Herfstwandeling: De 5 mooiste plekjes om te wandelen in Nederland

Nederland heeft genoeg plekjes waar je een prachtige herfstwandeling kunt maken. Wij zetten er 5 voor je op een rijtje.

 1. Leestijd 7 min
 2. 26 09 2021
Deel dit bericht
herfstwandeling

Nederland heeft hele mooie natuurgebieden. Vooral in de herfst zijn deze plekjes zeker een bezoekje waard. Van bruin, tot geel en oranje: de bomen hebben de mooiste kleuren in dit seizoen. Wie weet spot je ook wel wat paddestoelen tijdens je wandeling.

Naast dat het gewoon heel erg leuk is om een herfstwandeling in Nederland te maken, is het natuurlijk ook super gezond. Blijf in beweging en ontdek de mooiste plekjes in ons land. Het leukste is natuurlijk om samen met een vriend, vriendin of met je familie te gaan wandelen. Oh, en vergeet niet wat kastanjes te rapen.

Wil je een stapje verder gaan dan wandelen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan hardlopen door deze natuurgebieden.

Waarom is een wandeling zo gezond?

Wandelen heeft verschillende gezondheidsvoordelen:

 • Het helpt bij het verbeteren van een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte
 • Het verkleint de kans op hartaandoeningen en beroertes
 • Het zorgt voor sterkere botten en een verbeterde balans
 • Stimuleert vetverbranding (bron)

Om deze gezondheidsvoordelen te krijgen raden we je aan elke dag minstens een half uur te lopen. Hoe langer je loopt, hoe beter, maar mocht je last hebben van gezondheidsklachten is het altijd goed om even met je dokter te praten voordat je aan je dagelijkse wandelingen begint.

Probeer het gevarieerd te houden en wandel verschillende routes, zodat het niet saai wordt. Nederland heeft prachtige gebieden die je kunt bezoeken in de herfst die nooit vervelen. Ga gezellig op pad met een vriend of vriendin en neem wat lekkere snacks mee.

Handig: neem een stappenteller mee zodat je kunt bijhouden hoeveel stappen je op een dag zet.

Herfstwandeling: onze top 5

1.Het Nationale Park De Hoge Veluwe

In Gelderland vind je Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Een gebied met verschillende landschappen zoals heide, zandverstuivingen en mooie bossen. De Hoge Veluwe kent ook heuvelachtige gebieden, het park is ontzettend divers. Entree voor dit park kost €11,10 voor een volwassene en €5,50 voor kinderen. De Hoge Veluwe is kindvriendelijk en er is genoeg te doen onderweg zoals de belevingsroute, een route waarbij je wordt uitgenodigd te zien, voelen en horen.

Ga je op pad met je favoriete viervoeter? Dat is geen probleem, houd de hond wel aan de lijn als je aan het wandelen bent.

Naast de vele wandelroutes, zijn de bekende ‘witte fietsen’ ook gratis te gebruiken. Een dag vol beweging en ontdekking, Het Nationale Park De Hoge Veluwe is zeker een bezoekje waard en wie weet spot je een van de hertjes, of ander wild in het park.

hoge Veluwe

2.Nationaal Park De Groote Peel

Je vindt dit unieke gebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Het wordt ook wel een ‘wetland’ genoemd, een gebied waar moeras- en watervogels zich nestelen. Een herfstwandeling door De Groote Peel is dus extra bijzonder door de vele watervlaktes en moerassen. Leuk om te weten: dit gebied is een van de meest vogelrijke gebieden van Nederland. Houd je ervan om bijzondere vogels te spotten? Dan is dit echt een aanrader!

Tip: voor kinderen heb je het kabouterpad.

Nationaal Park De Groote Peel

3. Het Speulder- en Sprielderbos

In de gemeente Putten, in het noordwesten van de Veluwe vind je een magisch bos. Het is namelijk een van de oudste bossen van Nederland en dat is te zien! Het bos wordt ook wel het bos van de dansende bomen genoemd, waarbij de bomen op een kronkelende manier naar elkaar toe zijn gegroeid. Tijdens een herfstwandeling in dit gebied kun je roofvogels, wilde zwijnen en herten tegenkomen.

Het bos bestaat uit twee delen. Het donkere bos staat vol met fijnsparren waardoor de sfeer mysterieus aanvoelt. Het lichte bos heeft veel berken en dennen. Haal een frisse neus en blijf in beweging terwijl je over de krakende herfstblaadjes loopt en geniet van dit echte oerbos.

het speulder- en sprielderbos

4. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Een adembenemend stukje Nederland. Een herfstwandeling in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is een aanrader. Met verschillende wandelroutes, prachtige uitzichtpunten en uitgestrekte duinen laat dit Nationale Park je een veranderend landschap zien dat nooit verveeld.

Wandel door de bossen of kies voor een route door het zand. De Loonse en Drunense Duinen zijn een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa, het wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. In de herfst veranderd het bos rondom het stuifzandgebied in een plaatje met warme kleuren en paddestoelen in allerlei vormen en kleuren. Vergeet je camera niet mee te nemen! 😉

Het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen heeft een aantal rolstoel vriendelijke wandelpaden.

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

5. Wandelroute Witte Veen

Het Twentse landschap is mooi in elk seizoen, maar vooral in de herfst. Het natuurgebied de Witte Veen ligt nog net in Nederland (Buurse), maar grenst aan Duitsland. Je komt hier hei, hoogveen, grasland en zelfs moerasbos tegen. Een herfstwandeling is extra speciaal omdat je Schotse Hooglanders kunt spotten.

Ben je gek op vogels? Stop dan even bij het vogelkijkscherm die je vindt aan de Gervingshoekweg. Je spot hier wilde eenden, grauwe ganzen en andere vogelsoorten.

witte veen wandelroute

Conclusie: de mooiste herfstwandeling in Nederland

De mooiste herfstwandeling? Dat moet je lekker zelf ontdekken! Elke herfstwandeling in onze top 5 heeft wel iets unieks, dus het is moeilijk om te kiezen. Natuurlijk zijn deze gebieden in elk seizoen mooi, maar de herfst springt er uit door de prachtige warme kleuren en de paddenstoelen die in dit seizoen te zien zijn.

Buiten zijn en wandelen is gezond. Wij raden zo’n 30 minuten wandelen per dag aan. Naast de vele gezondheidsvoordelen van wandelen, is het ook belangrijk om gezond te eten voor een gebalanceerde levensstijl.

Verder lezen: Regent het pijpenstelen? Overweeg dan een bezoekje aan de sportschool. Er zijn legio voordelen van krachttraining voor vrouwen.

Geniet van de herfst!

Wil je hardlopen in de herfst? Lees hier waarom dit zo gezond voor je is!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Eva Luitsz

Een passie voor marketing! Ik houd mij bezig met social media, copywriting en ondersteun bij SEO. Een gezonde levensstijl is belangrijk voor mij. Ik leer elke dag weer nieuwe dingen bij MA die mij inspireren.

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Leny

  Bargerveen, is een geweldig park,
  De Koning heeft 5 jaar geleden de schaapskooi geopend.

Geef een antwoord