Afvallen met appelazijn + 10 gezondheidsvoordelen

Afvallen met appelazijn? Dat kan echt! Daarnaast brengt appelazijn ook nog veel voordelen met zich mee voor de gezondheid. Benieuwd hoe dit werkt? Wij leggen het hieronder voor je uit.

 1. Leestijd 5 min
 2. 08 09 2019
Deel dit bericht
appelazijn

Bij veel mensen staat appelazijn gewoon in het keukenkastje. Je koopt het in de supermarkt. Appelazijn is 100% natuurlijk en een voedingssupplement dat eigenschappen bevat waarmee jij geleidelijk en op een gezonde manier gewicht kan verliezen.

Wat is appelazijn?

Appelazijn, of appelciderazijn, is een vloeistof die ontstaat nadat de suikers in de appels zijn gaan gisten. Er ontstaat een alcoholische gisting. De smaak en het aroma zijn intens en fruitig. Dit komt door het zuurgehalte van de appels.

De bereiding van appelazijn vindt plaats in twee stappen. De appels worden eerst geplet en gemengd om het gistingsproces op gang te brengen. Daarna worden natuurlijke bacteriën toegevoegd, zodat de alcohol wordt gefermenteerd en wordt omgezet in azijnzuur. Wil je graag op een natuurlijke manier afvallen? Dan is azijnzuur het bestanddeel dat hierbij kan helpen.

Maar vergeet niet dat dit goedje ook bomvol zit met mineralen, vitamines, enzymen en antioxidanten. Al deze bestanddelen helpen je bij het behouden van een vitaal lichaam. Erg belangrijk dus voor je algemene lichamelijke gezondheid.

Hoe kun je afvallen met appelazijn?

Het gebruik van appelazijn is een krachtig middel dat helpt bij het afvallen (bron). Je hoeft niet minder te eten om gewicht te verliezen. Het helpt het lichaam om opgeslagen vetten om te zetten in suikers. Zo wordt het overtollige vet als energiebron gebruikt. De spieren in het lichaam gebruiken de vetten die zijn omgezet in suiker.

Dit zijn de aantrekkelijke voordelen van appelazijn bij het afvallen:

 • Appelazijn verlaagt de bloedsuikerspiegel na de maaltijd, door de spijsvertering te vertragen.
 • Het verlaagt het insulineniveau en bevordert de vetverbranding.
 • Het vermindert buikvet.
 • Het versnelt de stofwisseling en verhoogt daarmee het calorieverbruik.
 • Zijn zuiveringscapaciteit vergemakkelijkt het afvoeren van gifstoffen en ongezonde vetten.
 • Daarnaast verlaagt het hoge triglyceriden in het bloed.

Onthouden: Appel(cider)azijn heeft een verzadigend effect dat het spijsverteringsproces vertraagt. Hierdoor eet je minder zonder dat je een hongergevoel hebt. ​​Bovendien wordt overtollig vet omgezet in energie voor de spieren. Dubbel voordeel dus!

Het beste resultaat van afvallen met appelazijn

Appelazijn is een zuur, de naam zegt het al. Daarom is het niet aan te bevelen om appelazijn in de pure vorm in te nemen. Dit zou namelijk spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Het volgende recept met appelazijn raden we aan:

 • 1 glas water (200ml)
 • 2 eetlepels biologische appelazijn met een natuurlijke gisting (30ml)
 • Een snufje zuiveringszout

Hoe te bereiden:

Meng alle ingrediënten en roer ze goed door elkaar. Start je dag met een glas op de lege maag. Het water dat je gebruikt mag zowel koud als lauwwarm zijn. Mocht de smaak te bitter zijn, voeg dan honing toe naar smaak. Het toegevoegde zuiveringszout helpt om het azijnzuur te neutraliseren. Dit ter bescherming van het tandglazuur en de maag. Het is aan te bevelen om dit drankje een half uur voor iedere maaltijd te drinken. Met een maximum van 3 maal per dag.

Hoe appelazijn wordt gebruikt in de keuken

Niet alleen is appelazijn goed voor het lichaam door het verdund met water te drinken. Ook op culinair gebeid is dit een prima ingrediënt:

 • Het helpt om voedsel langer houdbaar te maken.
 • Het verbetert de smaak van voedsel, zonder dat extra toevoeging van zout nodig is.
 • Het is ideaal om rauwe groentes voor salades schoon te maken.

Kortom, apelazijn is een simpel en natuurlijk ingrediënt. Het reinigt je lichaam, biedt veel gezondheidsvoordelen voor het lichaam en is een goede toevoeging in de keuken.

10 gezondsheidsvoordelen

Je kunt afvallen met appelazijn, maar daarnaast is er nog een hele lijst met andere goede eigenschappen van appelazijn voor je gezondheid. We zetten ze even voor je op een rijtje:

 1. Houdt de mond en de tanden gezond
 2. Regelt de PH-waarde van het lichaam
 3. Werkt ontstekingsremmend
 4. Verlaagt het cholesterol en een hoge bloeddruk
 5. Verbetert de leverfunctie
 6. Voorkomt urineweginfecties
 7. Bestrijdt nierstenen
 8. Versterkt het immuunsysteem
 9. Fungeert als een natuurlijk antibioticum
 10. Het kan verdund met water worden gebruikt om wratten en schimmels op de huid te verwijderen.

Onze conclusie

Je zou dus kunnen zeggen dat appelazijn niet alleen helpt bij afvallen, maar ook een ontgiftende werking heeft. Deze twee gaan hand in hand en helpen jou naar een slank en gezond lichaam!

We raden aan om het appelazijn (met een snufje zuiveringszout) zo’n 1 tot 3 keer per dag te drinken voor een maaltijd.

Naast de verschillende gezondheidsvoordelen en het stimuleren van het afvallen, is het ook goed te gebruiken in de keuken. Het zorgt ervoor dat voedsel langer houdbaar blijft, het verbetert de smaak en het kan ook gebruikt worden om producten zoals sla schoon te maken.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Niels Bosman is de auteur van boek ‘Koolhydraatarm 50 Dagen Programma’. Hij is de oprichter en eigenaar van Makkelijkafvallen.nl. Zijn methode, waarin koolhydraatarm eten centraal staat, heeft al meer dan 99.000 mensen met overgewicht geholpen met afvallen. Voor zijn website verzamelt hij voedzame en koolhydraatarme recepten.

Niels is een coach met een passie voor positieve energie. Hij onderzoekt hoe je eenvoudig een gezonde levensstijl kan toepassen. Daarvoor vertaalt hij wetenschappelijke kennis naar praktische tips.

Hij motiveert je bij de transformatie naar een slank, gezond en gelukkig leven.

 

12 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit recept Artikel

 • Debbie

  Ik vond het zoooo vies maar in alle eerlijkheid… ik had geen lekkere trek meer. Ik ga het opnieuw proberen en ik begin vandaag

 • Manolya

  Zuiveringszout, is dat zeg maar keukenzout???

 • Devany

  Maakt het uit welke soort appel azijn je gebruikt ?

  • Evelien Vis

   Gebruik bij voorkeur biologische appelazijn

Geef een reactie