Is rode wijn gezond?

 1. Leestijd 4 min
 2. 11 12 2017
Deel dit bericht
rode wijn gezond

Is rode wijn gezond? Een lekker glaasje in de avond of als borrel op een verjaardag. Veel vrouwen drinken regelmatig een goed glas rode wijn. Maar is rode wijn eigenlijk wel zo goed? Wij zochten het voor je uit!

Gunstige effecten van rode wijn

Er bestaan verschillende ideeën over de gezondheidsvoordelen van rode wijn. Zo wordt er gezegd dat een glas rode wijn per dag een gunstig effect zou hebben op de gezondheid. Maar we hebben toch geleerd dat alcohol slecht voor je is? Klopt dit dan?

Uit onderzoek blijkt dat rode wijn inderdaad bepaalde gezondheidsvoordelen heeft. Maar let op: dit gaat om het drinken van rode wijn in een matige hoeveelheid. Dit betekent dus niet meer dan 1,5 glas per dag.

In dit geval hebben de antioxidanten in de rode wijn, die hierin zitten door de gefermenteerde donkere druiven, een gunstig effect op de gezondheid. Zo zouden ze gunstig werken bij ontstekingen, hartziektes en kanker.

Daarnaast zou het stofje ‘resveratrol’ in het velletje van donkere druiven je aderen versterken en huidveroudering tegengaan. Ook wordt gezegd dat rode wijn botontkalking tegengaat en dat het zelfs de kans op dementie verkleint.

Nadelen van rode wijn

Maar in rode wijn blijft alcohol zitten en alcohol is niet goed voor je. Te veel alcohol brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee:

 • Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag neemt de kans op tumoren toe.
 • Te veel alcohol verhoogt het risico op leveraandoeningen.
 • Alcohol levert lege calorieën die het lichaam snel kwijt wil en waardoor het stopt met het verbranden van andere calorieën.
 • Door deze lege calorieën zonder voedingswaarden krijg je meer trek en ga je meer eten.
 • Alcohol onttrekt mineralen uit je lichaam die je nodig hebt voor vetverbranding, waardoor het verbranden van vet een stuk lastiger gaat.

Aan alcohol kleven dus behoorlijk wat nadelen. Wegen die op tegen dat lekkere glaasje wijn?

Biologische rode wijn

De afgelopen jaren heeft biologische rode wijn een opmars gemaakt. Maar wat is het verschil tussen gewone en biologische wijnen?

Als op rode wijn het woord ‘biologisch’ staat, dan betekent dit dat de wijn ook écht biologisch is. Deze benaming is namelijk wettelijk vastgelegd. Dit betekent dus dat de producenten van deze wijnen zich aan bepaalde richtlijnen en wetten moeten houden.

De wijnboeren gaan hierbij uit van respect voor de natuur. Tijdens de productie van hun wijnen gebruiken ze geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ook worden er geen smaak- en kleurstoffen toegevoegd aan biologische wijnen.

Het resultaat is dus een eerlijke, natuurlijke rode wijn die gebalanceerd is van smaak. De wijnen zijn vaak lekkerder, maar ook beter voor je lichaam. De bestrijdingsmiddelen en toevoegingen van de reguliere wijnproductie, komen namelijk niet in ons lichaam terecht.

Rode wijn gezond? Conclusie

Het klopt dat een glaasje rode wijn geen kwaad kan. Maar laat het dan ook bij een glas. Als je namelijk meer neemt dan deze minimale portie, zijn er geen gezondheidsvoordelen meer en is rode wijn gewoon slecht voor je. Te veel alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid en kan het afvallen tegengaan. Hier lees je alles over in deze post.
Zo remt het de vetverbranding en zorgt het voor meer honger.

Houd je dus van een wijntje? Als je rode wijn matig consumeert en deze hoeveelheid niet overschrijdt, is er niets aan de hand. Dan hoef je rode wijn dus niet te schrappen en kun je lekker een wijntje nemen bij de televisie. Maar neem niet meer alcohol. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je bij meer dan 7 glazen alcohol per week al in de gevarenzone zit wat leverbeschadiging betreft.

Probeer zoveel mogelijk voor biologische wijn te gaan. Dat is lekkerder én gezonder!

Drink je eigenlijk nooit rode wijn? Houden zo! Je moet namelijk geen rode wijn gaan drinken omdat het ‘gezond zou zijn’. Dan zijn er namelijk genoeg andere manieren om gezond te leven.

Verderleestip van Ma: Bij een (al dan niet alcoholvrije) borrel wil je gezonde hapjes maken. Lees daarom hier onze lekkerste koolhydraatarme hapjes.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Mathilda

  Ja gezond is het zeker. Maar bij gelukkig heb ik mijn vraagtekens. Slechts 1 glaasje rode wijn bij een gezellige maaltijd? Mm denk dat dit voor veel mensen niet werkt.
  Denk dat het af en toe moet kunnen om wat meer te drinken.

Geef een reactie