Factsheet over spruiten. Spruitjes zitten vol vezels, vitaminen en…
- 19 aug 2020
- 1
Prei is gezond omdat het het hart- en vaatziekten tegengaat. Deze groente beschermt je lichaam ook tegen kanker. Lees hier hoe.
Prei is een stengelachtige groente uit de familie van de uien. De herkenbare geur en smaak geven dan ook pit aan veel verschillende recepten. Net als ui is ook de prei gezond.
Het is een smaakvolle toevoeging bij knolgroente, zoals wortel, bieten en aardappel. Maar past ook goed in een rijke groente soep of oosterse wokschotel. Wist je dat je prei ook rauw kan verwerken in de sla.
Het is een smaakvolle toevoeging bij knolgroente, zoals wortel, bieten en aardappel. Maar past ook goed in een rijke groente soep of oosterse wokschotel. Wist je dat je prei ook rauw kan verwerken in de sla.
Groente uit de look familie (ui, bieslook, knoflook en lente-ui.) Dit herken je ook aan de scherpe geur.
Er bestaat zomer, herfst en winterprei.
Verse prei heeft stevig blad en een diepe of licht groene kleur. De basis zit er wit en fris uit.
De bladeren hebben geen beschadigingen hebben en voelen niet rimpelig aan.
Prei is het hele jaar door vers uit Nederland verkrijgbaar.
Fytonutriënten. Veel mensen gooien het groene gedeelte van de prei in de prullenbak. Dat is zonde, dit bevat namelijk de meeste fytonutriënten. Vitamines en mineralen zijn belangrijke futonutriënten,
Vitaminen. Een goeie portie is zo’n 150 gram. Hiermee heb je al snel 50% van je nodige vitamine C te pakken en 30% van je dagelijkse behoefte aan B11, foliumzuur.
Bloedvaten. De flavonoïde keampferol stimuleert de productie van stikstofmonoxide. Dit stofje zorgt ervoor dat de spieren rond de bloedvaten ontspannen. Dit is goed voor de bloedvaten en bloedsomloop.
Kanker. Prei bevat zeer veel polyfenolen. Meer dan wortel, tomaat en rode peper. En dat is goed nieuws. Dit stofje neutraliseert namelijk de schadelijke effecten van vrije radicalen. Nu is het wel zo dat familiegenoten ui en knoflook meer polyfenolen bevatten. Maar van prei eet je gemakkelijker een grotere hoeveelheid.
Deze polyfenolen verlagen ook de kans op obesitas, diabetes type 2, aderverkalking en reumatoïde artritis.
Een goede stem. Prei werd door de oude Grieken en Romeinen al geprezen vanwege de goede uitwerking die het heeft op de stem. Naar het schijnt was het de lievelingsgroente van Nero en de welbespraakte Aristoteles kende zijn helder stemgeluid toe aan deze neef van de ui.
Schimmels. Prei bevat allicine. Allicine is een zwavelverbinding die virussen en schimmels tegen gaat.
Darmflora. Deze groente bevat de voedingsvezel inuline. Inuline stimuleert een gezonde darmflora. Hiermee kan het risico op darmkanker verkleind worden.
Prei is een diverse groente, die je in veel situaties in kan zetten. Het kan het belangrijkste bestandsdeel zijn van een groentegerecht. Bijvoorbeeld als hoofdbestandsdeel in een soep of een groente quiche.
Deze groente doet het ook heel goed als smaakmaker in wok-gerechten of rauw in een salade.
Prei heeft een knoflook of ui-achtige geur en smaak. De bladeren hebben een andere smaak dan de witte schacht. Het is dus zonde om het loof weg te gooien. Het blad is wel steviger, zeker bij winterprei. Dit is dus vooral geschikt voor soep, smoor- of stoof gerechten.
De basis heeft een frissere smaak. Dit werkt dan ook uitstekend in de salade of in een roerbakmix.
In elk geval geldt, hoe langer je de prei gegaard wordt, hoe zoeter de smaak.
Wil je grote of kleine stukjes snijden? Eerst haal je het kontje eraf. De buitenste groene bladeren zijn vaak wat stugger en kan je eraf breken tot het witte gedeelte. Nu halveer je de groente. Voor fijne soepgroente halveer je de groente nogmaals. Deze stroken snijd je in dunne halve ringetjes of kwartjes.
Was de gesneden stukjes nu grondig in een vergiet, want er kan aarde tussen het schutblad zitten.
Energie | 30 kcal | Energie | 129 kj |
Koolh. | 4 gr | Vet | 0,3 gr |
Eiwit | 1,8 gr | Suikers | 3 gr |
Vit. A | 0,09 mg | Vit. B11 | 60 µg |
Vit. B1 | 0,12 mg | Vit. C | 60 µg |
Vit B2 | 0,04 mg | Vit. E | 0,8 mg |
Vit. B6 | 0,25 mg | Vit. K | 9,5 µg |
Natrium | 5 mg | IJzer | 1 mg |
Kalium | 250 mg | Magnesi. | 10 mg |
Calcium | 60 mg | Koper | 0,02 mg |
Fosfor | 30 mg | Zink | 0,3 mg |
De voedingswaarden per 100 gram.
Vitaminen. Een goeie portie is zo’n 150 gram. Hiermee heb je al snel 50% van je nodige vitamine C te pakken en 30% van je dagelijkse behoefte aan B11, foliumzuur.
Bloedvaten. De flavonoïde keampferol stimuleert de productie van stikstofmonoxide. Dit stofje zorgt ervoor dat de spieren rond de bloedvaten ontspannen. Dit is goed voor de bloedvaten en bloedsomloop.
Kanker. Prei bevat zeer veel polyfenolen. Meer dan wortel, tomaat en rode peper. En dat is goed nieuws. Dit stofje neutraliseert namelijk de schadelijke effecten van vrije radicalen. Nu is het wel zo dat familiegenoten ui en knoflook meer polyfenolen bevatten. Maar van prei eet je gemakkelijker een grotere hoeveelheid.
Deze polyfenolen verlagen ook de kans op obesitas, diabetes type 2, aderverkalking en reumatoïde artritis.
Een goede stem. Prei werd door de oude Grieken en Romeinen al geprezen vanwege de goede uitwerking die het heeft op de stem. Naar het schijnt was het de lievelingsgroente van Nero en de welbespraakte Aristoteles kende zijn helder stemgeluid toe aan deze neef van de ui.
Schimmels. Prei bevat allicine. Allicine is een zwavelverbinding die virussen en schimmels tegen gaat.
Darmflora. Deze groente bevat de voedingsvezel inuline. Inuline stimuleert een gezonde darmflora. Hiermee kan het risico op darmkanker verkleind worden.
Prei is een diverse groente, die je in veel situaties in kan zetten. Het kan het belangrijkste bestandsdeel zijn van een groentegerecht. Bijvoorbeeld als hoofdbestandsdeel in een soep of een groente quiche.
Deze groente doet het ook heel goed als smaakmaker in wok-gerechten of rauw in een salade.
Prei heeft een knoflook of ui-achtige geur en smaak. De bladeren hebben een andere smaak dan de witte schacht. Het is dus zonde om het loof weg te gooien. Het blad is wel steviger, zeker bij winterprei. Dit is dus vooral geschikt voor soep, smoor- of stoof gerechten.
De basis heeft een frissere smaak. Dit werkt dan ook uitstekend in de salade of in een roerbakmix.
In elk geval geldt, hoe langer je de prei gegaard wordt, hoe zoeter de smaak.
Wil je grote of kleine stukjes snijden? Eerst haal je het kontje eraf. De buitenste groene bladeren zijn vaak wat stugger en kan je eraf breken tot het witte gedeelte. Nu halveer je de groente. Voor fijne soepgroente halveer je de groente nogmaals. Deze stroken snijd je in dunne halve ringetjes of kwartjes.
Was de gesneden stukjes nu grondig in een vergiet, want er kan aarde tussen het schutblad zitten.
Energie | 30 kcal | Energie | 129 kj |
Koolh. | 4 gr | Vet | 0,3 gr |
Eiwit | 1,8 gr | Suikers | 3 gr |
Vit. A | 0,09 mg | Vit. B11 | 60 µg |
Vit. B1 | 0,12 mg | Vit. C | 60 µg |
Vit B2 | 0,04 mg | Vit. E | 0,8 mg |
Vit. B6 | 0,25 mg | Vit. K | 9,5 µg |
Natrium | 5 mg | IJzer | 1 mg |
Kalium | 250 mg | Magnesi. | 10 mg |
Calcium | 60 mg | Koper | 0,02 mg |
Fosfor | 30 mg | Zink | 0,3 mg |
De voedingswaarden per 100 gram.
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Krijg je persoonlijke weekmenu in de Makkelijke Maaltijd Planner en verlies gratis je eerste kilo's.
Doe mee voor €0,00
2 Kilo in 10 Dagen?
Ontdek het gemak van persoonlijke weekmenu's en start met afvallen.
Ontdek het gemak van persoonlijke weekmenu's en start met afvallen.