Een Franse saus van ei, boter en azijn. Haute cuisine, maar snel te maken. Hiermee tover je iets exclusiefs van elk groente- of visgerecht. Heerlijk over een zondagse brunch met ei en zalm.
Neem een steelpan en smelt de boter op een laag vuur. Schenk voorzichtig de heldere bovenlaag (vet) eruit, in een aparte kom. Dit is geklaarde boter.
De onderste, witte laag (eiwitten) blijft achter.
Breng water aan de kook in een pan waar een kom in past.
Je gebruikt het stoom om de kom te verwarmen. Niet teveel water, de kom zelf mag het water niet raken.
Splits de eieren. Klop de eidooiers met 1 el ijskoud water en voeg enkele druppels citroen sap toe. Klop in ca. 2 minuten luchtig en plaats de kom in de pan met zacht kokend water.
Voeg de azijn en eventueel een lepeltje mosterd toe blijf ca. 5 minuten kloppen. De saus is goed als deze als een sliert aan de garde blijft hangen.
Haal de kom uit de pan. Meng al roerend de geklaarde boter druppelsgewijs toe. Blijven kloppen.
Breng op smaak met zout en bijvoorbeeld gebroken peperkorrels, citroensap of dille.
Koolhydraatarme Hollandaise Saus , een Recept van MakkelijkAfvallen.nl