De voordelen van het Keto Dieet voor mensen met diabetes type 2

  1. Leestijd 4 min
  2. 05 08 2023
Deel dit bericht
keto dieet voor diabetes

In dit artikel gaan we in op het Keto dieet en diabetes type 2: voordelen en werking.

Vaak zien mensen met diabetes enorme resultaten als ze in ketose komen. Maar het is belangrijk om te beseffen, dat als ze teruggaan naar hun oude levenstijl, dat diabetes ook weer terugkomt.

Het komt er dus op neer dat je echt anders moet leren eten om diabetes onder controle te houden.

Hierbij de voordelen van Keto voor diabetes patiënten:

  1. Het keto dieet leidt vaak tot aanzienlijke gewichtsvermindering, wat op zijn beurt kan helpen bij het verbeteren van de insulineresistentie.
  2. Er zijn veel gevallen bekend waarbij het keto dieet heeft geleid tot het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van medicijngebruik.

Het kan verwarrend lijken dat het keto dieet, dat een hoog vetgehalte bevat, wordt voorgesteld als een mogelijke manier om diabetes type 2 te beheersen, terwijl overmatige vetinname wordt geassocieerd met het ontstaan van diabetes.

Hierbij een uitleg die de schijnbare tegenstelling verklaart:

  1. Insulineresistentie en Koolhydraten: Diabetes type 2 wordt vaak geassocieerd met insulineresistentie, waarbij cellen niet meer goed reageren op insuline. Koolhydraten, met name geraffineerde suikers en ‘lege’ koolhydraten, kunnen de bloedsuikerspiegel snel verhogen, wat de insulineresistentie kan verergeren en de afgifte van insuline stimuleert.
  2. Keto Dieet en Koolhydraten: Het keto dieet is ontworpen om de inname van koolhydraten drastisch te verminderen. Door weinig koolhydraten te eten, blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en wordt de behoefte aan insuline verminderd. Dit kan gunstig zijn voor mensen met insulineresistentie omdat het de druk op het insulinesysteem verlaagt.
  3. Ketose en Vetverbranding: Het keto dieet dwingt het lichaam om in een staat van ketose te komen, waarbij vet als de primaire brandstof wordt gebruikt in plaats van glucose uit koolhydraten. Dit kan leiden tot het verlies van buikvet en verbeterde insulineresistentie, wat op zijn beurt kan helpen bij het beheersen van diabetes type 2.
  4. Gezonde Vetten: Het keto dieet benadrukt de consumptie van gezonde vetten, zoals onverzadigde vetten en omega-3-vetzuren. Deze vetten kunnen positieve effecten hebben op ontsteking en hartgezondheid.

De schijnbare tegenstelling ontstaat omdat niet alle vetten gelijk zijn. Een dieet dat rijk is aan gezonde vetten en laag is in koolhydraten kan insulineresistentie verminderen en de bloedsuikerspiegel stabiliseren.

Aan de andere kant kan een dieet dat rijk is aan verzadigde en transvetten en tegelijkertijd hoog in koolhydraten is, de insulineresistentie verergeren en het risico op diabetes type 2 vergroten.

TIP:

De 50 Dagen Keto Challenge van MakkelijkAfvallen is een Keto Dieet dat is ontworpen met veel gezonde vetten, vezels en bevat precies de juiste voedingstoffen om geen tekorten te krijgen in je voeding.

Disclaimer: Hoewel het keto dieet voor sommige mensen voordelen kan hebben bij het beheersen van diabetes type 2, is het belangrijk om te onthouden dat individuele reacties op voeding variëren. Een gebalanceerd en gezond dieet, aangepast aan individuele behoeften, blijft essentieel voor de algehele gezondheid en het beheer van diabetes. Raadpleeg altijd een medische professional voordat je grote veranderingen in je dieet aanbrengt, vooral als je diabetes type 2 hebt.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat het keto dieet niet een dieet is wat ik kan aanraden om het gehele jaar door te volgen. Het is een tijdelijke oplossing en ik raad aan om dit max 4 maanden per jaar te doen.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Zet je lichaam op vetverbranding

Geef een reactie