Zout – welke soort is goed voor je?

  1. Leestijd 11 min
  2. 04 12 2016
Deel dit bericht
zout

Zout, we hebben het allemaal in huis. Keltisch zout, Himalaya zout, zeezout of gewoon keukenzout. Maar is zout eigenlijk slecht voor je? En welke soort kun je het beste nemen? Lees in dit artikel alles over de productie, voordelen en nadelen van zout!

Wat is zout?

Zout, we kennen het allemaal wel. We doen er wat van op ons eitje, we doen het over de frietjes, en we strooien het zelfs op straat. Maar wat is dat zout nu eigenlijk?

De bekendste soort zout die we kennen is keukenzout. Open een willekeurig potje keukenzout en je ziet miljoenen zoutkorrels. Maar één zo’n korrel bestaat ook weer uit hele kleine deeltjes. Dit zijn Natrium-deeltjes (40%) en Chloride-deeltjes (60%) die met elkaar verbonden zijn en zo een zoutkorrel vormen.

Functie van zout

Zout op zich is niet slecht voor je lichaam. Het wordt een probleem als je hier te veel van binnenkrijgt. Hier vertellen we in de volgende alinea meer over!

Je lichaam heeft zout ook gewoon nodig. Zout zorgt namelijk voor de juiste vochtbalans en heeft invloed op het functioneren van de spieren:

  • Vochtbalans: het natrium dat in keukenzout zit heeft een positief effect op de vochtbalans in je lichaam. Natrium regelt de vochthuishouding en zorgt voor de vochtbalans buiten de cellen, dus in je bloed en weefsels. Natrium werkt samen met het mineraal kalium. Kalium zorgt, in tegenstelling tot natrium, voor de vochtbalans bínnen de cellen.
  • Functioneren spieren: natrium zorgt ervoor dat de spieren goed kunnen functioneren. Het zorgt er namelijk voor dat elektrische signalen in de zenuwen goed worden doorgegeven. Zo kunnen spieren en hersenen goed met elkaar communiceren. Zo zorgt natrium er samen met kalium voor dat de hartspier zich goed kan samentrekken.

Zout voedsel

Zout is een smaakversterker en een manier om voedsel te conserveren. Zout komt van nature niet in ons voedsel voor. Maar het zit er wel! Dit doet de fabrikant, en dit doen wij zelf. Zo’n 80% van het zout dat we binnenkrijgen zit in ons eten en drinken, 20% voegen we zelf toe. Dit doen we tijdens de bereiding of aan tafel om het eten op smaak te brengen.

Van al het zout dat we binnenkrijgen komt 80% uit ons eten en drinken en voegen we 20% zelf toe.

Daarnaast is zout een manier om voedsel te conserveren. Fabrikanten voegen zout toe om het eten langer houdbaar te maken. Toen de koelkast nog niet bestond gebruikte men zout om eten te bewaren. Voedsel werd met zout ingewreven om bacteriën uit te drogen, waardoor het niet ging bederven.

Te veel zout

Zout zorgt dus voor een specifieke smaak en heeft een praktische functie. Maar we krijgen tegenwoordig veel te veel zout binnen. Er geldt voor volwassenen een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout van 6 gram zout per dag of 2300 mg natrium. Dit is gelijk aan 1 theelepel zout! Hier gaan we gemiddeld ver overheen. Volwassen vrouwen eten gemiddeld 7,4 gram zout per dag en volwassen mannen zelfs 9,7! (Metro, 2016)

Vooral bewerkt voedsel is een boosdoener: snacks, snoepgoed, sauzen, groenten uit blik, kant-en-klaarmaaltijden..

Zout regelt de vochthuishouding in je lichaam. Helemaal niets mis mee. Maar krijg je te veel zout binnen? Dan kan er oedeem ontstaan. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. Het lichaam houdt dus vocht vast. Te veel vocht. Daarnaast kan te veel zout leiden tot:

  • Hart- en vaatziekten
  • Botontkalking
  • Hoge bloeddruk
  • Nierziekten

Te weinig zout

Maar te weinig zout is ook niet goed voor je. Door ziekte waarbij er veel wordt overgegeven kan er een natriumtekort ontstaan. Ook mensen met diabetes 2 zijn hier eerder vatbaar voor. Een tekort aan zout is te herkennen aan verschillende symptomen:

  • Duizeligheid
  • Ademhalingsproblemen
  • Hartproblemen
  • Uitdroging

Gelukkig is de kans op een tekort aan zout wel erg klein. Zout zit in veel van ons voedsel verstopt. Vaak zelfs zonder dat je dit doorhebt! En als je bedenkt dat je aan een theelepel zout per dag genoeg hebt..

zout

Verschillende soorten zout

Keukenzout

Het zout dat we allemaal wel thuis hebben liggen is keukenzout. Dit zout is fabrieksmatig bewerkt en is aan veel van onze producten toegevoegd. Maar waarom is keukenzout bewerkt?

De reden hiervoor is dat het meeste zout voor industriële doeleinden gebruikt wordt. Slechts 1 procent van de zoutindustrie is bedoeld voor consumptie. Omdat het overgrote gedeelte dus helemaal niet voor consumptie bedoeld is, zijn er afspraken gemaakt dat het puur uit natrium en chloride moet bestaan. Mineralen en andere spoorelementen worden er dus uitgehaald. Hierdoor is ook het zout dat in de supermarkten ligt geraffineerd.

Himalaya zout

Himalaya zout is roze van kleur en wordt gewonnen in zoutmijnen in het Himalayagebied in Pakistan. Dit zout is op natuurlijke wijze ontstaan toen het overgrote gedeelte van dit gebied nog uit zeeën bestond. Himalaya zout is een landzout en is, jawel, afkomstig van land. Doordat het zout in Pakistan gewonnen wordt en getransporteerd moet worden naar Europa, hangt er nogal een prijskaartje aan.

Himalaya zout schijnt een gezondere zoutsoort te zijn dan gewoon keukenzout. Maar is dat wel zo? Keukenzout is geraffineerd zout dat enkel nog bestaat uit natrium en chloride. Alle mineralen en spoorelementen zijn hierbij verwijderd. Himalaya zout daarentegen bevat ook mineralen als calcium, ijzer, kalium en magnesium. Er wordt zelfs gezegd dat er zo’n 84 mineraalsoorten in aanwezig zijn!

Keltisch zout

Dan hebben we ook nog Keltisch zout. Dit zout is grijs van kleur en komt uit de Guérandestreek in Frankrijk. Door middel van eeuwenoude bassins wordt het zout gescheiden van het zeewater. Dit is een lang proces. Het zout wordt met de hand gescheiden van het klei en moet vervolgens een halfjaar drogen. Daarna is het klaar voor gebruik. Het wordt niet eerst geraffineerd, maar meteen verpakt.

Keltisch zout is zeezout dat afkomstig is uit zee en heeft dus, net voordat het gewonnen wordt, direct contact met zonlicht en water. Hiermee is het ‘actiever’ dan Himalaya zout, zout dat duizenden jaren opgesloten zit in land.

Uit een labanalyse van ‘ahealthylife.nl’, waarin Keltisch zout is vergeleken met Himalaya zout, blijkt dat Keltisch zout 100 procent meer magnesium bevat en 20 procent minder natrium dan Himalaya zout. Keltisch zout is dus een bron van mineralen en sporenelementen.

Zeezout

Veel zeezout dat in de winkels ligt is niet echt afkomstig uit zee. Het is landzout dat wordt verkocht als zeezout. Natuurlijk kan zeezout ook daadwerkelijk uit zee komen. Maar heeft het een witte kleur en is het gelijkmatig van korrel? Dan is het gewoon geraffineerd en even slecht als keukenzout.

Keltisch zout daarentegen is ook zeezout. Dit zout is wél echt afkomstig uit zee en bevat nog de oorspronkelijke mineralen en spoorelementen.

Samenvatting: welk zout is beter?

Keukenzout: keukenzout is wit van kleur en fijn van structuur. Keukenzout vind je niet direct in de natuur, maar is bewerkt door de voedselindustrie. Mineralen en spoorelementen zijn verwijderd, waardoor er een zout ontstaat dat enkel natrium en chloride bevat.

Himalaya zout: Himalaya zout is roze van kleur en wordt gewonnen in het Himalayagebergte in Pakistan. Het is landzout en is ongeraffineerd. Het bevat daarom veel verschillende mineralen.

Keltisch zout: Keltisch zout is grijs zeezout en wordt gewonnen aan de Franse kust. Dit is ongeraffineerd zout dat op natuurlijke wijze gewonnen wordt. Het bevat minder natrium en meer magnesium dan Himalaya zout.

Dus, welke soort kan ik het beste nemen?

Het gewone keukenzout dat je in de supermarkt koopt of dat je binnenkrijgt via junkfood, brood, kant-en-klaarmaaltijden en snacks is geraffineerd en bestaat puur uit natrium en chloride. Deze producten kun je dus beter vermijden en je kunt het beste geen zout toevoegen aan je gerechten.

Gewoon keukenzout is de minst gezonde variant!

Je kunt beter kiezen voor Keltisch zeezout dat onbewerkt is en nog veel oorspronkelijke mineralen bevat. Ga daarna voor onbewerkt landzout: Himalaya zout. Dit bevat iets meer natrium dan Keltisch zout, maar bevat meer mineralen dan gewoon keukenzout.

Maar let op: te veel zout (dus ook te veel Keltisch zout) is niet goed voor je. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout is 6 gram. Ga je hier ver overheen? Dan is dat ongunstig voor je gezondheid!

Jodium en kelptabletten

Misschien heb je weleens gehoord van jodium dat toegevoegd is aan zout of is je misschien aangeraden om bepaald zout te nemen om zo je jodiumtekort aan te vullen. Benieuwd naar de reden hiervoor? We zullen het je even uitleggen.

De meeste Nederlanders krijgen te weinig jodium binnen. Jodium zit namelijk in voedingsstoffen die niet zo gebruikelijk zijn, zoals in zeewier en zeevis. Jodium is echter wel een erg belangrijk voedingsmiddel. Zo is het belangrijk voor de schildklier en draagt het bij aan een goede stofwisseling.

Om een jodiumtekort te voorkomen hebben de overheid en de voedselindustrie besloten dit toe te voegen aan keuken- en tafelzout en bakkerszout (waar bakkers hun brood mee bakken).

Maar zout is eigenlijk helemaal geen goede bron om jodium aan toe te voegen en er kan ook niet meer vanuit worden gegaan dat iedereen brood eet.

Vul daarom je jodiumtekort aan met de natuurlijke jodiumrijke producten of slik kelptabletten. Hier zit voldoende jodium in om je schildklier gezond te houden!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Fleur

    Hoi Niels,
    leuk artikel, onlangs heb ik “sole” gemaakt van keltisch zout. Iedere dag een theelepel door mn citroensapje. De meningen zijn erover verdeeld. Maar het voelt goed voor mij. Wat is jouw idee ervan?
    Het zout zou ik dus ook in mijn zoutmolen kunnen doen?
    Van huisuit doe ik nergens zout door, maar heel af en toe gebruik ik de zoutmolen. Het keltisch zout heb ik tóch in huis, dus beter die te gebruiken begrijp ik
    Fijne zonning zondag!
    Gr Fleur

Geef een reactie