Ontbijt met Ei + Recepten

  1. Leestijd 4 min
  2. 31 01 2016
Deel dit bericht
recepten met ei

Ontbijt jij vaak met een lekker eitje? Gekookt, roerei of een omelet. Hoe je ze ook eet, één ding is zeker: eieren zijn zeer geschikt voor een koolhydraatarm ontbijt! Eieren zijn namelijk 100 % koolhydraatarm en door de vele voedingsstoffen ook nog eens super gezond.

Ontbijten met eieren is gezond

Ik eet heel vaak eieren als ontbijt. Meestal niet in de vorm van een gekookt eitje, alhoewel ik dat ook heel lekker vind. Meestal gebruik ik eieren als basis voor een heerlijke pannenkoek of een roerbak gerecht. Lekker en makkelijk te maken als ontbijt. Binnen een kwartiertje heb je een gezond ontbijtje met ei op tafel staan.

Eigeel en cholesterolgehalte

‘Je mag niet meer dan 2 of 3 eieren per week eten, anders stijgt je cholesterolgehalte.’ En: ‘Je wordt dik van het eigeel.’

Heb jij ook weleens zo gedacht over het eten van eieren? Dan wil ik dat maar meteen uit de weg helpen. Dit is namelijk niet waar!

Eieren zijn juist goed om te eten en iedere dag een lekker gekookt eitje kan daarom ook helemaal geen kwaad. In eieren mag dan wel cholesterol zitten, dit heeft totaal geen invloed op de hoeveelheid cholesterol die uiteindelijk terechtkomt in je bloed.

Per dag mogen we namelijk maximaal 300 milligram cholesterol binnenkrijgen voordat het slechte invloed heeft op je lichaam. Dat staat ongeveer gelijk aan 2 eieren.

Daarnaast is de eidooier juist het gezondste gedeelte van het ei. De goede voedingsstoffen in eieren zitten namelijk vooral opgeslagen in de dooier en niet in het eiwit. Gooi deze dus niet weg (wat sommige mensen doen), maar eet hem lekker op.

Eieren bevatten goede voedingsstoffen

Oké, je wordt dus niet dik van het eigeel en eieren hebben geen invloed op je cholesterolgehalte. Eieren zijn dus niet slecht voor je.. Maar voegt het eten van een ei wel iets toe aan je dieet? Bevat het goede voedingsstoffen?

Altijd gedacht dat er geen voedingsstoffen in eieren zitten? Niets is minder waar! Eieren voegen zeker iets toe aan je dieet. Er zitten namelijk meer voedingsstoffen en mineralen in dan je denkt:

  • Eieren bevatten uiteraard veel eiwitten die je een verzadigd gevoel geven.
  • Eieren bevatten vitaminen A, B1, B2, D, E. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor ons lichaam. Daarnaast zorgen deze stoffen ervoor dat eieren goede vleesvervangers zijn.
  • Eieren bevatten foliumzuur (vitamine B11). Veel mensen hebben een tekort aan foliumzuur. Vooral voor zwangere vrouwen is het belangrijk dat ze hiervan genoeg binnenkrijgen, omdat dit invloed heeft op de ontwikkeling van hun kindje.

Eieren en afvallen

Van eieren kom je dus niet aan en ze passen heel goed in een koolhydraatarm dieet. Maar dat niet alleen, je kunt er zelfs door afvallen! Volgens een onderzoek van het Internationale Obesitas Rapport verliezen mensen die ontbijten met twee eieren méér calorieën dan mensen die dit niet doen. Dit komt doordat de eiwitten je een vol gevoel geven, waardoor je minder eetbuien hebt gedurende de dag.

Combinaties + recepten met ei

Het is niet alleen belangrijk wát je eet, maar ook hóe je het eet. Eieren zijn gezond, dus is het belangrijk dat je ze ook eet met andere gezonde producten. Eiwitten gaan goed samen met groene groenten (spinazie) en gezonde vetten (zalm). De combinatie van eiwitten + gezonde vetten is overigens erg gunstig als je af wilt vallen.

Kies dus koolhydraatarme ontbijtjes met bijvoorbeeld eieren, vlees en groenten. Of kies een van deze lekkere recepten, die allemaal bestaan uit eiwitten en gezonde vetten:

  • Omelet met spinazie: heerlijk om de dag mee te beginnen.
  • Roerbakei met broccoli en zalm: voor een koolhydraatarm ontbijtje.
  • Quinoa omelet met zalm en spinazie: lekker als gezonde lunch.

Ma’s Tip: Bekijk hier mijn 10 favoriete recepten met ei

Conclusie en tips

Mijn advies is: ontbijt met ei! Eieren zijn 100 % koolhydraatarm en zeer geschikt als je af wilt vallen. Vooral als je het combineert met gezonde vetten en groene groenten ben je super gezond bezig!

Ontbijt je vaak met ei? Zo ja, hoe eet je het dan het liefst? 

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie