Makkelijk Artisjok Koken | Gezond recept met Franse Vinaigrette
Waan je aan de Côte d'Azur met deze klassieke Franse mosterd vinaigrette en makkelijke en gekookte artisjok bloem.
Diner
1
25 min.
4.2 G Koolhydraten
kCal
207
Koolhydraten
4.2 G
Vetten
20.5 G
Eiwitten
1.2 G

Waag je aan een overheerlijke artisjok
Meer resultaat nodig?
Ontdek enkele van onze premium boeken & programma’s
Laat gratis recepten je motiveren, maar bereik resultaat met onze bewezen methodes.

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Ingrediënten
1 stuks artisjok
1 tl grove mosterd
1½ tl appel cider azijn
2 el olijfolie extra vierge
Instructies
Artisjok koken
Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg zout toe.
Snijd de steel van de artisjok, en verwijder bruine en gescheurde buitenbladeren.
Plaats de bloem in het geheel in de pan met kokend water. Kook al sudderend 10 minuten. Draai de artisjok om en kook daarna nog 10 minuten. Zet het vuur uit en laat in het water afkoelen terwijl je de dressing maakt.
Plaats de mosterd en azijn in een kleine kom en voeg zout en peper naar smaak toe. Klop de twee ingrediënten samen terwijl je langzaam de olijfolie toevoegt, totdat het geheel zich tot een lichte vinaigrette vormt.
Artisjok eten
Trek de blaadjes één voor één van het bloemhoofd af. Dip in de vinaigrette en schraap daarna met je tanden het onderste zachte deel uit het blaadje.
Als je bij de kern aankomt, gebruik je een lepeltje om het hooi weg te schrapen (de stugge draadjes). Eet het hart - het lekkerste deel van de artisjok.

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Ingrediënten
1 stuks artisjok
1 tl grove mosterd
1½ tl appel cider azijn
2 el olijfolie extra vierge
Instructies
Artisjok koken
Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg zout toe.
Snijd de steel van de artisjok, en verwijder bruine en gescheurde buitenbladeren.
Plaats de bloem in het geheel in de pan met kokend water. Kook al sudderend 10 minuten. Draai de artisjok om en kook daarna nog 10 minuten. Zet het vuur uit en laat in het water afkoelen terwijl je de dressing maakt.
Plaats de mosterd en azijn in een kleine kom en voeg zout en peper naar smaak toe. Klop de twee ingrediënten samen terwijl je langzaam de olijfolie toevoegt, totdat het geheel zich tot een lichte vinaigrette vormt.
Artisjok eten
Trek de blaadjes één voor één van het bloemhoofd af. Dip in de vinaigrette en schraap daarna met je tanden het onderste zachte deel uit het blaadje.
Als je bij de kern aankomt, gebruik je een lepeltje om het hooi weg te schrapen (de stugge draadjes). Eet het hart - het lekkerste deel van de artisjok.

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Tips!
Dit heerlijke zomerse gerecht blinkt uit in de makkelijke bereiding én in een hele reeks verborgen gezondheidsvoordelen.
Wat is artisjok?
Misschien heb je ‘m wel eens zien liggen: de artisjok. Met z’n stekels en harde buitenkant schrikt ‘ie toch wel een beetje af – hoe bereid je zoiets voor?
Artisjok komt uit het gebied rond de Middellandse Zee, zowel de Zuid-Europese kant als de Noord-Afrikaanse kant. Daar wordt het veel gebruikt als ingrediënt in verschillende gerechten én staat het bekend als een homeopathisch middeltje.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van artisjok?
De lijst is eindeloos: wie op zoek gaat, komt allerlei gezondheidsvoordelen van de artisjok tegen. Maar waar wij vooral van onder de indruk waren:
Artisjok verlaagt het cholesterol. Cholesterol zijn een soort vetten die in de bloedstroom voorkomen. Een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed kan ervoor zorgen dat je bloedvaten verstopt raken en leid soms zelfs tot insuline resistentie.
Artisjok kan je bloeddruk verlagen.
Artisjok voorkomt een kater. Lekker! Een paar glaasjes wijn bij de artisjok, en de volgende dag zo fit als een hoentje zou je denken. Maar let op! Alcohol veroorzaakt meer vetopslag én remt de vetverbranding. Dus dat glas wijn zouden we laten staan.(bron)
Hoe eet je artisjok?
Zoals staat beschreven in de methode, is bij artisjok eten met je handen eten vereist. Maar we beloven dat er niks beter smaakt dan zo’n heerlijke artisjok en frisse Franse vinaigrette. Je waant je tijdelijk aan de Côte d'Azur, met uitzicht op de Middellandse zee en een warme wind door je haren.
Een artisjok is de bloem van een distelsoort. De taaie stekelige bladen vormen zich als bescherming om het ‘hart’ van de bloem heen. Maar elke blaadje heeft een heerlijk zacht uiteinde, dat je makkelijk met je voortanden ervan afschraapt. Heerlijk dippen in die vinaigrette dus.
In het ‘hart’ van artisjok kom je het ‘hooi’ tegen – een soort fijne haartjes. Als je een artisjok door zou laten groeien, zonder de bloem te plukken, zouden deze haartjes zich tot een mooie paarse binnen bloem ontwikkelen. Maar doorgaans worden artisjokken geplukt voordat deze bloem zich kan ontwikkelen.
Om de rest van de artisjok op te eten, schraap je dit hooi weg. Want daaronder bevindt zich het lekkerste deel van de artisjok: het vlezige hart. Na al het harde werk is dit heerlijke, zachte, licht-bittere deel van de bloem een echte beloning.
Ons advies? Artisjok als lichte lunch met heerlijke Franse crêpes als nagerecht. Of voor een diner een kippetje met een Frans tintje. Je Franse vakantie aan huis is compleet.

Zet je lichaam in vetverbrandingsmodus met Keto!
Wil je snel kilo’s verliezen zonder honger te lijden?
Start met dit gratis Keto Weekmenu en ontdek hoe je lichaam vet leert verbranden in plaats van suiker.
✔️ Ketorecepten voor een hele week
✔️Boost je vetverbranding in 7 dagen
✔️Geen cravings, wel energie en resultaat
MA+ Tips!
Binnenkort vind je bij dit recept een reeks praktische keukentips die je direct kunt toepassen, zelfs zonder toegang tot de volledige bereiding. Zo haal je toch al extra waarde uit onze recepten.
Heropwarmtips: hoe je gerecht ook de volgende dag nog smaakvol blijft.
Budgethacks: slimme bespaartips en voordelige alternatieven.
Bewaartricks: methodes om gerechten langer vers te houden.
Combinatietips: suggesties voor bijgerechten en smaakvolle variaties.
Pro-technieken: inzichten en vaardigheden van ervaren koks.
Slimme inkoop: de beste momenten en plaatsen om voordelig in te kopen.
Exacte kostprijzen: inzicht in de werkelijke kosten van je gerecht.

Zet je lichaam in vetverbrandingsmodus met Keto!
Wil je snel kilo’s verliezen zonder honger te lijden?
Start met dit gratis Keto Weekmenu en ontdek hoe je lichaam vet leert verbranden in plaats van suiker.
✔️ Ketorecepten voor een hele week
✔️Boost je vetverbranding in 7 dagen
✔️Geen cravings, wel energie en resultaat
Tips!
Dit heerlijke zomerse gerecht blinkt uit in de makkelijke bereiding én in een hele reeks verborgen gezondheidsvoordelen.
Wat is artisjok?
Misschien heb je ‘m wel eens zien liggen: de artisjok. Met z’n stekels en harde buitenkant schrikt ‘ie toch wel een beetje af – hoe bereid je zoiets voor?
Artisjok komt uit het gebied rond de Middellandse Zee, zowel de Zuid-Europese kant als de Noord-Afrikaanse kant. Daar wordt het veel gebruikt als ingrediënt in verschillende gerechten én staat het bekend als een homeopathisch middeltje.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van artisjok?
De lijst is eindeloos: wie op zoek gaat, komt allerlei gezondheidsvoordelen van de artisjok tegen. Maar waar wij vooral van onder de indruk waren:
Artisjok verlaagt het cholesterol. Cholesterol zijn een soort vetten die in de bloedstroom voorkomen. Een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed kan ervoor zorgen dat je bloedvaten verstopt raken en leid soms zelfs tot insuline resistentie.
Artisjok kan je bloeddruk verlagen.
Artisjok voorkomt een kater. Lekker! Een paar glaasjes wijn bij de artisjok, en de volgende dag zo fit als een hoentje zou je denken. Maar let op! Alcohol veroorzaakt meer vetopslag én remt de vetverbranding. Dus dat glas wijn zouden we laten staan.(bron)
Hoe eet je artisjok?
Zoals staat beschreven in de methode, is bij artisjok eten met je handen eten vereist. Maar we beloven dat er niks beter smaakt dan zo’n heerlijke artisjok en frisse Franse vinaigrette. Je waant je tijdelijk aan de Côte d'Azur, met uitzicht op de Middellandse zee en een warme wind door je haren.
Een artisjok is de bloem van een distelsoort. De taaie stekelige bladen vormen zich als bescherming om het ‘hart’ van de bloem heen. Maar elke blaadje heeft een heerlijk zacht uiteinde, dat je makkelijk met je voortanden ervan afschraapt. Heerlijk dippen in die vinaigrette dus.
In het ‘hart’ van artisjok kom je het ‘hooi’ tegen – een soort fijne haartjes. Als je een artisjok door zou laten groeien, zonder de bloem te plukken, zouden deze haartjes zich tot een mooie paarse binnen bloem ontwikkelen. Maar doorgaans worden artisjokken geplukt voordat deze bloem zich kan ontwikkelen.
Om de rest van de artisjok op te eten, schraap je dit hooi weg. Want daaronder bevindt zich het lekkerste deel van de artisjok: het vlezige hart. Na al het harde werk is dit heerlijke, zachte, licht-bittere deel van de bloem een echte beloning.
Ons advies? Artisjok als lichte lunch met heerlijke Franse crêpes als nagerecht. Of voor een diner een kippetje met een Frans tintje. Je Franse vakantie aan huis is compleet.

Zet je lichaam in vetverbrandingsmodus met Keto!
Wil je snel kilo’s verliezen zonder honger te lijden?
Start met dit gratis Keto Weekmenu en ontdek hoe je lichaam vet leert verbranden in plaats van suiker.
✔️ Ketorecepten voor een hele week
✔️Boost je vetverbranding in 7 dagen
✔️Geen cravings, wel energie en resultaat
MA+ Tips!
Binnenkort vind je bij dit recept een reeks praktische keukentips die je direct kunt toepassen, zelfs zonder toegang tot de volledige bereiding. Zo haal je toch al extra waarde uit onze recepten.
Heropwarmtips: hoe je gerecht ook de volgende dag nog smaakvol blijft.
Budgethacks: slimme bespaartips en voordelige alternatieven.
Bewaartricks: methodes om gerechten langer vers te houden.
Combinatietips: suggesties voor bijgerechten en smaakvolle variaties.
Pro-technieken: inzichten en vaardigheden van ervaren koks.
Slimme inkoop: de beste momenten en plaatsen om voordelig in te kopen.
Exacte kostprijzen: inzicht in de werkelijke kosten van je gerecht.

Zet je lichaam in vetverbrandingsmodus met Keto!
Wil je snel kilo’s verliezen zonder honger te lijden?
Start met dit gratis Keto Weekmenu en ontdek hoe je lichaam vet leert verbranden in plaats van suiker.
✔️ Ketorecepten voor een hele week
✔️Boost je vetverbranding in 7 dagen
✔️Geen cravings, wel energie en resultaat
Deze zijn ook lekker...

Claudia Smet
Bezieler van Makkelijk Afvallen
Met haar jarenlange ervaring en passie voor voeding inspireert ze dagelijks duizenden mensen om gezonder te leven. Dankzij haar duidelijke aanpak en de toegankelijke recepten van Makkelijk Afvallen hebben we al meer dan 150.000 mensen geholpen om niet alleen blijvend af te slanken, maar ook hun energie, bloedsuiker en algemene gezondheid te verbeteren.
Claudia gelooft dat goede voeding méér is dan een getal op de weegschaal — het is de basis voor een krachtig, gelukkig en veerkrachtig leven. Haar missie: jou motiveren om elke dag bewuste keuzes te maken, zonder in te boeten op smaak of plezier.