Ben ik te dik? 16 redenen hoe dit komt

 1. Leestijd 7 min
 2. 16 04 2015
Deel dit bericht
ben ik te dik

Ben jij te dik en verzin je hiervoor regelmatig excuses? Oké, dit klinkt misschien niet zo aardig, ik weet het. Misschien helpt het je als ik zeg dat je niet de enige bent. In mijn online praktijk werk ik heel veel met vrouwen die van allerlei redenen hebben waarom ze te dik zijn. Maar het is goed om het nu eens een keer toe te geven.. Je hebt wel eens strakker in je vel gezeten. Ooit woog je 5, 10 of misschien wel 30 kilo minder! En natuurlijk is het niet jouw schuld dat de kilo’s er niet meer af willen… Of toch wel?

16 redenen waarom jij nog steeds te DIK bent

 1. In de sportschool ben je meer bezig met het kletsen met je vriendin dan met daadwerkelijk sporten.

Oplossing: Focus je echt op het sporten en doe mee met uitdagende groepslessen.

 1. Als je besluit om van de week in je eentje buiten te gaan joggen, dan komt dit er natuurlijk niet van. Want je sportkleren zitten nog in de was of het is veel te warm of koud buiten.

Oplossing: Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld 2 keer per week gaat hardlopen. Vraag om hulp van je familie vrienden om je te helpen motiveren om WEL te gaan.

 1. Na een feestje ben je op weg naar huis. De helft van wat je gegeten en gedronken hebt ben je alweer vergeten.

Oplossing: Maak ook voor feestjes een afspraak met jezelf. Je mag bijvoorbeeld 1 glas alcohol en een stuk taart.

 1. In de winter denk je: ‘Dat vetrolletje is toch niet te zien onder een dikke trui’ om vervolgens in de zomer flink te balen van je intelligentie de afgelopen winter.

Oplossing: Bedenk je in de winter dat je er in de zomer toch wel graag mooi bij wilt lopen. Doe daarom regelmatig een reality check;  doe je bikini aan en ga voor de spiegel staan. Bekijk jezelf rustig en voel aan hoe tevreden jij bent met jezelf.

 1. Een glas alcohol blijft er vrijwel nooit één. En ja, stiekem schenk je ze ook net iets voller dan het hoort.

Oplossing: Geniet echt van je ene glas wijn en bedenk je dat meer dan 1 glas negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid (en je figuur).

 1. Bij een glas alcohol hoort natuurlijk een lekker stukje kaas of een toastje. En een paar stukjes zijn voor jou natuurlijk niet genoeg.

Oplossing: Pak een paar stukjes kaas of een paar toastjes en loop niet terug naar de keuken om opnieuw lekkere dingen te pakken. Je zult extra genieten van de stukjes kaas of toastjes die je als eerste hebt gepakt!

 1. Bij een film geniet je graag van een zak chips of popcorn. Maar voor je het weet heb je de hele zak op!

Oplossing: Pak een schaaltje en vul hem niet opnieuw. Ga vooral niet met de hele zak op de bank zitten, dan eet je meer dan je zelf doorhebt.

 1. Je hebt genoeg excuses waarom je te zwaar bent (je hebt kinderen gebaard, je bent in de overgang of je hebt een blessure waardoor je niet kan sporten).

Oplossing: Natuurlijk zijn er genoeg excuses te verzinnen voor je gewicht, maar geef nou gewoon een keer toe dat je jezelf eigenlijk iets te dik vindt. De motivatie om er iets aan te doen wordt dan namelijk groter! Want jij wilt natuurlijk aan iedereen laten zien dat je er prima iets aan kan doen als jij niet tevreden bent met je lichaam.

 1. De bank zit zo lekker!

Oplossing: Het is echt waar: na een goede work-out zit ‘ie nog veel lekkerder’!

 1. In de zomer is een bakje roomijs zo lekker en de winter kan je natuurlijk niet overleven zonder warme choco met slagroom.

Oplossing: Natuurlijk mag je af en toe genieten van een ijsje of warme choco, maar stel voor jezelf een grens. Neem bijvoorbeeld niet meer dan 2 ijsjes per week.

 1. Na een etentje in een all you can eat restaurant loop je altijd zeer verzadigd en ietwat misselijk naar buiten… oeps!

Oplossing: Eet langzaam, dan heeft je lichaam de tijd om te voelen wanneer je vol zit. Probeer ook lekker wat groente en fruit te eten en loop niet 2 keer terug voor een veel te groot ijsje.

 1. In de supermarkt krijg je spontaan trek in pizza, snoep, ijs en chocolade. Alles gaat mee naar huis en ja…het moet toch een keer op.

Oplossing: Je hebt het vast al vaker gehoord: ga niet met een lege maag boodschappen doen! Alles ziet er lekker uit en je koopt veel meer dan je van plan was. Maak een koolhydraatarm boodschappenlijstje en koop alleen wat er op je lijstje staat.

 1. Als je op vakantie bent gaan de remmen los… Want van dat overheerlijke buitenlandse eten wil jij natuurlijk flink genieten!

Oplossing: Je mag zeker genieten van buitenlands eten, maar ook hier geldt: met mate. Ga niet elke avond uitgebreid uit eten en vergeet ook de groenten op je bord niet op te eten.

 1. Eén week in de maand heb je een wel heel goede reden voor je lichaam dat aan de maat is: je bent ongesteld en houdt superveel vocht vast!

Oplossing: Helaas kan het zijn dat je inderdaad vocht vasthoudt als je ongesteld bent. Hier kan je niet heel veel aan doen. Blijf in ieder geval wel voldoende drinken!

 1. Aanbiedingen in de supermarkt kan je niet laten liggen. Laat nou net de chocolade vaak in de aanbieding zijn.

Oplossing: Af en toe mag gerust een blokje chocolade, maar dat betekent niet dat je alle ongezonde lekkernijen die in de aanbieding zijn moet kopen. Dus nogmaals: houd je echt aan je boodschappenlijstje.

16. Je neemt je steeds voor dat echt ‘een paar kilootjes kwijt wil’. Helaas blijft het altijd bij het voornemen.

Oplossing: Stel je zelf een concreet en motiverend doel. Bijvoorbeeld: “Ik weeg op 15 juli 2015 69 kilo”. Je zult het niet geloven, maar de meeste vrouwen lukt het niet om een concreet doel te stellen. Hierdoor weet je niet waar je heen wil en ga je er dus ook niet komen.

Er zijn dus genoeg excuses te bedenken waarom je te dik bent, misschien heb jij er nog veel meer. Maar probeer realistisch te zijn en wees eerlijk tegen jezelf. Geef aan jezelf toe dat je net iets te zwaar bent en dat je heel gelukkig zou zijn als die 5 kilogram eraf is. Reken maar dat je er dan eindelijk echt iets aan wilt doen. Bovenstaande tips helpen je alvast goed op weg naar je doel!

Welk excuus gebruik jij regelmatig? Plaats je reactie hieronder.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie