Oestrogeen tekort? Top tips: fluitend de overgang door
De overgang.. zucht! De menopauze is absoluut geen pretje voor vrouwen. Toch, kan het wel leuk zijn. Ontdek het hier.
- Leestijd 7 min
- 29 09 2022
Een oestrogeen tekort geeft de meest vervelende klachten. Van opvliegers, tot slapeloosheid en onvoorspelbaar humeur. Je wilt niets liever dan hier vanaf komen!
Ontdek in deze post of jij een oestrogeen tekort hebt. En misschien wel het allerbelangrijkste; wat is de oplossing voor balans in jouw oestrogeenspiegel. Eindelijk eens die overgangsklachten verminderen? Scroll snel verder.
Wat is oestrogeen?
Oestrogeen, wat is dat ook alweer? Oestrogeen is één van de twee belangrijkste geslachtshormonen van de vrouw. Samen met progesteron regelt oestrogeen de menstruatiecyclus.
Oestrogeen zorgt ervoor dat je er vrouwelijk uitziet en regelt je voortplantingssysteem. Maar dat niet alleen…
Waar is oestrogeen goed voor?
- Voorkomt botverlies
- Doorbloeding
- Helpt bij het voorkomen van urineweginfecties
- Houdt cholesterol onder controle
- Stabiele bloeddruk
- Emotionele balans
- Een gezonde huid, hersenen en andere weefsels
De kans op een oestrogeen tekort in de overgang is groot. Heb jij vaak last van vage klachten zoals stemmingswisselingen, droge huid of gewichtstoename? Check dan hieronder of je mogelijk een tekort hebt en de ware oorzaak hiervan.
GRATIS Webinar: De #1 oorzaak achter overgangsklachten
Schrijf je in voor deze webinar en ontdek krachtige kennis rondom de oorzaak en genezing van overgangsklachten.
(Het is 100% gratis en privé)
Heb ik een tekort aan oestrogeen?
Tussen het veertigste en zestigste levensjaar neemt de productie van oestrogeen af. Er ontstaat een oestrogeen tekort. Vrouwen krijgen in deze levensfase te maken met hun laatste menstruatie. Vanaf dat moment zitten zij in de menopauze.
Deze disbalans in hormonen, heeft grote gevolgen voor de stofwisselingsprocessen. Dit herken je aan overgangsklachten zoals opvliegers, gewichtstoename en allerlei andere symptomen. Controleer hieronder of je jezelf herkent in één of meerdere symptomen.
Wat zijn de symptomen van oestrogeen tekort?
- Vermoeidheid
- Opvliegers
- Slaapproblemen
- Migraine
- Gewichtstoename
- Stemmingswisselingen
- Droge huid en ogen
- Slechte concentratie
- Blaasontstekingen
- Incontinentie
- Vaginale droogheid
- Je botten worden minder sterk (botontkalking/osteoporose)
Een hele waslijst aan klachten. Iets waar veel vrouwen dagelijks mee moeten dealen. Ze proberen van alles om van hun klachten af te komen. Van supplementen tot medicijnen. Wat veel mensen niet weten is dat je met gezonde voeding meer kunt dan je denkt. Ontdek hieronder snel hoe je voor hormoonbalans zorgt.
4 beste tips voor oestrogeen tekort aanvullen
Ga voor een goed gevoel tijdens de overgang en houd je hormonen beter in balans. Dit is wat helpt bij het voorkomen van gewichtstoename en het verminderen van klachten:
1. Beweging
Oh-zo belangrijk- zo blijf je fit en beperk je gewichtstoename tijdens de overgang. Als je jouw gewicht in balans houdt, draagt dit bij aan een gezond oestrogeenpeil. Daarbij is het natuurlijk altijd goed om te bewegen. Het beste is om dit buiten te doen, zodat je vitamine D binnenkrijgt. Dan zorg je ook meteen voor gezonde botten 🙂
2. Eet meer groenten en fruit
Vooral groene groenten zoals spinazie en andijvie zitten vol met magnesium en dit helpt bijvoorbeeld tegen slapeloosheid. Zo zijn er nog tal van voedingsmiddelen die helpen bij het verminderen van die vervelende overgangsklachten. In dit artikel heb ik ze allemaal voor je op een rijtje gezet.
3. Reken af met gifstoffen
Vroeger aten we veel minder bewerkt voedsel. Voeding was vaker onbespoten en bevatten veel minder gifstoffen. In de tijd waarin we nu leven, wordt je lichaam overladen met toxische stoffen. Dit kan ernstige gevolgen hebben:
- De gifstoffen worden opgeslagen in je vetcellen
- Daarom krijg je te maken met vetopslag rond je buik, benen en billen
- Ze ontregelen je darmflora
- Zorgen voor ontstekingen en welvaartsziekten.
Na je 40ste levensjaar worden overgangsklachten ook nog eens versterkt door een ophoping van gifstoffen. Hoe ouder je wordt, hoe minder makkelijk het lichaam deze toxische stoffen kwijtraakt. Dat zie je in de afbeelding hieronder.
Lees meer over de positieve resultaten van vrouwen na zo’n detox in de conclusie.
Het mag duidelijk zijn, de ophoping van toxische stoffen maakt overgangsklachten alleen maar erger. Gelukkig is dit goed op te lossen met pure en onbewerkte voeding.
4. Eet voeding die rijk is aan fyto-oestrogenen
Fyto wat? Fyto-oestrogeen kan jouw oestrogeenbalans herstellen en een tekort compenseren. Het is een stofje wat terug te vinden is in plantaardige voeding. Deze stofjes nemen een deel van de functies over die oestrogeen normaal heeft. Nieuwsgierig naar deze belangrijke voedingsmiddelen tijdens de overgang? Je leest het hieronder.
Fyto-oestrogenen in voeding tijdens de overgang
Het leuke is, dat je deze stofjes dus uit plantaardige voeding kunt halen. Een mooi pluspunt; deze producten zijn ook nog eens rijk aan vitamine en mineralen. Er zijn ook wel supplementen met fyto-oestrogeen te krijgen, maar dat hoeft niet.
Sterker nog, supplementen hebben vaak niet hetzelfde effect als het eten van voedingsmiddelen met fyto-oestrogenen. Overleg met een arts voordat je een fyto-oestrogeensupplement inneemt of als je de fyto-oestrogeeninname aanzienlijk verhoogt.
In welke voeding zitten fyto-oestrogenen?
Dit zit onder andere in:
- Lijnzaad
- Soja
- Knoflook
- Peulvruchten
- Miso-pasta
Uit onderzoek is gebleken dat een dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel alleen maar gezondheidsvoordelen oplevert. Voeg bovenstaande producten toe aan je dagelijkse dieet. Sla nou niet meteen teveel hiervan in. Zo als bij alles, kan te veel namelijk ook schadelijk voor je zijn. Balans is het belangrijkste. Ontdek hieronder hoe andere vrouwen dat deden.
Vrouwen die overgangsklachten drastisch verminderen
Beweging en goede voeding verkleinen dus de kans op een oestrogeen tekort. In onze enquête onder deelnemers aan de Afvallen in de Overgang, gaven vrouwen aan veel beter in hun vel te zitten, meer energie te hebben en eindelijk kilo’s kwijt te zijn geraakt.
Misschien heb je al veel geprobeerd en je erbij neergelegd. Of je denkt: ‘Het hoort er nu eenmaal bij.’ Geloof me, je kunt klachten zoals opvliegers, gewichtstoename en heftige migraine echt verminderen. Simpelweg met gezonde onbewerkte voeding krijgt je lichaam letterlijk de boost die het nu nodig heeft.
Doordat je de gifstoffen kwijtraakt reken je af met onnodige vervelende overgangsklachten. Ontdek hier alle voordelen van het gebalanceerde programma. Net als de vrouwen die je voorgingen, verdien jij het ook om vrolijk door de overgang te gaan 🙂