Het gevaar van buikvet + 12 tips voor een plattere buik

 1. Leestijd 11 min
 2. 10 03 2024
Deel dit bericht
Tips om buikvet te verbranden

Buikvet ook bekend als centrale obesitas of visceraal overgewicht, verwijst naar de ophoping van overtollig vet rond de buik en interne organen.

Waarom is dit zo gevaarlijk? Wat zijn de gevolgen van buikvet? En natuurlijk, wat kun je ertegen doen? In dit artikel ga ik in op deze aspecten en geef ik je praktische adviezen om buikvet te voorkomen of verbranden.

Waarom is buikvet zo gevaarlijk?

In tegenstelling tot normaal ‘subcutaan’ vet (dat net onder de huid zit), bevindt visceraal vet zich diep in de buikholte en omringt het vitale organen zoals de lever, alvleesklier en darmen. Buikvet is niet alleen heel storend om te hebben en heel lastig om vanaf te komen. Maar het is ook erg gevaarlijk.

Buikvet wordt namelijk in verband gebracht met een hoger risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en het metabool syndroom.

De relatie tussen visceraal vet en diabetes

Insulineresistentie: Buikvet bevordert insulineresistentie. Dit betekent dat de lichaamscellen minder goed reageren op insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Als reactie op insulineresistentie begint de alvleesklier meer insuline te produceren om de bloedsuikerspiegel te compenseren.

+ Tijdelijke bonus: Smoothie inspiratie gids met 50 smoothie recepten

Buikvet Stappenplan + GRATIS Smoothie gids!

Val vandaag nog af met het buikvet stappenplan: jouw effectieve en bewezen gids voor makkelijk gewichtsverlies zonder kosten. 

Ontstekingen: Vetweefsel, met name het visceraal vet rond de organen in de buik, is een belangrijke veroorzaker van ontstekingen in het lichaam. Chronische ontsteking wordt in verband gebracht met insulineresistentie en het ontstaan van diabetes.

Leververvetting: Als je last hebt van buikvet, kan dit ervoor zorgen dat je vetophopingen krijgt in de lever. Dit kan op zijn beurt leiden tot leververvetting. En dit draagt ook weer bij aan insuline resistentie en diabetes type 2.

Verstoring van metabolisme: Vetcellen in het visceraal vetweefsel kunnen verschillende stoffen vrijgeven die het vetmetabolisme beïnvloeden en de cellen in het lichaam minder gevoelig maken voor insuline.

Hoge Bloeddruk: Abdominale obesitas is ook vaak geassocieerd met een hoge bloeddruk, wat het risico op cardiovasculaire aandoeningen en diabetes type 2 verhoogt.

Buikvet heeft een sterke relatie met het metabool syndroom

Het metabool syndroom een cluster van aandoeningen die het risico op hartziekten, beroertes en diabetes type 2 verhogen. Er is sprake van het metabool syndroom wanneer iemand drie of meer van de volgende factoren heeft:

 1. Abdominale obesitas (buikvet): Een toename van vet rond de buik en in de buikholte, bekend als visceraal vet, is een van de belangrijkste criteria voor het metabool syndroom. Deze ophoping van vet is nauw verbonden met de andere symptomen.
 2. Insulineresistentie: Buikvet is gekoppeld aan insulineresistentie, waarbij het lichaam niet meer goed reageert op insuline. Dit kan leiden tot sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel en uiteindelijk tot diabetes type 2.
 3. Hoge bloeddruk: Abdominale obesitas kan leiden tot hoge bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
 4. Abnormale lipidenwaarden: Mensen met buikvet hebben vaak ongunstige veranderingen in hun lipidenprofiel, zoals hoge triglycerideniveaus en lage niveaus van ‘goede’ HDL-cholesterol.
 5. Verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel: Het verband tussen buikvet en insulineresistentie kan ook leiden tot een verhoging van de nuchtere bloedsuikerspiegel, wat kan wijzen op een verhoogd risico op diabetes.

Buikvet, vooral het visceraal vet, is een centrale speler in het metabool syndroom omdat het de basis legt voor de andere symptomen. De hormonen en chemische stoffen die door visceraal vet worden geproduceerd, hebben invloed op de insulinegevoeligheid, bloeddruk, bloedsuikerspiegel en het lipidenprofiel. Dit verhoogt gezamenlijk het risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Maar je wil natuurlijk ook weten welke klachten horen bij het metabool syndroom. Hier komen ze:

 • Hoofdpijn
 • Fatique
 • Gezichtsproblemen (blurry zien, zwarte stippen, slecht kunnen zien)
 • Vaak plassen
 • Enorme dorst
 • Kortademigheid
 • Bloedneus (minder vaak voorkomend)

Als je meerdere van deze klachten ervaart, dan raad ik je zeker aan om contact op te nemen met de huisarts en vragen of hij wil testen op het metabool syndroom en diabetes. Ik raad je tevens ook aan om het diabetes herstel plan te gaan volgen (zie hieronder).

Buikvet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten

Buikvet is sterk geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Deze relatie wordt veroorzaakt door de invloed van buikvet op verschillende risicofactoren die het cardiovasculaire systeem beïnvloeden. Hier zijn enkele manieren waarop buikvet en hart- en vaatziekten met elkaar verbonden zijn:

 1. Insulineresistentie: Buikvet, vooral visceraal vet, is gekoppeld aan insulineresistentie, waarbij cellen niet goed reageren op insuline. Insuline resistentie, schommelingen in de bloedsuikerspiegel en diabetes verhogen het risico op hart- en vaatziekten enorm.
 2. Hoge Bloeddruk: Buikvet is in verband gebracht met hoge bloeddruk (hypertensie). Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hartziekten en beroertes.
 3. Lipidenprofiel: Buikvet kan leiden tot ongunstige veranderingen in het lipidenprofiel, zoals hoge triglycerideniveaus en lage niveaus van ‘goede’ HDL-cholesterol. Dit verhoogt het risico op atherosclerose, waarbij plaque zich ophoopt in de bloedvaten.
 4. Ontstekingen: Buikvet produceert inflammatoire stoffen die ontstekingen in het lichaam bevorderen. Chronische ontsteking is betrokken bij de ontwikkeling van atherosclerose en andere cardiovasculaire aandoeningen.
 5. Endotheel problemen: Het endotheel is de bekleding van bloedvaten. Buikvet kan leiden tot endotheeldisfunctie, wat de bloedvaten minder flexibel maakt en de bloeddruk kan verhogen.
 6. Stollingsproblemen: Buikvet kan de balans van stollingsfactoren in het bloed verstoren, wat kan bijdragen aan de vorming van bloedstolsels die hartaanvallen of beroertes kunnen veroorzaken.

Het verminderen van buikvet door middel van een gezonde levensstijl, inclusief evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging en gewichtsbeheersing, kan helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Als je je zorgen maakt over je risico op hart- en vaatziekten, raadpleeg dan een zorgverlener voor gepersonaliseerd advies en begeleiding.

Tips om Buikvet te verminderen

 1. Gezond Dieet. Zorg voor een uitgebalanceerd en voedzaam dieet. Richt je op niet bewerkte en vezelrijke voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten.
 2. Portiecontrole. Vooral naarmate we een dagje ouder hebben we minder calorieën nodig. Wees bewust van portiegroottes om overeten te voorkomen. Zelfs gezonde voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan gewichtstoename als ze te veel gegeten worden.
 3. Beweeg meer (en vooral slimmer). Oefen regelmatig aerobe oefeningen uit (zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen) en krachttraining. Streef naar minimaal 150 minuten matig intensieve aerobe activiteit per week, gecombineerd met krachttrainingsoefeningen twee of meer dagen per week.
 4. Buikvet Verbranden Oefeningen. Voeg oefeningen toe die specifiek gericht zijn op het buikgebied, zoals planken, crunches en draaibewegingen. Deze kunnen helpen om ‘je core’ te versterken.
 5. Pas je levensstijl aan. Verminder het sedentaire gedrag en probeer gedurende de dag actiever te zijn. Overweeg om korte wandelingen te maken, trappen te gebruiken in plaats van liften en regelmatig op te staan als je een zittende baan hebt.
 6. Voorkom en verminder stress. Chronische stress kan bijdragen aan gewichtstoename en buikvet. Beoefen stressverminderende technieken zoals meditatie, yoga, diep ademhalen of bezig zijn met hobby’s die je leuk vindt.
 7. Volg het Buikvet Verbranden Stappenplan! (tijdelijk toegang voor €0)
 8. Slaap beter. Streef naar 7-9 uur kwalitatieve slaap per nacht. Slechte slaappatronen kunnen van invloed zijn op hormonen die verband houden met honger en eetlust, wat mogelijk kan leiden tot gewichtstoename.
 9. Drink minder alcohol. Overmatige alcoholconsumptie kan bijdragen aan gewichtstoename, inclusief buikvet. Als je ervoor kiest om te drinken, doe dit dan met mate.
 10. Intilligent water drinken. Drink voldoende. Maar ga niet klakkeloos 2 of 3 liter kraanwater per dag drinken. Nee, drink helende thee, water met citroen- komkommer of sinaasappelsap. Zorg ervoor dat je vocht haalt uit voedingsmiddelen die superveel vocht bevatten. Wist je dat een banaan bestaat uit meer dan 80% water? En een komkommer is een bijzonder hydraterende groente.
 11. Doe een detox. Je lichaam reinigen door toxische stoffen te verbannen. Wij hebben een hypereffectieve detox methode die slechts 7 dagen duurt (en nu tijdelijk gratis verkrijgbaar is).
 12. Regelmatige Check-ups. Plan regelmatig gezondheidscontroles bij je huisarts om je gewicht, bloeddruk en andere gezondheidsindicatoren te volgen.
 13. Zoek hulp! Wij zijn al meer dan 10 jaar toonaangevend specialist om jou te begeleiden in je zoektocht naar een betere levenstijl. Of het nu gaat om buikvet verbranden, koolhydraatarm eten, het keto dieet, detoxen of het herstellen van diabetes. We got your back. Hier is een aantal manieren waarop wij je kunnen helpen.
  • Transformatie Retreat Bali (vind plaats elk jaar in januari en mei). Kom 10 dagen naar Bali en wordt geheel in de watten gelegd door de relaxte en gezonde balinese leefstijl. Je wordt persoonlijk uitgenodigd om bij Niels op zijn mystieke landgoed in Ubud Bali te komen overnachten. Hij zal je begeleiden in een mooie reis, waarbij je geheel tot ontspanning komt, heerlijk en gezond zult eten en dit kan zo maar eens leiden tot een mega doorbraak in je mindset en gezondheid. Investering: 10k. 10 deelnemers. Interesse? Mail naar nielsbosman@makkelijkafvallen.nl
  • Persoonlijke Mentorschap Niels Bosman. Maak je dromen waar. Niels is een meester in het manifesteren van je droom leven. Door een jaar lang persoonlijk door hem begeleid te worden, waarbij je elke maand een coachingscall hebt en 24 uur per dag toegang hebt tot zijn prive whatsapp nummer, ga je gewoon enorme vooruitgang boeken op het gebied van body & mind. Je zult niet de eerste zijn die zijn droom leven terugkrijgt na een traject met Niels. Investering: 47k per jaar. Beperkte beschikbaarheid. Mail naar nielsbosman@makkelijkafvallen.nl
  • Het diabetes herstel plan. Zoals je wellicht weet is buikvet een van de risicofactoren op diabetes type 2. Als je vaak dorst hebt, vaak moet plassen, last hebt van hoofdpijn, duizeligheid en een wazig zicht, dan heb je waarschijnlijk last van het metabool syndroom en kan ik je aanraden om contact op te nemen met je huisarts om te vragen of hij kan testen op diabetes en metabool syndroom. En ik kan je ook aanraden om het diabetes herstel plan aan te schaffen als je vermoed dat je hier last van hebt.
  • Het buikvet verbranden stappenplan. In 6 stappen aan de slag met buikvet verbranden. Simpele en laagdrempelige methode. Ontdek het zelf.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Riet M.Takkenberg

  duidelijk en beknopt. dank voor deze uitleg riet m.Takkenberg

Geef een reactie