Samen kan je beter, gezonder en duurzamer afvallen. En…
- 28 jul 2019
- 0
Een voedselallergie is een veelvoorkomend verschijnsel. Zo hoor je steeds meer mensen met een allergie voor melk, pinda’s, noten of ei. Maar kun je met een voedselallergie eigenlijk nog wel een koolhydraatarm dieet volgen?
Laat ik met de belangrijkste conclusie beginnen: Ook met een voedselallergie kan je afvallen aan de hand van een koolhydraatarm dieet.
Wanneer je een allergie of intolerantie hebt, kan je het ingrediënt waar je niet tegen kan of moet vermijden weglaten en vervangen door een ander ingrediënt. Gebruik daarvoor deze koolhydraatarm eten variatielijst. Maar lees ook nog even verder…
Hieronder vind je per allergie een aantal opties om het betreffende ingrediënt mee te vervangen.
Noten zijn een uitstekende bron van goede vetten en voedingsmiddelen. Wij raden vaak aan om lekker een handje noten te nemen als tussendoortje of door je gerechten. Met een notenallergie moet je dit natuurlijk niet doen. Probeer daarom de noten te vervangen door andere producten met veel goede vetten. Eet in plaats van noten bijvoorbeeld iets meer avocado of vette vis!
Bij een koolhydraatarm dieet gaan we uit van zo min mogelijk snelle koolhydraten. Deze snelle koolhydraten zitten onder andere in tarweproducten als brood, graan, pasta, pizza en pannenkoeken. Als je een tarweallergie hebt, dan kun je dus gerust een koolhydraatarm dieet volgen! Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma bevat al erg weinig tarwe. Hooguit tarwemeel in een bananenbrood, maar dit vervang je heel makkelijk door boekweitmeel. Wraps vervang je door glutenvrije wraps en zo is overal een alternatief voor. Neem langzame koolhydraten in de vorm van noten, groenten en fruit.
Wat voor een tarweallergie geldt, geldt eigenlijk ook voor coeliakie. De meeste gluten zitten in granen als tarwe, rogge, gerst, spelt en haver. Dit komt dus goed overeen met een koolhydraatarm dieet, omdat deze granen hier weinig tot niet in voorkomen. Is dit wel het geval? Gebruik dan de variatielijst die ik eerder benoemde en kies je favoriete alternatieven. TIP: maak dit lekkere glutenvrije brood!
Even voor de duidelijkheid: pinda’s zijn géén noten. Pinda’s behoren namelijk tot de peulvruchten (net als linzen en erwten) en bevatten meer koolhydraten dan gewone noten. In principe mag je pinda’s en peulvruchten nemen in een koolhydraatarm dieet, maar dan in beperkte mate. Heb jij een pinda-allergie? Dan mis je niks en laat je de pinda’s gewoon achterwege.
Ook met een kippenei-allergie kun je een koolhydraatarm dieet goed volgen. Er zitten namelijk geen essentiële voedingsstoffen in ei die niet ook ergens anders te vinden zijn. Vervangen kan dus prima met andere eiwitrijke producten zoals vis, kaas, vlees en peulvruchten. Wat wél zo is, is dat ei vaak gebruikt word in koolhydraatarme recepten, het is namelijk makkelijk en lekker. Vaak kan het gemakkelijk vervangen worden of weggelaten worden, maar je moet dus wel even opletten!
Een kippenei-allergie komt vaker bij kinderen voor en groeien daar vaak ook overheen. Maar weinig volwassenen hebben last van deze allergie.
Wij geven vaak aan dat je best zuivel kunt consumeren in een koolhydraatarm dieet. Zo gebruiken we in onze recepten regelmatig hüttenkäse, kaas en Griekse yoghurt. Hier zitten namelijk ook veel eiwitten in. Kun je koolhydraatarm eten zonder zuivel? Ja, absoluut! Maar omdat veel koolhydraatarme recepten wél zuivel bevatten is het soms even aanpassen, Je vervangt zuivel makkelijk door een plantaardig alternatief. Gelukkig zijn er ook vele recepten zonder zuivel.
Veel mensen zijn lactose-intolerant, soms zonder dat ze dit weten. Heb jij vaak last van een pijnlijke of opgezwollen buik? Misschien dat jij dan ook gevoelig bent voor lactose. Test het voor jezelf uit en probeer eens twee weken helemaal geen zuivel te eten, vervang deze dan bijvoorbeeld met (ongezoete) amandelmelk of kokosyoghurt. Merk je dat je klachten minder zijn, dan is het misschien beter om zuivel blijvend weg te laten.
Ma’s tip: wil jij een koolhydraatarm dieet volgen? Lees er meer over in ons artikel over koolhydraatarm dieet + weekmenu!
Een voedselallergie is een abnormale reactie van het lichaam op bepaalde voedingsmiddelen die je eet. Specifieker is het een reactie op de eiwitten in deze voedingsmiddelen. Vrijwel alle dierlijke en plantaardige producten bevatten eiwitten. Alleen op sommige eiwitten reageert het lichaam heftiger dan op andere. Deze eiwitten vormen een reactie in ons lichaam en worden ook wel allergenen genoemd.
Het lichaam maakt deze eiwitten onschadelijk door antistoffen aan te maken. Als de antistoffen in aanraking komen met de eiwitten, wordt er histamine aangemaakt. Elke keer dat je lichaam in contact komt met zo’n eiwit, reageert het afweersysteem hierop en ontstaan er allergieverschijnselen (door die histamine).
Bij kleine kinderen komt een voedselallergie vaker voor dan bij volwassenen. Het lichaam is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor eiwitten niet altijd goed afgebroken kunnen worden. Hierdoor kunnen eiwitdeeltjes in het bloed terechtkomen en ontstaan er ook allergieverschijnselen. Zo komt koemelkallergie veel voor bij kleine kinderen, omdat de darmen nog niet goed ontwikkeld zijn.
De verschijnselen die optreden kunnen erg vervelend zijn en treden direct of binnen enkele uren na het eten van het betreffende voedingsmiddel op. Voorbeelden van allergische reacties zijn:
De allergische reacties kunnen dus erg verschillend zijn en kunnen door verschillende voedingsmiddelen veroorzaakt worden. Het kan dus variëren van jeukende lippen bij het eten van appels en buikpijn bij het nemen van brood tot benauwdheid bij het eten van noten en huiduitslag na het drinken van melk.
Een voedselallergie is dus een verzamelnaam voor meerdere soorten allergieën, die elk door andere voedingsmiddelen veroorzaakt worden. De bekendste allergieën zijn:
De meeste allergieën veroorzaken dus reacties op koemelk, noten, tarwe, pinda’s, gluten, kippenei. Maar ook voor vis, schelpdieren, sesam, soja en appel kunnen mensen allergisch zijn.
In veel van onze recepten en artikelen komt de term lactose-intolerantie naar voren. Maar wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Is er wel een verschil?
Er is zeker een verschil. Bij een allergie reageert het afweersysteem heftig op de eiwitten die normaal gesproken gewoon in het lichaam worden opgenomen. De eiwitten die een reactie veroorzaken zijn allergenen. Als het lichaam in contact komt met de eiwitten, maakt het antistoffen aan en komt er histamine vrij dat zorgt voor die allergieverschijnselen.
Een intolerantie daarentegen is een niet-allergische reactie. Er ontstaan overgevoelige reacties voor voedingsmiddelen, maar hier is in plaats van het afweersysteem juist de spijsvertering bij betrokken.
Er worden geen antistoffen aangemaakt, maar er ontstaan reacties doordat een voedingsmiddel niet goed afgebroken kan worden. Dit kan komen doordat het lichaam bepaalde eiwitten tekort heeft of doordat er in de voedingsmiddelen slecht verteerbare stoffen zitten.
De meeste klachten door een intolerantie zijn:
Bij een melkallergie geeft het lichaam (je immuunsysteem) een allergische reactie op een eiwit in melk, dit is niet hetzelfde als een lactose-intolerantie waar het lichaam niet of nauwelijks melk (of beter gezegd de lactose in melk) kan verteren. Lactose- intolerantie is dus dat het lichaam niet genoeg lactase aanmaakt. Lactase is een enzym dat ervoor zorgt dat lactose (in melkproducten) afbreekt en dus verteerd wordt. Is dit niet het geval, dan komt de lactose onverteerd in de darmen terecht en kan het gaan gisten. Met veel darmklachten als gevolg.
Een glutenallergie is een allergische reactie van het immuunsysteem op gluten. Het lichaam denkt in dit geval dat de gluteneiwitten gevaarlijke indringers zijn en zet dan het offensief in om zo deze ‘gevaarlijke’ stoffen uit het lichaam te verdrijven. Net als bij alle andere allergieën kunnen allergische reacties verergeren en zelfs gevaarlijk zijn! Gluten moeten dus absoluut vermeden worden, en afhankelijk van de ernst van de allergie moeten vaak ook sporen van gluten vermeden worden.
Coeliakie word vaak synoniem gebruikt als glutenallergie, en dat is heel begrijpelijk. In de praktijk moet men namelijk nét als bij een glutenallergie gluten en dus ook sporen van gluten vermijden!
Het verschil zit ‘m in wat er eigenlijk in het lichaam gebeurt. Coeliakie is namelijk een auto-immuunziekte met een sensitiviteit voor gluten waardoor de dunne darm beschadigd word. Door deze beschadiging zal het lichaam steeds meer problemen ervaren met de vertering en zullen de klachten in de loop der tijd vaak alleen maar erger worden, wanneer gluten niet volledig vermeden worden.
Glutenintolerantie is óók een sensitiviteit voor gluten, maar is er geen coeliakie vastgesteld waarbij er dus geen langer termijn beschadiging aan de dunne darm optreed. De precieze oorzaak van gluten intolerantie is eigenlijk helemaal niet duidelijk, en het lijkt erop dat het een verzamelterm is voor verschillende condities. Dit betekent dus ook dat mensen verschillende oorzaken en klachten kunnen hebben. Een intolerantie klinkt vaak wat minder ernstig dan een allergie. Gluten moeten in dit geval zeker ook vermeden worden, maar sporen van gluten zijn vaak minder erg. Let op, dit is voor iedereen anders.
Een voedselallergie en koolhydraatarm dieet gaan prima samen. Volgens het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma zal je weinig aanpassingen hoeven doen. En zo wel, dan doe je dat heel makkelijk aan de hand van de variatielijst. Het belangrijkste is dat je weet wat je wel en niet mag eten. Bij sommige mensen is een voedselallergie of –intolerantie al heel lang duidelijk en zij hebben waarschijnlijk precies door wat ze wel en niet mogen eten.
Maar krijg jij bijvoorbeeld ineens klachten omdat je meer eieren bent gaan eten of heb je altijd last van je buik na het eten, maar weet je niet precies waar dat vandaan komt? Dan is het goed om hier met een huisarts over te praten. Een huisarts bekijkt onder andere je voedingspatroon en aandoeningen in de familie. Daarnaast kunnen er simpele testen worden afgenomen, zodat je precies weet of en waarvoor je allergisch bent.
Hier kun je dan je voedingspatroon op aanpassen en alsnog een gebalanceerd dieet volgen om af te vallen. Wees niet bang, voor alles is een oplossing. Je staat er niet alleen voor. Zet hier de volgende stap, you got this!
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)
5 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelHeb noten en pinda allergie maar overal met afvallen gooien ze dat erin ect is er ook ieta voor mensen met een allergie