Portobello. Roemwaardige paddo of over het paard getilde champignon?

Is Portobello de meest gezonde champignon en val je er sneller mee af? Ontdek het in deze post.

  1. Leestijd 6 min
  2. 21 07 2022
Deel dit bericht
Portobello gezond bij koolhydraatarm dieet

Ontdek in deze post of al dat spacen over Portobello het echt waard is 🙂 Is deze paddenstoel zo wonderbaarlijk gezond? 1 ding is zeker. Gevuld, gegrild of als koolhydraatarm hamburgerbroodje; portobello’s zijn gewoon voortreffelijk lekker!

Leer hoe je ze nóg lekkerder laat smaken en er is meer… iets met gegarandeerd afvallen. En als echte paddo liefhebber sta je altijd open voor een nieuw Portobello Recept, toch? Scroll snel verder. 

Wat is Portobello?

Het is simpelweg een knoeperd van een kastanjechampignon, oftewel de vrucht van een schimmel aka paddo. De eetbare variant 😉 Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit het grote Amerika. Al snel hebben ze ons kikkerlandje veroverd. En kan je gewoon het hele jaar door van Hollandse bodem genieten. 

Hieraan herken je echte Portobello’s:

✅ een iets nootachtige smaak 

✅ lekker stevige, vlezige en sappige structuur

✅ deze kanjers hebben een doorsnede van zo’n 12 centimeter 

De perfecte formule voor alle paddo liefhebbers, nietwaar? Vullen, grillen, als vega hamburger; niks is te gek. Nu bidden dat deze joekels ook zo roemwaardig gezond zijn. En passen ze binnen een koolhydraatarm dieet? Vind het antwoord hieronder.  

Portobello gezond 

JA! Deze joekels zijn echte brain foods. Dit is waarom: 

Waarom is Portobello goed voor je gezondheid? 

  1. B-vitamines. Goed voor je concentratievermogen, geheugen en energiepeil
  2. Extreem rijk aan kalium. Reguleert je bloeddruk
  3. Koper. Voor een stralende huid en glanzend haar 
  4. Bevat weinig calorieën 
  5. Is koolhydraatarm

Conclusie: niet alleen goed voor je gezondheid en vitaliteit. Ook lekker om zonder schuldgevoel van te snoepen als je een aantal kilo’s kwijt wil en een koolhydraatarm dieet volgt. 

Is deze reuze champignon gezonder dan andere?

Vind hieronder de belangrijke verschillen tussen ´gewone´ witte champignons en Portobello´s. Of scroll snel door naar de conclusie. Oh, en laat die hersens maar kraken. Er staan zo toch een paar genotzalige Portobello recepten voor je klaar om je geheugen mee op te frissen 🙂

Voedingswaarde Portobello Per 100 gram RI*
Energie29 kcal
Vet0.1 g
Koolhydraten4.3 g
Eiwit2.5 g
Voedingsvezels0.6 g
Vitamine B33.8 mg 23.75%
Vitamine B51.5 mg 25%
Kalium448 mg 22.4%
Koper0.29 mg 29%

Voedingswaarde Champignon Per 100 gram RI*
Energie18 kcal
Vet0.5 g
Koolhydraten0.4 g
Eiwit2.3 g
Voedingsvezels2.3 g
Vitamine B30 mg 0%
Vitamine B50 mg 0%
Kalium320 mg 16%
Koper0.72 mg 72%
*Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 KJ/ 2000 kcal). 

Conclusie: voor de B-vitamines en kalium moet je dus echt bij de grote champs zijn. Goed opgelet? Dan heb je gezien dat portobello’s ook ietsje meer koolhydraten bevatten. No problemo! Nog steeds koolhydraatarm genoeg om perfect binnen een koolhydraatarm dieet te passen (bron). 

TIP: Wil je afvallen én weet jij ook nog niet zo goed wat je allemaal niet en juist wél mag eten? Bespaar een hoop tijd en moeite. Bekijk hier alle voordelen van het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma.

Handige tips: in 3,2,1

Wacht! Voordat je enthousiast en half watertandend begint, lees eerst nog even deze tips. Van schoonmaken tot ultiem genot. Het maakt je leven net even iets makkelijker, gezonder en lekkerder.

3. Schoonmaken

Wassen in een absolute ‘NO-GO’! Portobello’s werken als een spons en zuigen het water op. Dat gaat ten koste van de smaak. Borstel makkelijk en snel alle kleine zwarte spikkels er vanaf. Heb je geen borstel? Gebruik dan gewoon een keukenpapiertje.

Wist je dat? Die zwarte spikkels geen zandkorrels zijn! Het is compost of mest. Dat is namelijk de voedingsbodem waar deze paddenstoelen op groeien. 

2. Bereiding

Wat je maar wil: koken, stoven, vullen, grillen. Maak er een feestje van. Zoals wij deden met de recepten hieronder. Ik raad niet aan ze rauw te eten. De restjes mest die mogelijk op jouw paddenstoel zitten kunnen voor voedselvergiftiging zorgen. Even verhitten dus.   

1. Bewaren 

  • In de koelkast. Het beste is om ze in de originele verpakking te bewaren. Maximaal 5 dagen. Daarna is de kans groot dat ze slijmerig worden. Nope, bedankt. Hoe verser, hoe beter.
  • In de diepvries. Kan, tot 3 maanden. Maar! Bak ze wel eerst even op. Rauw invriezen wordt geen succes, omdat Portobello hoofdzakelijk uit water bestaat. Bij het ontdooien gaat al het vocht verloren en bye bye Portobello. Je houdt bijna niets over.  

Waar blijft genieten dan?! Nou, proef het zelf maar. Vind je genot hieronder.  

4 x genotzalig Portobello Recept

Laat Portobello je nóg lekkerder smaken. Stuk voor stuk recepten volgens de Makkelijk Afvallen Methode. Gezond genieten van eten. Zonder schuldgevoel! Dat wil je toch elke dag? Bekijk onderaan de post, hoe je dat makkelijk doet.

Portobello burger

Heb je zin in een cheeseburger, maar niet in de koolhydraten? Maak deze cheeseburger met portobello! Weer eens wat anders, maar ontzettend lekker 🙂
portobello burger

Portobello met gerookte zalm

Stop met zwammen, maak deze smeuïge Portobello uit de oven met warm gerookte Zalm.
Portobello uit de oven gevuld met zalm voor ketogeen dieet.

Gevulde portobello met geitenkaas en spinazie

Heb jij al eens portobello gegeten? De smaken van de portobello, geitenkaas en spinazie komen in dit gerecht optimaal tot hun recht!
gevulde portobello

Risotto van paddestoelen

Paddenstoelenrisotto is risotto gemaakt van paddenstoelen. Zonder rijst en dus koolhydraatarm. Je brengt deze lunch op smaak met sojasaus. Beleg er een koolhydraatarme brood mee en je hebt een heerlijke en gezonde hartige lunch. Of neem een grotere portie en eet het als diner.
Risotto recept voor de lunch champignons en roggebrood

Eten zonder schuldgevoel. Dat smaakt naar meer, toch? Niet meer stressen over het doen van de juiste gezonde boodschappen. Alleen maar lekker, makkelijk en gezond eten. En het leuke is; afvallen is gegarandeerd 🙂 Ontdek hier hoe je dat doet met het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Geef een reactie