Roggebrood gezond? Jazeker!

 1. Leestijd 4 min
 2. 21 01 2016
Deel dit bericht
roggebrood

Roggebrood zit bomvol voedingsvezels, verlaagt de bloedsuikerspiegel en past perfect in een koolhydraatarm dieet. Wat maakt het zo gezond? En helpt het eten van roggebrood bij het afvallen?

Roggebrood gezond? Ja!

Roggebrood is vooral bekend om zijn aparte smaak en geur. Dit maakt het niet bij iedereen even geliefd. Zelf vind ik het super lekker trouwens, bijvoorbeeld met leverworst, heerlijk. Roggebrood bestaat enkel uit rogge, zout, water en gist of zuurdesem en verschilt ontzettend met tarwebrood: de geur, kleur, smaak én structuur zijn anders.

“Brood eten en afvallen gaan niet goed samen”. Dit is het beeld dat veel mensen hebben van brood. Niet geheel onterecht, want de meeste broodsoorten zitten boordevol koolhydraten. Die koolhydraten zorgen voor een hogere bloedsuikerspiegel en dát zorgt er weer voor dat je snel aankomt. En vooral de tarwe in brood is voor veel vrouwen een probleem.

Langzame koolhydraten en laag vetpercentage

Gelukkig zijn niet alle soorten brood slecht voor je. Roggebrood bevat van nature langzame koolhydraten en is rijk aan voedingsvezels: ongeveer 16 gram vezels per 100 gram brood. Die vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten langzaam in je bloed worden opgenomen, waardoor je suikerspiegel minder hoog is.

Het eten van volle granen, zoals rogge, zorgt voor een lager vetpercentage. Het eten van geraffineerde granen daarentegen, wat onder andere zit in witbrood, hangt samen met een hoger vetpercentage, blijkt uit een onderzoek van The American Journal of Clinical Nutrition uit 2010.

Je krijgt er een vol gevoel van

Roggebrood is zeer geschikt om te eten als je wilt afvallen. Waarom? Je raakt er gewoon net iets sneller vol van! Het  zorgt namelijk voor minder hongergevoel, waardoor je minder de behoefte hebt om iets te gaan eten.

Uit een onderzoek van The Nutrition Journal uit 2009 blijkt dat een ontbijt met roggebrood, vergeleken met een ontbijt met tarweboord, kan helpen het hongergevoel tot 8 uur erna te verminderen.

Een lage bloedsuikerspiegel

Roggebrood bevat doorgaans net iets minder koolhydraten dan volkorenbrood en heeft een lagere glycemische index: een index die aangeeft hoe snel koolhydraten in de darmen worden verteerd en hoe snel glucose in je bloed wordt opgenomen. Hoe hoger deze index, hoe meer bloedsuikerpieken je hebt.

Verder lezen: In deze post lees je hoe de glycemische index werkt en hoe je die kan gebruiken bij het maken van de gezonde keuze.

Omdat roggebrood meer voedingsvezels dan koolhydraten bevat, blijft je bloedsuiker stabiel. Dit is weer gunstig voor het afvallen, omdat je bloedsuikerspiegel invloed heeft op je energie en schommelingen in je hongergevoel kan veroorzaken.

Alle voordelen op een rijtje

Roggebrood:

 1. Is rijk aan voedingsvezels: zo’n 16 gram per 100 gram roggebrood
 2. Bevat minder koolhydraten dan volkorenbrood
 3. Zorgt voor een vol gevoel
 4. Heeft een lage glycemische index, wat zorgt voor minder bloedsuikerpieken
 5. Gaat samen met een laag vetpercentage

Het is nooit goed om te veel van iets te nemen, dus ook niet van roggebrood. Eet met mate! Een sneetje bevat ongeveer 70 calorieën. Als je roggebrood ‘gewoon’ bovenop je normale dagelijkse calorie-inname neemt, dan zal je gewicht juist toenemen. Je krijgt dan te veel calorieën binnen.

Doe dit dus niet. Mijn advies is om het te gebruiken als variatie in plaats van brood of crackers. Vooral crackers bevatten vaak veel meer koolhydraten en als je wil afvallen, dan wil je daarvan zo min mogelijk binnenkrijgen. 

Ma’s Tip: probeer ook eens dit heerlijke koolhydraatarme brood zelf te bakken. Daar zitten nog minder koolhydraten in 🙂

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

20 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Rogier

  Roggebrood, havermout en een uur per dag lopen zijn de grote drie van het afvallen!

 • Wilma

  Ik eet nu in plaats van 3 boterhammen. 2 sneetjes koolhydraat arm brood en 1 sneetje roggebrood.
  Lijkt me goed toch?

 • Biancs

  In Bolletje donker Roggebrood zit bijna geen suiker

Geef een reactie