7 gevaren van verzuring van het lichaam + 6 gratis oplossingen

 1. Leestijd 7 min
 2. 30 04 2024
Deel dit bericht
6 gratis oplossingen voor een verzuurd lichaam.

Wat is verzuring?

Goed voor jezelf zorgen is niet altijd even makkelijk. Een drukke baan, de zorg voor je gezin, (te) veel sporten of een traumatische ervaring kunnen ervoor zorgen dat je niet meer in optimale conditie verkeerd.

Je lijf kan de afvalstoffen die het binnenkrijgt niet meer goed afvoeren en verzuurt. Deze verhogig van giftige of zure stoffen in ons lijf zorgt dat de kwaliteit van leven vermindert. We worden moe, futloos en neerslachtig.

Ons lichaam heeft van nature een bepaalde verhouding van zuren en base stoffen. D.w.z. dat de zuren in ons lichaam waterstofionen afgeven en basen stoffen deze juist opnemen (ph waarde). Als dit allemaal in balans is, dan is er niets aan de hand. Maar als je niet oplet kan het snel uit balans raken. Hoe ouder we worden hoe meer moeite het lijf heeft om het zelf op te lossen. Vooral na je 40ste levensjaar kan je lijf wel wat hulp gebruiken om gezond te blijven.

Vrouwen hebben over het algemeen meer last van verzuring en bovenstaande klachten dan mannen.

We zetten hieronde op een rijtje wat er gebeurt bij verzuring, wat de oorzaken zijn en hoe je kunt zorgen dat je je lijf zoveel mogelijk ondersteunt om een gezonde balans te bewaren.

7 gevaren van verzuring van je lichaam

 1. Een moe en futloos gevoel
  Het grootste gevaar en meest voorkomende klacht is vermoeidheid. Je lijf heeft niet voldoende energie om én de afvalstoffen af te voeren én te zorgen dat je voldoende energie over hebt om je dagelijkse dingen te doen. Pijn in spieren en gewrichten, constant moe en futloos zijn, zijn het gevolg.
 2. Slechte slaap
  Je hebt moeite met in slaap komen, doorslapen of je slaapt heel licht. Ondanks dat je wel heel moe bent.
 3. Hormonale disbalans
  Je schildklier en bijnieren zijn onder anderen verantwoordelijk voor het afvoeren van giftige stoffen en aanmaak van hormonen. Als het lijf uit balans is gaat de aandacht naar het ontgiften en raakt de hormoonhuishouding uit balans. Vooral vrouwen zijn bekend met de klachten. Vermoeidheid, stemmingswisselingen, gewichtstoename of -afname en neerslachtigheid zijn het gevolg.
 4. Slechte huid.
  Afvalstoffen zorgen voor een vaak grauwe, bleke huid. Pukkels (ontstekingen van de huid) en donkere wallen komen vaak voor. Denk maar aan de grauwe huid van een roker of die pukkel op je kin na een vette hap.
 5. Stilstaan met afvallen.
  Afvallen wil niet meer lukken. Je lijf verkeerd in een overbelaste staat en kan niet op een gezonde manier afvalstoffen, dus ook vet en vocht, afvoeren. Het houdt letterlijk alles vast. Gewichtstoename kan het gevolg zijn.
 6. Hoofdpijn en slechte concentratie
  Spanningehoofdpijn en een constante mist in je hoofd zijn ook van die typische kenmerken van verzuring. Spanning op je slaap en voorhoofd zijn soms ondrageijk en kunnen zelf tot migraine of slecht zicht lijden.
 7. Sneller ziek, lage afweer.
  Doordat je lijf continue bezig is met proberen te ontgiften gaat de weerstand omlaag en ben je vatbaarder voor verkoudheid, griep en andere virussen.
Grafiek met toenemende verzuring bij vrouwen boven de 40 jaar.
Voor vrouwen boven de 40 is detoxen extra belangrijk

7 oorzaken van teveel toxische stoffen in je lichaam

 1. Medische oorzaak
  Ga voordat je jezelf de schuld geeft altijd eerst langs de huisarts. Als de bijnieren zijn uitgeput (vaak door stress), je stofwisseling niet goed werkt of als je bloedarmoede hebt, kunnen verzuring en bovengenoemde klachten optreden. De dokter zal je vertellen wat je moet doen en of eventuele medicatie nodig is.
 2. Stress
  Stress is de grootste boosdoener van deze tijd. Een drukke baan, zorg voor gezin of op welke andere manier dan ook teveel van je zelf vragen veroorzaken stress. Onopgeloste emotionele problemen of een traumatische ervaring zorgen ook voor een enorme lading stress op je lichaam.
  Stress zorgt ervoor dat je bijnieren het stresshormoon cortisol helemaal uitputten, waardoor je niet meer goed ontgift en de hormoonaanmaak uit balans raakt. Het duurt vaak lang voordat een bijnier uitputting weer aangevult is. Vooral vrouwen hebben last van deze klachten.
 3. Overmatig alcohol- of drugsgebruik
  Af en toe een drankje is voor een gezond lichaam geen probleem. Een beetje rust en vitamientjes zorgen ervoor dat je lijf op eigen kracht weer helemaal de oude wordt. Voor teveel alcohol en drugs is je lijf niet gemaakt. Zeker in combinatie met stress zijn drugs en alcohol killers. Wees lief voor jezelf en grijp niet naar de fles als je het even moeilijk hebt.
 4. Te veel sporten
  Dit is er eentje die je misschien niet zo snel in het lijstje zou verwachten maar teveel sporten zorgt voor een enorme verzuring van je spieren. Als je voelt dat je te moe bent na een training (en niet meer die fijne adrenaline rush krijgt) en je spieren slapper voelen i.p.v sterker, pak dan even een dagje of misschien zelfs een weekje rust.
 5. Dieet
  Gezonde voeding zorgt voor een gezond lijf. Ontzettend veel lichamelijke klachten zijn te wijden aan voeding die niet natuurlijk is. Voeding die veel koolhydraten bevat maakt het voor je lijf lastig de zuurtegraad in balans te houden. Ook cafeïne zorgt voor verzuring. Drink (zeker na je 40ste) niet meer dan twee kopjes koffie per dag.

Wat kun je doen tegen verzuring van je lichaam?

 1. Pas je dieet aan door minder koolhydraten te consumeren. In plaats daarvan kun je méér eiwitten en gezonde vetten eten. Drink daarbij voldoende water (2 liter per dag).
 2. Probeer je lichaam te ontgiften, of te detoxen zoals dat ook wel genoemd wordt. Doe dit met behulp van bijvoorbeeld kurkuma of koriander. Bepaalde kruiden kunnen zeer behulpzaam zijn bij het oplossen van de problemen. Studies hebben inmiddels aangetoond dat adaptogene kruiden (dat zijn natuurlijk voorkomende kruiden die helpen om de hormoonbalans te herstellen en de stress reactie van het lichaam te verminderen) oplossingen kunnen bieden voor het verlagen van het cholesterol, de gevoeligheid voor insuline en voor het reguleren van je energie. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van ashwaganda, heilige basilicum en maca wortel.

  Ma’s tip: wil snel detoxen onder begeleiding? Volg onze detox kuur.
 3. Beweeg, niet teveel niet te weinig. Wandelen, diep ademen! De natuur in!!
 4. Vermijd giftige stoffen en zware metalen, zoals deze vaak worden aangetroffen in aluminium blikjes en kunststof flessen.
 5. Verander je dieet door cafeïne, overtollige suikers, slechte vetten, bewerkt voedsel zo veel mogelijk te vermijden.
 6. Meer slapen… Als meer slapen (nog) niet lukt, door stress, probeer te ontspannen. Ga een dagje naar de sauna, naar de yoga of mediteer. Ga iets maken, knutselen, schilderen, koken of doe iets anders dat voor jou ontspannend werkt.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie