Brood Eten Zonder Broodbuik?

Maak je geen zorgen, met de oplossing in deze post hoef je brood eten niet te missen.

  1. Leestijd 9 min
  2. 17 02 2023
Deel dit bericht
Vrouw kijkt ongelukkig in de spiegel door brood eten.

Mis jij brood eten ook zo erg tijdens je koolhydraatarme dieet? Zo’n heerlijke snee vers brood met een goede plak kaas, een cinnamon rol bij de koffie, een afbakbroodje op zondagmorgen of een warm stokbroodje bij de borrel. Wie kan dat nou laten? Je bent zeker niet de enige.

We leven in een broodcultuur en laten we in Nederland nou ook nog eens supergoed zijn in het maken van de lekkerste broden. Het gevolg hiervan is een overvloed aan mensen die lijden aan overgewicht, de grootste moeite hebben met afvallen en het kwijtraken van hun broodbuik.

De oplossing zou heel simpel zijn; geen brood eten. Geen zorgen, wat als ik je nu vertel dat er een manier is om wel elke dag volop te genieten van je favoriete broodjes. Nieuwsgierig hoe je van je broodbuik afkomt, zónder daarvoor alles te laten? Lees snel verder.

Koolhydraatarm sandwichbrood met oregano en zeezout

6 schokkende risico’s van brood eten

Veel mensen weten dat wit brood slecht voor je is. Maar er is meer aan de hand..

Wat veel mensen niet weten is dat het eten van ‘gezond’ bruin volkorenbrood een (nogal schokkend) negatief effect heeft op je gezondheid. Tijd om deze 6 risico’s aan het licht te brengen, zodat je weet wat je eet:

1. De #1 reden voor een broodbuik

50% van de Nederlanders lijdt aan overgewicht. Dat is een bizar groot aantal! Ze eten meer dan ze nodig hebben en daardoor worden ze dikker. Aangezien we in een broodcultuur leven, eten veel Nederlanders veel te veel brood.

Dit is de nummer 1 reden voor het hardnekkige vet rondom je buik, ook wel de broodbuik genoemd. Het is een serieuze zaak met schadelijke gevolgen, als je hier niets aan doet. Denk aan een grotere kans op een beroerte. Scrol dus snel verder, ik leg verderop in dit artikel punt voor punt uit hoe dit werkt (bron).

2. Door brood slaat je bloedsuikerspiegel op hol

Ervaar jij na het eten van je broodmaaltijd ook vaak een dip? Het liefst kruip je weer terug in bed of duik je na een half uurtje de snoepkast is. Dat komt door de snelle stijging en daling van je bloedsuikerspiegel. Zelfs twee sneetjes ´gezond´ volkorenbrood zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel in een rap tempo de lucht in schiet. De glycemische lading (gl) van twee sneetjes is 20. Een gl van 20 is hoog (bron)!

3. Steeds meer mensen lijden aan glutenintolerantie door broodcultuur

1 op de 100 Nederlanders lijdt aan glutenintolerantie. Dat komt neer op 170.000 mensen. Uit onderzoek blijkt dat overmatig gebruik van gluten zelfs bij mensen zonder intolerantie de wand van het spijsverteringskanaal beschadigd.

Brood bevat een hele hoop gluten. Dat maakt het zo lekker fluffy. Bij overmatig gebruik van brood richten deze gluten helaas meer schade aan dan je lief is. Dit is de reden waarom veel mensen na het eten van brood klachten ervaren zoals pijn, opgeblazen gevoel, onregelmatige stoelgang en vermoeidheid (bron).

4. Toevoeging van schadelijke stoffen

Zonder dat je het door hebt, zit er in het brood dat je koopt in de supermarkt vaak glucose-fructosestroop verstopt. Zelfs een matige inname van deze vorm van suiker is schadelijk voor je lichaam. Het veroorzaakt namelijk een verminderde gevoeligheid voor insuline. Hierdoor leidt fructose tot meer vet in het bloed, een verhoogde bloeddruk en een vette lever.

5. Fytinezuur in volkorenbrood blokt opname van mineralen

In volkorengranen zit het stofje fytinezuur. Dit blokt de opname van calcium, ijzer, zink, koper en magnesium. Het stofje werkt namelijk als anti-nutriënt door zich te binden aan deze belangrijke mineralen. Eet je veel brood dan heb je meer kans om tekorten op te lopen.

6. Je wordt voor de gek gehouden

Kies jij ook voor bruin brood, omdat dit gezonder is? Grote kans dat ook jij voor de gek bent gehouden. Broodproducenten voegen namelijk een kleurstof, genaamd moutmeel, toe om wit brood een mooi bruin kleurtje te geven. Vond jij het ook al zo raar dat je weer supersnel honger kreeg? Dat is het dus helemaal niet! Je zat gewoon vezelarm bloedsuiker verhogend wit brood te eten.

Ben je al overtuigd en wil je meteen actie nemen? Download hieronder direct 3 heerlijke koolhydraatarme brood recepten. Oh, en lees ook het einde van deze post voor meer verrassend lekkere oplossingen…

Gratis Download: 3 koolhydraatarme brood recepten

Wie zei dat brood en koolhydraatarm eten niet samen kunnen gaan? Met deze 3 recepten ontdek je het geheim achter koolhydraatarme bakken, maar dan zonder de broodbuik!

Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF met 3 gratis broodrecepten naar je toe kan sturen. 

Waarom is brood een dikmaker?

Ga er even voor zitten, want dit ga je niet leuk vinden.

Brood is dus niet alleen een dikmaker, maar ook een ziekmaker. Je las eerder over de broodbuik. Het is een schokkende ontdekking, hoe dit heerlijke sneetje brood bij overmatig gebruik ervoor zorgt dat je dikker wordt en je vet opslaat in je buik.

Dit is hoe de broodbuik erin sluipt:

  • Brood is een mega koolhydraatbom
  • De koolhydraten in brood triggeren de aanmaak van insuline
  • Wanneer je dan ook nog te veel eet, zorgt die insuline dat het overschot aan koolhydraten wordt omgezet in gevaarlijk vet
  • Dit vet wordt direct rondom de buikstreek opgeslagen (bron)!

Buikvet is het meest gevaarlijke vet dat je kan hebben. Het vergroot de kans op diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten.

Kun je brood eten als je wilt afvallen?

Puur theoretisch gezien, ja. Je kan brood eten tijdens het afvallen. Zolang je in een calorietekort zit, maakt het niet uit wat je eet. Als je het zo bekijkt vraag je je vast af, waarom let ik dan op mijn eten? Een gezond lichaam is altijd belangrijker dan een slank lichaam.

Stel jezelf de vraag, waar doe ik het voor? Misschien wil je je weer fijn voelen in je bikini of nog vlak voor de bruiloft een aantal kilo’s kwijt. Of misschien is het om jouw kinderen en kleinkinderen in volle glorie op te zien groeien.

Het antwoord op deze vraag geeft jou een reden. En niet eens een reden, een absolute noodzaak om gezond te eten.

Geef jezelf en je lichaam wat het nodig heeft om deze noodzaak na te leven. En zeg nu eerlijk, na alles wat je hebt gelezen, is 2 x per dag brood eten dan goed voor je? Ja, ik weet dat het lekker is, dus ik ga het plezier je niet volledig ontnemen. Lees hieronder hoe je het beste buikvet kan verliezen en toch blijft genieten.

Hoeveel brood per dag

Er zijn drie opties:

LeefsituatieAdvies
1. Als je echt van je ongezonde broodbuik af wilt.Eet tijdens je kha dieet geen brood.
Vind hieronder heerlijke alternatieven waar je meerdere keren per dag van mag smullen.
2. Wanneer je wilt afvallen en gezonder wilt leven.Maximaal 1 sneetje volkorenbrood.
Vul dit aan met de lekkerste broodvervangers.
3. Als je gezonder wilt leven en niet hoeft af te vallen.Eet maximaal 2 sneetjes volkorenbrood verspreid over twee eetmomenten, zodat je bloedsuikerspiegel er niet onder lijdt.
Vul aan met de onderstaande favoriete alternatieven.
Vrouw kijkt gelukkig in de spiegel doordat ze kan genieten van koolhydraatarm brood eten.

Beste alternatief voor brood

Hoe je het ook wendt of keert, je wilt gewoon brood eten. Goed nieuws…

Dat kan gewoon! Brood eten zonder broodbuik.

Elke dag? Jazeker elke dag! Oók tijdens het afvallen. Ontdek de geheimen van koolhydraatarm brood bakken met de lekkerste 40 koolhydraatarme broodrecepten.

De recepten uit dit boek zijn:

✅ Koolhydraatarm
✅ Hoog in eiwitten
✅ Vezelrijk
✅ Zonder suiker

Scoor hier meteen al jouw favorieten en eet eindelijk weer elke dag van de week een bammetje. Of een croissantje. Of een kaiserbroodje. Of een worstenbroodje…

Voor iedereen die zich afvraagt of deze recepten ook ketoproof zijn? Ontdek hier welke opties je hebt! 

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Brood eten zonder broodbuik

Geef een reactie