BBQ recepten: 6 x gezond grillgenot

  1. Leestijd 9 min
  2. 13 05 2018
Deel dit bericht
gezonde bbq recepten

It’s bbq time! De zon draait overuren, de dagen worden langer en de zonnebrand wordt weer uit de kast gehaald. De zomer is een feestje van zonnestralen waarbij we het stof weer van de barbecue mogen afblazen. Daarom wordt het tijd om een aantal heerlijke bbq recepten op een rij te zetten.

Voordeel van barbecuen

Naast dat bbq recepten ontzettend lekker zijn, brengt barbecuen een hoop voordelen met zich mee. Afhankelijk van het soort grill dat je hebt, is het een vrij makkelijke manier van koken. Zie het als een soort buitenkeuken die – zoals het woord eigenlijk al verklapt – buiten te gebruiken is. Ideaal met mooi weer!

Ook ideaal in het kader van massabereiding. Met drie, vijf of tien man? Geen probleem! Natuurlijk maakt het uit hoe groot de oppervlakte is, maar over het algemeen kun je in een vrij korte tijd voor veel mensen eten bereiden. Nog een voordeel: je staat niet verstopt in de keuken, maar te midden van de menigte. Het maken van bbq recepten brengt mensen samen!

De misvattingen van barbecuen

Wie aan barbecuen denkt, zegt vlees. Vaak wordt gedacht dat deze vorm van koken gepaard gaat met hompen vlees en aangebrande hamburgers – wat slecht is voor de gezondheid. Dat gebeurt, maar hoeft absoluut niet zo te zijn.

Er is niks lekkerder dan groenten grillen op de barbecue, denk aan bijvoorbeeld een heerlijke sappige maiskolf bestrooid met zout en boter. Alsof er een engeltje over je tong piest.

Ook, en we noemden het net al even, laten mensen vlees te lang op de grill liggen waardoor het vlees aanbrandt. Dat is slecht voor je omdat het kankerverwekkend is. Het werkt polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) in de hand, die schadelijk zijn voor je lichaam. Tips om het risico zo laag mogelijk te houden:

  • Gebruik je een bbq met kolen? Wacht tot de kolen die je gebruikt wit zijn geworden en tot er geen vuur meer zichtbaar is
  • Keer het vlees veelvuldig om. Dit voorkomt dat het vlees verbrandt
  • Toch een stukje aan laten branden (dus ook een stukje groente)? Gooi weg

Ook voor frituren geldt dat de kans op PAK aanwezig is. Frituur daarom nooit boven de 175 graden Celsius, vervang het frituurvet regelmatig en bak de producten goudgeel (dus niet te lang zodat ze bruin worden).

Tekst gaat door onder afbeelding

bbq recepten

Bbq kopen

Voordat je gulzig aan de slag kunt met de buitenkeuken om bbq recepten te maken, moet je een grill in huis halen. Over het algemeen is het vrij makkelijk om een huis-tuin-en-keuken-bbq in elkaar te bouwen, maar alleen als je werkelijk verstand van zaken hebt is dat een goed idee. Mocht je liever een grillmeister in huis halen, kun je denken aan de volgende merken:

  • Weber
  • Big Green Egg
  • Barbecook
  • Boretti
  • Tristar
  • Princess
  • Cadac

Voor slechts honderd euro haal je al een prima Weber in huis, wat toch wel een van de meest populaire bbq is. Weinig te besteden maar wel trek in een barbecuesessie? Bij iedere supermarkt haal je wegwerpbarbecues voor weinig centjes. Niet heel groot, maar wel makkelijk in gebruik en spotgoedkoop. Perfect voor die heerlijke bbq recepten!

Ma’s tip: vind je het lastig om de juiste bbq te vinden? Het programma Radar van Avrotros zocht het voor je uit!

Barbecuen en koolhydraatarm

Bbq’en en koolhydraatarm gaan heel makkelijk samen. Doe wat je altijd doet, maar dan op een buitengrill. Denk aan het grillen van vis, diverse groenten en mager vlees. Geeft ook nog eens die heerlijke herkenbare barbecue smaak! Vaak maak je er ook nog een koud buffet bij dat (bijna altijd) bestaat uit licht frisse en gezonde zomerse salades.

Ma’s tip: inspiratie op doen voor salades bij de barbecue? Lees dan hier ons artikel voor 10 koolhydraatarme frisse salades!

6 x koolhydraatarme bbq recepten

Benieuwd wat je allemaal voor gezonds kan maken met een barbecue? We hebben een aantal heerlijke recepten voor je op een rijtje gezet (nummer 5 is ma’s favoriet).

1. Gepofte aubergine met yoghurt

bbq recepten

Recept 1: gepofte aubergine met yoghurt

Nodig

  • 1 aubergine
  • 1 el griekse yoghurt
  • 1 tl peterselie
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Doen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was de aubergine goed en snijd in de lengte in, maar niet helemaal tot onderaan (zo’n 3/4e dus).
  3. Neem een ovenschaal en leg hier de aubergine in.
  4. Breng op smaak met olijfolie, zout en peper.
  5. Doe de ovenschaal 50 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Maak een sausje van de Griekse yoghurt en gehakte peterselie.
  7. Eet de aubergine met de Griekse yoghurt.

2. Gegrilde groene asperges

bbq recepten

Recept 2: gegrilde groene asperges

Nodig

  • 200 gram asperges wit of groen
  • peper en zout
  • citroensap

Doen

  1. Schil de asperges met een dunschiller vanaf de kop naar de onderkant.
  2. Snij de harde onderkant (ongeveer 1 cm) eraf.
  3. Leg de asperges op de hete barbecue of in een grillpan.
  4. Draai de asperges na een paar minuten zodat alle kanten geleidelijk bruin worden.
  5. De asperges zijn gaar als ze lichtbruin zijn gekleurd.
  6. Voeg eventueel peper, zout en citroensap toe.

3. Zalmspiesjes

bbq recepten

Recept 3: zalmspiesjes

Nodig

  • 200 gram zalm
  • 1 limoen
  • 1 el dille
  • peper en zout
  • olijfolie

Doen

  1. Snijd de zalm in blokjes van ongeveer 2 cm.
  2. Snijd de limoen in plakjes.
  3. Rijg de zalm en limoen om en om aan lange satéprikkers.
  4. Druppel er wat olijfolie overheen en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  5. Bak de stokjes op de gourmet of barbecue.
  6. Bestrooi met wat dille.
  7. Wil je de zalm in de oven bakken? Dat kan ook! Leg de spiesjes dan ingepakt in aluminiumfolie in een ovenschaal en doe die ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.

4. Italiaanse kipspiesjes

bbq recepten

Recept 4: Italiaanse kipspiesjes

Nodig

  • 1/4 courgette
  • 0.5 kipfilet
  • 4 cherrytomaatjes
  • 1 tl oregano
  • 1 tl olijfolie
  • 2 satéprikkers

Doen

  1. Snijd de kip in grove stukken.
  2. Was de courgette en snijd in blokjes.
  3. Snijd de tomaatjes door de helft.
  4. Neem een satéprikker en houd even onder de kraan. Rijg nu de kipstukjes, courgetteblokjes en tomaatjes om en om aan de prikker.
  5. Doe dit voor alle satéprikkers.
  6. Besprenkel vervolgens met wat olie en bestrooi met een beetje oregano.
  7. Leg de spiesjes 8 tot 10 minuten op de barbecue tot de kip gaar is.

5. Gegrilde spiesjes met spruitjes

bbq recepten

Recept 5: gegrilde spiesjes met spruitjes

Nodig

  • 100 gram spruitjes
  • 2 plakken ontbijtspek lang
  • 1 el boter
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • peper
  • 2 satéprikkers lang

Doen

  1. Maak de spruitjes schoon en kook ze halfgaar.
  2. Pers de knoflook en maak een marinade door olijfolie, knoflook en peper met elkaar te mengen.
  3. Marineer hier de spruitjes in.
  4. Neem een lange satéprikker en rijg hieraan een plak spek met om en om een spruitje. Doe dit voor twee prikkers.
  5. Verwarm een beetje boter in de koekenpan en bak/grill hierin de spiesjes tot de plakken spek lekker krokant zijn.

6. Pulled pork

bbq recepten

Recept 6: Pulled pork

Nodig

  • 500 gram varkensschouder ontbeend
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 1/2 el komijn
  • 1/2 el uienpoeder
  • 1/2 el koriander
  • 1/2 el paprikapoeder
  • 1/2 el rozemarijn
  • 1/2 el chilipoeder
  • 1 laurierblad
  • 150 ml water

Doen

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Meng de kruidenmix door elkaar.
  3. Wrijf de varkensschouder aan beide kanten goed in met de kruidenmix.
  4. Neem een braadslede en doe op de bodem het water en het laurierblaadje.
  5. Leg de varkensschouder in de braadslede en dek af met een laag aluminiumfolie.
  6. Doe de braadslede 4 uur in de oven.
  7. Haal na 4 uur de aluminiumfolie weg, giet het vocht uit de braadslede en bak de varkensschouder nog eens 25 minuten in de oven.
  8. Haal het vlees uit de oven, wikkel nogmaals in met aluminiumfolie en laat een uur rusten.
  9. Haal vervolgens het vlees met twee vorken uit elkaar: et voilà, daar is je pulled pork!

Wat is jouw lievelingsgerecht voor op de barbecue? Laat het ons weten!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een antwoord