4 X Pompoensoep Recepten Die Onmisbaar Zijn Deze Herfst

Het nieuwe seizoen is begonnen! Pompoensoep past daar helemaal bij. Een super leuke bezigheid tijdens de herfst.

  1. Leestijd 9 min
  2. 30 09 2021
Deel dit bericht
pompoensoep

De herfst is begonnen. Ik houd van de zomer, maar ik vind dit toch wel een van de mooiste seizoenen die er is. De verschillende, warme kleuren aan de bomen, gezellige truien die weer uit de kast komen en het kacheltje dat weer aan gaat.

De herfst is gezellig. Tenminste, je kunt het heel gezellig maken! Steek wat kaarsen aan en spendeer de dag in de keuken met de lekkerste herfstrecepten. De pompoen past hier helemaal bij, daarom zetten we 4 x pompoenrecepten op een rijtje voor je die onmisbaar zijn tijdens de herfst.

Pompoensoep recepten

Nu we richting de winter gaan is het heerlijk om even op te warmen met een soepje. Zelf soep maken is leuk (echt waar!) en ook veel gezonder dan een kant-en-klaar soepje kopen uit de supermarkt. Hier zitten namelijk veel toegevoegde stofjes in die het mogelijk maken om de soep langer te bewaren. Vers is dus gewoon veel lekkerder én gezonder.

Ik heb mijn top 4 hieronder gezet, van pittig tot zoet, er is voor elk wat wils.

Pittige pompoensoep

pittige pompoensoep recept

Ingrediënten

  • 200 g pompoen oranje
  • 250 ml groente bouillon
  • 25 ml kokosmelk
  • 0.5 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 0.5 rode peper
  • 1 tl zwarte peper korrels
  • 1 tl kurkuma
  • 2 takjes verse peterselie
  • 1 tl pompoenpitten
  • 1 tl olijfolie

Instructies

  • Bereid de bouillon volgens de verpakking.
  • Snijd de sjalot in ringetjes en snijd de knoflook, rode peper en peterselie fijn.
  • Was de wortel en pompoen en snijd in grove stukken (die je makkelijk kunt pureren). De pompoenschil wordt door het koken zacht en kun je dus gebruiken! Verwijder wel eerst de zaadlijsten.
  • Verhit olijfolie in een soeppan en fruit hierin de knoflook, rode peper en helft van de sjalot.
  • Voeg nu de pompoen, wortel en de helft van de peterselie toe en bak 2 minuten mee.
  • Giet de bouillon en kokosmelk hierbij en voeg ook de kurkuma en zwarte peperkorrels toe.
  • Verlaag het vuur en laat 15 minuten sudderen.
  • Haal nu de pan van het vuur en pureer de ingrediënten met een staafmixer of keukenmachine.
  • Je soep is klaar! Garneer hem met de rest van de peterselie en sjalot, en met de pompoenpitten.

Bekijk hier het volledige recept.

Thaise pompoensoep met flespompoen

thaise pompoensoep recept

Ingrediënten

  • 15 ml kokosolie 1 eetlepel. Mag ook olijfolie zijn.
  • 30 gram ui 1 stuks klein. Gesnipperd.
  • 10 gram knoflook 2 tenen. Gesnipperd
  • 50 gram currypasta
  • 1000 ml water
  • blokje groente boullion
  • 400 ml kokosroom fairtrade
  • 800 gram flespompoen 1 stuks, medium
  • 15 gram verse koriander fijngehakt

Instructies

  • Halveer de flespompoen of butternut en verwijder zaad en zaadlijsten. Snijd de flespompoen met schil in stukken. Snipper ui en knoflook.
  • Verwarm de kokosolie in een soeppan en bak de ui al roerend op een middelhoog vuur tot glazig .
  • Voeg de currypasta, cayenne peper en knoflook toe en bak al roerend tot de heerlijke geuren vrijkomen. Ui en knoflook niet laten verbranden. Olie toevoegen als het aan dreigt te bakken.
  • Voeg water, bouillon, en flespompoen of butternut toe. Breng aan de kook en verlaag het vuur tot het zachtjes kookt. Laat met open deksel koken tot de pompoen zacht is.
  • Voeg de kokosroom toe en pureer fijn met een staafmixer. Breng op smaak met peper, zout en verse koriander. Evt. garneren met kokosschilfers.

Pompoensoep met kerrie en spekjes

pompoensoep met kerrie en spekjes recept

Ingrediënten

  • 100 gram flespompoen
  • 25 gram gerookte spekreepjes
  • wortel
  • 0.5 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 35 centiliter water
  • 1 tl kerriepoeder
  • 0.5 bouillonblokje
  • 0.5 el olijfolie
  • snufje zout en peper

Instructies

  • Vul de waterkoker met 35 cl water en kook deze. Pak ook een pan met antiaanbaklaag en bak hierin de spekjes (zonder olie of boter!) in ongeveer 10 minuten gaar op laag vuur.
  • Verwarm een andere pan met olie.
  • Snipper de ui en fruit deze even aan in de nieuwe pan. Pers het teentje knoflook uit boven de pan en bak even mee.
  • Zodra het water gekookt is giet je dit in de pan en voeg je het bouillonblokje toe.
  • Schil de wortel, snijd in stukjes en doe deze in de pan.
  • Schil de pompoen en verwijder de zaadlijsten. Snijd hem daarna in kleine stukjes en voeg deze toe aan de pan samen met de kerrie.
  • Prik af en toe in de groenten. Zodra ze zacht zijn zet je het vuur uit en ga je de inhoud van de pan pureren met een staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Roer je soep goed door en laat nog 2 minuten staan op laag vuur. Als je soep te dik is kun je wat water toevoegen.

Lees hier het koolhydraatarme recept met flespompoen.

Pompoensoep met geitenkaas

pompoensoep met geitenkaas recept

Ingrediënten

  • 1/2 flespompoen
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 1 teen knoflook
  • rode peper naar smaak (1/2 stuks zonder pitjes)
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 5 g gedroogde koriander
  • zout en peper

Instructies

  • Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten.
  • Was de pompoen en snijd deze in plakken en dan in kleine blokjes. Je hoeft de pompoen niet te schillen.
  • Verwarm het water in een waterkoker en snij de rode peper in kleine ringetjes. Verwarm een pan met de olijfolie en pers hierin de knoflook uit. Fruit de knoflook met de peper, de kruiden en de blokjes pompoen.
  • Voeg het hete water toe met de bouillonblokje en breng de soep aan de kook. Laat de soep ongeveer 10 min zachtjes koken.
  • Zet het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep met de zachte geitenkaas en eventueel geroosterd koolhydraatarm brood van MA.

Lees hier het recept voor soep met geitenkaas.

Waar koop je pompoenen?

Het seizoen van de pompoen! De pompoen is toch wel de meest typische herfstgroente die er is. Naast soepjes is het ook heerlijk om deze te roosteren, of bijvoorbeeld te verwerken door een pasta.

Veel mensen denken vaak aan de oranje, ronde pompoen. Deze is zeker eetbaar, maar is lang niet zo zoet als andere pompoensoorten. Er zijn heel veel andere kleuren pompoenen zoals groen, wit en geel in verschillende vormen en maten. Maar waar koop je deze pompoenen?

Herfst is het seizoen van de pompoenboerderijen. Ik vind dat zelf ontzettend leuk om heen te gaan, een echte belevenis. Je schiet er de mooiste plaatjes, maar je kunt er ook pompoenen kopen. Soms worden er ook leuke workshops gehouden.

Pompoenboerderijen raad ik dus aan om pompoenen te kopen. De pompoenen zijn ontzettend lekker, omdat ze meteen van het land komen en dus vaak onbespoten zijn. Veel lekkerder dan pompoenen uit de supermarkt.

Stapels pompoen klaar voor een lekker soep recept.

Pompoensoep: hoe schil je een pompoen voor soep?

Je denkt misschien dat een pompoen schillen heel moeilijk is, maar dat valt echt wel mee!
Ik zet de stappen voor je op een rijtje.

  1. Snijd de pompoen doormidden. Je kunt ervoor kiezen om de pompoen te halveren, of in kwarten te snijden.
  2. Verwijder nu de pitten met een mesje.
  3. Schil nu pompoen nu met een mesje of een dunschiller.

Is de pompoen veelste hard om door te snijden? Dan kun je er voor kiezen om deze eerst een paar minuten te koken zodat het makkelijker wordt om de schil te verwijderen.

Conclusie: de lekkerste pompoensoep

Onze conclusie: kies een recept maak de lekkerste pompoensoep zelf! Hoe aantrekkelijk zo’n kant-en-klare soep soms kan zijn als je geen tijd hebt, zelf maken is lekker(der) en gezond(er).

De herfst is hét seizoen van de pompoen. Haal het meeste uit dit seizoen en maak de lekkerste herfstrecepten. Naast soepjes, zijn er ontelbaar veel mogelijkheden met deze groenten.

Hoe dan ook, ik wens je een fijne herfst! Geniet van dit kleurrijke seizoen.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Eva Luitsz

Een passie voor marketing! Ik houd mij bezig met social media, copywriting en ondersteun bij SEO. Een gezonde levensstijl is belangrijk voor mij. Ik leer elke dag weer nieuwe dingen bij MA die mij inspireren.

2 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Aachje

    Bedankt voor de recepten. Misschien een tip. Bij biologische pompoenen kun je de schil gewoon meekoken. Iets meer water of kokosmelk nodig maar scheelt een hoop werk.

    • Emmely vd Roer

      Hi Aachje,
      Dank voor je tip. Ik vind dat er met het meekoken van de schil toch altijd een beetje andere structuur overblijft. Maar als je dat niet erg vindt dan kan het zeker 🙂

Geef een antwoord