Tips
Hangop is een smeuïge yoghurt. Een echt Hollands recept dat heel makkelijk zelf te maken is.
Hoe verschilt een hangop dessert van yoghurt?
De naam zegt het al: Hangop komt tot stand doormiddel van het ‘ophangen’ van normale yoghurt. Door de magie van zwaartekracht lekt alle wei uit de yoghurt, oftewel het vocht van de yoghurt. Wat je daarna overhoudt is een dikkere yoghurt die bijna kwark-achtig in structuur is.
Je vraagt je misschien af hoe hangop is ontstaan. Vroeger kochten mensen hun melk van de melkman, die vaak met paard en kar de ronde deed. Het was dus niet zo dat je ‘even’ naar de supermarkt kon lopen om melk en yoghurt op te halen, want je was afhankelijk van de ronde van de melkman en natuurlijk of de lokale koeien wel of niet genoeg melk hadden geproduceerd.
Melk die zuur was gooide je dan ook niet weg. Door het in een doek uit te laten lekken werd het weer eetbaar; de hangop die in het doek overbleef was zelfs zo lekker dat men het met goede melk of karnemelk bleef maken. Dat betekent dat als je echt old school hangop wil maken, je best zure melk of karnemelk kan gebruiken!
Is het gezond?
Hangop, net zoals normale yoghurt, zit vol gezonde eiwitten. Daarnaast zijn de bacteriën in yoghurt een goede voeding voor onze darmbacteriën. Wij hebben ervoor gekozen om in dit recept magere yoghurt te gebruiken, want dat bevat over het algemeen minder vetten dan volle yoghurt en is dus een stuk gezonder.
Is hangop een Nederlands product en hoe verschilt het van Labneh?
Hangop zoals wij het kennen is een Nederlands product, maar we zijn hier in ons kikkerlandje zeker niet de enigen die op dit idee zijn gekomen. In het Midden-Oosten hebben ze ook een eeuwenoude traditie van het laten uitlekken van yoghurt of zure melk, en daar heet het labneh.
Labneh wordt, in tegenstelling tot hangop, vaak verwerkt tot een hartig gerecht en maakt vaak deel uit van een mezze, of een series hapjes en dips, die vooraf aan een maaltijd wordt geserveerd.
Wil je eens een hartige hangop of labneh proberen? Maak de hangop dan volgens ons recept, tot en met stap 6. Meng daarna een snufje zout, geraspte citroenschil en geraspte knoflook door de hangop. Serveer het naast onze Baba Ganoush en Hummus en gebruik groente, zoals komkommer- en selderijsticks en knapperige blaadjes sla om te dippen. Een heerlijk hartig alternatief voor hangop.
Hoe maak je hangop?
Eigenlijk maakt het niet uit wat je gebruikt om de yoghurt te laten uitlekken, zolang de gekozen doek of filter maar water doorlatend is. Je kunt bijvoorbeeld, zoals wij daarvoor kozen, een theedoek gebruiken. Maar je kunt ook een kaasdoek of zakdoek gebruiken.
Kan je een koffiefilter gebruiken voor het uitlekken?
Een andere optie voor het uitlekken is om een koffiefilter te gebruiken. Met een koffiefilter kun je minder hangop tegelijkertijd maken, maar het voordeel is wel dat een koffiefilter daarna weg kan worden gegooid in plaats van dat het de was in moet.
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.