Afvallen met yoga, het kan echt!

  1. Leestijd 8 min
  2. 17 04 2019
Deel dit bericht
Afvallen met yoga

Val je af wanneer je aan yoga doet?

Dit vragen veel mensen zich af. Ook zijn de meningen hierover verdeeld. Kijken we naar de wetenschappelijke kant, dan zijn er onderzoeken die beweren dat yoga je stofwisseling vertraagd en er zijn onderzoeken die beweren dat yoga je stofwisseling versnelt.

Maar wanneer je je afvraagt of je afvalt met yoga en of dit voor jou de beste manier is, dan kunnen wij niets anders dan zeggen: JA! Afvallen met yoga is zeker een goede optie.

Ondanks dat het antwoord ja is, is dit natuurlijk niet het volledige antwoord wat je wil horen. Wat je wel wil horen? Hoe je kan afvallen met yoga natuurlijk. Waar je op let en belangrijker: hoe zet je door? We nemen je mee in de aspecten rondom afvallen met yoga.

Yoga vermindert stress

Er is een groot verband tussen aankomen en stress. Ervaar je namelijk veel stress, dan maakt je lichaam cortisol aan en komt er veel energie vrij. Deze cortisol en de vrijgekomen energie zorgen ervoor dat je lichaam en geest in staat van paraatheid komt en snel kan reageren op gevaar. Alleen de stress van tegenwoordig ontstaat niet meer door écht gevaar, waardoor de vrijgekomen energie geen kant op kan. Deze energie wordt daarom opgeslagen als (buik)vet.

Yoga leert je om meer in het nu te leven, om uit je hoofd te gaan en je bewust te zijn van je eigen stressmomenten. Yoga helpt je ontspannen en de rust te bewaren. Door structureel aan yoga te doen, word je beter in het herkennen van de oorzaken die voor jou stress opleveren. Door de stressoorzaken te herkennen en door yoga toe te passen om hier geen of minder stress te ervaren, maak je veel minder cortisol aan en slaat je lichaam ook minder vet op.

Door yoga ben jij in control over je emoties

Doordat je door yoga bewuster wordt van je eigen gevoelens en emoties, leer je dat juist deze gevoelens en emoties bij jou horen. Dat ze er mogen zijn, dat je deze mag voelen, maar ook hoe je deze gevoelens en emoties opzij zet. Met yoga focus je je op het nu, je leert op een ontspannen manier naar jezelf en naar je eigen situatie kijken. Yoga zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit, wat het grote voordeel met zich mee dat je emotionele eetbuien vanzelf minder worden. Die reep chocola of die zak chips zijn ineens niet meer zo nodig, wanneer je beseft dat je er met al je emoties en gevoelens mag zijn. En juist doordat je leert in het nu te zijn, besef je vaak na een paar chipjes of een stukje chocola dat je nu genoeg hebt gehad.

Yoga stimuleert de schildklier

Door regelmatig aan yoga te doen, stimuleer je verschillende hormoonklieren. Hierdoor komt je hormoonhuishouding in balans, wat een goede basis is voor een gezond gewicht. Je schildklier is een van de belangrijkste hormoonklieren wanneer het gaat om afvallen, want je schildklier maakt hormonen aan die je stofwisseling stimuleren. Yoga zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar je schildklier gaat, zodat deze beter gaat werken. Een beter werkende schildklier, betekent een betere stofwisseling en sneller afvallen.

Wat wordt er dan in de onderzoeken gezegd over de trager werkende stofwisseling? Want er zijn onderzoeken die zeggen dat de stofwisseling bij mannen met gemiddeld acht procent omlaag gaat door yoga en bij vrouwens zelfs met achttien procent. Doe je regelmatig aan yoga, dan vertraagt je ademhaling, je bloeddruk en je zuurstofinname. Hierdoor verbruikt je lichaam minder energie en heb je ook minder eten nodig. Maar zoals we hierboven ook al schreven, yoga maakt je bewust van wat je lichaam en geest nodig hebben, waardoor je vanzelf minder gaat eten. Je hormoonhuishouding is in balans, je hebt minder stress, je eet minder en je stofwisseling reageert op jouw veranderingen.

50 dagen KHA programma (PDF)
Ma’s Tip: Snel afvallen doe je met mijn weekmenu’s voor 50 dagen

Yoga zorgt voor een betere spijsvertering en minder afvalstoffen

De yoga-oefeningen en -houdingen (asana’s) zijn bedacht als ideale combinatie om lichaam en geest te verenigen. De yogaoefeningen zijn hiermee niet alleen maar een voordeel voor de buitenkant je lichaam (je uiterlijk), maar juist ook voor wat er binnen in je lichaam gebeurt. Yoga zorgt er namelijk voor dat er meer afvalstoffen je lichaam verlaten en dat je energie op de juiste momenten in de juiste richting stroomt. De twist-poses binnen de yoga hebben bijvoorbeeld een detox effect, je knijpt hiermee als het ware  je lichaam uit als een vieze spons.

De afvalstoffen, die in je lichaam terechtkomen door eten, verzorgingsproducten en wat je inademt, worden opgeslagen. Ze hebben hierdoor direct een effect op de spijsvertering, je wordt er simpel gezegd gewoon dikker van en ze hebben ook een effect op je energielevel. En we weten allemaal: hoe minder energie je hebt, des te minder je beweegt en meer je eet. Yoga helpt daarom bij het afvallen, doordat je met yoga deze afvalstoffen uit je lichaam haalt.

Yoga, ademhalen en afvallen

Bij yoga ben je je continu bewust van je ademhaling. Tijdens de yoga-oefeningen speelt je ademhaling een grote rol, maar ook bij de ontspanningsoefeningen zoals de Savasana focus je je op je ademhaling. Wanneer je een te hoge ademhaling hebt, verstoor je hiermee je stofwisseling. Met een diepe en bewuste ademhaling zorg je er juist voor dat je stofwisseling in balans komt. Ook heb je meer energie hierdoor, vergroot je je longcapaciteit en hiermee je uithoudingsvermogen en stimuleer je vetverbranding. En dat door simpelweg te ademen. Wanneer je daarom even geen zin hebt om je yogamat uit te rollen, doe dan aan yoga door een bewuste en rustgevende ademhalingsoefening.

Afvallen door je yoga-mind

Gelukkig is yoga niet alleen gericht op fysieke aspecten. Doe je regelmatig aan yoga, dan ga je ook echt de mentale voordelen merken zoals minder stress, meer bewustzijn, in het nu leven, meer energie en meer kunnen ontspannen. Je doet niet meer alleen aan yoga, je bent hiermee yoga. Yoga is geen opgave of verplichting meer, maar iets waar je naar uitkijkt en naar toe leeft. Het afvallen met yoga wordt hierdoor ook veel makkelijker, want je ervaart de fysieke voordelen en de mentale voordelen.

Hoe hou je afvallen met yoga vol?

Wil je echt afvallen met yoga? Dan is het belangrijk dat je doorzet en je je houdt aan je yoga-routine. Al doe je elke dag of om de dag maar 10 minuten yoga, dit is beter dan niets. Deze tips over beginnen met yoga, helpen je om over de eerste drempels heen te stappen.

Kies bijvoorbeeld een yogastijl die goed bij jou past en koop ook je eigen yogamat. Dit is een stok achter de deur, je hebt immers niet voor niets die yogamat gekocht. Daarbij is het ook gewoon nog eens frisser wanneer je met je neus op je eigen yogamat ligt 😉 Er zijn verschillende soorten yogamatten qua dikte, lengte, gewicht en natuurlijk de kleur en print. Lees je daarom eerst even goed in waar je op let bij het kopen van yogamat.

Daarom nogmaals, afvallen met yoga kan echt. Zet door en geniet van zowel de fysieke- als de mentale voordelen. Succes!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie