Tips
Hollandse groente met een vleugje Jamie Oliver. Dit gemakkelijke recept met snijbiet en maar 5 smaakmakende ingrediënten staat binnen een handomdraai op tafel. Perfect voor een snelle, gezonde én koolhydraatarme lunch.
Wat is snijbiet?
Zoals de naam al zegt, is snijbiet verwant aan biet. Ze komen uit dezelfde plantenfamilie, en de smaak van rode biet is, als je goed oplet, in het blad van snijbiet te proeven. Snijbiet is een populaire oogst uit moestuintjes, vooral omdat het makkelijk groeit. En stiekem ook omdat het de boel behoorlijk opfleurt met die mooie gekleurde stengels. Je kan snijbiet roerbakken, verwerken in soep of fijn snijden in de salade. Als je snijbier rauw wilt eten kies kan wel de jonge blaadjes, die zijn lekker crisp.
Is snijbiet gezond?
Snijbiet is niet alleen leuk om te zien, maar achter die mooie kleurtjes gaat ook een heuse superfood schuil. Het bevat heel veel vitamine C, K, E, bètacaroteen en mangaan. Wanneer je groene groente rauw eet, blijven de vitamines het beste intact. Daarnaast bevat het ook zink.
Zink is een spoorelement, dus komt niet in grote hoeveelheden in je lichaam voor. Maar zelfs in kleine hoeveelheden is het uiterst belangrijk. Zink is namelijk onderdeel van de enzymen die actief zijn in stofwisseling. Daarmee is het essentieel voor de opbouw van eiwitten, voor de groei van weefsel en van een goede werking van het immuunsysteem. Vooral dat laatste vinden wij een belangrijke reden om eens wat vaker groenten met veel zink (zoals snijbiet) te nuttigen!
Wat is het seizoen voor snijbiet?
Snijbiet is eigenlijk gewoon een oer-Hollandse groente die in de vergetelheid is geraakt. Het groeit heel goed op Hollandse bodem, en is vers te koop van zomer tot winter. Je kunt eigenlijk alles van de snijbiet eten, van stengel tot blad. Maar als de stengels wat dik zijn, snijd ze dan even in blokjes voordat je ze kookt. De bladeren koken namelijk wat sneller dan de stengels en zo is alles tegelijkertijd klaar.
Wil je vaker kabeljauw op tafel zetten? Laat je dan ook inspireren door dit Oosters Vispannetje.
Voor nu: veel plezier met het roerbakken van dit snijbiet recept. Vergeet je geen sterren te geven aan dit recept? Dan weet ik of dit iets is wat bij jou in de smaak valt.
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.