Prana dieet, kunnen we leven zonder eten?

Kan je echt leven zonder eten of is het Prana dieet een broodje gebakken lucht?

 1. Leestijd 14 min
 2. 05 12 2021
Deel dit bericht
Prana dieet leven zonder eten en drinken als Breatherians

Een lekker luchtig leven, dat willen we allemaal. Maar leven van lucht klinkt niet erg aantrekkelijk, wel? Toch zijn er mensen die erbij zweren.  

Wie van Prana heeft gehoord, weet dat dit ‘vitale levensenergie’ betekent. Prana is óveral en zit in álles om ons heen. We hebben deze levensenergie nodig om te kunnen bestaan. Je kan het inademen, maar ook opnemen via de huid. 

Breatharians nemen dit heel letterlijk en hebben de overtuiging te kunnen leven van enkel en alleen lucht, licht en zonne-energie. Dus zonder eten en zonder drinken. Ze worden ook wel ademhalisten, inedia of sungazers genoemd.

Waarom zou je dit willen? En is het niet gevaarlijk? 

Hoelang kan je zonder eten?

Jezelf vrijwillig aanbieden voor een hongerstaking. Mij niet gezien. Toch hebben hongerstakers bewezen dat de strijd naar overleving kan oplopen tot 40 dagen. De laatst overgebleven vrijwilliger moest stoppen in verband met levensbedreigende symptomen. Een serieuze zaak dus, dat vasten (bron).  

Nu is niet ieder mens hetzelfde. Het verschilt per persoon hoelang je zonder eten kan. Dit is afhankelijk van factoren zoals je gewicht, de mate van activiteit en leefomstandigheden zoals je gezondheid en het klimaat waarin je leeft. Weeg je maar 70 kilo, dan heb je overduidelijk minder om op te teren in vergelijking tot iemand met een veel hoger gewicht. 

De 27 jarige Schot Angus van 207 kilo besloot in 1965 om “een poosje” te vasten. Deze jongeman stond onder supervisie en liet zich regelmatig controleren in het ziekenhuis. Hij hield dit maar liefst 382 dagen vol. Hiermee zette hij het record voor vasten en viel 125 kilo af (bron). 

Klaar voor de start, vast! Of toch niet? Een zeer effectieve manier om verantwoord af te vallen en hardnekkig buikvet aan te pakken is periodiek vasten. Ook wel intermittent fasting genoemd. Klik hier voor een gratis schema en lees hoe je dit doet.

Hoelang kan je zonder drinken? 

Zonder drinken heb je niet erg lang te leven. Afhankelijk van de omstandigheden kan je gemiddeld 3-5 dagen overleven zonder ook maar enige vorm van vocht. Toch blijkt uit studies dat er mensen zijn die langer dan 5 dagen overleven. Een bizarre ontdekking, het is zelfs mogelijk om gemiddeld 8-21 dagen te overleven zonder eten én drinken (bron)! 

Belangrijk: Deze extreme ontdekking is gebaseerd op enkel één man. De gemiddelde mens overleeft maximaal 5 dagen zonder eten en drinken. 

Waarom is vocht toch zo belangrijk? Allereerst moet je weten dat ons lichaam voor meer dan 50% uit vocht bestaat. Als vrouw besta je gemiddeld uit 52% vocht en als man gemiddeld uit 63% vocht. Gek om te beseffen dat het grootste deel van je bestaan afhankelijk is van vocht en dus drinken. 

Wat gebeurt er als je te weinig of niet drinkt?

We hebben het allemaal wel eens gehad, hoofdpijn. Een van de eerste symptomen als je een keer te weinig drinkt. Kies je er bewust voor om niet te drinken, een heftige keuze als je het mij vraagt, dan gebeurt er nog veel meer dan alleen een beetje hoofdpijn. 

Uitdroging begint dus met hoofdpijn en gaat van kwaad tot erger. Dit is wat er gebeurt:

 • Er ontstaat letterlijk error in je hersenen;
 • het tekort aan vocht wil jouw lichaam met man en macht oplossen door vocht van het ene naar het andere lichaamsdeel te verplaatsen;
 • je hersenen kunnen dit niet aan en reageren hier als eerste op met hoofdpijn;
 • en dan, verminderde concentratie, spierpijn, braken, verlies van bewustzijn, coma en uiteindelijk overlijden (bron). 

Genoeg redenen om elke dag voldoende water te drinken. Kleine moeite, grote gevolgen. Hoeveel water heb je écht nodig en kan je ook te veel drinken? Lees het in deze post en bekijk onze handige trucs om elke dag voldoende water te drinken. 

Breatharianism, leven van Prana

Jezelf tegoed doen aan eten en drinken. Iets wat tegenwoordig maar al te makkelijk is met meer dan een miljoen keuzes in de (lokale) supermarkt. Van deze oneindige keuze naar enkel en alleen leven van lucht, licht en zonne-energie. Iets wat de wenkbrauwen doet fronsen. Leven van alleen Prana is moeilijk voor te stellen, toch? 

Je komt ook niet zomaar tot leven van Prana. Hiervoor leg je een lange weg af. Volgens ervaringsdeskundige Amanda duurt het 10 jaar voordat je volledig over kan op het Prana dieet. Je wordt eerst vegetariër, dan veganist, vervolgens fruitariër en tot slot bouw je af tot liquidariër (Linda, 2020). De ene breatharian is de andere niet. Er zijn gradaties in Prana zijn. 

Dit zijn de 5 varianten

Alle breatharians hebben één ding gemeen. Ze geloven er heilig in dat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt om te leven, kan absorberen via de huid en door te ademen. Toch neemt de ene ademhalist het iets luchtiger dan de ander. Er zijn 5 vormen:

 1. De “echte” breatharians. Zij eten en drinken helemaal niets!  
 2. De sungazers die niet eten maar wel water of thee drinken. 
 3. De ademhalisten die maximaal 500 kcal per dag binnen krijgen uit sappen. Geen vast voedsel, wel water of thee. 
 4. In het belang van sociale contacten nuttigen inedia soms een lichte maaltijd. Daarnaast drinken ze elke dag water en vruchtensappen. 
 5. Het breatharianism waarbij een of twee keer per week een lichte maaltijd wordt gegeten, aangevuld met vruchtensappen en water. 

Zou je dan echt helemaal zonder eten en drinken kunnen leven of is het Prana dieet gewoon gevaarlijk? 

Breatharian overleden

In 2017 kwam het allemaal wel erg dichtbij. Voor de eerste keer in Nederland een sterfgeval als gevolg van overtuigingen uit het breatharianism. De 62- jarige Jeanette uit een Utrechtse woongroep overleden. Zij en haar medebewoners waren echte breatharians. 

Deze medebewoners werden ervan beschuldigd Jeanette te hebben onthouden van de nodige zorg. Als breatharian kan je immers genezen door lucht, licht en zonne-energie. Jeanette stierf een natuurlijk dood, maar had hoogstwaarschijnlijk met hulp van buitenaf kunnen overleven (bron). 

Jeanette is niet de enige. Er zijn 5 andere sterfgevallen bekend, te wijten aan leven van Prana. 2 vrouwen uit Australië, 1 man uit Duitsland,1 vrouw uit Schotland en 1 vrouw uit Zwitserland (bron).

Verdrietig genoeg hebben deze mensen niet op tijd het “licht” gezien. Leven van Prana kan dus levensgevaarlijk zijn als je volledig opgaat in de overtuigingen.

Wat zijn de voordelen van het Prana dieet? 

Er moeten haast wel voordelen aan leven van Prana verbonden zijn. Waarom zou je anders dit dieet volgen en jezelf ontzien van eten en drinken? 

Amudra, een 49-jarige breatharian, zegt in een interview het volgende: 

“Ik heb energie voor tien, ik heb namelijk niets meer te maken met de highs en dipjes door een wisselende bloedsuikerspiegel. Het lege gevoel in mijn maag en darmen levert heel veel rust op, een soort continu meditatie gevoel (Linda, 2020).” 

Ik ben nog niet overtuigd, jij wel? Misschien dat de volgende voordelen meer overtuigen. Het begint met de minst egoïstische gedachten. En waar iedereen een voorbeeld aan kan nemen. Het beschermen van moeder natuur:  

 • De natuur een handje helpen door het verminderen van de veeteelt;
 • geen genetisch gemanipuleerde gewassen en pesticiden meer gebruiken;
 • minder afval produceren, want hé je koopt geen verpakt eten en drinken meer. Vervuiling door plastic neemt daardoor ook af. 

En natuurlijk is er ook sprake van persoonlijke vooruitgang. Leven van licht, lucht en zonne-energie gaat jouw gezondheid, volgens de breatharians, bevorderen: 

 • Je krijgt een gezonder lichaam;
 • ziekten en aandoeningen genezen of verlichten;
 • je intuïtie versterkt;
 • je gaat meer helderheid ervaren;
 • de rust in je leven neemt toe.

Of het echt de gezondheid verbetert, daar zet ik mijn vraagtekens bij. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek die dit onderbouwd. Toch kunnen we zeker iets leren van bepaalde overtuigingen en ons leven hiermee een stuk fijner en luchtiger maken.  

Wat ik geleerd heb van het breatharianism

 1. Stop met eten wanneer je voor 80% vol zit. Zo eet je jezelf niet helemaal propvol. Kom achter je televisie of je laptop vandaan en eet met aandacht. Na 20 minuten merk je dat je toch volledig verzadigd bent en dus helemaal niet meer dan die 80% eten nodig hebt. Ervaar zelf eens hoe fijn dit lichte gevoel is! Extra pluspunt, je behoudt een gezond gewicht of kan er zelfs door afvallen. 
 1. Hoe minder bewerkt, hoe meer Prana en des te meer energie je uit je eten haalt. Vers gestoomde groenten bevatten dus veel meer Prana dan die ultra bewerkte sperziebonen in pot, in het kader van toch iets groens erbij vanavond, die je nog snel even gescoord had bij de supermarkt. 
 1. Genieten van de zon! Oké, niet per definitie gemakkelijk als je in Nederland leeft. Maar zelfs tijdens de wat donkerdere dagen maakt je lichaam vitamine D aan. Daarvoor moet je dan wel naar buiten gaan. Profiteer maximaal van gratis vitamine D en ga tussen 11.00 en 15.00 uur 15 tot 30 minuutjes naar buiten. Zorg daarbij dat je handen en gezicht onbedekt zijn (bron). 
 1. Ademhalingsoefeningen doen. Hoe vaak sta je stil bij je ademhaling? Dit is iets wat voor de meeste mensen op de automatische piloot gaat, ook bij mij. Hier bewust mee bezig zijn, al is het maar 5 minuten, zorgt al voor verlichting. Gun jezelf deze tijd. Wat is nou 5 minuten op een hele dag? Ontspanning en rust kan iedereen wel gebruiken. 
 1. Meditatie. Lekker zweverig zal je misschien denken. Dat is namelijk ook wat ik altijd dacht, totdat ik de voordelen hiervan ontdekte. Het begint met aandacht voor jezelf. In het begin vast lastig. Maar zoals bij alles, hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. Je zal dan zelf ervaren dat dit stress verlaagt, je concentratie en mindset verbetert, je makkelijker kan ontspannen, jezelf beter leert kennen en ga zo maar door! Zo veel voordelen en ik beloof je, de moeite waard om gewoon eens te doen. 

Voor wie is het Prana dieet gevaarlijk? 

Vooropgesteld dat ik geen voorstander ben van volledig leven van Prana en het niemand zou aanraden, leven we in een vrij land en maakt iedereen zijn eigen keuzes. Daarom wil ik mensen die medicatie gebruiken, mensen met een verminderde gezondheid, ziekte of eetstoornis (op dit moment of gehad in het verleden) op het hart drukken dit dieet niet te zien als een lolletje en niet te proberen. 

Het zegt al genoeg dat niet iedereen mee mag doen aan de Prana-retreats. Je moet eerst een uitgebreide vragenlijst invullen. Breatharian Amudra geeft zelf het volgende aan: 

“Het is in eerste instantie een flinke aanslag op je lichaam, je voelt je een periode zwak. Je krijgt het kouder en je lichaam raakt tijdelijk uit balans.”

Conclusie: Kan je leven van Prana of is het gevaarlijk?

Er is op dit moment geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het Prana dieet goed is voor je gezondheid. Er zijn zelfs mensen die niet meer kunnen navertellen hoe zij het leven van Prana hebben ervaren. Duidelijk bewijs dat leven van lucht, licht en zonne-energie gevaarlijk is en kan leiden tot de dood. 

Toch is het breatharianism niet een en al broodje gebakken lucht. Het drukke westerse leven kan je soms nogal het gevoel geven dat je wordt geleefd. Neem het heft in eigen handen en pas wat vaker de 5 punten toe om je leven minder stressvol, bewuster en daardoor luchtiger te maken. Gun jezelf ontspanning! 

Wel is bewezen dat het mogelijk is om voor een “bepaalde periode” zonder eten en drinken te leven en daarbij ook nog eens gewicht te verliezen. Je hebt eten wel écht nodig om te overleven en om de vitamines en mineralen op te nemen die je niet zelf kan aanmaken.

Volledig vasten is dus geen goed idee. Wel bestaan er vormen van vasten die jouw gezondheid en afvalproces kunnen boosten. Dit doe je door te ontgiften. Dus niet door radicaal minder te gaan eten. Nee, je bouwt je eten veilig af en daarna weer rustig op. Je eet daarbij extreem gezonde voeding in kleine beetje. 

Je kan dus gewoon eten, je gezondheid een super boost geven, bewuster leven en afvallen tegelijkertijd. Met als resultaat een nieuwe jij vol met levensenergie! Klik hier en wij begeleiden jou in dit proces met ons 28 dagen detox dieet. 

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Ontdek welke methode bij jou past!
28 dagen detox dieet boek

2 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Amudra Madhura

  Jammer dat je je info alleen van internet hebt gehaald en niet een gesprek bent aangegaan met mij (de Amudra waar je het over hebt) of met mijn voormalige levenspartner Brahman Menor die zelfs zonder water leeft het merendeel van het jaar. Wetenschappelijk bewijs, tja dit is dus het probleem of de uitdaging. Niemand wil het onderzoeken want Brahman Menor heeft het al diverse malen aangegeven dat hij graag wil meewerken. Je noemt het prana dieet maar dat is het dus helemaal niet! Geen dieet, niet om af te vallen…….maar juist bewustzijnsverruiming en een levenswijze…..daarom jammer dat je geen andere manieren hebt gezocht om het echte verhaal te brengen.

  • Niels Bosman

   Hoi Amudra, bedankt voor je reactie. We nemen graag nog even contact met je op om het artikel te bespreken en meer te horen over jullie levenswijze. Liefs

Geef een reactie