Spruitjes uit de oven | 5 geheimen voor de beste
Door de spruitjes te roosteren in de oven komt de notige smaak goed tot haar recht. Een gezond en elegant bijgerecht.
Bijgerecht
1
35 min.
5.6 G Koolhydraten
kCal
136
Koolhydraten
5.6 G
Vetten
10.7 G
Eiwitten
2.3 G

Zo maak je de beste knapperige spuitjes uit de oven. 3 geheimen voor een sjiek en gezond bijgerecht.
Meer resultaat nodig?
Ontdek enkele van onze premium boeken & programma’s
Laat gratis recepten je motiveren, maar bereik resultaat met onze bewezen methodes.

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Ingrediënten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C. 
- Leg de spruiten op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, gemalen peper en zout. Hussel door tot alles goed gemengd is. 
- Gril de spruiten in de oven voor ca. 25 minuten. Hussel halverwege met de bakplaat. 
- De spruiten zijn klaar wanneer ze aan de buitenkant knapperig zijn en van binnen zacht. Marineer de spruiten met grove zeezout korrels. 

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Ingrediënten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C. 
- Leg de spruiten op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, gemalen peper en zout. Hussel door tot alles goed gemengd is. 
- Gril de spruiten in de oven voor ca. 25 minuten. Hussel halverwege met de bakplaat. 
- De spruiten zijn klaar wanneer ze aan de buitenkant knapperig zijn en van binnen zacht. Marineer de spruiten met grove zeezout korrels. 

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Tips!
Let op: dit smakelijke bijgerecht kan je hoofdgerecht nog wel eens overschaduwen... Lees snel verder voor de 5 geheimen voor de lekkerste spruitjes uit de oven.
Spruiten als bijgerecht
Een goed bijgerecht moet ten eerste eenvoudig zijn, zodat jij je kan concentreren op het hoofdgerecht en op je tafelgenoten natuurlijk. Dit recept voldoet daar aan. Je bereidt het namelijk in 5 minuten voor.
Ten tweede haal je veel essentiële voedingsstoffen uit het groene gedeelte van de maaltijd. Zeker wanneer de hoofdmaaltijd een vlees- of visgerecht is. Met spruiten schiet je vol in de roos. Je serveert je gasten en jezelf echt een gezonde maaltijd met dit gerecht. In ons factsheet over spruiten lees je welke vitamines, mineralen en vezels ruim vertegenwoordigd zijn.
Wist je dat 200 gram spruitjes maar 11 gram koolhydraten bevat (bron)? In 1 klap heb je je dagelijkse portie groente binnen en het past ook nog eens perfect binnen een koolhydraatarm dieet!
Snel aan de slag dus.
Hoe maak je de lekkerste gebakken spruitjes?
Waarom zijn gebakken spruitjes zo lekker? Omdat ze knapperig zijn van buiten en lekker zacht van binnen. Zo zorg je dat je groente het beste uit de oven komt:
- Geen bakpapier op je bakplaat. Bakpapier is perfect voor plakkerig beslag voor koekjes of cakejes. Vandaag niet. Gril de spruiten direct op de metalen plaat, dan bakken ze een beetje aan. 
- Houd ruimte in de oven. Het is natuurlijk heel gezellig, dicht tegen elkaar. Het wordt alleen zo'n kleffe bedoeling. Spruitjes laten vocht los. Dat moet wel kunnen verdampen, anders krijg je zachte, gestoofde spruitjes. Bleh! 
- Houd je oven heet. Zorg voor een hete oven, zodat de buitenste blaadjes een beetje kunnen karameliseren. Zo krijg je die geroosterde smaakt. Dát wil je! 
- Platte kant naar beneden. Als je gaat roosteren helpt het wanneer een groot oppervlakje in contact is met de plaat. Neem na het oliën even een minuutje om de halfjes op hun rug te leggen voor het bakken. 
- Lekker laten. Karameliseren kost tijd. Laat de spruiten dus lekker. Voordat je een keer alles om husselt, check even of ze al de gewenste kleur hebben. 
Hoe lang moeten spruitjes in de oven?
De spruiten gaan 25 minuten in de oven. Ze zijn klaar zodra de buitenste blaadjes donker en knapperig zijn. De binnenkant is dan beetgaar.
TIP: In de makkelijke Maaltijdplanner vind je een heerlijk recept van deze spruitjes met zalm of met tempeh met tahindressing.
Hoe eet jij je spruitjes het liefst? Laat het hieronder weten.

Eindelijk gezond eten zónder verwarring of gedoe
Gezonde voeding lijkt steeds ingewikkelder.
Met dit gratis weekmenu krijg je weer grip: simpele recepten die écht goed zijn voor je bloedsuiker, hart en energie.
 ✔️Voeding die je lichaam ondersteunt
 ✔️Rust en ritme in je eetpatroon
 ✔️Gezond eten zonder stress of schuldgevoel
MA+ Tips!
Binnenkort vind je bij dit recept een reeks praktische keukentips die je direct kunt toepassen, zelfs zonder toegang tot de volledige bereiding. Zo haal je toch al extra waarde uit onze recepten.
- Heropwarmtips: hoe je gerecht ook de volgende dag nog smaakvol blijft. 
- Budgethacks: slimme bespaartips en voordelige alternatieven. 
- Bewaartricks: methodes om gerechten langer vers te houden. 
- Combinatietips: suggesties voor bijgerechten en smaakvolle variaties. 
- Pro-technieken: inzichten en vaardigheden van ervaren koks. 
- Slimme inkoop: de beste momenten en plaatsen om voordelig in te kopen. 
- Exacte kostprijzen: inzicht in de werkelijke kosten van je gerecht. 

Eindelijk gezond eten zónder verwarring of gedoe
Gezonde voeding lijkt steeds ingewikkelder.
Met dit gratis weekmenu krijg je weer grip: simpele recepten die écht goed zijn voor je bloedsuiker, hart en energie.
 ✔️Voeding die je lichaam ondersteunt
 ✔️Rust en ritme in je eetpatroon
 ✔️Gezond eten zonder stress of schuldgevoel
Tips!
Let op: dit smakelijke bijgerecht kan je hoofdgerecht nog wel eens overschaduwen... Lees snel verder voor de 5 geheimen voor de lekkerste spruitjes uit de oven.
Spruiten als bijgerecht
Een goed bijgerecht moet ten eerste eenvoudig zijn, zodat jij je kan concentreren op het hoofdgerecht en op je tafelgenoten natuurlijk. Dit recept voldoet daar aan. Je bereidt het namelijk in 5 minuten voor.
Ten tweede haal je veel essentiële voedingsstoffen uit het groene gedeelte van de maaltijd. Zeker wanneer de hoofdmaaltijd een vlees- of visgerecht is. Met spruiten schiet je vol in de roos. Je serveert je gasten en jezelf echt een gezonde maaltijd met dit gerecht. In ons factsheet over spruiten lees je welke vitamines, mineralen en vezels ruim vertegenwoordigd zijn.
Wist je dat 200 gram spruitjes maar 11 gram koolhydraten bevat (bron)? In 1 klap heb je je dagelijkse portie groente binnen en het past ook nog eens perfect binnen een koolhydraatarm dieet!
Snel aan de slag dus.
Hoe maak je de lekkerste gebakken spruitjes?
Waarom zijn gebakken spruitjes zo lekker? Omdat ze knapperig zijn van buiten en lekker zacht van binnen. Zo zorg je dat je groente het beste uit de oven komt:
- Geen bakpapier op je bakplaat. Bakpapier is perfect voor plakkerig beslag voor koekjes of cakejes. Vandaag niet. Gril de spruiten direct op de metalen plaat, dan bakken ze een beetje aan. 
- Houd ruimte in de oven. Het is natuurlijk heel gezellig, dicht tegen elkaar. Het wordt alleen zo'n kleffe bedoeling. Spruitjes laten vocht los. Dat moet wel kunnen verdampen, anders krijg je zachte, gestoofde spruitjes. Bleh! 
- Houd je oven heet. Zorg voor een hete oven, zodat de buitenste blaadjes een beetje kunnen karameliseren. Zo krijg je die geroosterde smaakt. Dát wil je! 
- Platte kant naar beneden. Als je gaat roosteren helpt het wanneer een groot oppervlakje in contact is met de plaat. Neem na het oliën even een minuutje om de halfjes op hun rug te leggen voor het bakken. 
- Lekker laten. Karameliseren kost tijd. Laat de spruiten dus lekker. Voordat je een keer alles om husselt, check even of ze al de gewenste kleur hebben. 
Hoe lang moeten spruitjes in de oven?
De spruiten gaan 25 minuten in de oven. Ze zijn klaar zodra de buitenste blaadjes donker en knapperig zijn. De binnenkant is dan beetgaar.
TIP: In de makkelijke Maaltijdplanner vind je een heerlijk recept van deze spruitjes met zalm of met tempeh met tahindressing.
Hoe eet jij je spruitjes het liefst? Laat het hieronder weten.

Eindelijk gezond eten zónder verwarring of gedoe
Gezonde voeding lijkt steeds ingewikkelder.
Met dit gratis weekmenu krijg je weer grip: simpele recepten die écht goed zijn voor je bloedsuiker, hart en energie.
 ✔️Voeding die je lichaam ondersteunt
 ✔️Rust en ritme in je eetpatroon
 ✔️Gezond eten zonder stress of schuldgevoel
MA+ Tips!
Binnenkort vind je bij dit recept een reeks praktische keukentips die je direct kunt toepassen, zelfs zonder toegang tot de volledige bereiding. Zo haal je toch al extra waarde uit onze recepten.
- Heropwarmtips: hoe je gerecht ook de volgende dag nog smaakvol blijft. 
- Budgethacks: slimme bespaartips en voordelige alternatieven. 
- Bewaartricks: methodes om gerechten langer vers te houden. 
- Combinatietips: suggesties voor bijgerechten en smaakvolle variaties. 
- Pro-technieken: inzichten en vaardigheden van ervaren koks. 
- Slimme inkoop: de beste momenten en plaatsen om voordelig in te kopen. 
- Exacte kostprijzen: inzicht in de werkelijke kosten van je gerecht. 

Eindelijk gezond eten zónder verwarring of gedoe
Gezonde voeding lijkt steeds ingewikkelder.
Met dit gratis weekmenu krijg je weer grip: simpele recepten die écht goed zijn voor je bloedsuiker, hart en energie.
 ✔️Voeding die je lichaam ondersteunt
 ✔️Rust en ritme in je eetpatroon
 ✔️Gezond eten zonder stress of schuldgevoel
Deze zijn ook lekker...

Claudia Smet
Bezieler van Makkelijk Afvallen
Met haar jarenlange ervaring en passie voor voeding inspireert ze dagelijks duizenden mensen om gezonder te leven. Dankzij haar duidelijke aanpak en de toegankelijke recepten van Makkelijk Afvallen hebben we al meer dan 150.000 mensen geholpen om niet alleen blijvend af te slanken, maar ook hun energie, bloedsuiker en algemene gezondheid te verbeteren.
Claudia gelooft dat goede voeding méér is dan een getal op de weegschaal — het is de basis voor een krachtig, gelukkig en veerkrachtig leven. Haar missie: jou motiveren om elke dag bewuste keuzes te maken, zonder in te boeten op smaak of plezier.













