Afvallen door Mindful Eten, 6 gouden tips

  1. Leestijd 6 min
  2. 31 03 2016
Deel dit bericht
mindful eten

Mindful eten kan je helpen je overtollige kilo’s kwijt te raken! Door bewust te eten, goed te kauwen en de tijd te nemen, voorkom je ongewenste eetbuien en werkt je spijsvertering beter. Hoe dit allemaal werkt? Dit artikel leert je alles over mindful eten en geeft je tips over hoe je het zelf kunt toepassen!

Mindfulness

Mindful eten heeft alles te maken met mindfulness. Dit begrip uit het boeddhisme houdt in dat je bewust bent van je ervaringen; bewust van wat er allemaal gebeurt.

Tegenover mindfulness staat het leven op de automatische piloot. We hebben het vaak ontzettend druk: druk met ons werk, met onszelf of ons sociale leven. Hierdoor vliegen we door de dagen. We krijgen heel veel prikkels die we allemaal moeten verwerken. We gaan maar door en leven op de automatische piloot.

Mindfulness is volledig bewust zijn van je ervaringen, je lichaam en je omgeving.

Door mindful te leven, maak je eigenlijk een pas op de plaats. Je wordt je bewust van wat er allemaal om je heen gebeurt. Als je naar je werk fiets doe je dit niet gehaast en met je hoofd vol lijstjes, maar geniet je van je ritje, voel je de wind in je haren en ruik je de narcissen in de berm. Kortom: je wordt bewust van je ervaringen.

Wat is mindful eten?

We eten ook vaak op de automatische piloot. Op eetgebied zijn er ontzettend veel prikkels en we nemen vaak niet de tijd om goed te eten. Hoe vaak heb je even snel een broodje naar binnen gewerkt, tv gekeken tijdens het eten of een kant-en-klaarmaaltijd opgewarmd in de magnetron?

Door mindful te eten word je je bewust van wat je eet. Je bouwt een goede relatie op met eten en je geeft je volle aandacht aan dat wat je eet. En je gaat bewust om met de ervaringen en gevoelens die je hierbij hebt. Je luistert naar je lichaam en geniet van je eten: wanneer heb je écht honger en wanneer zit je vol? Welke smaken, structuren en geuren ervaar je?

Mindful eten en afvallen

Door de automatische piloot uit te schakelen, word je je ook bewust van wát je eet. Je geeft niet snel toe aan de verleidingen in de supermarkt en je zult niet even snel tussendoor een hapje eten. Hierdoor eet je automatisch gezonder en let je beter op de hoeveelheden. Je merkt eerder wanneer je vol zit en je zult minder snel ‘eetbuien’ hebben.

Als je wilt afvallen, dan denk je vaak als eerste aan een dieet. Helaas is een dieet niet voor iedereen even effectief. De ene na de andere dieet wordt uitgeprobeerd, maar de kilo’s blijven eraan vliegen. Wil je van je overtollige kilo’s af? Dan is het belangrijk dat je je hele levensstijl hierop aanpast.

Je wordt je niet alleen bewust van wat je eet, maar je eet ook met aandacht. Je eet langzamer en kauwt meer. Dit is ontzettend goed voor je spijsvertering. Als je namelijk meer kauwt op je eten, dan kan dit beter verwerkt worden door je lichaam en worden de voedingsstoffen beter opgenomen.

En als je te snel eet, weet je lichaam niet wanneer je vol zit. Ik raad je dan ook aan om niet korter dan 20 minuten te eten. Je hersenen hebben namelijk pas na 20 minuten door dat je vol zit. Eet je erg snel, dan krijgen je hersenen de signalen van verzadiging dus niet binnen.

6 tips om mindful te eten

Zelf mindful eten? Deze tips zullen je hierbij helpen!

  • Goed kauwen: door goed te kauwen, ongeveer 20 keer per hap, werkt je spijsvertering beter (de stoffen worden makkelijker afgebroken) en worden er meer voedingsstoffen opgenomen in je lichaam. Daarom raad ik ook iedereen aan om bijvoorbeeld te kauwen als je een groene smoothie drinkt 🙂
  • Eet langzaam: neem de tijd om te eten. Na 20 minuten weet je lichaam pas dat je vol zit. Probeer deze tijd dus ook vol te maken.
  • Geen afleiding: eet in stilte. Dit betekent dus niet even snel een broodje in de auto, maar thuis aan de keukentafel. Zet de radio en de televisie uit. Hierdoor heb je volledige focus op wat je eet en hoe je eet.
  • Stop als je vol zit: luister naar je lichaam en stop met eten als je vol zit. Als je rustig hebt gegeten, dan ben je sneller verzadigd. Eet dus niet tot je tonnetje rond bent!
  • Eet pas als je echt honger hebt: heb je wel echt honger of heb je gewoon zin om te eten? Door je dit af te vragen voorkom je onnodige tussendoortjes en eet je alleen als het écht nodig is. Hierdoor kun je ook beter de prikkels en verleidingen op eetgebied weerstaan. Want heb je dat broodje bij de kiosk wel echt nodig?
  • Portie grootte: hoeveel schep jij eigenlijk op? Hoeveel heeft jouw lichaam nodig? Wat ik vaak merk is dat ik me slecht voel nadat ik te veel gegeten heb. Ik heb mezelf nu aangeleerd om kleinere porties te nemen. Zorg er wel voor dat je vol zit.

Ma’s tip: combineer mindful eten met een koolhydraatarm dieet! Lekkere recepten kun je vinden in mijn koolhydraatarm 50 dagen programma.

Ik ben erg benieuwd wat jullie vinden van mindful eten. Heb je het weleens geprobeerd? En kon je hierdoor beter afvallen?

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie