Broodje Hete Kip in sla met ingelegde komkommer

In deze koolhydraatarme versie van de populaire Surinaamse Hete Kip gebruiken we wraps van sla en lekkere knapperige gebakken uitjes.
  • Diner
  • 1 portie
  • 12g koolhydraten
Hete kip in een broodje van sla wrap met gebakken uitjes en komkommer 12g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Een koolhydraatarm kipgerecht met een knipoog naar Suriname

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 180 gr kippendij (2 stuks) zonder vel of bot
  • ½ tomaat in blokjes gesneden
  • ½ milde rode peper in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm verse gember grof gehakt
  • ½ sjalot grof gehakt
  • ¼ tl chilipoeder
  • ¼ tl kurkuma
  • ½ tl honing
  • 4 blaadjes sla (knapperige soort zoals baby romaine)
  • 1 bosui fijn gesneden
  • 5 gram koriander
  • 2 el gebakken uitjes
  • ¼ komkommer in dunne plakjes gesneden
  • zout (1 mespuntje of maximaal 0,4 gram)
  • 1 tl rijstwijnazijn of witte wijnazijn

Instructies

  • Week de satéstokjes minstens 60 minuten in kraanwater, om splinters en verbranding tegen te gaan.
  • Snijd de kippendijtjes in blokjes, ongeveer 6 stukjes per dijtje.
  • Pureer de tomaten, rode peper, knoflook, gember, sjalot, chilipoeder, kurkuma en honing in een blender, en giet over de kip. Zorg dat het goed gemengd is en dat alle blokjes kip bedekt zijn.
  • Laat de kip minstens 2 uur marineren, maar het liefst de hele nacht in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 210° C.
  • Rijg 3 blokjes kip aan elk satéstokje. Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Bak de kipspiesjes 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de kip doorbakken en goudbruin is.
  • Bestrooi de komkommer met een mespuntje zout en roer het door de rijstwijnazijn. Laat minstens 5 minuten pekelen.
  • Vul een slablaadje met de stukjes kip van een spiesje, en bestrooi met gebakken uitjes, lente-uitjes, ingelegde komkommer en koriander. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Broodje Hete Kip, Surinaamse kip in sla met ingelegde komkommer
Hoeveelheid per portie
Calories 447 Calories from Fat 270
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 30g43%
Verzadigd vet 8g40%
Sodium 311mg14%
Potassium 836mg24%
Koolhydraten 12g5%
Vezels 3g13%
Suiker 6g7%
Eiwit 32g64%
Vitamine A 1801IU82%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 49mg65%
Calcium 56mg6%
IJzer 2mg13%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Een bekend onderdeel van de Surinaamse keuken zijn de heerlijke Surinaamse broodjes. Oftewel, witte pistoletjes belegd met Surinaams gekruid vlees of groente, met flink wat pit en zoetzuur van ingelegde komkommer en atjar. Zo is er bijvoorbeeld een broodje Kip Kerrie of een broodje Bakkeljauw (gepekelde vis). Ook Hete Kip is een populaire keuze!

Ons recept voor Broodje Hete Kip is allerminst authentiek. In plaats daarvan hebben we ons laten inspireren door de heerlijke Surinaamse broodjes en daar nemen we in dit gerecht ook symbolisch onze pet voor af.

Hoe maak je een Koolhydraatarm Surinaams Broodje Hete Kip?

Om het Surinaamse gerecht van zijn carbs te ontdoen hebben wij voor een heel ander broodje gekozen, namelijk sla blaadjes. Heerlijk knapperig, en het perfecte koolhydraatarme alternatief om die lekkere kip en toppings veilig van bord naar mond te krijgen.

Daarnaast is voor de marinade van de kip geen geraffineerde suikers gebruikt. Die kom je tegen in (bijvoorbeeld) de ketjap manis die vaak in de authentieke Hete Kip wordt gebruikt. In plaats daarvan hebben we een klein beetje honing toegevoegd, voor wat zoetigheid.

Wij houden zelf wel van een beetje pit, dus de marinade voor de kipspiesjes is ook aan de scherpe kant. Maar je kunt naar eigen smaak de pepertjes aanpassen, of zelfs helemaal weglaten.

Als laatste hebben we een selectie aan toppings gekozen. Gebakken uitjes én frisse lente-uitjes en een makkelijke ingelegde komkommer. Je mag zelf besluiten hoeveel extra’s je op je Broodje Hete Kip strooit. En dan is het smullen geblazen!

Kip, écht het meeste veelzijdige stukje vlees

Kip: de koelvakken van de Albert Heijn en Jumbo liggen er vol mee. Wij eten dan ook gemiddeld bijna 11,5 kilo aan kippenvlees per jaar. Het is natuurlijk ook best wel lekker, zo’n kippetje.

Dit zijn onze tips om het beste uit je kip te halen:

  • Ga in plaats voor kipfilet eens voor kippendijtjes. We beloven je dat er een wereld voor je opengaat. Kippendijtjes zijn malser en hebben meer smaak en zijn over het algemeen wat goedkoper dan kipfilet.
  • Kook kip vooral niet te lang door. Het moet natuurlijk wel gaar zijn, maar van droge doorbakken kip wordt niemand blij.
  • Zorg dat je kippenvlees koopt dat niet bevroren is geweest. Bevroren kippenvlees verliest veel water en daardoor droogt het sneller uit. Je kunt dit gemakkelijk nagaan door aan je slager te vragen of het is ingevroren is. Ook kun je ervan uitgaan dat biologische kip (en nog beter, met ‘Beter Leven’ sterren) niet bevroren is geweest, en ook veel beter smaakt!
  • Kip is gezond! Kip bevat veel eiwitten, maar ook vitamines en mineralen. Daarnaast bevat het in het algemeen minder calorieën en ongezond cholesterol, dan rundvlees of varkensvlees.

Heb je je Broodje Hete Kip al op en droom je alweer van je volgende maaltijd? We hebben alvast 19 gezonde kipgerechten voor je op een rijtje gezet.

 

Hete kip in een broodje van sla wrap met gebakken uitjes en komkommer
4.67 van 3 stemmen
Print

Broodje Hete Kip, Surinaamse kip in sla met ingelegde komkommer

In deze koolhydraatarme versie van de populaire Surinaamse Hete Kip gebruiken we wraps van sla en lekkere knapperige gebakken uitjes.

Gang Diner, Hoofdgerecht
Keuken Surinaams
Keyword kip, komkommersalade, koolhydraatarme wraps
dieet koolhydraatarm
tijd >60minuten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
marineren 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Porties 1 portie
Caloriën 447 kcal

Ingrediënten

  • 180 gr kippendij (2 stuks) zonder vel of bot
  • ½ tomaat in blokjes gesneden
  • ½ milde rode peper in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm verse gember grof gehakt
  • ½ sjalot grof gehakt
  • ¼ tl chilipoeder
  • ¼ tl kurkuma
  • ½ tl honing
  • 4 blaadjes sla (knapperige soort zoals baby romaine)
  • 1 bosui fijn gesneden
  • 5 gram koriander
  • 2 el gebakken uitjes
  • ¼ komkommer in dunne plakjes gesneden
  • zout (1 mespuntje of maximaal 0,4 gram)
  • 1 tl rijstwijnazijn of witte wijnazijn

Instructies

  1. Week de satéstokjes minstens 60 minuten in kraanwater, om splinters en verbranding tegen te gaan.

  2. Snijd de kippendijtjes in blokjes, ongeveer 6 stukjes per dijtje.

  3. Pureer de tomaten, rode peper, knoflook, gember, sjalot, chilipoeder, kurkuma en honing in een blender, en giet over de kip. Zorg dat het goed gemengd is en dat alle blokjes kip bedekt zijn.

  4. Laat de kip minstens 2 uur marineren, maar het liefst de hele nacht in de koelkast.

  5. Verwarm de oven voor op 210° C.

  6. Rijg 3 blokjes kip aan elk satéstokje. Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier.

  7. Bak de kipspiesjes 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de kip doorbakken en goudbruin is.

  8. Bestrooi de komkommer met een mespuntje zout en roer het door de rijstwijnazijn. Laat minstens 5 minuten pekelen.

  9. Vul een slablaadje met de stukjes kip van een spiesje, en bestrooi met gebakken uitjes, lente-uitjes, ingelegde komkommer en koriander. Eet smakelijk!

Voedingswaarden
Broodje Hete Kip, Surinaamse kip in sla met ingelegde komkommer
Hoeveelheid per portie
Calories 447 Calories from Fat 270
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 30g43%
Verzadigd vet 8g40%
Sodium 311mg14%
Potassium 836mg24%
Koolhydraten 12g5%
Vezels 3g13%
Suiker 6g7%
Eiwit 32g64%
Vitamine A 1801IU82%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 49mg65%
Calcium 56mg6%
IJzer 2mg13%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Yvonne

    Waarschijnlijk teveel koriander gebruikt. Kurkuma geeft alleen maar een kleur en teveel is niet de bedoeling voor een smaak balans. Proeft eerst het gerecht voordat je op tafel serveert. Wees alert met kruiden. Zout en suiker kan je vervangen. En peper gebruiken, laat de pitjes achterwege. Of gebruik hot chili poeder. Werk met theelepel i.p.v eetlepel.

  • Kitty

    Wij vonden dit enorm tegenvallen. Zat een hele aparte smaak aan, ik denk door de kurkuma. Mijn man heeft de helft laten staan. Ik wel alles op maar ’s avonds flinke honger/trek nog.

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info