Koolhydraatarme crackers gezond?

  1. Leestijd 7 min
  2. 12 09 2016
Deel dit bericht
koolhydraatarme crackers

Crackers als ontbijt

Als je al een tijdje koolhydraatarm eet, dan zal je het misschien af en toe lastig vinden om te variëren. Na een tijdje ben je een omeletje met spinazie en zalm of een schaaltje Griekse yoghurt als ontbijt wel zat en verlang je naar een sneetje brood of een lekkere cracker.

Gewone crackers, zoals Knäckebröd, zijn gemaakt van granen. Onder de verzamelnaam ‘granen’ vallen verschillende soorten: tarwe, rogge, spelt, haver, maïs, gierst, rijst en gerst. Hier worden verschillende producten gemaakt, zoals pasta, brood en dus die lekkere crackers.

Granen: liever niet

Een algemene gedachte is vaak dat graan gezond is. Zo hebben graanproducten als brood en pasta in de Schijf van Vijf een prominente plek. Granen bevatten mineralen, vezels en kunnen bijdragen aan een goede stoelgang. Maar toch is dit niet helemaal waar. Het probleem met granen is dat ze eigenlijk helemaal niet bedoeld zijn om te eten.

Miljoenen jaren geleden, in de tijd van de jagers en verzamelaars, leefden we voornamelijk van vlees, knollen, bladeren en zaden. Van landbouw was toen nog geen sprake. Pas toen onze voorouders begonnen te boeren, is het graan ‘ontstaan’. Ons lichaam heeft zich echter nooit goed aangepast om graan te verwerken.

Granen en graanproducten bevatten erg veel zetmeel (zetmeel is een koolhydraat). Als zetmeel in je lichaam komt, wordt het opgezet in glucosemoleculen. Deze moleculen worden opgenomen in het bloed. Te veel moleculen in het bloed zorgt voor een stijging van het insulineniveau. Hierdoor wordt de vetverbranding in je lichaam vertraagd en het teveel aan glucosemoleculen wordt opgeslagen als vet.

Rogge, spelt en volkoren

Zoals gezegd zijn er dus verschillende graansoorten. Maar niet allemaal zijn ze even slecht voor je. Veel normale crackers zoals die in de supermarkt liggen bevatten tarwe als hoofdbestanddeel. Tarwe wordt in ontzettend veel producten verwerkt en is een graansoort die je het best kunt proberen te vermijden.

Tarwe bevat namelijk veel snelle koolhydraten en is vaak zoveel bewerkt dat ons lichaam veel moeite moet doen om het te verwerken. Daarnaast bevat tarwe veel fytinezuur. Fytinezuur zorgt ervoor dat de mineralen minder goed worden opgenomen door je lichaam, waardoor onder andere bloedarmoede kan ontstaan.

Maar naast tarwe heb je ook graansoorten die geen snelle, maar juist langzame koolhydraten bevatten. Voorbeelden hiervan zijn rogge, spelt en alle volkorenvarianten. Zo zijn volkorencrackers beter dan gewone crackers. Maar het blijven koolhydraten. Daarom moet je hier niet te veel van nemen (in beperkte mate).

Voor de duidelijkheid even een overzichtje van tarwe, rogge en spelt:

  • Tarwemeel: 62 gram koolhydraten per 100 gram
  • Roggemeel: 55 gram koolhydraten 100 gram
  • Speltmeel: 63 gram koolhydraten per 100 gram

Wat zijn koolhydraatarme crackers eigenlijk?

Wil je toch crackers eten? Snack dan koolhydraatarme. Belangrijk hierbij is dat ze sowieso niet gemaakt zijn van tarwe, vrij zijn van toegevoegde suikers en geen toegevoegde E-nummers bevatten. Want afgezien van de hoeveelheid koolhydraten (en vaak veel extra toegevoegde suikers), zijn aan veel supermarktcrackers slechte ingrediënten toegevoegd. Kijk op een willekeurige verpakking en je ziet een veelvoud aan E-nummers. Stuk voor stuk ingrediënten die je lichaam niet nodig heeft.

Soms zie je koolhydraatarme crackers in de winkel gemaakt van spelt of rogge. Deze zijn beter dan de variant van tarwe, omdat ze dus langzame koolhydraten bevatten. Maar het blijven koolhydraten.. Enkele voorbeelden van deze crackers zijn die van Wasa en de Albert Heijn.

  • Koolhydraatarme crackers Wasa (Wasa lichtgewicht): gemaakt van volkoren roggemeel, zout en gist. Er zijn verder geen suikers en E-nummers toegevoegd.
  • Koolhydraatarme crackers AH (AH Knäckebröd met pompoenpitten): gemaakt van volkoren roggemeel, pompoenpitten, haver en zout. Ook hier zijn verder geen suikers en E-nummers toegevoegd.

Zorg er dus voor dat je koolhydraatarme crackers neemt waarbij tarwemeel of tarwebloem vervangen is door iets anders. Het liefst door noten en zaden, zoals amandelmeel, lijnzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten.

Een overzicht van vervangende soorten:

  • Amandelmeel: 9 koolhydraten per 100 gram
  • Lijnzaad: 13 koolhydraten per 100 gram
  • Zonnebloempitten: 13 koolhydraten per 100 gram
  • Pompoenpitten: 2,7 koolhydraten per 100 gram

Kijk hierbij wel goed op de verpakking wat er precies in zit. Heb je crackers gevonden die gemaakt zijn van lijnzaad, maar wel veel extra suiker bevat? Dan kun je dat beter niet doen.

Zelf koolhydraatarme crackers maken

Het beste advies wat we je kunnen geven: maak ze gewoon lekker zelf! Zo weet je precies wat je erin stopt en vaak zijn ze nog lekkerder ook!

Niet zoveel inspiratie? Probeer deze receptjes eens uit:

Zelf zijn we erg te spreken over deze huisgemaakte lijnzaadcrackers. Ken je de naturel variant al, ga dan een lever hoger de Italiaanse!
Veel kook plezier.

Lijnzaadcrackers

Ingrediënten voor 10 crackers: 1/3 (20 gram) pompoenpitten, 1/3  (20 gram) zonnebloempitten, 1/3 (20 gram) lijnzaad; 20 gram amandelmeel; 100 ml water; zout.

Maal 1/3 deel van de kop zaden en pitten tot meel. Meng met de rest van de zaden en pitten en voeg 50 ml water toe. Voeg zout en amandelmeel toe. Voeg geleidelijk de rest van het water toe. Smeer het deeg uit tussen 2 lagen bakpapier tot zo’n 3 mm. Haal de bovenste laag van het pakpapier weg en snijd het deeg in rechthoekige stukken. Bak op 160 graden in de oven. Draai de crackers na 15 minuten om en bak nog eens 10 minuten.

Italiaanse lijnzaadcrackers

Ingrediënten voor 10 crackers: 100 gram amandelmeel; 25 gram gebroken lijnzaad; 1 ei; 1 el olijfolie; 1 tl paprikapoeder; 1 tl knoflookpoeder; 10 gram Parmezaanse kaas; peper en zout; 1 el groene pesto.

Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed door elkaar tot een beslag. Smeer het deeg uit tussen 2 lagen bakpapier tot zo’n 3 mm. Haal de bovenste laag van het pakpapier weg en snijd het deeg in rechthoekige stukken. Bak de crackers 15 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven.

Heb je de recepten voor onder andere koolhydraatarm brood en koolhydraatarme tosti ook al gevonden?

Verder lezen: Naast crackers kwamen we ook al met koolhydraatarm brood (en dus ook Kha tosti’s!!!). Hier lees je de geheimen van ons populaire broodrecept.

Conclusie

Wil je eens iets anders nemen als ontbijt of tussendoortje en verlang je naar een lekkere cracker? Ga dan voor koolhydraatarme crackers met noten en/of zaden als basis. Heb je crackers gevonden die gemaakt zijn van rogge of spelt? Dan kun je die best af en toe nemen. Vermijd echter de crackers die gemaakt zijn van tarwe.

Verder lezen: Nu weet je welke crackers het beste passen in jouw koolhydraatarme ontbijt. Wil je meer weten over een gezonde start van de dag, lees dan snel verder in deze handige ontbijt-tips.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

2 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Claudia

    Hallo mijn vraag is wil graag afvallen maar wil graag crackers maar daar moet geen suiker en bijna geen koolhydraten in zitten welke zou ik dan moeten nemen

    • Evelien Vis

      je kunt meergranen crackers of Wasa vezelrijk eten.

Geef een reactie