Waarom zou je hardlopen in de herfst? Alleen maar…
- 06 sep 2022
- 0
De pompoen zit in het seizoen! Welke pompoen kies jij? Een super belangrijke keuze, want ze zijn niet allemaal even gezond. Sommige zijn zelfs giftig!
Ontdek met welke je altijd safe zit en hoe je deze verwerkt in de meest lekkere recepten. Hier kun je lekker van smullen tijdens het afvallen!
Ja, pompoen is harstikke gezond! Maar let goed op ze zijn niet allemaal eetbaar en soms zelfs erg giftig. Daarover later meer. Laten we positief beginnen.
Zo zit deze herfstvrucht boordevol vitamine B, calcium, koper, kalium en fosfor.
Antioxidanten en caroteen ontbreken ook niet aan dit lijstje. Deze stofjes blijken te helpen bij het voorkomen van (leeftijdsgebonden) spierziekten. Een super fruit voor je spieren dus! Ideaal om te eten na een flinke work-out 😉
Maar dat is nog niet alles.
De pompoen is namelijk ook een superhulp als je aan het afvallen bent! Hij bevat erg weinig calorieën en helpt mee aan het verlagen van het cholesterol in je lichaam.
Pompoen bevat maar 7g koolhydraten per 100g vrucht en is dus koolhydraatarm. Je kunt het zeker eten tijdens een koolhydraatarm dieet.
Want wat heb je nu eigenlijk in je handen? Ik zei het net al. We hebben het hier over een vrucht. Hoewel je het op het eerste oog niet zou denken, is de pompoen een soort fruit. Hij is familie van twee vruchten die jij zeker weten kent: de komkommer en meloen. Best logisch nu je het weet, toch?
Dan is er nog een soort die jij misschien al wel veel vaker hebt gegeten dan je dacht… De courgette (zucchini in het Engels) is namelijk ook een soort pompoen!
Naast de courgette zijn er nog veel meer bekende, maar ook minder bekende pompoenen. Veel van die soorten kun je eten, maar ook een aantal niet. Die zijn giftig! Hieronder lees je welke pompoensoorten jij het beste kunt gebruiken voor gerechten.
MA’s TIP: Helemaal onderaan het artikel vind je onze favoriete recepten met pompoen. Helemaal GRATIS!
De pompoen is een erg geschikte vrucht om te eten. Mits je onderstaande soorten eet! Eetbare soorten worden van top tot teen verwerkt in gerechten. Zo ken je misschien wel het gebruik van pompoenpitten als snack, of in een noten- en zadenmix voor gebruik in salade.
En wist je dat in Mexico zelfs de stelen en bloemen van de pompoenplant gegeten worden? Gevulde of gefrituurde pompoenbloem is hier, naast het gebruik van de bloem voor decoratie op de bordrand, een populaire bereiding.
In Nederland beperken we ons tot het bereiden van het vruchtvlees en de schil.
Nu weten we welke delen van de pompoen we kunnen gebruiken, maar welke soort moet jij nu kopen voor je gerecht?
Deze pompoensoorten kun je eten:
Dat zijn er toch een heleboel om een keuze uit te maken (bron)!
Mijn antwoord zal niet verbazen. De lekkerste komen van de boer. Bij ons in Brabant zijn in de maanden september en oktober veel hobbyboeren druk met het oogsten van hun pompoenvelden.
De pompoenen die verschijnen op karren en tafels bij kleine boerenbedrijven en hobbyisten zijn het lekkerst omdat ze lekker vers zijn. Daarnaast worden deze pompoenen hun hele ‘leven’ met veel liefde verzorgd en later geoogst met eigen boerenhanden. De puurste en eerlijkste pompoenen vind je dus bij de (hobby)boer!
Woon jij niet op het platteland? Wees niet de getreurd. Supermarkten verkopen zelfs het hele jaar door ook heerlijke pompoenen.
Tussen de 10-20 minuten. Ik merk vaak al direct aan de hardheid van de pompoen of het kort of iets langere kooksessie gaat worden.
De schil kun je gerust meekoken. Die wordt door het koken ook lekker zacht en heeft net als het vruchtvlees een zoete smaak. Was hem wel even van tevoren, ook al komt hij van de boer.
Toch wel het schilletje eraf? Snijd door midden en gebruik een schilmesje of dunschiller. Snijden is niet moeilijk: doormidden, schep het vruchtvlees eruit, in parten of stukjes en klaar is kees.
Genoeg gepraat, tijd om te koken. Geniet van onze meest bekeken pompoenrecepten 🙂
En er is meer! Check het onderaan de post.
Ontdek het hier. Wat je nu in ieder geval zeker weet is welke pompoen je moet kiezen. Ook heb je de lekkerste herfstrecepten met pompoen bij de hand die jou helpen bij afvallen. De eerste stap is gezet!
Heb je juist tijdens deze donkere, grauwe dagen een stok achter de deur nodig? Bekijk dan het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma. Niet nadenken, gewoon doen en 50 dagen lang genieten van lekker gebalanceerd eten.
Fijne herfst 🙂
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Krijg je persoonlijke weekmenu in de Makkelijke Maaltijd Planner en verlies gratis je eerste kilo's.
Doe mee voor €0,00
2 Kilo in 10 Dagen?
Ontdek het gemak van persoonlijke weekmenu's en start met afvallen.
Ontdek het gemak van persoonlijke weekmenu's en start met afvallen.
Vul hieronder je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot de 10 afslank recepten...
(Het is 100% gratis en privé)
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct toegang tot de Koolhydraatarm Afslank Gids (incl. gratis weekmenu)
(Het is 100% gratis en privé)