Tips
Kan je in de winkel geen aardpeer vinden voor dit aardpeer recept? Je zou zeggen, kies voor een ander recept. Maar!!
Je kan aardpeer ook prima vervangen door pastinaak. Qua smaak en voedingswaarde komt dit overeen. Pastinaak is net als aardpeer een ‘vergeten’ groente en geeft net dat beetje extra aan je feestelijke kerstdiner met de lekkerste koolhydraatarme recepten.
Wat is de smaak van aardpeer?
- licht zoetig
- zacht nootachtig
- komt in de buurt van de smaak van artisjok
De aardpeer gaat ook wel door het leven als topinamboer, jerusalem artichoke of knolzonnebloem. Als ze lekker vers zijn, kan je ze zelfs rauw eten. In dat geval zijn ze nog lekker knapperig en voegen een frisse bite toe aan je gerecht. Ook leuk om te verwerken door een luxe voorgerechtje tijdens de feestdagen.
TIP: serveer na dit aardpeer recept deze makkelijke kalkoenrollade met cranberry en notenvulling. De smaken sluiten fantastisch op elkaar aan. Daarbij oogt deze rollade met het mooie rood van de cranberry’s als ultiem kersthoofdgerecht.
Waar kan je aardperen kopen?
In Nederland kun je de aardperen vooral in de winter krijgen. Maar je kunt ze ook erg makkelijk zelf groeien als je een tuin(tje) hebt. Het is namelijk bij uitstek een beginnersvriendelijke plant. Het groeit makkelijk en je hoeft er weinig aan te doen. Win- win!
Dat doe je zo:
- stop een paar knollen in de grond in het voorjaar
- oogst de hele winter je eigen aardperen. Zelfs tijdens de vorst hoef je er niet naar om te kijken
- gouden tip: Laat een paar plantjes staan, ze vermenigvuldigen zich gewoon weer het volgende jaar!
Waarom is aardpeer gezond?
De aardpeer is een knolgroente en knolgroenten zitten bomvol voedingsstoffen:
- ijzer
- kalium
- vitamine B 1
Maar de aardpeer is echt de ster als het gaat om de inuline en FOS (Fructo Oligo Saccharide). Daarover hieronder meer 😉
Zorgen aardperen voor winderigheid?
Ja, dat kan. Dat komt door FOS en inuline, zoals hierboven benoemd. Dit zijn vezels die we als mensen niet kunnen verteren. Dit is eigenlijk heel positief om deze reden:
- Ze worden door de goede bacteriën in de darmen, de probiotica, gegeten. Daardoor zijn de knolletjes een van de beste voedingsbronnen voor een gezonde darmflora! Al met 50 gram aardpeer voed je je darmflora met 100% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan prebiotica.
Het nadeel voor mensen die niet gewend zijn om prebiotica te eten:
- Je darmen zullen dit laten merken. Door het fermentatieproces worden gassen gevormd, waardoor winderigheid kan ontstaan. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat als je regelmatig prebiotica eet, de gasvorming minder wordt (bron).
Passen aardperen in een koolhydraatarm dieet?
Jazeker! Het is een tikkie misleidend… als je alléén kijkt naar de voedingswaarde. In dit aardpeer recept hebben we maar 200 gram aardpeer gebruikt, dus het aantal koolhydraten ligt netjes op 26 gram per portie. Gebruik je meer dan loopt het koolhydraattellertje snel op.
Wat veel mensen niet weten is dat 80% van deze koolhydraten bestaat uit onverteerbare vezels (inuline en FOS). Deze tellen NIET als koolhydraten, omdat je lichaam ze ook niet opneemt (bron).
Makkelijke koolhydraatarme kerst
Niet altijd even makkelijk met al dat lekkers wat rond je oren vliegt. Toch kan het wel en het hoeft niet moeilijk te zijn. Helemaal bovenaan deze post, kies je heel simpel een luxe voorgerechtje, het ultieme kersthoofdgerecht en verrassend lekkere afsluiter.
En mocht het nu toch allemaal net iets te lekker hebben gesmaakt. Het is je gegund! Wij eten rond de feestdagen ook net wat meer dan normaal. Dat is oké. Begin daarna gewoon weer met het Koolhydraatarm 50 dagen Programma. Zet je zinnen weer op je doel en ga ervoor!
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.