Koolhydraatarm wokken: Oosterse paksoi met kip

Koolhydraatarm wokken: Dit wokgerecht van paksoi en kip en shiitake paddenstoelen zit boordevol smaak en staat binnen 10 minuten op tafel.
  • Diner
  • 1 persoon
  • 8g koolhydraten

Wokken is gezond en snel.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 1 el ketjap manis
  • 1 el oestersaus
  • 1 tl water
  • 150 gr kipfilet 1 stuk
  • 150 gr paksoi 1 struikje
  • 50 gr shiitake paddenstoelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el kokosolie
  • zout naar smaak

Instructies

  • In een klein kommetje, meng de ketjap manis, oestersaus en water tot een egaal sausje samen.
  • Snijd de kip in blokjes, de paksoi in de lengte door de helft en de shiitake in dunne plakjes.
  • Verhit in een wok of grote koekenpan op hoog vuur de kokosolie.
  • Bak de paksoi met snijkant naar beneden ongeveer 30 seconde, en draai het om. Voeg de kip, shiitake en zout naar smaak toe.
  • Wok de paksoi en kip 1 minuut. Als je kip rondom gebakken is, voeg de knoflook dungesneden toe en bak nog 30 seconde. Voeg het sausje toe.
  • Al roerend, kook het geheel 1 minuutje door, of totdat de kip doorbakken is.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Oosterse paksoi met kip
Hoeveelheid per portie
Calories 230 Calories from Fat 45
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 5g7%
Verzadigd vet 2g10%
Sodium 1464mg64%
Potassium 1132mg32%
Koolhydraten 8g3%
Vezels 3g13%
Suiker 3g3%
Eiwit 37g74%
Vitamine A 6747IU307%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 70mg93%
Calcium 174mg17%
IJzer 2mg13%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Dit wokgerecht met paksoi, kip en shiitake paddenstoelen is supergezond en staat binnen een handomdraai op tafel – dat beloven we!

Wokken is gezond

In het verre oosten wisten ze het allang: wokken is gezond. Waar wij in Europa grootgebracht zijn met stoofpotten, stamppotten en ovengerechten, die toch al gauw een uurtje staan te pruttelen, staat een wokgerecht soms binnen een kleine tien minuten op tafel.

Er zitten wel degelijk voordelen aan het wokken. Bij groente, die lang staat te koken en die daarna ook nog eens wordt afgegoten, zie je de vitamines en mineralen in een groene stroom zo het afvoerputje inlopen. Door de korte kooktijd wordt met wokken veel goeds bewaard. De groente is vaak wat knapperiger door het wokken, maar dat vinden wij niet erg.

Is paksoi gezond?

Paksoi is een koolsoort boordevol vitamines en mineralen, vooral vitamine A. Bij dit recept, met een struikje paksoi van ongeveer 250 gram, krijg je zelfs 60% van deze vitamine binnen. Waarom is dit belangrijk? Misschien ben je bekend met vitamine A uit de mythes rondom wortels. Inderdaad, door deze vitamine krijg je (blijkbaar) superzicht. Net zoals bij wortels, bevordert de vitamine A van paksoi de gezondheid van je ogen.

Vegetarisch wokken

Wil je een vegetarische schotel op tafel zetten? Of wil je dit makkelijke gerecht eens proberen met andere smaakcombinaties? Dit zijn een paar alternatieven:

  • Voor een vegetarische gerecht kun je in plaats van kip blokjes tofu of tempeh meekoken. Vervang dan wel de oestersaus met een vegetarische versie; bijvoorbeeld ‘oestersaus’ van shiitake paddenstoelen, bij Oosterse supermarkten te koop.
  • Gebruik in plaats van kip naast de paksoi andere koolsoorten, zoals bijvoorbeeld Chinese kool. Je kunt de paksoi ook vervangen met aspergebroccoli, voor extra knapperige groente.
  • Vervang de shiitake met andere soorten paddenstoelen. Zo kun je ook champignons of oesterzwammen gebruiken.

Oestersaus, wat is dat?

Oestersaus is een Oosterse saus dat gerechten een hartige smaak geeft. Oftewel, een smaak van umami. Umami is een van de 5 basissmaken naast zoet, zout, zuur en bitter, maar betekent in het Japans ook ‘heerlijkheid’. Je vindt deze smaak vooral in hartige producten zoals tomaten, champignons, vlees en belegen kaas. Een intensere vorm is te vinden in bouillonblokjes. Leg daar een van op je tong en het is je meteen duidelijk wat umami is.

Ja, oestersaus wordt van oesters gemaakt! Zoals vele lekkere dingen, werd oestersaus ‘per ongeluk’ uitgevonden. Marktverkoper Lee Kum Sheung liet rond het jaar 1888 zijn oestersoep een beetje te lang doorkoken. Toen hij het deksel van de pan haalde, vond hij in plaats van vloeibare soep een ingedikte saus met een heerlijke geur. Het bedrijf (genaamd Lee Kum Kee) dat hij oprichtte om oestersaus en andere Oosterse sauzen te verkopen, is vandaag de dag bijna 1,3 miljard euro waard.

 

Oosters wokgerecht met paksoi, kip, en shiitake paddenstoelen
3.94 van 191 stemmen
Print

Oosterse paksoi met kip

Koolhydraatarm wokken: Dit wokgerecht van paksoi en kip en shiitake paddenstoelen zit boordevol smaak en staat binnen 10 minuten op tafel.

Gang Diner
Keuken Oosters
Keyword kipgerecht, paksoi, snelgerecht, wokgerecht
dieet koolhydraatarm, lactosevrij
tijd <10 minuten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 1 persoon
Caloriën 230 kcal

Ingrediënten

  • 1 el ketjap manis
  • 1 el oestersaus
  • 1 tl water
  • 150 gr kipfilet 1 stuk
  • 150 gr paksoi 1 struikje
  • 50 gr shiitake paddenstoelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el kokosolie
  • zout naar smaak

Instructies

  1. In een klein kommetje, meng de ketjap manis, oestersaus en water tot een egaal sausje samen.

  2. Snijd de kip in blokjes, de paksoi in de lengte door de helft en de shiitake in dunne plakjes.

  3. Verhit in een wok of grote koekenpan op hoog vuur de kokosolie.

  4. Bak de paksoi met snijkant naar beneden ongeveer 30 seconde, en draai het om. Voeg de kip, shiitake en zout naar smaak toe.

  5. Wok de paksoi en kip 1 minuut. Als je kip rondom gebakken is, voeg de knoflook dungesneden toe en bak nog 30 seconde. Voeg het sausje toe.

  6. Al roerend, kook het geheel 1 minuutje door, of totdat de kip doorbakken is.

Voedingswaarden
Oosterse paksoi met kip
Hoeveelheid per portie
Calories 230 Calories from Fat 45
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 5g7%
Verzadigd vet 2g10%
Sodium 1464mg64%
Potassium 1132mg32%
Koolhydraten 8g3%
Vezels 3g13%
Suiker 3g3%
Eiwit 37g74%
Vitamine A 6747IU307%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 70mg93%
Calcium 174mg17%
IJzer 2mg13%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Coba

    Lekker gerecht heb war rijst erbij gedaan mag dat.

Geef een antwoord

Makkelijk Afvallen recepten boek met Niels Bosman
Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma (fysiek boek)

Onze bestseller! Al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Je krijgt weekmenu’s voor 7 weken. Met meer dan 150 overheerlijke koolhydraatarme recepten, snacks & tussendoortjes. Nu met 100% afslankgarantie, als jij na 50 dagen niet bent afgevallen, betaal ik je 100% je geld terug. Zonder vragen!

  • 99.000+

    Mensen gingen je voor

  • 150

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslankgarantie (geld terug)

Meer info