Koolhydraatarme ovenschotel met spitskool
- Diner
-
4
- 8g koolhydraten
Ingrediënten
- 700 gr spitskool
- 150 gr roomboter
- 450 gr rundergehakt
- 1 tl zout
- 1 tl ui poeder
- 1/2 tl zwarte peper
- 2 tl mexicaanse kruiden
- 1 tl witte wijn azijn
- 300 gr geraspte kaas
- 150 gr gemengde salade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden snij de kool in kleine stukjes met een mes of maal fijn in de blender.
- Bak de kool aan in de boter, laat 30 minuten doorbakken op medium hoog vuur. Zorg dat de kool zacht is maar niet te donker bruin.
- Voeg de kruiden en azijn toe en laat even staan.
- Ga ondertussen verder met het smelten van de rest van de boter. Bak hier in het gehakt in gaar tot het meeste vocht uit het vlees verdampt is.
- Voeg de kool mix toe en doe het geheel in een ovenschaal.
- 2/3 van de kaas mag door de mix en de rest er overheen voor een krokant laagje.
- Bak in 15-20 minuten gaar. Eventueel serveren op een bedje van rucola of een groene salade naar keuze
Voedingswaarden
Tips
Meestel denk je bij een ovenschotel met groente aan witlof. Met ham en kaas bijvoorbeeld. Maar spitskool, witte kool en Chinese kool zijn echt van die groenten waar we vaak aan voorbij lopen. Ik wel tenminste . Bijna een beetje een vergeten groente. Zonde eigenlijk want het is een relatief goedkoop en heel gezond.
Is spitskool gezond?
Kool is een bron van calcium, kalium en vitamine K en C, dus erg gezond. Dit is goed voor de weerstand en gezonde botten. Daarnaast bevat spitskool ook een behoorlijke hoeveelheid vezels. Vezels zorgen voor een voldaan gevoel en helpt bij het afvallen.
Ik liet vaak de spitskool liggen omdat ik naast rauwkost niet echt een idee had hoe ik het moest bereiden. Tot ik op zoek ging naar inspiratie en erachter kwam dat je ontzettend veel kunt variëren met spitskool. Vandaar dat ik een ovenschotel met spitskool probeerde.
Ma’s tip: Meer inspiratie voor een koolhydraatarm diner? Probeer dan ook onze schotel met kip. En ander simpel ovengerecht is bloemkool met prei. Hier vind je het recept.
Hoe kun je kool bereiden?
Sommige mensen vinden de kool rauw een beetje te ‘heftig’ van smaak. Het kan een beetje naar ui smaken en in je mond blijven hangen of je kunt er ‘gassig’ van worden. Gelukkig kun je er van alles aan doen om die ui-achtige rauwe smaak er vanaf te halen.
In Korea bijvoorbeeld, daar maken ze verschillende koolsoorten in en laten ze het een aantal weken fermenteren. Dan heet het Kimchi, ook een supergezond en lekker gerecht.
Er is gelukkig ook een minder tijdrovende manier om de kool wat behapbaarder te maken. Het geheim is een beetje azijn en een beetje geduld. Als je de kool even laat weken in wat azijn, dan smaakt ie een stuk zachter. Dit is ook het trucje wat ik toepas in dit recept. Een heerlijke spitskool ovenschotel met gehakt.

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma (fysiek boek)
Onze bestseller! Al meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Je krijgt weekmenu’s voor 50 dagen. Met meer dan 150 overheerlijke koolhydraatarme recepten, snacks & tussendoortjes. Nu met 100% afslankgarantie, als jij na 50 dagen niet bent afgevallen, betaal ik je 100% je geld terug. Zonder vragen!
-
50.000+
Vrouwen gingen je voor
-
150
Koolhydraatarme Recepten
-
250
Tips & Snacks
-
100%
Afslankgarantie (geld terug)
Rate dit recept
Dit vinden andere gebruikers van dit recept
Heb dit vanavond gemaakt, wat was dit lekker zeg! Bedankt voor dit heerlijke gezonde recept.
ik vond hem heerlijk, zelfs mijn man dat is een moeilijke eter. Vult wel enorm
Mijn man en ik vonden het heerlijk en het vult erg goed. Ga vandaag voor nog wat recepten kijken
We hebben om religieuze reden veolife melt cheese (vegan) gebruikt, maar het wss echt heerlijk
Om gehakt te bakken gebruik ik nooit boter!
Maar dit ga ik Vanavond klaar maken ik ben benieuwd
Ze vonden het super lekker hier ipv rundergehakt kippengehakt gebruikt en veel minder boter gebruikt ook lekker dille door de kool gedaan en geen zout
Zelfs de kinderen vonden dit lekker!!! Maar waarom zoveel boter??
De smaak is goed, maar ik vind hem veel te vet. De boter dreef op de schotel.
Hoeveel boter gebruik je om de spitskool aan te bakken?
Dank je Emmely, mijn man en ik hebben zojuist gesmuld van deze spitskoolschotel. Had te weinig gehakt, heb dit aangevuld met speklapjes.
Echt heerlijk het is een feestje om koolhydraararm te eten met dit recept al 2 keer gemaakt.
lekkerste gerecht dat ik ooit heb geproefd, zo lekker, vooral die spitskool.