grillen van vis, diverse groenten en mager vlees. Geeft ook nog eens die heerlijke herkenbare barbecue smaak! Vaak maak je er ook nog een koud buffet bij dat (bijna altijd) bestaat uit licht frisse en gezonde zomerse salades.

Ma’s tip: inspiratie op doen voor salades bij de barbecue? Lees dan hier ons artikel voor 10 koolhydraatarme frisse salades!

6 x koolhydraatarme bbq recepten

Benieuwd wat je allemaal voor gezonds kan maken met een barbecue? We hebben een aantal heerlijke recepten voor je op een rijtje gezet (nummer 5 is ma’s favoriet).

1. Gepofte aubergine met yoghurt

bbq recept: gepofte aubergine met yoghurt bij een koolhydraatarm dieet.

Recept 1: gepofte aubergine met yoghurt

Nodig

  • 1 aubergine
  • 1 el griekse yoghurt
  • 1 tl peterselie
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Doen

  1. Verwarm de BBQ.
  2. Was de aubergine goed en snijd in de lengte in, maar niet helemaal tot onderaan (zo’n 3/4e dus).
  3. Neem een aluminium schaaltje en leg hier de aubergine in.
  4. Breng op smaak met olijfolie, zout en peper.
  5. Grill 50 minuten op de BBQ.
  6. Maak een sausje van de Griekse yoghurt en gehakte peterselie.
  7. Eet smakelijk.

2. Gegrilde groene asperges

Gegrilde asperges van de bbq. Koolhydraatarm recept.

Recept 2: gegrilde groene asperges

Nodig

  • 200 g groene asperges
  • peper en zout
  • citroensap

Doen

  1. Schil de asperges met een dunschiller vanaf de kop naar de onderkant.
  2. Snij de harde onderkant (ongeveer 1 cm) eraf.
  3. Leg de asperges op de hete barbecue of in een grillpan.
  4. Draai de asperges na een paar minuten, zodat alle kanten geleidelijk bruin worden.
  5. De asperges zijn gaar als ze lichtbruin zijn gekleurd.
  6. Voeg eventueel peper, zout en citroensap toe.

3. Zalmspiesjes

Zalmspiesjes recept van de bbq.

Recept 3: zalmspiesjes

Nodig

  • 200 g zalm
  • 1 limoen
  • 1 el dille
  • peper en zout
  • olijfolie

Doen

  1. Snijd de zalm in blokjes van ongeveer 2 cm.
  2. Snijd de limoen in plakjes.
  3. Rijg de zalm en limoen om en om aan lange satéprikkers.
  4. Druppel er wat olijfolie overheen en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  5. Bak de stokjes op de gourmet of barbecue.
  6. Bestrooi met wat dille.
  7. Wil je de zalm in de oven bakken? Dat kan ook! Leg de spiesjes dan ingepakt in aluminiumfolie in een ovenschaal en bak ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.

4. Italiaanse kipspiesjes

Bbq kip spies

Recept 4: Italiaanse kipspiesjes

Nodig

  • 1 kipfilet
  • 1/4 courgette
  • 4 cherrytomaatjes
  • 4 satéprikkers
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl oregano

Doen

  1. Snijd de kip in blokjes van circa 4 centimeter.
  2. Was de courgette en snijd in blokjes.
  3. Snijd de tomaatjes door de helft.
  4. Neem een satéprikker en houd even onder de kraan.
  5. Rijg de kipblokjes, courgetteblokjes en tomaatjes om en om aan de prikker.
  6. Doe dit voor alle satéprikkers.
  7. Besprenkel vervolgens met wat olie en bestrooi met een beetje oregano.
  8. Leg de spiesjes 8 tot 10 minuten op de barbecue tot de kip gaar is.

5. Gegrilde spiesjes met spruitjes

Gezonde spiesjes van de bbq met spruitjes en rauwe ham.

Recept 5: gegrilde spiesjes met spruitjes

Nodig

  • 100 g spruitjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 snuf peper
  • 4 satéprikkers lang
  • 4 plakken magere rauwe ham

Doen

  1. Maak de spruitjes schoon en kook ze halfgaar.
  2. Pers de knoflook en maak een meng met olijfolie en peper.
  3. Marineer hier de spruitjes in.
  4. Neem een satéprikker en rijg hieraan een plak spek met om en om een spruitje. Herhaal met de andere prikkers.
  5. Grill de spiesjes totdat de rauwe ham verkleurd is.

6. Pulled pork

Koolhydraatarm bbq recepten voor pulled pork.

Recept 6: Pulled pork

Nodig

  • 500 g varkensschouder ontbeend
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1/2 el komijn
  • 1/2 el uienpoeder
  • 1/2 el koriander
  • 1/2 el paprikapoeder
  • 1/2 el rozemarijn
  • 1/2 el chilipoeder
  • 1 laurierblad
  • 150 ml water

Doen

  1. Verwarm de bbq.
  2. Mix alle kruiden en specerijen.
  3. Wrijf de varkensschouder aan beide kanten goed in met de kruidenmix.
  4. Neem een braadslede en doe op de bodem het water en het laurierblaadje.
  5. Leg de varkensschouder in de braadslede en dek af met een laag aluminiumfolie.
  6. Zet de braadslede 4 uur op de BBQ.
  7. Haal na 4 uur de aluminiumfolie weg, giet het vocht uit de braadslede en bak de varkensschouder nog eens 25 minuten op de bbq.
  8. Haal het vlees eraf, wikkel nogmaals in met aluminiumfolie en laat een uur rusten.
  9. Haal vervolgens het vlees met twee vorken uit elkaar: et voilà, daar is je pulled pork!

Wat is jouw lievelingsgerecht voor op de barbecue? Laat het ons weten!

Heb je net iets te veel genoten. No problemo! Pak de draad gewoon weer op. Kies ervoor om weer een stap vooruit te zetten. Klik hier voor het 50 dagen Programma. Doorzetten is de sleutel tot succes. You got this!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Je eerste stap naar een blijvend slank figuur

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie