Darmen reinigen: moet dat nou echt? De voor- en nadelen van een darm detox.
Je darmen kunnen wel tot 8 meter lang worden, hoe houd je dat nou schoon? Er zijn verschillende methodes om gif- en afvalstoffen af te voeren met zo’n reiniging. Wij zochten uit wat de veiligste manieren zijn en hoe darmen reinigen in z’n werk gaat.
- Leestijd 14 min
- 15 06 2021
Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar het oppervlak van de darmen is ongeveer zo groot als een voetbalveld. Het is dus belangrijk om voor zo’n groot orgaan te zorgen.
Er gebeurt van alles in je darmen. Zo wordt het voedsel dat je binnenkrijgt hier verwerkt en neemt het voedingsstoffen op. Het is dus belangrijk om gezonde darmen te hebben, dit heeft ook weer effect op andere organen in het lichaam.
Sommige mensen zweren bij het reinigen van de darmen. Hier zijn verschillende methodes voor. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een darmspoeling, kleibehandeling of sapkuur. Er zijn verschillende behandelingen, wij zochten de verschillende mogelijkheden hiervoor en de voor- en nadelen voor je uit.
Heb ik een gezonde darmflora?
Laten we bij het begin beginnen. Je bent niet voor niks op deze pagina uitgekomen en vindt het vast interessant om meer te lezen over zo’n darm detox.
Een gezonde darmflora is belangrijk – het zorgt er onder andere voor dat je lichaam, stoelgang en spijsvertering in balans zijn. Is je darmflora uit balans, dan is je lichaam uit balans en dat wil je natuurlijk niet.
Er zijn goede en slechte bacteriën in onze darmen aanwezig. Goede bacteriën zorgen ervoor dat voedsel op de juiste manier wordt afgebroken en dat dit om wordt gezet naar voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het lichaam.
Slechte bacteriën daarentegen zorgen voor klachten en kunnen er voor zorgen dat de darmflora uit balans is.
Hoe weet je nou of je een gezonde darmflora hebt? Onderstaande symptomen kunnen betekenen dat jouw darmflora uit balans is. Heb je geen last van deze symptomen? Dat wil niet zeggen dat het reinigen van je darmen geen goed idee is!
Symptomen van een verstoorde darmflora:
- Moeilijke spijsvertering: hier hoort brandend maagzuur, obstipatie of buikpijn bij.
- Opgeblazen gevoel: door te veel slechte bacteriën in de darmen kan er gasvorming ontstaan en dit zorgt voor een opgeblazen gevoel.
- Constipatie: als je minder dan twee à drie keer per week ontlasting hebt. Je kunt dan ook last hebben van een droge en harde ontlasting.
- Winderigheid: net zoals bij een opgeblazen gevoel in je buik, zijn er te veel slechte bacteriën. Door gasvorming van deze bacteriën kan er winderigheid ontstaan.
- Diarree: je spijsvertering is uit balans en het lichaam probeert zo snel mogelijk de schadelijke stoffen kwijt te raken.
Onze voeding is steeds minder natuurlijk
Denk aan groenten die bespoten zijn en bewerkte voeding waarbij er weinig natuurlijke stoffen in de producten zit.
De darmen hebben veel te verwerken en hierdoor kan het zijn dat je verslakking (ook wel verstopping genoemd) kan krijgen in de darmen.
Hierdoor kan de darmwand minder goed essentiële voedingsstoffen opnemen, dit zorgt o.a. voor meer energie in het lichaam. Darmen reinigen zou ervoor zorgen dat de natuurlijke balans weer wordt hersteld en dit is weer goed voor je hele lichaam.
Er zijn helaas te weinig onderzoek gedaan om te bewijzen dat dit daadwerkelijk helpt. De onderzoeken die zijn gedaan zijn kleinschalig en laten te weinig bewijs zien.
De alternatieve geneeskunde ziet een darm detox als een reset van het lichaam, waarbij afvalstoffen worden afgevoerd. De traditionele geneeskunde gebruikt deze methode, het reinigen van de darmen, vooral ter voorbereiding op een operatie of onderzoek.
Mocht je met een kuur/behandeling willen beginnen raden wij aan om dit altijd onder medisch toezicht te doen.
Voordelen van het reinigen van de darmen
Het reinigen van de darmen zal bij iedereen anders uitpakken. De een zweert erbij, de ander vindt dat het weinig effect heeft gehad. Het hangt er ook van af welke kuur je kiest. Er zijn verschillende kuren en behandelingen zoals sapkuren, darmspoelingen en klysma’s. Hierover later meer.
De resultaten na een darm detox verschillen dus per persoon. Toch zijn er veel positieve ervaringen van mensen die die zo’n kuur/behandeling hebben gedaan.
Het zou onder andere helpen bij:
- Het beter opnemen van voedingsstoffen door het lichaam
- Het stimuleren van een gezonde stoelgang
- Helpen bij obstipatie
- Zorgen voor een verbeterd immuunsysteem
- Helpen bij acne en andere huidproblemen
- Gewichtsverlies stimuleren
Nadelen van het reinigen van de darmen
Elk voordeel heb zijn nadeel! 😉 Natuurlijk zijn er ook nadelen als je een behandeling of kuur ondergaat om de darmen te reinigen.
Het grootste nadeel: er is te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar verschillende detox programma’s. De onderzoeken die zijn gedaan waren kleinschalig en geven daarom niet genoeg onderbouwd bewijs.
Ook kunnen er bij bepaalde behandelingen verschillende bijwerkingen en klachten ontstaan. Uitdroging en vitaminetekort zijn daar de grootste van. Hierover later meer.
Even op een rijtje, de nadelen van een darm detox:
- Te weinig wetenschappelijk bewijs/onderzoeken
- Kans op uitdroging door laxerende methodes
- Kans op vitaminetekort en het minder goed opnemen van voedingsstoffen
Verschillende behandelingen voor darmen reinigen
Je wilt je darmen reinigen, maar hebt geen idee waar je moet beginnen. Er zijn ontzettend veel opties om dit te doen. Kijk welke bij je past en waar jij je prettig bij voelt.
Wil je beginnen met een kuur? Dan raden wij je aan om voor een korte detox te gaan (bron). Dit kan geen kwaad, mocht je een langere kuur kiezen kan dit lichamelijke problemen veroorzaken. Je kunt hierdoor een tekort in mineralen en andere belangrijke stoffen krijgen. Een korte detox zoals een sapkuur is vaak onschadelijk en kun je (afhankelijk van de kuur) een aantal keer per jaar doen.
Andere opties zijn behandelingen zoals klysma’s of warmwaterbaden (hydrotherapie) die je bij een gecertificeerde arts of kliniek kunt doen.
Voor elke kuur geldt, lees je in! Zomaar met een kuur beginnen raden wij niet aan. Het is goed om je lichaam (en geest) voor te bereiden.
Er zijn heel veel methodes om te darm detoxen. Wij zetten de methodes en kuren voor je op een rijtje, waarmee je de darmen kunt reinigen:
- Sapkuren
- Kleibehandeling
- Darmspoeling
- Klysma
- Supplementen
Sapkuur
Met een sapkuur geef je de spijsverteringsorganen rust. Meestal drink je alleen groente- en vruchtensappen als je aan een sapkuur begint. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal dagen alleen kruidenthee of citroensap te drinken.
Met een sapkuur word je er bewust van wat je allemaal binnenkrijgt op een dag. Het leert je bewust te worden van je voedingsstijl. Het kan daarom ook mentaal als een nieuwe start werken, een nieuw begin waarbij je kiest voor gezonde producten en een levensstijl die daarbij hoort. Daarnaast stimuleert het ook het afvallen.
Voordeel | Nadeel |
Je geeft je darmen rust en kunt het afvallen stimuleren. Je leert wat je binnenkrijgt op een dag en dit kan helpen bij een gezondere levensstijl. Het kan ook helpen bij een mooiere huid en acne problemen. | Je kunt te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen als je dit te lang doet. Ook kun je klachten krijgen zoals vermoeidheid. |
Klei behandeling
Ja, dit is echt een behandeling waarbij je klei ‘eet’! Rens Kroes, ook wel bekend van haar powerfood boeken raadde dit een aantal jaren geleden aan. Ga je voor een kant-en-klaar pakket dan kun je kiezen voor een milde, medium of intensieve kuur. Dit hangt af van hoeveel dagen je dit wilt gaan doen.
Een klei behandeling voor het reinigen van de darmen wordt vooral aangeraden met groene klei. Dit zou helpen bij het tegengaan van ontstekingen en het ontslakken van de darmen. Hierbij los je een theelepel groene klei op in een glas met lauwwarm water gedurende 1 à 2 weken. Je kunt hier ook groene klei poeder voor gebruiken.
Voordeel | Nadeel |
Het zou helpen bij het tegengaan van ontstekingen en verstoppingen in de darmen. | Er kan door deze kuur een vitaminetekort ontstaan in het lichaam, waarbij vitamines niet meer goed worden opgenomen door het lichaam. |
Darmspoeling
Je kunt er ook voor kiezen om een darmspoeling te ondergaan voor het reinigen van de darmen. Dit wordt gedaan door gefilterd, lauw water door de dikke darm te laten stromen. Hierbij wordt het water onder lage druk voor een paar minuten door de darmen gespoeld, ondertussen wordt de buik gemasseerd.
Naast het reinigen kan dit ook zorgen voor meer vitaliteit en een goede doorbloeding van het lichaam. Dit wordt ook wel ‘colontherapie’ genoemd. Het wordt vooral aangeraden bij verstopping, een moeizame stoelgang en bij het ongewenst verliezen van ontlasting. Ook wordt dit soms ter voorbereiding gedaan op een onderzoek en/of operatie.
Voordeel | Nadeel |
Kan zorgen voor meer vitaliteit en een goede doorbloedig van het lichaam. | je spijsvertering en darmwerking kunnen uit balans raken. Ook kan het zorgen voor het minder goed opnemen van voedingsstoffen. Pas ook op voor uitdroging en drink voldoende. |
Klysma
Net als bij een darmspoeling wordt er bij een klysma water ingebracht via de anus. Dit reinigt de darmen en zorgt ervoor dat aangekoekte afvalstoffen weggespoeld worden. Veel mensen denken dat een klysma hetzelfde is als een darmspoeling. Het verschil is dat het water niet zo hoog in de darmen komt bij een klysma. Vaak wordt alleen het laatste deel van de dikke darm gereinigd bij een klysma.
Er zijn verschillende online klysmasets te verkrijgen waarbij je dit thuis kan doen. Toch raden wij je aan om een behandeling bij een kliniek te doen. Zo weet je zeker dat het op een goede en veilige manier gebeurt.
Voordeel | Nadeel |
Het stimuleert de stoelgang. Veel mensen zeggen dat ze zich een stuk beter voelen na de behandeling. | Er kunnen net als bij een darmspoeling verschillende bijwerkingen ontstaan. Een van de belangrijkste is dat er een kans is op uitdroging met een klysma. Ook hier geldt, drink voldoende water als je met een behandeling begint. |
Supplementen
Supplementen kunnen helpen bij het reinigen van je darmen. Ze zijn in tablet en poedervorm verkrijgbaar en ondersteunen de darmgezondheid en dus darmflora. Deze producten hebben een laxerende werking en bevatten vaak aloe vera, spirulina of magnesiumoxide. Deze supplementen stimuleren het naar de wc gaan. Het wordt aangeraden dit 5 tot 10 dagen te gebruiken.
Wil je supplementen gaan gebruiken, dan raden wij aan dit zo kort mogelijk te doen (5 dagen). Je kunt de supplementen langer gebruiken, maar wij vinden de max. echt 5 dagen om zo uitdroging of een vitaminetekort te voorkomen.
Voordeel | Nadeel |
Kan de darmgezondheid en darmflora ondersteunen. | Door de laxerende werking kan er een vitamine tekort en uitdroging ontstaan. |
Darmen reinigen: onze conclusie
Er zijn veel positieve verhalen over het reinigen van de darmen. Ook de alternatieve geneeskunde zegt dat het naast een gezonde darmflora, ook kan bijdragen aan bijvoorbeeld een gezonde huid. De voor- en nadelen hangen af van de methode/kuur die jij kiest. Toch is er bij de veel methodes kans op vochtverlies en uitdroging, drink daarom veel water als je bezig bent met een darmreiniging om dit te voorkomen.
Je kunt kiezen uit verschillende behandelingen en kuren die je kunt ondergaan. Een sapkuur of supplementen kunnen geen kwaad voor je lichaam als dit een korte kuur is. Wij raden dan ook aan hiermee te beginnen als je jouw darmen wilt reinigen.
Een darmspoeling of klysma is een veel intensiever proces. Mocht je dit willen raden wij aan om met een deskundige te praten zodat dit op een veilige manier gebeurt bij een betrouwbare arts/kliniek.
Detoxen is naast een fysiek proces, ook een mentale reset waarbij je je bewust wordt van de voeding die je dagelijks binnen krijgt. Het kan mensen helpen met een bewuste levensstijl en het beter zorgen voor zichzelf.
Naast een detox is het belangrijk om ook na die tijd voor je lichaam te zorgen. Eet zo min mogelijk bewerkte producten en probeer je groenten en fruit biologisch te kopen. Zo zorg je ervoor dat je zo min mogelijk slechte stoffen binnenkrijgt.
Voor meer informatie, lees ons detox kuur artikel.
Eet vooral genoeg vezels voor een goede stoelgang, deze zitten onder andere in fruit, groenten, zaden en noten. Zo zorg je voor een gebalanceerde darmflora.
2 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelHoi, welke supplementen raad je aan? Kan dat nergens terugvinden
Welke supplementen voor jou geschikt zijn om te gebruiken is niet zo algemeen te zeggen. Je mag ons altijd mailen voor advies hierover. info@makkelijkafvallen.nl