SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
It’s bbq time! De zon draait overuren, de dagen worden langer en de zonnebrand wordt weer uit de kast gehaald. De zomer is een feestje van zonnestralen waarbij we het stof weer van de barbecue mogen afblazen. Daarom wordt het tijd om een aantal heerlijke bbq recepten op een rij te zetten.
Naast dat bbq recepten ontzettend lekker zijn, brengt barbecuen een hoop voordelen met zich mee. Afhankelijk van het soort grill dat je hebt, is het een vrij makkelijke manier van koken. Zie het als een soort buitenkeuken die – zoals het woord eigenlijk al verklapt – buiten te gebruiken is. Ideaal met mooi weer!
Ook ideaal in het kader van massabereiding. Met drie, vijf of tien man? Geen probleem! Natuurlijk maakt het uit hoe groot de oppervlakte is, maar over het algemeen kun je in een vrij korte tijd voor veel mensen eten bereiden. Nog een voordeel: je staat niet verstopt in de keuken, maar te midden van de menigte. Het maken van bbq recepten brengt mensen samen!
Wie aan barbecuen denkt, zegt vlees. Vaak wordt gedacht dat deze vorm van koken gepaard gaat met hompen vlees en aangebrande hamburgers – wat slecht is voor de gezondheid. Dat gebeurt, maar hoeft absoluut niet zo te zijn.
Er is niks lekkerder dan groenten grillen op de barbecue, denk aan bijvoorbeeld een heerlijke sappige maiskolf bestrooid met zout en boter. Alsof er een engeltje over je tong piest.
Ook, en we noemden het net al even, laten mensen vlees te lang op de grill liggen waardoor het vlees aanbrandt. Dat is slecht voor je omdat het kankerverwekkend is. Het werkt polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) in de hand, die schadelijk zijn voor je lichaam. Tips om het risico zo laag mogelijk te houden:
Ook voor frituren geldt dat de kans op PAK aanwezig is. Frituur daarom nooit boven de 175 graden Celsius, vervang het frituurvet regelmatig en bak de producten goudgeel (dus niet te lang zodat ze bruin worden).
Tekst gaat door onder afbeelding
Voordat je gulzig aan de slag kunt met de buitenkeuken om bbq recepten te maken, moet je een grill in huis halen. Over het algemeen is het vrij makkelijk om een huis-tuin-en-keuken-bbq in elkaar te bouwen, maar alleen als je werkelijk verstand van zaken hebt is dat een goed idee. Mocht je liever een grillmeister in huis halen, kun je denken aan de volgende merken:
Voor slechts honderd euro haal je al een prima Weber in huis, wat toch wel een van de meest populaire bbq is. Weinig te besteden maar wel trek in een barbecuesessie? Bij iedere supermarkt haal je wegwerpbarbecues voor weinig centjes. Niet heel groot, maar wel makkelijk in gebruik en spotgoedkoop. Perfect voor die heerlijke bbq recepten!
Ma’s tip: vind je het lastig om de juiste bbq te vinden? Het programma Radar van Avrotros zocht het voor je uit!
Bbq’en en koolhydraatarm gaan heel makkelijk samen. Doe wat je altijd doet, maar dan op een buitengrill. Denk aan het grillen van vis, diverse groenten en mager vlees. Geeft ook nog eens die heerlijke herkenbare barbecue smaak! Vaak maak je er ook nog een koud buffet bij dat (bijna altijd) bestaat uit licht frisse en gezonde zomerse salades.
Ma’s tip: inspiratie op doen voor salades bij de barbecue? Lees dan hier ons artikel voor 10 koolhydraatarme frisse salades!
Benieuwd wat je allemaal voor gezonds kan maken met een barbecue? We hebben een aantal heerlijke recepten voor je op een rijtje gezet (nummer 5 is ma’s favoriet).
Recept 1: gepofte aubergine met yoghurt
Nodig
Doen
Recept 2: gegrilde groene asperges
Nodig
Doen
Recept 3: zalmspiesjes
Nodig
Doen
Recept 4: Italiaanse kipspiesjes
Nodig
Doen
Recept 5: gegrilde spiesjes met spruitjes
Nodig
Doen
Recept 6: Pulled pork
Nodig
Doen
Wat is jouw lievelingsgerecht voor op de barbecue? Laat het ons weten!
3 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelof de aldi
Spruitjes haal je bij jumbo
of de lidl