Kun je afvallen door veganistisch eten? Ja!

 1. Leestijd 14 min
 2. 08 07 2018
Deel dit bericht
veganistisch eten

Afvallen door veganistisch eten kan, ook na of tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet!

Wat is veganistisch eten?

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: gezond leven is hot! Biologische winkels, organic markten en veganistische restaurants -ze poppen als wormen uit de grond. Ja, ook veganisme wordt steeds populairder.

Maar wat houd dat nu eigenlijk in, veganistisch eten?

Iemand die zichzelf veganist noemt gebruikt geen dierlijke producten. Dit betekent dat hij of zij geen vlees eet, maar ook geen zuivel (melk, yoghurt, boter of mayonaise) of producten die van dieren afkomstig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan honing. Of leren schoenen. Lees hier over het verschil tussen een vegetariër en een veganist.

Dat laatste is niet op alle veganisten van toepassing. Net als de flexitariër (een vegetariër die af en toe wel een stukje vlees eet) zijn er ook flexi-veganisten. Zij eten bijvoorbeeld doordeweeks geen dierlijke producten, maar letten in het weekend of als zij uit eten gaan minder op hun dieet. Eigenlijk hetzelfde als een cheat-day dus.

Ook zijn er veganisten die zich wel streng houden aan het dieet, maar bijvoorbeeld wel andere dierlijke producten gebruiken, zoals een leren tas, schoenen of zeep.

Wat eet een veganist dan wel?

Gelukkig zijn er ook een heleboel producten die wel passen binnen een veganistisch dieet plan. Als veganist gebruik je over het algemeen het liefst biologische producten. Je wilt immers dat de natuur en jouw lichaam zo min mogelijk worden belast door je eigen eetpatroon.

TIP van MA: Ook als niet-veganist raad ik je aan zoveel mogelijk biologische producten te kopen. Dit is niet alleen beter voor de natuur, maar ook voor jouw eigen lichaam. Dat wordt namelijk langzaam vergiftigd als je meer en meer bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt. Helaas worden die voor de massaproductie van groenten en fruit wel veel gebruikt.

Heb je een beperkt budget? Ga dan eens naar de markt of focus op de aanbiedingen in de supermarkt. En was je groenten en fruit altijd voor je dit eet of in een maaltijd verwerkt ?

een vegetarisch dieet schema is makkelijk en gezond, hier vind je ma's vegetarisch weekmenu (2)

Producten die geschikt zijn binnen een veganistische levensstijl zijn:

 • Groenten en fruit
 • Noten, zaden en pitten
 • Vlees- en zuivelvervangers

Dit wijkt dus helemaal niet zo veel af van een koolhydraatarme levensstijl! Waarom zou je er dan toch voor kiezen over te stappen op veganistisch eten?

Waarom worden mensen veganist?

Hoewel het nog steeds een belangrijke reden is om te kiezen voor veganistisch eten, is dierenleed allang niet meer het enige motief. Belangrijke redenen om veganist te worden zijn het terugdringen van negatieve effecten die vlees eten heeft op het milieu, maar ook de negatieve klachten die dit heeft op jouw eigen lichaam!

Mensen kiezen voor veganisme uit overweging voor:

 • Voorkomen van dierenleed
 • Een beter milieu
 • Een gezonder lichaam

De vleesindustrie is ongezond, ook voor jou

Dat er voor menselijke vleesconsumptie onnodig veel dieren (vaak op vreselijke wijze) worden afgemaakt, hoeven we jou vast niet meer te vertellen. Tijdens hun leven wordt voor deze dieren vaak ook niet goed gezorgd. Dat hoeft niet direct zichtbaar te zijn.

De vleesindustrie is zo hard gegroeid en zo massaal, dat de voeding die dieren krijgen in grote getale en goedkoop geproduceerd moet worden. Dit zorgt ervoor dat deze diervoeding ongezond is. Ongezonde stoffen nestelen zich niet alleen in het vlees, maar ook in bijvoorbeeld de melk of eieren die een dier  geeft. Daarvan wordt dan weer jouw broodbeleg, stukje kaas en de boter op je boterham gemaakt.

Bovendien is er geen goed zicht meer op de stallen waar de dieren worden gehouden. Heb je het fipronil schandaal meegekregen? Kippenhokken werden gereinigd met een verboden stof die ook in de eieren terecht kwam. Ontelbare miljoenen (biologische!) eieren in binnen- en buitenland moesten worden vernietigd omdat zij onveilig voor de gezondheid bleken.

En de kippen? Het bleek jaren te gaan duren voor de gevaarlijke stoffen weer uit deze dieren weggetrokken waren. Dat betekent dat zowel het product kip als ei overbodig was geworden. Miljoenen kippen zijn daarom naar de slacht gebracht…

Dit soort schandalen gebeurt gewoon onder onze ogen, maar we hebben er geen weet van tot iemand het (vaak per toeval) ontdekt.

Barbecueën? Check hier 7 overheerlijke vegetarische BBQ recepten!

Veganisme en het milieu

Al jarenlang staan de kranten er vol mee: het gaat slecht met ons milieu. De aarde warmt langzaam op, er is een enorme overbevolking, en die bevolking moet allemaal eten. Als we ons huidige eetpatroon doorzetten, is er straks geen gezonde mens en geen gezond stukje aarde meer over.

Wist jij dat:

 • De totale vleesconsumptie meer belastend is voor het milieu dan autorijden, of zelfs vliegen?
 • Gewassen waarop dieren grazen, maar ook de weilanden die worden gebruikt om het voer voor alle koeien, varkens, schapen en kippen te laten groeien, moeten worden bijgehouden met ontelbaar veel liters water?
 • Je door het volgen van een veganistisch dieet jouw ecologische voetafdruk met wel 73% vermindert?

Hoe anders zou de wereld eruit zien als we allemaal zouden overstappen op veganistisch eten.

En dat is nog niet alles, want niet alleen de wereld word beter van het veganisme; ook jouw eigen lichaam heeft er veel profijt van!

buikvet verliezen stappenplan

Gezondheidsklachten verdwijnen door een veganistisch dieet

Zoals bekend worden veel bekende, lichamelijke klachten veroorzaakt door een slecht voedingspatroon. Koolhydraatarm eten is een belangrijke keuze die veel van deze klachten verminderd of zelfs weghaalt.

Echter, heb jij een trage schildklier, last van slechtwerkende darmen, last van je nieren of huidproblemen? Dan zou de oorzaak zou zomaar eens kunnen liggen bij vlees en zuivel. Het menselijk lichaam is namelijk van nature helemaal niet gewend aan het eten van vlees of het drinken van melk.

Steeds meer onderzoeken wijzen zelfs uit dat de hormonen in vlees (deze zitten in de dieren zelf, maar worden ook ingespoten) een gevaarlijke factor zijn voor het ontstaan van ernstige ziekten zoals kanker en diabetes. Het laten staan van dierlijke producten zou dus betekenen dat jij minder kans hebt dit soort ziekten te ontwikkelen.

De meest voorkomende ziekten die je kunt krijgen door het eten van vlees en zuivel zijn:

 • Kanker
 • Diabetes (ook wel: suikerziekte)
 • Hart- en vaatzieketen (te hoog cholesterol of te hoge bloeddruk)
 • Verouderingsziekten (zoals dementie, Parkinson of Huntington)
 • Een slechte huid
 • Vermoeidheidsklachten

Naast het verdwijnen of voorkomen van deze opzichtige klachten heeft veganistisch eten ook een positief effect op het immuunsysteem en je algehele energiepijl.

Je zult dus over het algemeen veel lekkerder in je vel zitten!

Afvallen en een veganistisch dieet: een goede combinatie

En dat is niet het enige. Jij bent waarschijnlijk geïnteresseerd in koolhydraatarm eten omdat je graag snel en op een gezonde manier gewicht wilt verliezen. Hoewel veganisme een levensstijl is, en dus niet per se een dieet met als resultaat snel afvallen, is dit vaak wel een bijwerking van overstappen op veganistisch eten.

We hebben al een aantal keer benoemd dat een koolhydraatarm dieet voor de meeste mensen goed vol te houden is. Als jij eenmaal de knop hebt omgezet en bent gewend aan je nieuwe levensstijl, kun je dit doorzetten en vliegen de kilo’s eraf.

Wil je echter nog sneller resultaat of sta je met koolhydraatarm eten stil, dan is veganistisch eten een goede optie. Ook als lichamelijke klachten zoals een slechte darmflora, een pijnlijke schildklier of nieren of een onrustige huid of laag energiepijl blijven opspelen, kan overstappen op veganistisch eten weleens de oplossing zijn.

Waarom afvallen door plantaardig voedsel?

Het grootste verschil met het Koolhydraat 50 dagen programma is het aantal vezels dat mensen die volgens een veganistisch dieet binnenkrijgen. Groenten en fruit zitten boordevol vezels, en die geven je een verzadigd gevoel dat langer aanhoudt.

Bovendien zitten in dierlijke producten, zoals vlees en zuivel, verzadigde vetten. Veganisten vervangen deze voeding door producten met weinig vet. Dat scheelt dus direct een hoop ongezonde calorieën!

TIP van MA: Welke vetten zijn gezond? Alles over gezonde vetten lees je hier.

Je zult zien dat als je start met veganistisch eten, je in het begin meer tijd besteed aan boodschappen doen. Het is belangrijk etiketten te checken op dierlijke stoffen zoals stremsels, gelatine of sporen van melk. Dit betekent dat je ook sneller andere ‘foute’ toevoegingen, zoals meer E-nummers of onnodige suikers zult opmerken.

Bovendien zul je meer in de keuken staan om eigen varianten op producten te maken. Sauzen, spreads, pakjes en zakjes… ze bevatten vaak sporen van dieren, maar ook van andere ongezonde toevoegingen! Alleen al door kant en klare voedingsmiddelen te laten staan zul je veel minder suikers en vetten binnenkrijgen. Dat is niet alleen veel gezonder; het helpt natuurlijk ook erg bij het afvallen!

Als veganist ben je dus bewuster bezig met je voeding. Je let meer op wat je eet en zult als resultaat een slanker, gezonder lichaam krijgen.

afvallen door yoga

Hoe snel kan ik afvallen met veganistisch eten?

Zoals eerder genoemd is veganisme geen dieet om af te vallen. Om de vegan lifestyle vol te houden, is het belangrijk dat je een keuze maakt op basis van genoemde redenen.

Wil jij dierenleed voorkomen, de natuur en het milieu een duwtje in de goede richting geven of een gezonder lichaam? Dan maak jij een weloverwogen keuze en kun je veganistisch eten met behulp van deze overtuiging volhouden.

Als je eenmaal bezig bent zul je zien dat je niet alleen veel lekkerder in je vel zit, je zult ook gewicht gaan verliezen. Zelfs als je het Koolhydraatarm 50-dagen programma hebt geprobeerd, gaan er nog een paar kilo’s af als je overstapt op het veganisme.

LET OP: veganisme is geen dieet waarmee je snel gaat afvallen. In vergelijking met een normaal, koolhydraatarm dieet, verliezen mensen die veganistisch eten ongeveer 2 tot 3 kilo meer.

Is een veganistisch dieet plan iets voor mij?

Waarom wil jij veganist worden?

Als jij alleen wilt afvallen ga je veganistisch eten waarschijnlijk niet volhouden. Je zult meer moeten letten op je eetpatroon en vooral in het begin zul je meer tijd kwijt zijn aan het doen van boodschappen en het bereiden van gezonde, diervrije maaltijden.

Vind jij het echter belangrijk dat de wereld om je heen veranderd? Loop je al jaren rond met gezondheidsklachten die maar niet verdwijnen?

Dan kan veganisme voor jou zomaar de oplossing zijn. Je hebt een duidelijk doel en daar ga je naartoe werken. Zodra je de verschillen aan je lichaam begint te merken is alle moeite het dubbel en dwars waard.

Ook als je dierenleed wilt voorkomen of een steentje wilt bijdragen aan een beter milieu geldt: alle kleine beetjes helpen. Door veganist te worden verminder je jouw persoonlijke ecologische voetafdruk met 73%!

Een duidelijk voorbeeld van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’.

TIP van MA: Wil jij veganistisch eten eens proberen? Maar weet je niet waar je moet beginnen?  De Happy Vegan in 4 Weken Challenge laat je kennismaken met veganistisch eten. Zo kun jij onbezorgd kijken of dit voor jou werkt!

10 tips voor vegetarisch afvallen

Een veganistisch menu, hoe ziet dat eruit?

Om je een beetje een idee te geven van wat er binnen een veganistisch dieet zoal op het menu staat, hebben we hieronder voor jou een voorbeeld van een dagmenu gemaakt.

Klik op links voor de volledige recepten!

(of groentelasagne, gewoon omdat ‘ie zo lekker is ?)

Wil jij dit voorbeeld vergelijken met een koolhydraatarm dieet? Bekijk dan hier ons voorbeeld van een koolhydraatarm weekmenu.

Veganistisch dieet recepten

Dat was nog maar een kleine greep uit de veganistische keuken! Wil je meer voorbeeldrecepten bekijken? Net als op onze website, worden op de website van Happy Vegan iedere dag nieuwe, lekkere veganistische recepten gepost.

Helemaal gratis!

Happy Vegan, Happy Days…

Omdat wij de natuur net zo gezond willen houden als jouw lichaam, zijn wij van Makkelijk Afvallen gestart met een nieuwe tak: Happy Vegan.

In hetzelfde format als het Koolhydraatarm 50-dagen Programma, hebben we een veganistisch programma met weekmenu’s voor 4 weken samengesteld.

Het E-book bestaat uit:

 • Tips & tricks voor de beginnende (en gevorderde) veganist
 • Overheerlijke vegan weekmenu’s (met compleet uitgewerkte recepten)
 • Handige boodschappenlijstjes (zo weet je direct welke producten jij als veganist allemaal in huis moet halen)

Het programma is erop gericht jou in vier weken te laten wennen aan een veganistisch leven. Ook erg geschikt om gewoon eens te kijken of veganistisch eten iets voor je is!

 

vegan in 4 weken challenge maand happy

Wil jij veganistisch eten eens proberen maar weet je niet waar je moet beginnen? De Happy Vegan in 4 weken Challenge helpt je op weg met weekmenu’s en boodschappenlijstjes. Het boek staat daarnaast vol informatie voor de beginnende, en gevorderde veganist!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie