Heel Holland kakt. Wat zegt ontlasting over jouw gezondheid?

Poep en pies praatjes. Daar hebben we het vandaag over. Het is misschien een ongemakkelijk onderwerp of we doen er lacherig over (daar ben ik zeker schuldig), maar eigenlijk is onze stoelgang een serieuze zaak of in elk geval een leerzame.

 1. Leestijd 13 min
 2. 15 07 2020
Deel dit bericht
ontlasting

Als je de tijd neemt om je kunstwerk te aanschouwen vertelt dit enorm veel over hoe het gesteld is. Wat zegt je ontlasting over jouw gezondheid?

Verder lezen: Deze post hoort bij onze serie artikelen over goede voeding. In deze post lees je Ma’s 20 uitgangspunten voor gezond eten. Dit is de basis voor een gezond figuur.

Waarom is het belangrijk om naar je ontlasting te kijken?

Ontlasting is een graadmeter van gezondheid. We besteden veel aandacht aan wat ons lichaam binnen gaat. Krijgen we voldoende voedingsstoffen binnen en zitten daar de juiste vitaminen en mineralen in? Zorgen we ervoor dat we voldoende drinken en niet te veel processed food eten? Maar net zo belangrijk is het om te kijken wat ons lichaam verlaat.

Er zijn meerdere graadmeters, maar wat we achterlaten in het toilet vertelt ons hoe goed onze spijsvertering werkt. Een slecht functionerende spijsvertering kan duiden op maag-, lever– of darmklachten. Deze klachten kunnen weer leiden tot ziekten en als gevolg hebben dat je nutriënten niet goed opneemt en gifstoffen niet goed kwijt kunt. Met alle gevolgen van dien.

Je ontlasting kan ook een signaal zijn je voeding niet goed is afgestemd op de behoefte van jouw lichaam. Alles is met elkaar verbonden. Kijken dus naar je keutel!

Waar moet je op letten als je je poep bekijkt?

Voor het analyseren van je stoelgang gebruik je al je sensoren. Je kan je bijvoorbeeld afvragen of het makkelijk gaat of veel moeite kost. Wanneer poepen lastig gaat noemen we dat constipatie. Maar daarover later meer. Té makkelijk is natuurlijk ook niet goed. Je kan er op letten of het sterk of onaangenaam ruikt. We gaan niet voor rozengeur, maar in principe hoort ontlasting niet enorm te stinken.

Wat zie je als je achterom kijkt? Is het een drijver of zinkt ie als een baksteen? Ook hier zoeken we de gulden middenweg. Ook de vorm en de kleur van je maaksel vertelt je enorm veel over de gesteldheid van je lichaam, daar gaan we zo verder op in. Ik verklap je alvast; bij blauw in elk geval de dokter bellen!

Hoe ziet normale poep eruit?

Wat is normaal? Dit is altijd een rot vraag, maar als we het over onze toiletgang hebben, dan zou je dit normaal kunnen noemen:

Kleur

Gezonde poep heeft een mooie bruine kleur. Poepkleur, zeg maar. Die kleur heb je te danken aan bilirubine. Bilirubine is een pigmentachtige afvalstof die vrijkomt bij het afbreken van oude rode bloedcellen. Je lever filtert deze stof uit je bloed en je lichaam verwijdert het via je galblaas.

Vorm

Een gezonde drol heeft de vorm van een hot dog. Of een boomstammetje, zonder taps toelopende eindjes of een puntje.  Een S-vorm is ook een goed teken. Dat komt door de vorm van je darmen en geeft aan dat je ontlasting hier voldoende tijd heeft doorgebracht.

Maat

Size does matter. Een goeie druk heeft ongeveer 5 tot 15 centimeter. Dun en lang kan ook een signaal zijn dat het niet optimaal werkt. In elk geval moet je  boomstammetje soepel passeren. Dat breng ons op het volgende punt.

Gemak

Als het goed gaat verlaat je ontlasting zonder strubbeling je lichaam. Heb je meer dat 10 minuten nodig dan veroorzaakt dat niet alleen een rij bij de toilet, maar duidt dat ook op constipatie.

Frequentie

Hoe vaak je gaat verschilt sterk van persoon tot persoon. Waar je bent (en of je comfortabel bent) en wat je gegeten hebt spelen allemaal een rol. Alles tussen 1 keer per 2 dagen en 3 keer per dag wordt beschouwd als een gezonde stoelgang. Minder dan 3 keer per week duidt op constipatie.

Consistentie

Je boomstammetje of hot dog heeft bij voorkeur een soepele doch stevige consistentie. Hard, keutelig, papperig of nat duiden op problemen in de spijsvertering of een tekort aan vezels.

Leg je dieptebommen of heb je eigenwijze drijvers dan kan dat duiden op een slechte samenstelling van je menu. Een brave poep zinkt namelijk langzaam naar beneden.

Wist je dat je drol voor 75% uit water bestaat? De rest zijn afvalstoffen, vezels en dode lichaamscellen. Meer of minder water in je ontlasting zegt dus iets over het functioneren van je darmen. Dit is vastgelegd in de Bristol Stool Chart.

Wat is de Bristol Stool chart?

De Bristol Stool chart is een schaal waarop de consistentie van ontlasting wordt gemeten. Op basis hiervan verklaren medici uit of er sprake is van verstopping, diarree of dat alles in orde is.

Overzicht van verschillende vormen poep en constipatie.
Afbeelding met dank aan healthline.com

Wat vertelt de ontlasting kleur over jouw gezondheid

De kleur van poep is bruin. Ieder kind weet dat. Hierbij maakt het niet uit of dat lichtbruin is of donker. Ook een hint van groen hoort bij een gezonde ontlasting kleur. Zeker als je veel groente eet of groene smoothies drinkt, is dat een gezond gevolg.

Groene ontlasting

Groene ontlasting is dus tot op zekere hoogte ok. Resten van groene groente zijn soms zichtbaar. Is je ontlasting knalgroen, dan kan dit er op duiden dat je poep te snel door je darmen gaat. De poep neemt dan onderweg geen bilirubine op. Gaat je drol te snel door je lichaam, kan het eten van extra vezels soelaas bieden.

Gele ontlasting

Dit is een duidelijke signaal. Gele, stinkende en plakkerige ontlasting kan duiden op te veel vet of overmatig alcohol gebruik. Het kan ook duiden op een ontsteking in de galblaas of een verstopping door een galsteentje.

Mensen met coeliakie kunnen ook last hebben van gele poep. Coeliakie is een chronische aandoening die gepaard gaat met glutenintolerantie. Pas je hier je dieet niet op aan dan leidt dat tot beschadigingen in het darmslijmvlies en een vermindering van het opnemen van voedingsstoffen.

Grijze, witte of kleikleurige poep

Is je drol een beetje bleek, dan kan dit duiden op de afwezigheid van gal. Doordat je galblaas verstopt zit, bijvoorbeeld. Een tekort aan gal in ontlasting kan ook veroorzaakt worden door hepatitis, problemen bij de alvleesklier of levercirrose.

Rode ontlasting

Het zal je niet verbazen dat rode ontlasting kan duiden op de aanwezigheid van bloed. Dit kan komen door aambeien of een wondje in de dikke darm. Ga wel eerst even na of je geen bietjes hebt gegeten of bent los gegaan op de cranberriesaus zonder suiker of de tomatensap.

Zwarte ontlasting

Zwarte ontlasting kan duiden op een bloeding in het bovenste deel van het maagdarmkanaal. Dit kan duiden op de aanwezigheid van zweren of zelfs kankercellen in de maag of darm. Door de reis die het aflegt verandert de kleur van bloed naar een zwarte substantie.

Als je een keer veel dropjes of zwarte bessen hebt gegeten dan is een zwarte ontlasting heel normaal. Ook koolstoftabletten kunnen dit veroorzaken. Is dat niet het geval, dan is het raadzaam even bij de dokter langs te gaan.

Wat zegt groene, gele of zwarte poep over je gezondheid en voeding patroon
Afbeelding met dank aan healthline.com

Floater!!! Wat als je poep blijft drijven?

Soms blijft ie wel eens drijven. Als een bootje in bad. Wat is er aan de hand als je poep blijft drijven? Technisch gezien is je keutel lichter dan normaal en niet meer zwaarder dan water. Dat komt bijvoorbeeld doordat er meer gas inzit dan normaal. Of omdat er meer water inzit dan normaal.

Vaak wordt dit veroorzaakt door een afwijking in je dieet, je hebt iets anders gegeten dan anders, waardoor je darmen dit niet goed kunnen verwerken. Een vette maaltijd, moeilijk oplosbare vezels, kunstmatige zoetstoffen en voedsel wat je winderig maakt veroorzaken drijvers.

Maak jij dagelijks een bootje, dan zou het kunnen zijn dat je lichaam vet niet goed kan verwerken. Dit kan weer duiden op een slecht werkend maag-, lever, darmkanaal. Ook mensen die lactose intolerant zijn of een glutenallergie hebben kunnen vaker ‘last’ hebben van een drijver.

Ma’s tip: Vezelrijke voeding is de basis voor een goede stoelgang. Lees deze post over het toevoegen van meer vezels in jouw dieet.

Wat kan je nog meer leren uit stoelgang?

Naast kleur, vorm, frequentie en consistentie, zijn er nog een paar signalen die je op kan pikken op het toilet.

 • Constipatie. Veel mensen hebben zo nu en dan last van constipatie. Dit kan veroorzaakt worden door een slecht voedingspatroon met veel verwerkt voedsel of het gebrek aan voldoende beweging. Ook wordt constipatie gelinkt aan een slecht functionerende schildklier. Kan je maar 3 keer per week een druk, dan heeft dat als risico dat afvalstoffen opnieuw door het lichaam worden opgenomen. Hierdoor kan je klachten oplopen zoals vermoeidheid, slechte huid en hoofdpijn.
 • Slijmerig. Dit kan duiden op een ontstoken darmwand. Een beetje slijmerig is geen probleem, maar langdurig slijmerige ontlasting is niet hoe het hoort. Enerzijds kan dit komen door het consumeren van te veel suiker of zuivel. Maar het kan ook wijzen op prikkelbare darmsyndroom (PDS) of een darmziekte als Crohn of colitis ulcerosa. Raadpleeg bij langdurigheid dus even een dokter.
 • Sterke geur. De geur van rotte eieren kan duiden op een slechte vertering van eiwitten. Door het rottingsproces in je lichaam komen zwavel en stikstoffen vrij en die scheidt je dus later uit. Wie veel dierlijke eiwitten eet, heeft hier eerder last van dan iemand met een plantaardig dieet.
  Is de geur werkelijk niet te harden, dan is het raadzaam even naar de dokter te gaan. Dit kan duiden op de aanwezigheid van een virus of bacterie die de boel inwendig komt verstoren.
 • Vette shit. Niet zo vet dus, want vetten worden normaal gesproken opgenomen door de darmen. Wanneer poep vettig en plakkerig is en aan de pot blijft zitten is dat niet alleen ongemakkelijk, maar ook een signaal. Misschien is je darmwand beschadigd door een allergie. Het kan ook zijn dat je alvleesklier niet goed functioneert. Als dit zo is, dan neemt je lichaam waarschijnlijk ook vet oplosbare vitamine A, D, E en K minder goed op.  
 • Winderigheid. Een windje hoort erbij. Meestal geurt dat niet heel sterk. Loop je de hele dag te tromperen, dan is er misschien iets aan de hand. Grote kans dat het komt door een eenzijdige samenstelling van je dieet. Hierdoor krijg je een overschot aan eiwitten of koolhydraten binnen.

Conclusie

Wat kan je nu met deze informatie? Je hoeft echt niet gelijk naar de dokter als je een keer een afwijkende kleur, geur of vorm in de pot achterlaat. Bij klachten, bloed of ernstige diarree is het natuurlijk verstandig om een arts te waarschuwen.

In andere gevallen; alles wat je vandaag gelezen hebt dat zijn signalen die je lichaam jou geeft. Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar het is interessant om bij te houden wat je in de pot achter laat. Zo kan je zien of er een patroon in zit. Je weet nu wat je ontlasting zegt over jouw gezondheid.

Wil jij werken aan een betere ontlasting? Dan is het zaak om goede controle te nemen over wat jouw lichaam ingaat…

 1. Lees hier verder over het effect van gefermenteerd voedsel op je darmflora.
 2. Kijken of je wel de goede vetten binnenkrijgt.
 3. Ten slotte dragen probiotica, de bacteriën die in jouw darmen wonen, ook bij aan een goede stoelgang.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een antwoord