Goedkoop boodschappen doen | €40 per week bespaartips

Wil je afvallen, maar lijkt dat onmogelijk met een klein budget? Krijg hier alle tips en ontdek dat het wel kan.

 1. Leestijd 9 min
 2. 25 07 2023
Deel dit bericht
Vrouw kijkt ongelukkig naar het bonnetje van haar boodschappen.

Dat wordt dan €102,78 alstublieft. Goedkoop boodschappen doen is er niet meer bij in deze tijd. Al helemaal niet als je op je gezondheid let en wilt afvallen. 

Je slaat finaal achterover als de cassière het bedrag voor je wekelijkse boodschappen opnoemt. Dit bedrag was ik kwijt voor 2 personen. Worden de boodschappen voor jouw koolhydraatarme levensstijl ook steeds onbetaalbaarder? 

Dan ben je hier aan het juiste adres. Na het lezen van deze post beschik je over alle tools die jou gaan helpen om zeker €40 per persoon per maand te besparen. Dat is €480 per persoon op jaarbasis! 

Klaar om geld te besparen terwijl je afvalt? Lees snel verder. 

10 tips voor goedkoop boodschappen doen

Gezonde boodschappen zoals groente, fruit, peulvruchten en volkoren granen kosten vaak meer geld dan een snelle ongezonde boodschap. Dat maakt afvallen extra moeilijk en dat is oneerlijk! Met deze tips omzeil je de ongezonde boodschappen en wordt jij pro in gezonde goedkope boodschappen doen.

1. Vergelijk prijzen en aanbiedingen

Neem de tijd om verschillende supermarkten te vergelijken en let op speciale aanbiedingen. Maak er een self-care momentje van. Schenk een heerlijke kop thee of ijskoffie in voor jezelf. Zet een lekker muziekje op en pak de voordeelkrantjes er maar bij. Zo kun je de beste deals vinden en geld besparen.

2. Koop in bulk

Door producten in grotere hoeveelheden te kopen, profiteer je van lagere prijzen per eenheid. Denk aan items zoals kruiden, rijst, pasta, peulvruchten en diepvriesgroenten. Bij 1+1 acties bijvoorbeeld sla ik altijd direct een grote voorraad in van producten die ik vaak gebruik.

3. Beperk of schrap snoep, koek en frisdrank 

Geen snoep, snacks en suikerrijke drankjes tijdens een koolhydraatarm dieet is sowieso wel handig als je wilt afvallen. Het is de meest makkelijke manier van geld besparen. Je hebt deze producten namelijk niet nodig om te overleven. 

Het is misschien wel even wennen. Als je 6 x per dag geniet van lekker eten, zal je merken dat je tussendoor helemaal geen trek hebt. Ontdek het zelf met het gratis weekmenu. 

4. Maak gebruik van coupons en waardebonnen

Klink misschien wat ouderwets, bij Plus en Lidl doen ze dit sinds enige tijd weer. Plus geeft een keer in de zoveel tijd waardebonnenboekjes uit. Bij Lidl kan je elke week kortingsbonnen activeren in de Lidl Plus app. Wanneer je deze scant bij de kassa spaar je ook meteen voor andere kortingen. 

5. Kies voor huismerken of goedkopere alternatieven

Huismerken zijn vaak even goed als A-merken, maar veel voordeliger. Kijk eens met een kritische blik naar A- merk producten die je standaard in huis haalt en stap over op het huismerk. Het geld wat je hierdoor bespaart kan hoog oplopen. 

6. Kies wat vaker voor vega 

Vervang 2 tot 3 keer per week het stukje vlees eens door een heerlijk gebakken eitje, maak een koolhydraatarme lasagne met linzen i.p.v. gehakt en curry met kruidige gebakken kikkererwten. Ontdek hier een rijk aan overheelijke vegetarische gerechten

7. Kijk in de onderste schappen 

In de supermarkt staan alle duurdere producten op ooghoogte. Super slim! Maar jij bent slimmer. Neem voortaan eens een kijkje bij de onderste schappen. Hier staan voordeligere producten die vaak net zo lekker smaken. 

Let op de kiloprijs, zodat je zeker weet dat je goedkopere boodschappen doet. 

8. Koop groente en fruit op de markt

Hier krijg je vaak seizoensproducten. Dat is automatisch goedkoper. Ga een uur voor sluitingstijd, dan krijg je de goedkoopste boodschappen. De prijzen dalen dan, omdat de marktlui van hun producten afwillen. Soms krijg je dan bijvoorbeeld 2 bakken aardbeien voor €1! 

9. Plan je maaltijden vooruit

Door je maaltijden vooraf te plannen, kun je gerichter inkopen doen en voorkom je voedselverspilling. Daarnaast kan je aan de hand van de aanbiedingen alvast je maaltijden plannen en ervoor kiezen om dubbele porties te maken (mealpreppen). Dat is én minder koken én voordeliger. 

Deze overheerlijke budgetrecepten voor max. €1,50 p.p. kunnen niet missen in jouw weekmenu.

10. Koop kruiden bij de toko

Gedroogde en verse kruiden scoor je voor een prikkie bij de Marrokaanse of Turkse toko. Een flinke bos koriander, munt of peterselie kost (afhankelijk van de toko) €0,75- €1,00. Van gedroogde kruiden & specerijen kan je het beste grote zakken kopen. Die zijn in verhouding vele malen goedkoper dan de kleine potjes in de supermarkt. 

Bewaar de kruiden & specerijen in potten (schoongemaakte potten van augurken, peulvruchten, etc.). 

Met deze tips in je achterzak maak je gezond afvallen weer mogelijk. Goedkoop boodschappen doen is even zoeken. Geef het tijd. Net zoals afvallen tijd nodig heeft. Je krijgt het stapje voor stapje beter onder de knie. Help jezelf nog net een stapje verder met de antwoorden op de bespaar vragen hieronder.

Antwoord op de meestgestelde bespaar vragen

Waar kan ik de goedkoopste boodschappen doen?

Afhankelijk van welk soort producten je wilt kopen, ben je het voordeligste uit:

 • op de markt
 • in sommige gevallen online (daarover later meer) 
 • bij Marrokaanse, Turkse en Aziatische toko’s. 

Ik heb het dan vooral over producten die je tijdens je koolhydraatarme dieet in grote getalen gebruikt: groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten, (verse)kruiden & specerijen.

Geen toko in de buurt of is de markt niet zo jouw ding? Bekijk hieronder bij welke supermarkt je de goedkoopste boodschappen vindt. 

Welke supermarkt is op dit moment de goedkoopste?

Volgens de Consumentenbond is Dirk de goedkoopste supermarkt van dit moment. Zit er geen Dirk bij jou in de buurt? Sommige mensen rijden graag een blokje om voor mooie prijsjes. 

Ook kan ik me voorstellen dat dat iets te veel gevraagd is. Geen zorgen, er zijn nog een aantal supermarkten met vergelijkbare prijzen waar je ook goedkoop boodschappen kunt doen. Daarmee komen we meteen op de volgende vraag (bron). 

Wat is de top 10 goedkoopste supermarkten?

 1. Dirk
 2. Hoogvliet
 3. Vomar
 4. Deka
 5. Lidl 
 6. Aldi 
 7. Jumbo
 8. Albert Heijn 
 9. Plus 
 10. Jan Linders 

Genoeg keuze dus. Er is nog één brandende vraag en terecht. Ontdek hieronder waarom. 

Is de Lidl goedkoper dan de Albert Heijn?

Dat Lidl goedkoper is dan de Albert Heijn mag al wel duidelijk zijn uit het vorige overzicht. Wat daarbij leuk is om te weten is dat Lidl 3% goedkoper is. Dat zijn geen enorme aantallen, maar alle kleine beetjes helpen. Hierbij is vooral een vergelijking gemaakt tussen de huismerken van beide supermarkten. 

Goedkope boodschappen online 

Online boodschappen bestellen bij Jumbo of AH is niet goedkoper dan je boodschappen zelf doen. Je betaald namelijk nog verzendkosten. 

Dan heb je ook nog Picnic. Als je bovenop de aanbiedingen zit, kan het in sommige gevallen goedkoop boodschappen online doen. Meestal ben je alsnog goedkoper uit bij bijvoorbeeld Dirk of Lidl. 

Wel deed ik de volgende ontdekkingen:

 • de notenshop: voordelige noten, zaden, pindakaas, edelgist, matchapoeder en meer. De kiloprijzen liggen hier een stuk lager vergeleken met de supermarktprijzen. 
 • butlon.com: hier zou je goedkoop boodschappen kunnen doen. De meeste producten zijn niet bepaald voordeliger dan in de supermarkt. Wat me wel opviel is dat je hier vlees zoals kipfilet, gehakt en entrecote in grote hoeveelheden goedkoop kan aanschaffen. 

Het wordt bevroren geleverd, zodat het lang houdbaar blijft en je het thuis direct in de diepvries kan bewaren. Zo koop je hier 5 kilo kipfilet voor €35. Dat is ongeveer €0,88 per kipfilet (125 gram). 

Aankopen via deze websites (nee, we worden niet gesponsord) is zeker de moeite waard. Mits je budget het toelaat om op dat moment in bulk in te kopen. In verhouding is het goedkoper en daar heb je langere tijd profijt van. 

Goedkoop afvallen voor €40 per week minder 

Bespaar tot wel €480 per persoon per jaar! En misschien zelfs wel meer als je gebruik maakt van de tips uit deze post en het budget programma. Bij de berekening van de prijzen zijn wij namelijk uitgegaan van de prijzen bij Jumbo. 

Dus wie weet kan jij er ook wel een sport van maken om nog goedkoper uit te zijn. Je hebt in ieder geval ondekt dat het wél mogelijk is om af te vallen met een klein budget. Alsnog maak je de lekkerste en gezondste maaltijden, maar dan voor een zacht prijsje. Profiteer hier

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Bespaar € 396 per jaar!

Geef een reactie