Wil je gratis keto proberen en tot 2 kilo per week verliezen?
Waarom is lupine nog niet de meest geprezen koolhydraatarme snack?
- Tussendoortjes
-
3 porties
- 13g koolhydraten
Ingrediënten
- 340 gr lupinebonen Voorgekookte, bijvoorbeeld van Smaakt
- 15 gr verse peterselie fijngehakt
- 1/2 citroen sap van
- 1 teentje knoflook zeer fijn gesneden
- tabasco naar smaak
- peper naar smaak
- zout naar smaak
Instructies
- Hak de peterselie, snijd de knoflook zeer fijn en pers een halve citroen.
- Giet het vocht uit de lupinebonen en kiep de bonen zonder af te spoelen in een kom. Het is niet erg als er wat vocht meekomt.
- Meng alle smaakmakers door de lupinebonen en klaar. De smaken komen beter tot z'n recht wanneer deze wat langer zijn ingetrokken.
Dit statement durf ik te maken want lupinebonen zijn bevredigender dan een zak borrelnoten en hebben een voedingswaarde waar je U tegen zegt.
Ik ben fan en vastberaden dat jij dat ook wordt!
Hoe eet je lupine als snack?
Lupinebonen koop je gewoon bij de Appie. Zelf ga ik altijd voor de gekookte variant in een potje: Instant gratification! Je kan de bonen gewoon zo al eten, maar het is extra lekker om er je eigen smaak aan te geven.
Waarom zijn die cocktailnootjes, pinda’s en Japanse mix zo onweerstaanbaar? Dat komt door de zoute en pittige smaak. Het leuke van lupine is, dat je er je eigen snack van kan maken.
Marineer ze bijvoorbeeld in:
- Knoflook (rauw, fijngesneden)
- Peterselie (grof gehakt)
- Tabasco of piri piri
- Scheutje citroensap
- Zout en peper
Alles samen in een bakje en je kan direct genieten van je koolhydraatarme hapjes. Mar…. nóg lekkerder is het als de smaken even zijn ingetrokken. Ben je al overtuigd of wil je eerst wat meer lezen over deze koolhydraatarme snack?
Wat zijn lupinebonen?
Goeie vraag! Lupinebonen zijn eigenlijk de zaden van de lupine-plant. Deze schitterende plant groeit trouwens met het grootste gemak. Zelfs op zandige grond in een gematigd Europees klimaat. Het voordeel hiervan is dat je lokaal lupine redelijk eenvoudig, biologisch kan verbouwen. Dus geen onnodige bestrijdingsmiddelen en bemestingen en geen import uit overzeese contreien.
Deze de gedroogde zaden kunnen lang worden bewaard.
Waar worden deze zaden voor gebruikt?
Van de voedzame zaden van de lupine plant worden tegenwoordig vega-worstjes, tofu en bloem gemaakt. Oorspronkelijk werd lupine vooral verbouwd als voedergewas voor vee en gevogelte.
Giftig?
“Maar lupine is toch giftig?” Nou… ja, de bittere lupine kan je inderdaad beter niet eten. Deze bevatten een hoge concentratie alkaloïden (bitterstof). Die zijn zowel als veevoer en als snack ongeschikt. Het ‘nieuwe ras’ zoete lupine bevat deze stof niet. Grote kans dat de lupine die in jouw tuin groeit de bittere variant is. Niet eten dus!
Is lupine gezond?
Dit is de double whammy van deze koolhydraatarme snack. Het is super gezond om te eten. Kijk zelf maar.
Voedingswaarden van lupinebonen
Per portie van 100 gram (zoals je ze voorgekookt in een potje in de supermarkt koopt) krijg je het volgende binnen:
- 5,7 gram koolhydraten
- 5,0 gram vezels
- 9,5 gram eiwitten
- 2,6 gram vet
De koolhydraten die erin zitten zijn dus bijna allemaal vezels!
En alsof dit nog niet genoeg is zijn de bonen ook nog eens rijk aan calcium, magnesium en ijzer en bevatten ze alle essentiële aminozuren.
En? Heb ik je ervan overtuigd dat dit de beste koolhydraatarme snack ever is? Laat even iets van je horen in de comments en vergeet dit niet te delen met de rest van wereld!
Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.
-
140.000+
Mensen gingen je voor
-
90+
Koolhydraatarme Recepten
-
250
Tips & Snacks
-
100%
Afslank Garantie (geld terug)
Rate dit recept
Is lupinemeel te gebruiken in koolhydraatarme gerechten ? Dank u
Jazeker!
Ik eet ze al sinds ik een kleuter was. Mijn moeder, Italiaanse geboren in Egypte, was er gek op. Wij knepen het velletje eraf en dan smullen maar.
Ik ben op Madeira en krijg dit als borrelsnack geserveerd. Vind het echt briljant en wilde dit thuis zeker gaan maken. Dus heel blij te lezen dat dit kan! ik zag er hier ook nog heel fijn gesnipperd paprika (rood en groen) doorheen, ook lekker.
Hi Karen,
Wat een leuke reactie, thanks! Heb je het inmiddels al gemaakt en heeft het gesmaakt?
ik heb ze gekocht bij een turkse supermarkt. ( uit Spanje, saladitos. In een pot dus ging ervanui t dat ze voorgekookt waren. Maar ik vermoed van niet want harde structuur. Heb nog pot staan. die ga ik dan maar weken en koken….