1

Koolhydraatarme ovenschotel met spitskool

Een heerlijke ovenschotel voor het hele gezin.
  • Diner
  • 4
  • 8g koolhydraten

Ingrediënten

  • 700 gr spitskool
  • 150 gr roomboter
  • 450 gr rundergehakt
  • 1 tl zout
  • 1 tl ui poeder
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 2 tl mexicaanse kruiden
  • 1 tl witte wijn azijn
  • 300 gr geraspte kaas
  • 150 gr gemengde salade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden snij de kool in kleine stukjes met een mes of maal fijn in de blender.
  • Bak de kool aan in de boter, laat 30 minuten doorbakken op medium hoog vuur. Zorg dat de kool zacht is maar niet te donker bruin.
  • Voeg de kruiden en azijn toe en laat even staan.
  • Ga ondertussen verder met het smelten van de rest van de boter. Bak hier in het gehakt in gaar tot het meeste vocht uit het vlees verdampt is.
  • Voeg de kool mix toe en doe het geheel in een ovenschaal.
  • 2/3 van de kaas mag door de mix en de rest er overheen voor een krokant laagje.
  • Bak in 15-20 minuten gaar. Eventueel serveren op een bedje van rucola of een groene salade naar keuze

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Spitskool ovenschotel
Amount Per Serving
Calorieën 682 Calorieën uit vet 477
% Daily Value*
Vet 53g76%
Koolhydraten 8g3%
Eiwit 43g86%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Tips

Meestel denk je bij een ovenschotel met groente aan witlof. Met ham en kaas bijvoorbeeld. Maar spitskool, witte kool en Chinese kool zijn echt van die groenten waar we vaak aan voorbij lopen. Ik wel tenminste . Bijna een beetje een vergeten groente. Zonde eigenlijk want het is een relatief goedkoop en heel gezond.

Is spitskool gezond?

Kool is een bron van calcium, kalium en vitamine K en C, dus erg gezond. Dit is goed voor de weerstand en gezonde botten. Daarnaast bevat spitskool ook een behoorlijke hoeveelheid vezels. Vezels zorgen voor een voldaan gevoel en helpt bij het afvallen.

Ik liet vaak de spitskool liggen omdat ik naast rauwkost niet echt een idee had hoe ik het moest bereiden. Tot ik op zoek ging naar inspiratie en erachter kwam dat je ontzettend veel kunt variëren met spitskool. Vandaar dat ik een ovenschotel met spitskool probeerde.

Ma’s tip: Meer inspiratie voor een koolhydraatarm diner? Probeer dan ook onze schotel met kip. En ander simpel ovengerecht is bloemkool met prei. Hier vind je het recept.

Hoe kun je kool bereiden?

Sommige mensen vinden de kool rauw een beetje te ‘heftig’ van smaak. Het kan een beetje naar ui smaken en in je mond blijven hangen of je kunt er ‘gassig’ van worden. Gelukkig kun je er van alles aan doen om die ui-achtige rauwe smaak er vanaf te halen.

In Korea bijvoorbeeld, daar maken ze verschillende koolsoorten in en laten ze het een aantal weken fermenteren. Dan heet het Kimchi, ook een supergezond en lekker gerecht.

Er is gelukkig ook een minder tijdrovende manier om de kool wat behapbaarder te maken. Het geheim is een beetje azijn en een beetje geduld. Als je de kool even laat weken in wat azijn, dan smaakt ie een stuk zachter. Dit is ook het trucje wat ik toepas in dit recept. Een heerlijke spitskool ovenschotel met gehakt. 

 

spitskool ovenschotel
5 van 1 stem
Print

Spitskool ovenschotel

Een heerlijke ovenschotel voor het hele gezin.

Gang Diner
Keuken Westers
Keyword gehakt, ovenschotel, vlees
tijd >60minuten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4
Caloriën 682 kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Ingrediënten

  • 700 gr spitskool
  • 150 gr roomboter
  • 450 gr rundergehakt
  • 1 tl zout
  • 1 tl ui poeder
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 2 tl mexicaanse kruiden
  • 1 tl witte wijn azijn
  • 300 gr geraspte kaas
  • 150 gr gemengde salade

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden snij de kool in kleine stukjes met een mes of maal fijn in de blender.

  2. Bak de kool aan in de boter, laat 30 minuten doorbakken op medium hoog vuur. Zorg dat de kool zacht is maar niet te donker bruin.

  3. Voeg de kruiden en azijn toe en laat even staan.

  4. Ga ondertussen verder met het smelten van de rest van de boter. Bak hier in het gehakt in gaar tot het meeste vocht uit het vlees verdampt is.

  5. Voeg de kool mix toe en doe het geheel in een ovenschaal.

  6. 2/3 van de kaas mag door de mix en de rest er overheen voor een krokant laagje.

  7. Bak in 15-20 minuten gaar. Eventueel serveren op een bedje van rucola of een groene salade naar keuze

Nutrition Facts
Spitskool ovenschotel
Amount Per Serving
Calorieën 682 Calorieën uit vet 477
% Daily Value*
Vet 53g76%
Koolhydraten 8g3%
Eiwit 43g86%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

 

Niels Bosman

Test

Rate dit recept

Dit vinden andere gebruikers van dit recept

  • Leonie

    Hoeveel boter gebruik je om de spitskool aan te bakken?

  • Maria de Gast

    Dank je Emmely, mijn man en ik hebben zojuist gesmuld van deze spitskoolschotel. Had te weinig gehakt, heb dit aangevuld met speklapjes.

  • Jolanda

    Echt heerlijk het is een feestje om koolhydraararm te eten met dit recept al 2 keer gemaakt.

  • kamiel

    lekkerste gerecht dat ik ooit heb geproefd, zo lekker, vooral die spitskool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je er ook klaar mee om er alleen voor te staan?

Dat snap ik! En het is bewezen dat het veel effectiever is als je het samen doet. Meld je daarom direct even aan bij de Samen Slank Community! Dan profiteer jij net als 1200+ enthousiaste vrouwen van de ultieme stok achter de deur. Nu proberen voor SLECHTS €1,00

  • 1200+

    Leden en ervaringen

  • 52

    Elke week een nieuw weekmenu

  • 566+

    Berichten per week

  • 1368+

    Reacties per week

Probeer nu voor €1