7 gevaren van verzuring van het lichaam + 6 gratis oplossingen.

 1. Leestijd 7 min
 2. 18 02 2019
Deel dit bericht
7 gevaren van verzuring

Wat is verzuring?

Goed voor jezelf zorgen is niet altijd even makkelijk. Een drukke baan, de zorg voor je gezin, (te) veel sporten of een traumatische ervaring kunnen ervoor zorgen dat je niet meer in optimale conditie verkeerd.

Je lijf kan de afvalstoffen die het binnenkrijgt niet meer goed afvoeren en verzuurt. Deze verhogig van giftige of zure stoffen in ons lijf zorgd dat de kwaliteit van leven verminderd. We worden moe, futloos en neerslachtig.

Ons lichaam heeft van nature een bepaalde verhouding van zuren en base stoffen. D.w.z. dat de zuren in ons lichaam waterstofionen afgeven en basen stoffen deze juist opnemen (ph waarde). Als dit allemaal in balans is, dan is er niets aan de hand. Maar als je niet oplet kan het snel uit balans raken. Hoe ouder we worden hoe meer moeite het lijf heeft om het zelf op te lossen. Vooral na je 40ste levensjaar kan je lijf wel wat hulp gebruiken om gezond te blijven.

Vrouwen hebben over het algemeen meer last van verzuring en bovenstaande klachten dat mannen.

We zetten hieronde op een rijtje wat er gebeurd bij verzuring, wat de oorzaken zijn en hoe je kunt zorgen dat je je lijf zoveel mogelijk ondersteund om een gezonde balans te bewaren.

7 gevaren van verzuring van je lichaam

 1. Een moe en futloos gevoel
  Het grootste gevaar en meest voorkomende klacht is vermoeitheid. Je lijf heeft niet voldoende energie om én de afvalstoffen af te voeren én te zorgen dat je voldoende energie over hebt om je dagelijkse dingen te doen. Pijn in spieren en gewrichten, constant moe en futloos zijn zijn het gevolg.
 2. Slechte slaap
  Je hebt moeite met in slaap komen, doorlsapen of je slaapt heel licht. Ondanks dat je wel heel moe bent.
 3. Hormonale disbalans
  Je schildklier en bijnieren zijn onder anderen verantwoordelijk voor het afvoeren van gigtige stoffen en aanmaak van hormonen. Als het lijf uit balans is gaat de aandacht naar het ontgiften en raakt de hormoon huishouding uit balans. Vooral vrouwen zijn bekend met de klachten. Vermoeidheid, stemmingswisselingen, gewicht toename of afname en neerslachtiheid zijn het gevolg.
 4. Slechte huid.
  Afvalstoffen zorgen voor een vaak grauwe, bleke huid. Pukkels (ontstekingen van de huid) en donkere wallen komen vaak voor. Denk maar aan de grauwe huid van een roker of die pukkel op je kin na een vette hap.
 5. Stilstaan met afvallen.
  Afvallen wil niet meer lukken. Je lijf verkeerd in een overbelaste staat en kan niet op een gezonde manier afvalstoffen, dus ook vet en vocht af voeren. Het houdt letterlijk alles vast. Gewichtstoename kan het gevolg zijn.
 6. Hoofdpijn en slechte concentratie
  Spanningehoofdpijn en een constante mist in he hoofd zijn ook van die typische kenmerken van verzuring. Spanning op je slaap en voorhoofd zijn soms ondrageijk en kunnen zelf tot migraine of slecht zicht lijden.
 7. Sneller ziek, lage afweer.
  Doordat je lijf contunue bezig is met proberen te ontgiften gaat de weerstand omlaag en ben je vatbaarder voor verkoudheid, griep en andere virussen.
Grafiek met toenemende verzuring bij vrouwen boven de 40 jaar.
Voor vrouwen boven de 40 is detoxen extra belangrijk

7 oorzaken van teveel toxische stoffen in je lichaam

 1. Medische oorzaak.
  Ga voordat je jezelf de schuld geeft altijd eerst langs de huisarts. Als de Bijnieren zijn uitgeput (vaak door stress), je Stofwisseling niet goed werkt of je bloed armoede hebt, kunnen verzuring en bovengeoemde klachten optreden. De dokter zal je vertellen wat je moet doen en of evt. medicatie nodig is.
 2.  Stress
  Stress is de grootste boosdoener van deze tijd. Een drukke baan, zorg voor gezin of op een ander manier teveel van je zelf vragen veroorzaken stress. Onopgeloste emotionele problemen of een traumatische ervaring zorgen ook voor een enorme lading stress op je lichaam.
  Stress zorgt ervoor dat je bijnieren het stresshormoon cortisol helemaal uitputten waardoor je niet meer goed ontgift en de hormoon aanmaak uit balans raakt. Het duurt vaak lang voordat een bijnier uitputting weer aangevult is. Vooral vrouwen hebben last van deze klachten.
 3. Overmatig alcohol of drugs gebruik.
  Af en toe een drankje is voor een gezond lichaam geen probleem. Een beetje rust en vitamientjes zorgen ervoor dat je lijf op eigen kracht weer helemaal de oude wordt. Teveel alcohol en drugs is je lijf niet voor gemaakt. Zeker in combinatie met stress zijn drugs en alcohol killers. Wees lief voor jezelf en grijp niet naar de fles als je het even moeilijk hebt.
 4. Te veel sporten
  Dit is er eentje die je misschien niet zo snel in het lijstje zou verwachten maar teveel sporten zorgd voor een enorme verzuring van je spieren. Als je voelt dat je te moe bent na een training (en niet meer die fijne adrenaline rush krijt), je spieren slapper voelen ipv sterker. Pak dan even een dagje of misschien zelfs een weekje rust.
 5. Dieet
  Een gezonde voeding zorgt voor een gezond lijf. Ontzettend veel lichamelijke klachten zijn te wijden aan een voeding die niet natuurlijk is. Voeding die veel koolhydraten bevat maakt het voor je lijf lastig de zuurtegraad in balans te houden. Ook cafeine zorgt voor verzuring, drink (zeker na je 40ste) niet meer dan twee kopjes per dag.

Wat kun je doen tegen verzuring van je lichaam?

 1. Pas je dieet aan door je koolhydraten te verlagen, en in plaats daarvan méér eiwitten en gezonde vetten te eten en drink voldoende water (2l per dag)
 2. Probeer je lichaam te ontgiften, of te detoxen zoals dat ook wel genoemd wordt. Doe dit met behulp van bijvoorbeeld kurkuma of Koriander. Bepaalde kruiden kunnen zeer behulpzaam wijn bij het oplossen van de problemen. Studies hebben inmiddels aangetoond dat Adaptogene Kruiden (dat zijn natuurlijk voorkomende kruiden die helpen om de hormoonbalans te herstellen en de stress reactie van het lichaam te verminderen) oplossingen kunnen bieden voor het verlagen van het cholesterol, de gevoeligheid voor insuline en voor het reguleren van je energie. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Ashwaganda, Heilige Basilicum of de Maca Wortel. Vitamine, b12 foliumzuur, groene groente en lever. Vitamine C, sinaasappelen fruit.

  Ma’s tip: Snel detoxen onder begeleiding? Volg onze detox kuur.

 3. Bewegen, niet teveel niet te weinig. Wandelen, diep ademen! De natuur in!! Gezonde lucht zonder vervuiling is helend.
 4. Vermijd giftige stoffen en zware metalen, zoals deze vaak worden aangetroffen in aluminium blikjes en kunststof flessen.
 5. Verander je dieet door cafeïne, overtollige suikers, slechte vetten, bewerkt voedsel zo veel mogelijk te vermijden. De inname van koolhydraten beperken.
 6. Meer slapen… Als meer slapen (nog) niet lukt, door stress, probeer te ontspannen. Ga een dagje naar de sauna, naar de yopga of mediteer. Ga iets maken, knutselen schilderen, koken of iets anders dat voor jou ontspannend werkt.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie