Afvallen met appelazijn + 10 gezondheidsvoordelen

Afvallen met appelazijn? Dat kan echt! Daarnaast brengt appelazijn ook nog veel voordelen met zich mee voor de gezondheid. Benieuwd hoe dit werkt? Wij leggen het hieronder voor je uit.

 1. Leestijd 7 min
 2. 23 06 2021
Deel dit bericht
appelazijn

Bij veel mensen staat appelazijn gewoon in het keukenkastje. Je koopt het in de supermarkt.

Appelazijn is 100% natuurlijk en een voedingssupplement dat eigenschappen bevat waarmee jij geleidelijk en op een gezonde manier gewicht kan verliezen. In deze post lees je de werking en een dagelijks recept bij afvallen.

Niet jouw ding? Wij hebben de laatste 7 jaar veel onderzocht en geschreven over afvallen en ontgiften. Vind jouw beste methode hier in de detox bibliotheek.

Wat is appelazijn?

Appelazijn, of appelciderazijn, is een vloeistof die ontstaat nadat de suikers in de appels zijn gaan gisten. Het begint met het sap van appels nadat deze geplet zijn, dit komt in een fermentatieproces waardoor er alcohol ontstaat.

Eigenlijk is appelazijn dus wijn geweest! Helaas, een appelazijn wijntje zit er niet in (lijkt ons ook niet zo smakelijk). Er wordt lucht toegevoegd aan het azijn waardoor het mengsel verandert in zuur en er dus appelazijn ontstaat.

Hoe dat smaakt? Je hebt het misschien zelf al wel eens gehad. De smaak en het aroma van appelazijn zijn intens en fruitig. Dit komt door het zuurgehalte van de appels.

Naast dat het azijn in bepaalde gerechten en producten wordt gebruikt, heeft het ook gezondheidsvoordelen. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het afvallen op een natuurlijke manier, daarnaast zit het bomvol:

 • Mineralen
 • Vitamines
 • Enzymen
 • Antioxidanten

Al deze bestanddelen helpen je bij het behouden van een vitaal lichaam. Erg belangrijk dus voor je algemene lichamelijke gezondheid.

Hoe kun je afvallen met appelazijn?

Het gebruik van appelazijn is een krachtig middel dat helpt bij het afvallen (bron). Je hoeft niet minder te eten om gewicht te verliezen, is dat even goed nieuws!

Appelazijn helpt het lichaam om opgeslagen vetten om te zetten in suikers. Zo wordt het overtollige vet als energiebron gebruikt. De spieren in het lichaam gebruiken de vetten die zijn omgezet in suiker.

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van appelazijn en voordelen die helpen bij het afvallen:

 • Appelazijn verlaagt de bloedsuikerspiegel na de maaltijd, door de spijsvertering te vertragen.
  Het zorgt ervoor dat snelle stijgingen in de bloedsuikerspiegel worden voorkomen en dit zorgt ervoor dat je gewicht stabiel blijft (bron).
 • Appel(cider)azijn heeft een verzadigend effect dat het spijsverteringsproces vertraagt. Hierdoor eet je minder zonder dat je een hongergevoel hebt. ​
 • Het stimuleert het natuurlijk afvallen.
  In een studie waarbij muizen azijnzuur kregen, zagen wetenschappers een toename in vetbranding (bron).
 • De zuiveringscapaciteit vergemakkelijkt het afvoeren van gifstoffen en ongezonde vetten. Dit komt door het zuur in dit azijn.
 • Daarnaast verlaagt het hoge triglyceriden in het bloed – dit zijn vetten die o.a. zorgen voor energie.

Appelazijn afvallen recept

Zelf hebben we appelazijn aan de lijst met ingrediënten voor detox recepten gevoegd. Het is namelijk een zuur -de naam zegt het al. Daarom is het niet aan te bevelen om de azijn zo in de pure vorm in te nemen. Dit zou spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

Benodigde tijd: 5 minuten

Het volgende recept met appelazijn raden we aan:

 1. Vul 1 glas met water (200ml)

 2. Voeg een een snufje zuiveringszout toe

 3. Roer 2 eetlepels biologische appelazijn met een natuurlijke gisting (30ml)

  Meng alle ingrediënten en roer ze goed door elkaar. Start je dag met een glas op de lege maag. Het water dat je gebruikt mag zowel koud als lauwwarm zijn. Mocht de smaak te bitter zijn, voeg dan honing toe naar smaak.

Zuiveringszout

Het toegevoegde zuiveringszout helpt om het azijnzuur te neutraliseren. Dit ter bescherming van het tandglazuur en de maag. Het is aan te bevelen om dit drankje een half uur voor iedere maaltijd te drinken. Met een maximum van 3 maal per dag.

Gezonde lifestyle

Als je alles wat je leert in deze post echt wilt toepassen op jouw leven, dan raad ik je zeker aan dit boek te lezen. Dit maakt direct een grote impact op je voedingspatroon en op hoe je je voelt.

7 Daagse Smoothie Detox Plan

 • Voel je fris, fit en energiek
 • Wordt minder ziek en sneller weer beter
 • Helpt bij het verliezen van overtollige kilo’s
 • Leer nieuwe goede gewoontes aan.

Bekijk het inkijk exemplaar

In de keuken

Niet alleen is appelazijn goed voor het lichaam door het verdund met water te drinken. Ook op culinair gebeid is dit een prima ingrediënt:

 • Het helpt om voedsel langer houdbaar te maken.
 • Het verbetert de smaak van voedsel, zonder dat extra toevoeging van zout nodig is.
 • Het is ideaal om rauwe groentes voor salades schoon te maken.

Kortom, appelazijn is een simpel en natuurlijk ingrediënt. Het reinigt je lichaam, biedt veel gezondheidsvoordelen voor het lichaam en is een goede toevoeging in de keuken.

10 gezondsheidsvoordelen

Je kunt afvallen met appelazijn, maar daarnaast is er nog een hele lijst met andere goede eigenschappen van appelazijn voor je gezondheid. We zetten ze even voor je op een rijtje:

 1. Houdt de mond en de tanden gezond
 2. Regelt de PH-waarde van het lichaam
 3. Werkt ontstekingsremmend
 4. Verlaagt het cholesterol en een hoge bloeddruk
 5. Verbetert de leverfunctie
 6. Voorkomt urineweginfecties
 7. Bestrijdt nierstenen
 8. Versterkt het immuunsysteem
 9. Fungeert als een natuurlijk antibioticum
 10. Het kan verdund met water worden gebruikt om wratten en schimmels op de huid te verwijderen.

Onze conclusie

Je zou dus kunnen zeggen dat appelazijn niet alleen helpt bij afvallen, maar ook een ontgiftende werking heeft. Deze twee gaan hand in hand en helpen jou naar een slank en gezond lichaam!

We raden aan om het appelazijn (met een snufje zuiveringszout) zo’n 1 tot 3 keer per dag te drinken voor een maaltijd.

Naast de verschillende gezondheidsvoordelen en het stimuleren van het afvallen, is het ook goed te gebruiken in de keuken. Het zorgt ervoor dat voedsel langer houdbaar blijft, het verbetert de smaak en het kan ook gebruikt worden om producten zoals sla schoon te maken.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

In 1 week je lichaam ontgiften!
7 Daagse Smoothie Detox Plan

18 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Jola

  Je doet dus 200 ml water in een glas met 2 eetlepels azijn? Per dag is dat dan toch 600 ml azijn per dag als je 3x voor een maaltijden glas doet?

  • Evelien Vis

   6 eetlepels is ongeveer 60 gram azijn per dag.

  • Lionneke67

   Het is verdund. Je doet 2 eetlepels in een glas water en dat 3 keer per dag. Dus per dag ongeveer 60 Gr appelazijn.

Geef een reactie