Bourgondisch recept voor een boeuf Bourguignon. Dit slanke stoofvlees potje kan je maken met rode wijn en verse kruiden. Voeg wortel en zoete aardappel toe voor een gezonde maaltijd.
Doe de spekblokjes in de pan en zet op het vuur. Bak deze krap, schep uit de pan en zet apart.
Marineer het rundvlees met peper en zout. Gebruik de pan met het vet van de spekblokjes. Schroei het vlees dicht in kleine batches. Belangrijk hierbij is het vlees niet te garen, maar enkel te kleuren.
Haal het vlees uit de pan en zet apart.
Voeg een klont boter toe aan de pan. Fruit hierin de uien tot ze glazig zijn.
Voeg de gesneden champignons toe. Wanneer het vocht is verdampt, breng je de champignons op smaak met cayennepeper, knoflook, peper en zout.
Voeg het vlees, de spekblokjes, rode wijn en het kruidenboeket (zie notitie) toe en roer alles goed door.
Voeg het water en de rundvleesbouillon toe. Zorg ervoor dat het rundvlees net onder water staat. Breng aan de kook en zet dan op laag vuur. Laat minimaal 2 uurtjes zachtjes stoven. Gebruik hiervoor eventueel een vlamverdeler.
Controleer na 2 uur de consistentie van het gerecht. Indien je deze dikker wenst, voeg dan de xanthaangom toe en laat nog even stoven tot het gerecht de gewenste consistentie heeft bereikt.
Verwijder het kruidenboeket en serveer in diepe borden. Garneer met zure room en bieslook.
Het kruidenboeket
Het kruidenboeket is een bosje samengebonden kruiden. Dit kan een mix zijn van peterselie, tijm, rozemarijn, salie en laurier. Omdat je het boeket verwijdert blijft een milde smaak achter. Wil je kruidig stoofvlees snijd dan de peterselie, rozemarijn en tijm fijn en bak mee met de knoflook. Gebruik een thee-ei voor de salie en laurier.
Stoofvlees met rode wijn , een Recept van MakkelijkAfvallen.nl