Tips
Dit wokgerecht met paksoi, kip en shiitake paddenstoelen is supergezond en staat binnen een handomdraai op tafel – dat beloven we!
Wokken is gezond
In het verre oosten wisten ze het allang: wokken is gezond. Waar wij in Europa grootgebracht zijn met stoofpotten, stamppotten en ovengerechten, die toch al gauw een uurtje staan te pruttelen, staat een wokgerecht soms binnen een kleine tien minuten op tafel.
Er zitten wel degelijk voordelen aan het wokken. Bij groente, die lang staat te koken en die daarna ook nog eens wordt afgegoten, zie je de vitamines en mineralen in een groene stroom zo het afvoerputje inlopen. Door de korte kooktijd wordt met wokken veel goeds bewaard. De groente is vaak wat knapperiger door het wokken, maar dat vinden wij niet erg.
Is paksoi gezond?
Paksoi is een koolsoort boordevol vitamines en mineralen, vooral vitamine A. Bij dit recept, met een struikje paksoi van ongeveer 250 gram, krijg je zelfs 60% van deze vitamine binnen. Waarom is dit belangrijk? Misschien ben je bekend met vitamine A uit de mythes rondom wortels. Inderdaad, door deze vitamine krijg je (blijkbaar) superzicht. Net zoals bij wortels, bevordert de vitamine A van paksoi de gezondheid van je ogen.
Vegetarisch wokken
Wil je een vegetarische schotel op tafel zetten? Of wil je dit makkelijke gerecht eens proberen met andere smaakcombinaties? Dit zijn een paar alternatieven:
- Voor een vegetarische gerecht kun je in plaats van kip blokjes tofu of tempeh meekoken. Vervang dan wel de oestersaus met een vegetarische versie; bijvoorbeeld ‘oestersaus’ van shiitake paddenstoelen, bij Oosterse supermarkten te koop.
- Gebruik in plaats van kip naast de paksoi andere koolsoorten, zoals bijvoorbeeld Chinese kool. Je kunt de paksoi ook vervangen met aspergebroccoli, voor extra knapperige groente.
- Vervang de shiitake met andere soorten paddenstoelen. Zo kun je ook champignons of oesterzwammen gebruiken.
Oestersaus, wat is dat?
Oestersaus is een Oosterse saus dat gerechten een hartige smaak geeft. Oftewel, een smaak van umami. Umami is een van de 5 basissmaken naast zoet, zout, zuur en bitter, maar betekent in het Japans ook ‘heerlijkheid’. Je vindt deze smaak vooral in hartige producten zoals tomaten, champignons, vlees en belegen kaas. Een intensere vorm is te vinden in bouillonblokjes. Leg daar een van op je tong en het is je meteen duidelijk wat umami is.
Ja, oestersaus wordt van oesters gemaakt! Zoals vele lekkere dingen, werd oestersaus ‘per ongeluk’ uitgevonden. Marktverkoper Lee Kum Sheung liet rond het jaar 1888 zijn oestersoep een beetje te lang doorkoken. Toen hij het deksel van de pan haalde, vond hij in plaats van vloeibare soep een ingedikte saus met een heerlijke geur. Het bedrijf (genaamd Lee Kum Kee) dat hij oprichtte om oestersaus en andere Oosterse sauzen te verkopen, is vandaag de dag bijna 1,3 miljard euro waard.
Rate dit recept
Ik heb nu het zelfde gedaan meer paksoi en iets minder kip gaat vandaag uitproberen alle gerechten van niels zijn echt heerlijk en voed echt
Leuk om te lezen. Bedankt dat je deze feedback wil delen met ons.
Dit gerecht is zalig. Ik neem meestal meer paksoi en minder kip voor een voller gevoel
Fijn dat je er zo van hebt genoten! Je kunt inderdaad extra groenten toevoegen voor een voller gevoel.
Lekker gerecht heb war rijst erbij gedaan mag dat.