Voedselallergie en koolhydraatarm dieet

 1. Leestijd 9 min
 2. 18 03 2017
Deel dit bericht
voedselallergie

Een voedselallergie is een veelvoorkomend verschijnsel. Zo hoor je steeds meer mensen met een allergie voor gluten, gist of noten. Maar kun je met een voedselallergie eigenlijk nog wel een koolhydraatarm dieet volgen? 

Voedselallergie

Een voedselallergie is een abnormale reactie van het lichaam op bepaalde voedingsmiddelen die je eet. Specifieker is het een reactie op de eiwitten in deze voedingsmiddelen. Vrijwel alle dierlijke en plantaardige producten bevatten eiwitten. Alleen op sommige eiwitten reageert het lichaam heftiger dan op andere. Deze eiwitten vormen een reactie in ons lichaam en worden ook wel allergenen genoemd.

Het lichaam maakt deze eiwitten onschadelijk door antistoffen aan te maken. Als de antistoffen in aanraking komen met de eiwitten, wordt er histamine aangemaakt. Elke keer dat je lichaam in contact komt met zo’n eiwit, reageert het afweersysteem hierop en ontstaan er allergieverschijnselen (door die histamine).

Bij kleine kinderen komt een voedselallergie vaker voor dan bij volwassenen. Het lichaam is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor eiwitten niet altijd goed afgebroken kunnen worden. Hierdoor kunnen eiwitdeeltjes in het bloed terechtkomen en ontstaan er ook allergieverschijnselen. Zo komt koemelkallergie veel voor bij kleine kinderen, omdat de darmen nog niet goed ontwikkeld zijn.

Allergieverschijnselen

De verschijnselen die optreden kunnen erg vervelend zijn en treden direct of binnen enkele uren na het eten van het betreffende voedingsmiddel op. Voorbeelden van allergische reacties zijn:

 • Darmklachten
 • Last van de maag
 • Loopneus, verstopte neus
 • Vermoeidheid
 • Zweten
 • Huidklachten (eczeem)
 • Opgezwollen lippen en keel
 • Jeukerig gevoel in de mond
 • Buikpijn
 • Misselijkheid
 • Benauwdheid

De allergische reacties kunnen dus erg verschillend zijn en kunnen door verschillende voedingsmiddelen veroorzaakt worden. Het kan dus variëren van jeukende lippen bij het eten van appels en buikpijn bij het nemen van brood tot benauwdheid bij het eten van noten en huiduitslag na het drinken van melk.

Soorten allergieën

Een voedselallergie is dus een verzamelnaam voor meerdere soorten allergieën, die elk door andere voedingsmiddelen veroorzaakt worden. De bekendste allergieën zijn:

 • Koemelkallergie
 • Notenallergie
 • Tarweallergie
 • Coeliakie (glutenintolerantie)
 • Pinda-allergie
 • Kippeneiallergie

De meeste allergieën veroorzaken dus reacties op koemelk, noten, tarwe, pinda’s, gluten, kippenei. Maar ook voor vis, schelpdieren, sesam, soja en appel kunnen mensen allergisch zijn.

Allergie of intolerantie

In veel van onze recepten en artikelen komt de term lactose-intolerantie naar voren. Maar wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Is er wel een verschil?

Er is zeker een verschil. Bij een allergie reageert het afweersysteem heftig op de eiwitten die normaal gesproken gewoon in het lichaam worden opgenomen. De eiwitten die een reactie veroorzaken zijn allergenen. Als het lichaam in contact komt met de eiwitten, maakt het antistoffen aan en komt er histamine vrij dat zorgt voor die allergieverschijnselen.

Een intolerantie daarentegen is een niet-allergische reactie. Er ontstaan overgevoelige reacties voor voedingsmiddelen, maar hier is in plaats van het afweersysteem juist de spijsvertering bij betrokken.

Er worden geen antistoffen aangemaakt, maar er ontstaan reacties doordat een voedingsmiddel niet goed afgebroken kan worden. Dit kan komen doordat het lichaam bepaalde eiwitten tekort heeft of doordat er in de voedingsmiddelen slecht verteerbare stoffen zitten.

De meeste klachten door een intolerantie zijn darmklachten, misselijkheid, overgeven en obstipatie.

Lactose-intolerantie

Zo ontstaat lactose-intolerantie doordat het lichaam niet genoeg lactase aanmaakt. Lactase is een eiwit dat ervoor zorgt dat lactose (in melkproducten) verteerd wordt. Is dit niet het geval, dan komt de lactose onverteerd in de darmen terecht en kan het gaan gisten. (Met veel darmklachten als gevolg.)

Voedselallergie en koolhydraatarm dieet

Maar kun je met een allergie dan wel een koolhydraatarm dieet volgen?

Notenallergie

Noten zijn een uitstekende bron van goede vetten en voedingsmiddelen. Wij raden vaak aan om lekker een handje noten te nemen als tussendoortje of door je gerechten. Met een notenallergie gaat dit natuurlijk niet zo makkelijk. Probeer daarom de noten te vervangen door andere producten met veel goede vetten. Eet in plaats van noten bijvoorbeeld iets meer avocado of vette vis!

Tarweallergie

Bij een koolhydraatarm dieet gaan we uit van zo min mogelijk snelle koolhydraten. Deze snelle koolhydraten zitten onder andere in tarweproducten als brood, graan, pasta, pizza en pannenkoeken. Als je een tarweallergie hebt, dan kun je dus gerust een koolhydraatarm dieet volgen! Vervang je brood voor koolhydraatarm brood of ga voor soepen en salades. Neem je langzame koolhydraten in de vorm van noten, groenten en fruit.

Coeliakie

Wat voor een tarweallergie geldt, geldt eigenlijk ook voor een glutenallergie. De meeste gluten zitten in granen als tarwe, rogge, gerst, spelt en haver. Dit komt dus goed overeen met een koolhydraatarm dieet, omdat deze granen hier vooral vermeden worden om de grote hoeveelheid koolhydraten. Neem helemaal geen graanproducten meer of maak dit lekkere glutenvrije brood! 

Pinda-allergie

Even voor de duidelijkheid: pinda’s zijn géén noten. Pinda’s behoren namelijk tot de peulvruchten (net als linzen en erwten) en bevatten meer koolhydraten dan gewone noten. In principe mag je pinda’s en peulvruchten nemen in een koolhydraatarm dieet, maar dan in beperkte mate. Heb jij een pinda-allergie? Dan mis je niks en laat je de pinda’s gewoon achterwege.

Kippenei-allergie

Een kippenei-allergie is iets lastiger in combinatie met een koolhydraatarm dieet dan bijvoorbeeld een pinda-allergie. Bij een koolhydraatarm dieet is de combinatie van veel goede vetten en eiwitten erg belangrijk. Ze geven je energie en zorgen dat je snel verzadigd bent. Daarom gebruiken wij in onze recepten altijd erg veel eieren. Ben je allergisch voor kippenei, zorg dan dat je ergens anders je eiwitten vandaan haalt. Bijvoorbeeld uit vis, vlees, zuivel en (af en toe) peulvruchten.

Gelukkig zijn vooral kinderen allergisch voor kippenei en groeien ze hier snel overheen. Maar weinig volwassenen hebben last van deze allergie.

Lactose-intolerantie

Wij geven vaak aan dat je best melkproducten kunt nemen in een koolhydraatarm dieet. Zo gebruiken we in onze recepten regelmatig hüttenkäse, kaas en Griekse yoghurt. Hier zitten namelijk ook veel eiwitten in. Maar sommige mensen zijn lactose-intolerant, soms zonder dat ze dit weten. Heb jij vaak last van een pijnlijke of opgezwollen buik? Misschien dat jij dan ook gevoelig bent voor lactose. Test het voor jezelf uit en begin met een kleine hoeveelheid melkproducten en bouw dit langzaam op. Zo merk je vanzelf op welk punt je last krijgt en welke hoeveelheid je nog goed kunt verdragen.

Ma’s tip: wil jij een koolhydraatarm dieet volgen? Lees er meer over in ons artikel over koolhydraatarm dieet + weekmenu!

Conclusie

Een voedselallergie en koolhydraatarm dieet gaan prima samen. Het belangrijkste is dat je weet wat je wel en niet mag eten. Bij sommige mensen is een voedselallergie of –intolerantie al heel lang duidelijk en zij hebben waarschijnlijk precies door wat ze wel en niet mogen eten.

Maar krijg jij bijvoorbeeld ineens klachten omdat je meer eieren bent gaan eten of heb je altijd last van je buik na het eten, maar weet je niet precies waar dat vandaan komt? Dan is het goed om hier met een huisarts over te praten. Een huisarts bekijkt onder andere je voedingspatroon en aandoeningen in de familie. Daarnaast kunnen er testjes worden afgenomen, zodat je precies weet of en waarvoor je allergisch bent.

Hier kun je dan je voedingspatroon op aanpassen. Mag je een bepaald voedingsmiddel niet? Vervang dit dan door een ander voedingsmiddel dat erop lijkt. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor noten, dan neem je gewoon een ander gezond tussendoortje waar veel goede vetten in zitten.

Bron foto: Pixabay

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

5 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Desire

  Heb noten en pinda allergie maar overal met afvallen gooien ze dat erin ect is er ook ieta voor mensen met een allergie

Geef een antwoord