Wortel gezond?

Waarom is wortel gezond? Wortels zijn echt vitamine A bommetjes. Dit ontwikkelt jouw gezichtsvermogen en de superpower om 's nachts beter te zien.

  1. Leestijd 5 min
  2. 19 08 2020
Deel dit bericht
wortel is een gezonde groente en dankzij de oranje kleur bevat hij veel caroteen

De wortel of peen is een oranje knolgewas. Het is een gedomesticeerde versie van de wilde wortel. Naast oranje bestaat er ook een paarse, zwarte, rode, witte en gele variant. Deze groente heeft de reputatie goed te zijn voor je ogen. In elk geval verraad de kleur dat er bètacaroteen in zit. Dat is erg goed voor je gezondheid.

Wortel heeft een zoete smaak en het past in gerechten uit alle windstreken. Een frisse salade of Hollandse stamppot, wokken in een oosters gerecht of als basis voor een Italiaanse pastasaus.

  1. Waarom is wortel gezond?
  2. Feitjes en kennis
  3. Voedingswaarde van wortels
  4. Vers uit Nederland verkrijgbaar
  5. Koolhydraatarme recepten met worteltjes

Wat

Wortels, Worteltjes, Bospeen, Waspeen, Winterpeen. Een knol en stengelgroente uit de schermerbloem familie (net als selderij en peterselie).

Kopen

Een verse wortel voelt hard en niet buigzaam. Het loof moet er fris uitzien. Zonder loof kan je wortels zo’n tot 2 weken koel bewaren in een gaatjes zak.

Wanneer

Winterwortel is het hele jaar vers uit Nederland verkrijgbaar.

De Hollandse bospeen of worteltjes van mei t/m oktober.


Waarom is wortel gezond?

Afvallen. Wortelen bevatten veel vezels. Hierdoor is het erg geschikt om mee te nemen als gezonde snack. Het geeft je een verzadigd gevoel.

Vezels. In 100 gram peen zit 3,4 gram vezels. Dat is ongeveer 10% van de ADH. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en zijn essentiële voedingsstoffen voor ons lichaam.

Vitamine A. Een wortel is echt een vitamine A bommetje. In een portie van 100 gram heb je al 166% van je dagelijkse behoefte aan vitamine A, of retinol.  Vitamine A support je immuunsysteem en gezichtsvermogen. Bovendien krijg je er een mooie egale huid van.

Hart- en vaat ziekten. Het eten van voedsel rijk aan bètacaroteen verlaagt de kans op hart- en vaat ziekten met 35 tot 45%.

Obstipatie. Vezels dragen bij aan een gezonde stoelgang.

Worteltjes zijn goed voor je ogen

Fabeltje of feit? Wel degelijk de waarheid! De aanwezige bètacaroteen wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A. Van deze vitamine is bekend dat het celgroei, de gezondheid van slijmvliezen, huid en haar bevorderd én bijdraagt aan het gezichtsvermogen.

Daarnaast zorgen worteltjes ook voor een grote hoeveelheid rodopsine. Dit paarse pigment helpt zorgt ervoor dat we bij weinig licht ook kunnen zien.

Deze waarheid heeft mythische vormen aangenomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er was in die tijd een groot voedseltekort, maar wortelen waren ruimschoots beschikbaar. De Britse Royal Air Force vermelde dat het eten van wortel er voor zorgt dat je ’s nachts de vijand goed kon zien. Dat gerucht heeft er voor gezorgd dat de piloten braaf hun bordje groente op aten.

En als je nu nog twijfelt of worteltjes goed zijn voor je ogen.., heb je ooit een konijn met een brilletje gezien?

Feitjes en kennis

Wanneer het een wortel of een peen is

Wortels en penen zijn verschillende benamingen voor dezelfde groente. De winterwortel (of -peen) is het hele jaar door verkrijgbaar. Deze variant is vaak groter en harder dan de wortel. Met het loof eraan wordt het verkocht als bospeen. Zonder loof en reeds schoongemaakt heet een waspeen.

Haal het maximale uit je peen

Veel van de voedingsstoffen uit de peen worden beter door je lichaam opgenomen als deze gegaard is. Daarnaast helpt vet je lichaam met het omzetten van bètacaroteen naar Vitamine A. Daarom werden worteltjes vroeger vaak met roomboter geserveerd.

Wortels koken

Snijd eerst het aanwezige loof van de peen. Het is verstandige eerst de wortelen te wassen en dan te schrappen. Met het schrappen bedoelen we het schillen of schrapen van het buitenste laagje. Dit kan met een mesje (schrapen) of een dunschiller.

Dan snijd je een plakje van de boven- en de onderkant.

Wortelen bereiden

Wortel of peen kan je koken, stomen, stoven of roerbakken. Rauw eten in plakjes of geraspt. Voor de experimenterende kok zijn glaceren, karamelliseren en pureren een optie.  


Voedingswaarde wortel

Energie33 kcal Energie 140 kj
Koolh. 5,2 gr Vet0,2 gr
Eiwit1 gr Suikers 4,9 gr

Vitamines

Vit. A1,5 mgVit. B30,6 mg
Vit. B10,07 mgVit. B5 0,27 mg
Vit B20,05 mgVit. B1113 µg
Vit E0.5 mgVit. K7,7 µg

Mineralen

Natrium60 mg IJzer 2,1 mg
Kalium290 mgMagnesi.10 mg
Calcium40 mgKoper0,13 mg
Fosfor35 mgZink0,6 mg


De voedingswaarden per 100 gram.


Vers uit Nederland verkrijgbaar

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December

Bovenstaand schema geldt voor de Hollandse bos-, of waspeen. De winterwortel is het hele jaar verkrijgbaar.

Koolhydraatarme recepten met wortel

Ontbijt en smoothies

Recepten voor wortelsoep

Diner recepten


Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie