Last van obstipatie? Werk aan je darmen!

  1. Leestijd 6 min
  2. 17 11 2017
Deel dit bericht
obstipatie

Obstipatie is een van de tekenen dat je darmflora uit balans is. Maar hoe zorg je goed voor je darmen? Wat kun je beter niet eten, en wat wel? In dit artikel leggen we je alles uit over darmklachten, bacteriën en gefermenteerde voeding.

Gezondheid begint bij je darmen

We willen allemaal wel een strak lichaam, gezonde huid en veel energie. De meeste vrouwen sporten daarom intensief en proberen gezond te eten. Maar dit werkt niet voor iedereen even goed. Heb jij ook het idee dat je ontzettend goed je best doet, maar dat niet terugziet in je lichaam? Denk dan eens aan je darmen!

Onze darmen vergeten we vaak een beetje. En dat is ontzettend zonde, want onze darmen behoren zeker tot de belangrijkste onderdelen van ons lichaam. Een goede gezondheid begint namelijk bij de darmen!

Darmflora is belangrijk

De bacteriën in de darmen hebben invloed op gezondheid en ziekten. De samenstelling van deze bacteriën is dan ook erg belangrijk. De verzameling van goede en slechte bacteriën in onze darmen heet de darmflora. Onze darmflora is non-stop bezig met het verteren van ons voedsel.

Je darmflora reageert op wat je eet. Als je de verkeerde dingen eet, kan deze uit balans raken. Dit heeft vervolgens invloed op je algehele gezondheid. Je hormonen kunnen uit balans raken waardoor je immuunsysteem zwakker wordt, je vermoeider bent, je huid slechter wordt. Dit kan vervolgens leiden tot obstipatie (ook wel constipatie genoemd) en andere klachten.

Obstipatie? Darmflora is uit balans

Obstipatie (verstopping van de darmen) is een van de symptomen van een disbalans in de darmen. Eigenlijk is alle ‘abnormale’ ontlasting een teken van een slechte darmflora (pijnlijke, te stevige of te natte ontlasting). Maar er zijn meer symptomen die kunnen wijzen op een disbalans in de darmen:

  • Je bent vaak erg moe, waardoor je veel slaap nodig hebt.
  • Je hebt veel last van buikpijn en buikkrampen.
  • Je hebt een opgeblazen buik.
  • Je kunt je moeilijk concentreren.
  • Je hebt vaak een slechte adem en plekjes in de mond.
  • Je hebt vaak last van een droge mond.
  • Je bent onverklaarbaar veel misselijk.

En zo zijn er nog meer symptomen. Je ziet dat de darmen dus ontzettend veel invloed hebben op je lichaam, energieniveau en stemming.

Slechte voeding voor je darmen

Maar hoe kun je je darmen dan goed verzorgen, waardoor je bovenstaande klachten kunt voorkomen? De basis zit in onze voeding. Onze voeding stuurt onze darmen, dus als je je voeding aanpast, heeft dat ook invloed op je darmen.

Zo heeft suikerhoudende voeding slechte invloed op je darmen. Als te ze veel suikerrijke producten eet, krijg je minder goede voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, vezels) binnen dan eigenlijk zou moeten. Het voedingspatroon is uit balans waardoor darmklachten kunnen ontstaan.

Daarnaast gaan de suikeretende bacteriën in je darmen overheersen. Hierdoor willen ze meer en meer suiker. Het gevolg hiervan is dat jij trek gaat krijgen en een drang voelt om suikers te eten.

Goede voeding voor je darmen

Voor gezonde darmen is het allereerst belangrijk om te eten met zo min mogelijk suiker. Hierbij zijn de natuurlijke suikers in bijvoorbeeld fruit niet het probleem. Probeer juist de geraffineerde suikers, zoals in snoepgoed, te vermijden.

Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende vezels eet. Door vezels blijven er geen afvalstoffen achter in het spijsverteringskanaal. Ze zorgen dus voor een goede stoelgang en gaan obstipatie en diarree tegen.

Vezels hebben water nodig om hun ‘werk’ zo goed mogelijk te kunnen doen. Drink daarom voldoende water op een dag, dat gaat verstopping van de darmen tegen. Vooral als je meer vezelrijke voeding eet, is het belangrijk dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt. Het liefst nog wel meer!

Ook goede vetten dragen bij aan gezonde darmen. Onverzadigde vetten maken de ontlasting minder droog en beschermen de cellen in de darmwanden. Daarnaast zijn onverzadigde vetten goed voor je bloeddruk en hart.

Gefermenteerde voeding

Ook kun je je dieet aanvullen met gefermenteerde voeding. Gefermenteerde voeding is voeding dat ‘voorverteerd’ wordt. Door producten te fermenteren, gaan de bacteriën groeien en breken ze de suikers in het product af. Daarnaast maken ze enzymen aan, waardoor het product verandert wat zuurgraad, smaak, geur en houdbaarheid betreft.

Deze bacteriën en enzymen stimuleren de vertering in de darmen. Door gefermenteerde voeding te eten, draag je dus bij aan gezonde darmen.

Kefir is een gefermenteerde drank. Het is gemaakt van kefirkorrels (aan elkaar gegroeide gisten en bacteriën) die vermengd zijn met water of melk, waardoor er fermentatie optreedt. Kefir die 24 uur gefermenteerd heeft zorgt voor een betere spijsvertering, werkt tegen verstopping van de darmen en houdt de darmflora in balans.

Ook kombucha is een drank dat ontstaan is door fermentatie. Het wordt gemaakt van een kombucha-zwam en gefermenteerd door suikers. Deze kombucha-zwam eet de suikers op en zet het om in zuren, gisten en enzymen. Door de goede bacteriën en enzymen verbetert deze drank de spijsvertering.

Heb je dus last van obstipatie of heb je andere nare (darm)klachten? Let op je voeding! Eet veel vezels, drink veel water en neem af en toe een glaasje kefir of kombucha. Zorg goed voor je darmen, dan zorgen je darmen ook goed voor jou!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie