Tips
Haal de smaken van Italië in huis met deze zijdezachte tomatensaus.
Hoe maak je tomatensaus?
Dit basisrecept tomatensaus mag er met maar twee stappen dan heel erg simpel uitzien, maar je krijgt er verbazingwekkend veel smaak voor terug. Dat zit ‘m in de kookmethode: door de saus heel langzaam te laten koken, ontwikkelen de verschillende smaken zich voortreffelijk.
Omdat er zo weinig ingrediënten in dit recept worden gebruikt, is het wel heel erg belangrijk dat je op zoek gaat naar goede kwaliteit passata, boter en oregano. Kwaliteitsingrediënten zorgen voor een zalige saus waar je vele kanten mee op kunt.
Wat is Italiaanse passata?
Passata di pomodoro of tomaten passata kom je tegen in het Italiaanse schap in de supermarkt. Passata wordt soms in Nederlandse en Belgische supermarkten met ‘gezeefde tomaten’ aangeduid.
Passata wordt gemaakt met verse, rijpe tomaten. De tomaten worden gekookt en daarna gezeefd. Dit zeven is een belangrijke stap want dat betekent dat er geen zaadjes en pulp in de passata zitten. Daardoor is ook onze tomatensaus zijdezacht.
Daarin verschilt passata ook van tomatenpulp of polpa, want dat is over het algemeen meer waterig en wat grover van structuur. Kies dus in de supermarkt het juiste tomatenproduct uit!
Hoe maak je pizzasaus zoeter?
Heb je de tomatensaus rustig laten pruttelen, maar smaakt het nog steeds een beetje zuur? In traditionele recepten voor tomatensaus wordt er vaak een schepje suiker toegevoegd om de mooie ronde zoetzure smaak van rijpe tomaten te accentueren.
Maar gelukkig hoef je niet per se suiker te gebruiken want je kan ook gerust een suikervervanger kiezen. Gebruik het liefste wel een natuurlijke zoetstof, zoals ahornsiroop of Stevia.
Had iemand het over pizza? Dit is een geweldig recept voor een keto pizzabodem.
Wat doe je als de tomatensaus te zoet is?
Toch niet helemaal blij met de balans van de tomatensaus, en is het een beetje te zoet? Geen paniek! Ook dit is makkelijk aan te passen. Gebruik een scheutje azijn om de tomatensaus weer mooi in balans te brengen.
Door zo met zoet en zuur te spelen maak je vanzelf een verrukkelijke tomatensaus die veelzijdig in kan worden gezet, voor koolhydraatarme pasta’s, ovenschotels en pizza’s.
Meng ‘m bijvoorbeeld door courgette spaghetti (courgetti) – verkrijgbaar in de meeste supermarkten en een koolhydraatarm alternatief voor spaghetti en pasta – en serveer met geraspte Parmezaanse kaas. Heerlijk!
We hebben daarnaast nog 6 alternatieve recept ideeën voor spaghetti en pasta op een rijtje gezet.
Hoe gebruik ik deze rode saus in een pizza?
Deze tomatensaus is perfect voor een gezonde Bloemkoolpizza Margherita. Het basisrecept voor de pizzabodem (Bodem is van bloemkool, koolhydraatarm dus) hebben we al eerder beschreven, een lekker knapperige vervanging van normaal pizzadeeg.
Maak de bloemkool pizzabodem zoals in het recept beschreven staat, en bak het af. Smeer daarna een heel dun laagje tomatensaus over de bodem. Zorg ervoor dat je niet te veel saus gebruikt want dan blijft de bodem niet krokant. Beleg de pizza met mozzarella.
Bak de pizza ongeveer 6-10 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C. Bestrooi de pizza daarna met wat Parmezaanse kaas en verse basilicumblaadjes en maak af met versgemalen peper. Smullen!
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.