Tips
Popcorn linken we vooral aan de bioscoop. Het komt vaak voorbij in (Amerikaanse) films of series, in zo’n enorme, rood-wit gestreepte popcorn bak. Of misschien eet jij zelf wel graag popcorn terwijl je jouw favoriete film kijkt?
Is popcorn gezond?
De snack lijkt eigenlijk vooral in grote hoeveelheden te worden gegeten. Maar is dat wel gezond en kun je dit misschien ook doen als je aan het afvallen bent?
Dat ligt er maar net aan. Popcorn wordt gemaakt van mais, een graan dat uit zetmeel en water bestaat. Als dit zetmeel warm wordt zet het uit en… POP, poft het zich tot popcorn. De vezels die in de gepofte mais zitten, zijn goed voor je darmen en spijsvertering. Daarnaast bevat popcorn polyfenolen die een antioxiderende werking hebben. Popcorn op zichzelf is dus helemaal niet zo slecht!
Het zijn vooral de vetten en smaakjes die het hem doen. Voorverpakte popcorn wordt vaak gemaakt met goedkope, ongezonde zonnebloemolie of boter. Bovendien zijn aan zoete popcorn bijvoorbeeld erg veel fabriekssuikers toegevoegd, en daar word je uiteraard niet dunner van… Zoute popcorn is al iets gezonder, vooral als je gebruik maakt van natuurlijk zout.
En daar ligt nu juist de truc: als jij de ingrediënten kiest, kun je zelf gezonde popcorn maken!
Zelf popcorn maken
Met gezonde ingrediënten kun je eindeloos variëren en zelf popcorn maken in verschillende smaken.
Popcorn maken begint bij het verwarmen van de mais. Hiervoor gebruik je een gezonde olie die op hogere temperatuur verhit kan worden. Geschikt zijn: avocado olie, rijstvlies olie of macademia olie.
Let op: oliën als extra vergine olijfolie, lijnzaadolie, sesamolie en walnootolie zijn gezond, maar niet als je ze te heet verhit. Omdat popcorn een hoog rookpunt heeft, zijn deze oliën niet geschikt. Kies daarom voor een gezonde olie met een hoog rookpunt, zoals avocado olie, rijstvlies olie of macademia olie.
Zout of zoet?
Iedereen heeft zo zijn eigen smaak, en dat maakt popcorn juist zo’n geschikte snack! Je kunt namelijk eindeloos variëren met gezonde smaakjes.
Wat dacht je van zoete popcorn maken met honing? Voor zoute popcorn kun je natuurlijke soorten zout gebruiken. Denk hierbij aan Himalaya zout of Keltisch zeezout, dat is gezonder maar ook nog eens veel lekkerder dan fabriekszout.
Beperk je niet tot de traditionele smaken, maar experimenteer eens! Er is geen kruid dat niet bij gepofte mais past. Zo kun je zelf pittige soorten popcorn maken met kerrykruiden, wasabi of probeer eens ons recept met chili- en knoflookpoeder. Lekker!
Weet jij nog meer lekkere smaken? Laat het ons weten in een reactie!
Ben jij fanatiek aan het afvallen? Koolhydraatarm snacken mag! Maak deze popcorn, of bekijk eens mijn favo Koolhydraatarme Tussendoortjes voor 23 stukjes inspiratie.
Rate dit recept
Ik zie op de verpakking van pof mais dat er 71 gram koolhydraten zit per 100 gram mais. Hoe zit dat precies?
Voor dit recept gebruik je slechts 10 gram van de pofmais.