Kunnen natuurlijke voedingssupplementen jou helpen bij afvallen?

 1. Leestijd 5 min
 2. 08 02 2021
Deel dit bericht
natuurlijke voedingssupplementen helpen bij afvallen

Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen een of meerdere voedingssupplementen. Ze worden veelal aan een voedingspatroon toegevoegd om de weerstand te ondersteunen of om het lichaam te voorzien van extra voedingsstoffen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor sporters, die extra van hun lichaam vergen.

Daarnaast vragen veel mensen zich af of natuurlijke voedingssupplementen kunnen bijdragen aan verantwoord afvallen. Wellicht ben jij één van hen, of wil je gewoonweg meer over dit onderwerp te weten komen. Lees dan snel verder. In dit artikel leggen wij jou alles uit over de relatie tussen natuurlijke supplementen en afvallen.

Wat zijn natuurlijke voedingssupplementen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er verstaan wordt onder “natuurlijke voedingssupplementen”. Volgens experts op het gebied van voeding betekent dit dat een supplement enkel heilzame voedingsstoffen bevat die dichtbij de natuur staan en niet synthetisch van aard zijn. Met andere woorden, natuurlijke supplementen bevatten stoffen met een plantaardige of dierlijke oorsprong.

Dit in tegenstelling tot synthetische supplementen, die voedingsstoffen bevatten die in een laboratorium vervaardigd zijn. Aangezien de natuurlijke varianten de voorkeur hebben, zoomen wij in dit artikel enkel en alleen in op afvallen met behulp van deze supplementsoorten. Onderstaand leggen wij precies uit wat de relatie tussen voedingssupplementen met een natuurlijke afkomst en afslanken is.

Hoe kunnen natuurlijke voedingssupplementen het afvallen ondersteunen?

“Hoe kunnen natuurlijke voedingssupplementen nu precies het afvallen ondersteunen?” Een goede vraag! Dat zit zo: Om af te kunnen vallen, is het onder andere zaak dat jouw metabolisme naar behoren werkt. Wanneer jouw metabolisme te langzaam werkt, kun je moeite hebben met gewicht verliezen. Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een traag werkend metabolisme.

Eén van die oorzaken is het hebben van een tekort aan bepaalde belangrijke voedingsstoffen, ook wel “essentiële micronutriënten” geheten. Daaronder kunnen verschillende vitamines en mineralen geschaard worden. Als je middels jouw dieet niet voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, dan kan dat resulteren in moeite met afvallen hebben.

micronutriënten

Om te weten te komen of je een tekort aan één of meerdere micronutriënten hebt, is het raadzaam om contact op te nemen met een medisch specialist. Jouw huisarts kan bijvoorbeeld door middel van bloedonderzoek achterhalen of je een voedingsstoftekort hebt. Als dat het geval is, dan is het tijd om actie te ondernemen! Het beste is om jouw voedingspatroon aan te vullen met vitamine- en mineraalrijke voedingsmiddelen.

Voedingsstof tekort

Dit lukt echter lang niet iedereen. In dat geval kunnen natuurlijke voedingssupplementen een effectief hulpmiddel zijn om de voedingsstof tekorten te bestrijden. Wanneer deze voedingsstoffen verband houden met jouw metabolisme, bestaat er de kans dat je sneller kunt afvallen. Per slot van rekening begint jouw metabolisme beter en sneller te werken als je voedingsstof tekort verhelpt en voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Welke micro-nutriënten dat zijn, lees je in het laatste deel van dit artikel.

Welke voedingsstoffen dragen bij aan afvallen?

Er zijn een aantal voedingsstoffen die gelinkt kunnen worden aan jouw metabolisme. Veel natuurlijke voedingssupplementen die afvallen ondersteunen, bevatten doorgaans één of meerdere van deze stoffen:

B-vitamines

Allereerst kunnen de B-vitamines gelinkt worden aan jouw metabolisme. Wanneer je bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12 hebt, dan bestaat de kans dat jouw metabolisme trager werkt dan normaalgesproken. Dit staat natuurlijk afvallen in de weg. Als het noodzakelijk is om jouw voedingspatroon snel aan te moeten vullen met B-vitamines wegens een tekort, dan kan een natuurlijk voedingssupplement een goede optie zijn.

Vitamine D

Ook lijkt er een relatie te zijn tussen gezond afvallen en vitamine D. Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat mensen doorgaans meer lichaamsvet hebben, wanneer zij een vitamine D tekort hebben. Of obesitas voortkomt uit een gebrek aan vitamine D, is tot op heden niet aangetoond. Wel staat vast dat een gezond vitamine D-niveau benodigd is voor een goed werkend metabolisme.

Calcium

Dat calcium goed voor de botten en tanden is, weten veel mensen al. Maar wist je dat voldoende calcium benodigd is voor een snelle stofwisseling? Dit leidt ertoe dat een gebrek aan calcium kan zorgen voor moeite met afvallen hebben. Als je wilt afvallen en een medisch specialist vastgesteld heeft dat je een calciumtekort hebt, dan kun je overwegen om jouw dieet te verrijken met natuurlijke voedingssupplementen met calcium.

IJzer

Tot slot is er het mineraal ijzer dat verband houdt met afslanken. Voldoende ijzer binnenkrijgen is immers cruciaal voor jouw lichaam om bepaalde hormonen aan te maken. Die hormonen kunnen gelinkt worden aan jouw stofwisseling en metabolisme. Bij een gebrek aan ijzer, worden er te weinig hormonen aangemaakt en kun je naar alle waarschijnlijkheid niet optimaal afvallen. Als je last hebt van een ernstig ijzertekort, dan kan een ijzersupplement jouw lichaam ondersteunen.

Let op: Een voedingssupplement vervangt nooit een gezond voedingspatroon. Streef er altijd naar om voldoende micronutriënten via een gezond en gevarieerd dieet binnen te krijgen.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Marleen

  Ik heb twee jaar koolhydraten beperkt gegeten ..veel afgevalen
  Nu beb ik gestopt met roken en
  Heb ik daar ik een nekhernia ben ik behandeld met cortisone
  Nu ben ik terug 15kg bijgekomen
  En wat ik ook eet drink beweeg
  Ik ben nu na 1 maand 1 kg kwijt
  Kunnen jullie mij tips geven om toch af te vallen

 • Maaike

  Mooie tips, zeker de vit B 12 kan misschien wel iets betekenen voor mij. Dank!

Geef een reactie