[hack] Aardappelen passen wél in een koolhydraatarm dieet

 1. Leestijd 3 min
 2. 04 07 2017
Deel dit bericht
aardappelen in een koolhydraatarm dieet

Aardappelen in een koolhydraatarm dieet? Dat klinkt als vloeken in de kerk. Lees deze hack en oordeel zelf.

Aardappelen, wie is er niet mee groot gebracht. Helaas bevatten deze producten wel veel koolhydraten. Moeten we de pieper voorgoed verbannen uit ons dieet? Ma is op onderzoek uitgegaan en guess what… Er is een manier waarmee jij toch nog af en toe aardappelen kunt blijven eten. In deze korte blog lees je er alles over.

Pasta en Aardappelen zijn echte Dikmakers

De koolhydraten die in aardappelen zitten moeten door het lichaam worden afgebroken voordat ze als suikers kunnen worden opgenomen. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel en het lichaam zal vervolgens een verhoogde dosis insuline af geven om deze hoge bloedsuikerspiegel opnieuw te laten dalen. Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel is, hoe beter.

Vanwege dit proces zijn aardappelen dus ongezond. Ze zorgen voor een stijging in je bloedsuikerspiegel en maakt het je dik. Daarnaast krijg je vaak weer snel honger na het eten van deze producten.

Toch aardappels eten met de opwarm techniek

Uit onderzoek is gebleken dat door het opwarmen, het laten afkoelen en het opnieuw opwarmen van aardappelen de samenstelling van de koolhydraten verandert. De koolhydraten worden namelijk omgezet tot zetmeel en hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel maar tot de helft. Aardappels die opnieuw worden opgewarmd komen in de darmen terecht als vezelrijk voedsel. Het eten van opgewarmde piepers is dus gezonder dan het eten van pieper. (maar… het bevat alsnog veel koolhydraten). 

Onthouden: het aantal koolhydraten en calorieën in de aardappel blijft hetzelfde, maar de samenstelling ervan verandert door het opwarmen. Daardoor heb je minder last van een stijgende bloedsuikerspiegel. Zo heb je minder snel honger en voorkom je snaaien en snoepen na de maaltijd.

Laat voortaan dus eerst je bord afkoelen en warm het vervolgens weer op! Zo passen aardappels in een koolhydraatarm dieet. (Tenminste… een beetje.)

Verwen jezelf!

Wie ons 50dagen programme kent weet dat ze heilig zijn: de cheat days. Een dag of maaltijd waarin we onszelf extra verwennen.

Het is namelijk erg belangrijk dat je jezelf af en toe blijft verwennen. Als je alleen maar streng voor jezelf bent is dit erg lastig vol te houden. Zeker op de lange termijn (eigenlijk lukt niemand dit).

Eet dit daarom niet elke dag, maar zie het als een speciaal momentje voor jezelf. Dit helpt overigens niet alleen voor aardappels in een koolhydraatarm dieet. Deze techniek kun je ook gebruiken voor het opwarmen van rijst en havermout.

Naast het feit dat er minder koolhydraten in verwarmde producten zitten, geven opgewarmde voedingsmiddelen je ook een langer verzadigd gevoel. Je hebt dus minder snel trek na het eten van opnieuw verwarmde pasta, rijst of aardappelen. Nog meer redenen dus om deze opwarm techniek toe te passen!

Eet smakelijk en blijf gezond 🙂

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Nader

  Ik eet elke dag krieltjes of patat en ik val af maar niet meer dan 300 gram ,het heeft gewoon te maken met het hoeveelheid wat je binnen krijgt ,zolang je niet boven de 100 gram kollydraten per dag eet ga je afvallen en je moet natuurlijk ook beetje op je calorieën opletten dan ga je nog sneller afvallen,ik doe een combinatie dieet en gaat gaat perfect!

 • Bianca

  Hoe houd je je gewicht in balans? Zijn daar nog tips voor

  • Frenchi

   Hoi bianca, Ik ben 58 kilo afgevallen door koolydraatarm te eten,nu ben ik dus op gewicht van 130 naar 72 kilo nu en ben nu al 6 weken stabiel.
   Ik eet nu 2 avonden per week mee wat de rest van het gezin ook eet.
   Maar bv aardappels of puree daar neem ik een kleine portie van meer groente en sukje vlees of vis.
   Pasta neem ik 150 gr gekookt met wat saus.
   Ik eet wel havermout en gewoon 2 stuks fruit op een dag..
   Af en toe 2 sneden speltbrood 100% of koolydraatarm brood.
   Of kwark wel magere nu ipv de volle variant met bv een banaan en 15 gr noten als lunch ..maar ik wissel het ook vaak af met bv een salade of gevuld omelet dat eet ik ook regelmatig.
   Als ik savonds mee eet eet ik smorgens vaak kwark met fruit en smiddags vaak omelet of iets anders koolydraatarms.
   Zo blijf ik keurig op gewicht nu.
   Ik was ook als de dood om aan te komen maar het gaat goed zo
   Ben er blij mee.
   Je zult altijd op moeten bljven letten..mijn calorie in name zit vaak tussen 1500 en 1900 cal..en ik sport 2/3 keer per week..gr frenchi en succes.

Geef een reactie