Wil je gratis keto proberen en tot 2 kilo per week verliezen?
Koolhydraatarme ovenschotel met spitskool
- Diner
-
4
- 8g koolhydraten
Ingrediënten
- 700 gr spitskool
- 450 gr rundergehakt
- 1 tl zout
- 1 tl ui poeder
- 1/2 tl zwarte peper
- 2 tl mexicaanse kruiden
- 1 tl witte wijn azijn
- 100 gr geraspte kaas
- 150 gr gemengde salade
- 2 eetlepels olijoflie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden snij de kool in kleine stukjes met een mes of maal fijn in de blender.
- Bak de kool aan in de boter, laat 30 minuten doorbakken op medium hoog vuur. Zorg dat de kool zacht is maar niet te donker bruin.
- Voeg de kruiden en azijn toe en laat even staan.
- Ga ondertussen verder met het smelten van de rest van de boter. Bak hier in het gehakt in gaar tot het meeste vocht uit het vlees verdampt is.
- Voeg de kool mix toe en doe het geheel in een ovenschaal.
- 2/3 van de kaas mag door de mix en de rest er overheen voor een krokant laagje.
- Bak in 15-20 minuten gaar. Eventueel serveren op een bedje van rucola of een groene salade naar keuze
Meestel denk je bij een ovenschotel met groente aan witlof. Met ham en kaas bijvoorbeeld. Maar spitskool, witte kool en Chinese kool zijn echt van die groenten waar we vaak aan voorbij lopen. Ik wel tenminste . Bijna een beetje een vergeten groente. Zonde eigenlijk want het is een relatief goedkoop en heel gezond.
Is spitskool gezond?
Kool is een bron van calcium, kalium en vitamine K en C, dus erg gezond. Dit is goed voor de weerstand en gezonde botten. Daarnaast bevat spitskool ook een behoorlijke hoeveelheid vezels. Vezels zorgen voor een voldaan gevoel en helpt bij het afvallen.
Ik liet vaak de spitskool liggen omdat ik naast rauwkost niet echt een idee had hoe ik het moest bereiden. Tot ik op zoek ging naar inspiratie en erachter kwam dat je ontzettend veel kunt variëren met spitskool. Vandaar dat ik een ovenschotel met spitskool probeerde.
Ma’s tip: Meer inspiratie voor een koolhydraatarm diner? Probeer dan ook onze schotel met kip. En ander simpel ovengerecht is bloemkool met prei. Hier vind je het recept.
Hoe kun je kool bereiden?
Sommige mensen vinden de kool rauw een beetje te ‘heftig’ van smaak. Het kan een beetje naar ui smaken en in je mond blijven hangen of je kunt er ‘gassig’ van worden. Gelukkig kun je er van alles aan doen om die ui-achtige rauwe smaak er vanaf te halen.
In Korea bijvoorbeeld, daar maken ze verschillende koolsoorten in en laten ze het een aantal weken fermenteren. Dan heet het Kimchi, ook een supergezond en lekker gerecht.
Er is gelukkig ook een minder tijdrovende manier om de kool wat behapbaarder te maken. Het geheim is een beetje azijn en een beetje geduld. Als je de kool even laat weken in wat azijn, dan smaakt ie een stuk zachter. Dit is ook het trucje wat ik toepas in dit recept. Een heerlijke spitskool ovenschotel met gehakt.
Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij flexibele weekmenu’s, recepten en kant-en-klare boodschappenlijstjes. Houd je successen bij in de gratis habit tracker. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.
-
140.000+
Mensen gingen je voor
-
101
Nieuwe Afslank Recepten
-
250
Tips & Snacks
-
100%
Afslank Garantie (geld terug)
Rate dit recept
wat mij opvalt, is dat er staat 300 gr. geraspte kaas. Maar welke kaas raden jullie aan? 48 plus kaas is heerlijk, maar toch ook wel heel vet! En 300 gr. is een behoorlijke hoeveelheid.
Hallo Yvonne, er staat een foutje in het recept. We passen dit vandaag aan. De hoeveelheid kaas is 100 g. We werken meestal met een 30+ kaas. Groetjes
Spitskool bakken is na 5 minuten al beetgaar.
Daarna nog 10 minuten in de ovenschaal. Was gaar genoeg en erg lekker. De roomboter om mee te bakken maakt het extra lekker
Bedankt voor je reactie. Leuk dat we zien dat je dit uitgeprobeerd hebt.