Paprika gezond?
- Claudia Smet
- 19 aug 2020
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 17 jul

Paprika geeft smaak en kleur aan al je gerechten.
Ze komen namelijk in alle kleuren, smaken en maten. Kleine gele zoete snoeppaprika’s, diep paarse gloeiend hete chilipepers of frisse groene blokpaprika’s.
Ze zetten vooral een flinke dosis vitamine C op tafel! Paprika is hét voedingsmiddel waarin de hoogste concentratie vitamine C in te vinden is; wel 1,5 keer zoveel als een sinaasappel!
In de keuken kan je er behoorlijk mee variëren, want de smaak van paprika komt zowel rauw, gebakken als gegrild heel goed tot zijn recht. Paprika en pepers zijn vruchten uit de familie van de tomaat en de aubergine. In Nederland worden deze op grote schaal gekweekt in kassen.
Wat is paprika ?
Vrucht uit de nachtschadefamilie (o.a. tomaat en aubergine). Meestal aangezien als groente. Varianten zijn zoete puntpaprika’s en snoeppaprika’s.
Waarop moet je letten bij het kopen van paprika ?
Een gezonde rijpe vrucht glimt en voelt stevig aan. Een groen steeltje betekent dat hij vers is. Let op indien de vrucht beschadigd is of het velletje gerimpeld. Dit breidt zich snel uit.
Wanneer is paprika beschikbaar ?
Paprika’s zijn het hele jaar door verkrijgbaar uit Zuid-Europa. Maart t/m september koop je ze uit de Nederlandse kas. Biologisch, uit de volle grond, alleen in de warme zomermaanden.
Waarom is paprika gezond?
Vitamine C
Paprika is de absolute koning als het gaat om vitamine C. In een portie van 100 gram zit genoeg vitamine C voor 2 dagen!
Vitamine C is essentieel voor onze weerstand. Het heeft een functie als antioxidant. Antioxidanten vangen vrije radicalen in ons lichaam. Hiermee wordt voorkomen dat deze agressieve stoffen schade kunnen toebrengen aan cellen en weefsels. Op deze manier helpen antioxidanten op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.
Vitamine C helpt ons lichaam bij het opnemen van ijzer. Daarom is het ijzer-gewijs goed om paprika te eten in combinatie met spinazie, peulvruchten en rood vlees.
Bij een tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en zelfs scheurbuik ontstaan. Een teveel aan vitamine C kan leiden tot darmklachten of diarree.
Goed voor je gezondheid
Staar. De sterke combinatie van bètacaroteen en een hoge dosis vitamine C zijn een krachtig middel tegen staar en muculadegeneratie.
Hart en vaten. Bètacaroteen is een kleurstof en heeft een functie als pro-vitamine A. Bètacaroteen beschermt de huid tegen UV schade en sterkt ons afweersysteem. Daarnaast helpt het ons aan sterkte bloedvaten.
Loopneus. Capsaïcine bevorderd het afvoeren van slijm uit onze neus en luchtwegen. Vooral pittige pepers bevatten veel capsaïcine.
Kanker. Chlorofyl, Lutheïne (vooral in rode) en zeaxanthine (vooral in gele paprika) en capsaïne beschermen ons tegen het ontstaan van kanker. Capsaïne schakelt kankerverwekkende stoffen uit en activeert het afsterven van bestaande kankercellen.
Feitjes en kennis
Paprika schoonmaken
Voor je aan de slag gaat moet je eerst goed je paprika schoonmaken. Hij mag er mooi en glimmend uitzien, je weet nooit welke middelen de boer gebruikt heeft.
Nu snijd je de bovenkant uit de paprika. Hiermee trek je de steel en de meeste zaadjes eruit. Halveer nu in de lengte en verwijder de overige zaadlijsten -dit zijn de binnenste uitstekende het witte gedeeltes.
Nu heb je 2 plakken die je perfect in reepjes of blokjes kan snijden. Leg hiervoor de binnenkant naar boven en snijd eerst in de breedte. Dat snijdt het makkelijkst.
Hoe moet je paprika bereiden?
Met paprika kan je op veel manieren bereiden. Het is een knapperige toevoeging in een frisse zomersalade of couscous. Als diner is gevuld met gehakt is natuurlijk een echte klassieker. Verder doet deze groente het heel goed in menig roerbak gerecht. Wil je echt het maximale uit de smaak halen? Dan kan je het beste een rode paprika grillen.
Voor een optimaal gebruik van de antioxidanten uit paprika, verwerk je deze rauw in een salade. Ga je voor de positieve effecten van bètacaroteen? Die komen gekookt het beste tot hun recht (gestoofd of in een ovenschotel).
Welke kleur paprika?
Wil je weten welke kleur je het best kan kopen? Bedenk dan welke smaak jouw gerecht nodig heeft.
De groene paprika heeft een frisse, licht scherpe smaak. Wist je bijvoorbeeld dat een groene paprika simpelweg een onrijpe rode paprika is?
Een gele is meer neutraal en dus ook fris.
De rode heeft een volle en zoetsappige smaak.
Oranje zijn de echte kindervrienden, die zijn het allerzoetst.
Een kijkje in de groentekas
Voedingswaarde van paprika
Energie | 29 kcal | Energie | 109 kJ |
Koolhydraten | 4,5 g | Vet | 0,0 g |
Eiwit | 1,0 g | Suikers | 3,5 g |
Vitamines
Vit. A | 0,09 mg | Vit. B6 | 0,15 mg |
Vit. B3 | 1,0 mg | Vit. B11 | 50 µg |
Vit. E | 1,8 mg | Vit. C | 150 mg |
Mineralen
Natrium | 10 mg | Ijzer | 0,4 mg |
Kalium | 350 mg | Magnesium | 10 mg |
Calcium | 20 mg | Koper | 0,03 mg |
Fosfor | 5 mg | Zink | 0,25 mg |
De voedingswaarden per 100 gram.
Koolhydraatarme recepten met paprika
Ben je ook zo gek op gevulde paprika's? Goed nieuws! We hebben een heerlijk koolhydraatarm recept voor je met paprika gevuld met gehakt, spinazie en feta!
Ben jij al klaar voor de herfst? Met deze soep zeker! Een lekkere, makkelijke en supergezonde lunch. Heard enough? Enjoy!
Deze gevulde paprika met tonijn staat zo op tafel. Ontzettend gezond en een echt feestmaal! Extra lekker met een frisse salade van komkommer en tomaat erbij.
Opmerkingen