Tips
Een bekend onderdeel van de Surinaamse keuken zijn de heerlijke Surinaamse broodjes. Oftewel, witte pistoletjes belegd met Surinaams gekruid vlees of groente, met flink wat pit en zoetzuur van ingelegde komkommer en atjar. Zo is er bijvoorbeeld een broodje Kip Kerrie of een broodje Bakkeljauw (gepekelde vis). Ook Hete Kip is een populaire keuze!
Ons recept voor Broodje Hete Kip is allerminst authentiek. In plaats daarvan hebben we ons laten inspireren door de heerlijke Surinaamse broodjes en daar nemen we in dit gerecht ook symbolisch onze pet voor af.
Hoe maak je een Koolhydraatarm Surinaams Broodje Hete Kip?
Om het Surinaamse gerecht van zijn carbs te ontdoen hebben wij voor een heel ander broodje gekozen, namelijk sla blaadjes. Heerlijk knapperig, en het perfecte koolhydraatarme alternatief om die lekkere kip en toppings veilig van bord naar mond te krijgen.
Daarnaast is voor de marinade van de kip geen geraffineerde suikers gebruikt. Die kom je tegen in (bijvoorbeeld) de ketjap manis die vaak in de authentieke Hete Kip wordt gebruikt. In plaats daarvan hebben we een klein beetje honing toegevoegd, voor wat zoetigheid.
Wij houden zelf wel van een beetje pit, dus de marinade voor de kipspiesjes is ook aan de scherpe kant. Maar je kunt naar eigen smaak de pepertjes aanpassen, of zelfs helemaal weglaten.
Als laatste hebben we een selectie aan toppings gekozen. Gebakken uitjes én frisse lente-uitjes en een makkelijke ingelegde komkommer. Je mag zelf besluiten hoeveel extra’s je op je Broodje Hete Kip strooit. En dan is het smullen geblazen!
Kip, écht het meeste veelzijdige stukje vlees
Kip: de koelvakken van de Albert Heijn en Jumbo liggen er vol mee. Wij eten dan ook gemiddeld bijna 11,5 kilo aan kippenvlees per jaar. Het is natuurlijk ook best wel lekker, zo’n kippetje.
Dit zijn onze tips om het beste uit je kip te halen:
- Ga in plaats voor kipfilet eens voor kippendijtjes. We beloven je dat er een wereld voor je opengaat. Kippendijtjes zijn malser en hebben meer smaak en zijn over het algemeen wat goedkoper dan kipfilet.
- Kook kip vooral niet te lang door. Het moet natuurlijk wel gaar zijn, maar van droge doorbakken kip wordt niemand blij.
- Zorg dat je kippenvlees koopt dat niet bevroren is geweest. Bevroren kippenvlees verliest veel water en daardoor droogt het sneller uit. Je kunt dit gemakkelijk nagaan door aan je slager te vragen of het is ingevroren is. Ook kun je ervan uitgaan dat biologische kip (en nog beter, met ‘Beter Leven’ sterren) niet bevroren is geweest, en ook veel beter smaakt!
- Kip is gezond! Kip bevat veel eiwitten, maar ook vitamines en mineralen. Daarnaast bevat het in het algemeen minder calorieën en ongezond cholesterol, dan rundvlees of varkensvlees.
Heb je je Broodje Hete Kip al op en droom je alweer van je volgende maaltijd? We hebben alvast 19 gezonde kipgerechten voor je op een rijtje gezet.
Rate dit recept
Waarschijnlijk teveel koriander gebruikt. Kurkuma geeft alleen maar een kleur en teveel is niet de bedoeling voor een smaak balans. Proeft eerst het gerecht voordat je op tafel serveert. Wees alert met kruiden. Zout en suiker kan je vervangen. En peper gebruiken, laat de pitjes achterwege. Of gebruik hot chili poeder. Werk met theelepel i.p.v eetlepel.
Dankjewel voor de tips, Yvonne:)
Wij vonden dit enorm tegenvallen. Zat een hele aparte smaak aan, ik denk door de kurkuma. Mijn man heeft de helft laten staan. Ik wel alles op maar ’s avonds flinke honger/trek nog.