Met deze 5 nieuwe gewoontes kan jij cellulitis wegwerken

 1. Leestijd 9 min
 2. 03 06 2018
Deel dit bericht
cellulites

Maar liefst 85 tot 98% van de vrouwen heeft er last van: cellulitis. Maar wat is het eigenlijk en hoe kom je ervan af? In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen!

Wat is cellulitis?

Cellulitis is een onderhuidse bacteriële infectie. Hierdoor verandert de toestand van het onderhuidse bindweefsel en ontstaat er een structuur van putjes in de huid.

Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd. Dit komt door de bobbelige structuur waar cellulite verantwoordelijk voor is. Je ziet cellulitis met name op benen, billen en heupen, maar ook op andere plekken zoals de armen.

Iets complexer uitgelegd zou je het kunnen zien als een lokale stofwisselingsziekte van de huid en de kleine bloedvaten. Als je ouder wordt, krimpen deze waardoor ontsteking, weefselschade, een ongelijkheid van de dikte van de huid en vet op de huid ontstaat.

Eigenlijk is cellulitis niet helemaal de juiste benaming. Als we het over cellulitis hebben, spreken we over een onderhuidse bacteriële infectie. Hebben we het over de sinaasappelhuid zoals je ‘m kent, is cellulite het juiste woord. Als je denkt last te hebben van deze huidverandering, kun je rekenen op de volgende symptomen:

 • zichtbare vetophopingen
 • hobbelige huid op de heupen
 • plekken waar het zit voelen koud aan door een verslechterde bloedcirculatie

Ma’s tip: cellulite kan de oorzaak zijn van overgewicht. Afvallen kan je daarbij helpen!

Wat is de oorzaak van cellulitis?

Er is niet eenduidig antwoord te geven op de vraag waarom vrouwen last krijgen ven cellulite. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn. Zo kan het in de genen zitten, maar het kan ook zijn dat je gevoeliger bent voor ontstekingen waardoor je sneller cellulite krijgt. Andere oorzaken die de aandoening tot gevolg kunnen hebben:

 • inactief leven
 • veroudering
 • hormonale beïnvloeding
 • te hoog vetpercentage
 • te veel belasting van de lever
 • stress
 • slecht slapen
 • anticonceptiepil

Dat je bijvoorbeeld de anticonceptiepil slikt, geeft geen garantie op cellulite. De huidaandoening kan verergerd worden als het lichaam te veel oestrogeen (vrouwenhormoon) aanmaakt ten opzichte van testosteron (mannenhormoon). De pil staat er namelijk om bekend dat die oestrogeen bevat.

Ook maakt je lichaam meer oestrogeen aan als je slecht slaapt of last hebt van te veel stress, zoals hierboven op het lijstje staat. Het zijn dus de testosteron- en oestrogeenwaarden die doorslaggevend zijn.

Mocht je je nu afvragen: maar wat doet dat cellulite dan met je lichaam? In feite niks. Het is niet schadelijk en het doet ook geen zeer. Reden van ophef is dat veel vrouwen zich schamen voor hun sinaasappelhuid. Het is dus enkel een esthetische aandoening. Maar daarom niet minder vervelend.

Waarom krijg je cellulitis?

Waarom krijgt iemand cellulitus? Er is niet één reden aan te wezen. Over het algemeen zijn het vrouwen die hiermee te kampen krijgen. Het is algemeen bekend dat vrouwen meer vet op hun dijen, billen en heupen dragen dan mannen. Ook hebben vrouwen meer lagen vet op die gebieden, gemiddeld drie, terwijl mannen er daar slechts één van hebben (!). Daarnaast bevordert oestrogeen vetopbouw terwijl testosteron het tegenovergestelde doet.

Dat wil overigens niet zeggen dat mannen helemaal geen cellulitis kunnen krijgen. Ongeveer 90% van de vrouwen kampt met deze aandoening, onder mannen is dat 10%. Het zijn voornamelijk de industriële landen waar cellulite voorkomt. Dat komt omdat hier meer bewerkt, ongezond voedsel geconsumeerd wordt. Mensen die ongezond eten hebben dus meer kans op deze aandoening.

Ook rokers hebben aanzienlijk meer kans op cellulite. Dit komt omdat sigarettenrook zorgt voor een verminderende bloedsomloop en staat het de aanmaak van collageen in de weg. Dit is het hormoon dat huidherstel bevordert. Het gevolg is uitgerekt bindweefsel wat beschadigt raakt. Nog een nadeel: vet kan zich daardoor makkelijker ophopen.

Tekst gaat door onder de afbeelding 

cellulitis

Wat kun je doen tegen cellulitis?

Dan nu de hamvraag: stel je hebt cellulite, wat kun je ertegen doen? En kom je er wel helemaal van af? In feite is het antwoord heel simpel. Ja, er valt iets tegen te doen en je kan er helemaal van af komen. Maar eerst wil ik je vertellen waar de huidaandoening vandaan komt.

Het is namelijk zo dat wij als mensheid generaties lang ongezond verpakt voedsel tot ons hebben genomen. Tel daar de chemicaliën uit het milieu en de verontreinigende stoffen, waaraan je thuis en buiten in je omgeving wordt blootgesteld, bij op. Misschien heb je daarbij ook weken, maanden of jaren gerookt, gedronken of medicijnen gebruikt.

Dat heeft ervoor gezorgd dat allerlei giftige stoffen het lichaam betraden. Je lichaam is simpelweg niet in staat al die toxische stoffen uit de weg te ruimen. Ik som nu een aantal mogelijkheden op die je kunnen helpen bij het verminderen van cellulite.

1. Hydratatie en ontgifting

Belangrijk is om gehydrateerd te blijven. Dat doe je door voldoende water te drinken of groenten en fruit te eten. Indien je voldoende drinkt geef je het lichaam beter de mogelijkheid om giftige stoffen op te ruimen.

Als je een keer een grote schoonmaak wil houden, raad ik je aan een detox kuur te volgen. Onze kuur (achter de voorgaande link) ontgift en reinigt niet alleen het lichaam door gezonde smoothies (dus geen chemische middeltjes), de detox geeft je ook een flinke boost als je wil afslanken. Win win dus!

2. Huid borstelen

Deze methode is waarschijnlijk het makkelijkst en neemt het minste tijd in beslag. Door je lymfestelsel (net onder het huidoppervlak) te stimuleren met een borstel van varkenshaar, help je je lichaam om gifstoffen voort te bewegen naar de gebieden waar ze afgevoerd kunnen worden.

Ma’s tip: je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Wist je dat een derde van alle giftige stoffen via het lichaam wordt uitgescheiden? Door de huid droog te borstelen help je de poriën om te ontstoppen waardoor giftige stoffen het lichaam kunnen verlaten.

3. Ga bewegen

Train als een bodybuilder! Nu denk je misschien dat krachttraining enkel voor mannen is weggelegd, maar dat is onzin. Om zo snel mogelijk resultaat te boeken werkt krachttraining het meest effectief. Door zware oefeningen te doen maakt je lichaam meer testosteron aan. Focus op de grote spiergroepen, zoals benen, rug en borst.

Ma’s tip: wil je afvallen zonder te sporten? Lees dan hier ons artikel hoe zo snel mogelijk resultaat boekt!

4. Gebruik de juiste middeltjes

Naast gezond eten, afvallen en krachttraining zijn er een aantal producten die bij kunnen dragen aan de vermindering van cellulitis. Afhankelijk van de ernst van de aandoening, kan het helpen om bijvoorbeeld jeneverbesolie, koffiedik, zeewier, appelciderazijn of groene klei op de plek te smeren. Maar lees je goed in voordat je enthousiast begint, het zou jammer van de tijd en moeite zijn als je het op de verkeerde manier aanpakt.

5. Voeding

Door puur te eten voorkom je dat je chemische of bewerkte voedingsmiddelen binnenkrijgt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door zo veel mogelijk biologisch te eten en te drinken uit glazen in plaats van plastic. Ook spelen parfums en en andere cosmetica daarbij een rol. Probeer natuurlijke varianten te gebruiken.

Uiteraard speelt alcohol daar ook een rol in. De lever heeft een belangrijke functie op dit gebied, ook staat alcohol afvallen in de weg, wat weer bijdraagt aan vermindering van cellulite. Mocht je kilo’s kwijtraken, lijkt de cellulitis in eerste instantie erger te worden. Maar naarmate de tijd verstrekt maakt het lichaam minder oestrogeen aan.

Als slotakkoord zou ik graag willen adviseren dat het belangrijk is om gezond te eten en slank door het leven te gaan. Klik hier om naar ons koolhydraatarm 50 dagen programma te gaan, zodat je zo snel mogelijk resultaat boekt! We hebben ook een vegetarische editie!

Heb jij weleens last gehad van cellulite of heb je dat nog steeds? We horen graag wat jouw ervaringen zijn. Laat het ons weten in de comments!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie