Verantwoord afvallen? Volg deze tips!

 1. Leestijd 12 min
 2. 01 07 2018
Deel dit bericht
verantwoord afvallen

Verantwoord afvallen, afvallen op een gezonde en verstandelijke manier! De een gaat diëten en de ander meer sporten. Maar uiteindelijk draait het allemaal om een ding: calorie inname uit de juiste nutriënten met de juiste balans.

Een gemiddelde vrouw mag tussen de 1500 en 2000 calorieën per dag. Daarbij is het belangrijk om gezonde vetten en eiwitten te consumeren, en te beperken in je koolhydraat inname. Ga je over je caloriedoel heen, is het raadzaam om te sporten.

Gewicht verliezen

Als je je aan de aanbevolen hoeveelheid houdt, blijf je op gewicht. Maar als je gewicht wil verliezen raad ik je twee dingen aan om te doen. Sporten of niet sporten (logisch, zou je denken). Op moment dat je gaat sporten en aan dezelfde hoeveelheid calorieën per dag houdt, val je af. Daarbij is het wel belangrijk dat je niet extra gaat eten.

Soms wordt gedacht dat je extra mag eten als je sport. Dat kun je prima doen, maar daarbij val je niet af omdat je bij eet tot je limiet. Vaak zie je dat mensen zelfs overeten als ze sporten omdat ze niet zo goed weten hoeveel calorieën er precies in en uitgaan. Ik raad je daarom aan om op dezelfde voet verder te gaan qua calorie inname als je besloten hebt om te sporten.

Ma’s tip: het klinkt heel pietluttig om bij te houden wat je eet, maar als je weet hoeveel calorieën je binnenkrijgt, kun je overzicht creëren wat er in en wat er uit gaat. Maar, het gaat er niet altijd om hoeveel calorieën je eet, ook om wat voor soort calorieën. Je leest er mee over in ons artikel over calorieën tellen!

Verantwoord afvallen door te sporten

Verantwoord afvallen is belangrijk om je lichaam gezond te houden. Ga je op crash dieet (dieet waarbij je drastisch minder calorieën tot je neemt), gaat je lichaam in overlevingsstand. Omdat het ineens beduidend minder energie krijgt, houdt het vetten en calorieën vast om door te kunnen gaan met de dagelijkse kost.

Daarom adviseer ik je om consequent te zijn en maximaal 1 a 2 kilo te verliezen per week. Dat is in feite haalbaar, naar meer moet je niet willen streven omdat het lichaam andersom ook niet plotseling 3 kilo zwaarder wordt na een week ongezond eten.

Daarnaast is het beter voor je lichaam om verantwoord af te vallen omdat het tijd nodig heeft om te wennen. Val je een halve a 1 kilo per week af, kan het zich makkelijker aanpassen dan wanneer je plots een bulk kilo’s kwijtraakt. Daarmee werk je het jojo-effect in de hand en kom je weer dubbel en dwars aan. Verantwoord afvallen is dus erg belangrijk om op gewicht te blijven!

Ma’s tip: wist je dat afvallen 30% bestaat uit beweging en 70% uit voeding? Gezonde voeding weegt dus zwaarder dan beweging.

Waarom sporten bijdraagt aan slanker lichaam

Afvallen zonder sporten is dus absoluut een mogelijkheid, maar door wel te sporten kun je rekenen op een aantal belangrijke voordelen. Ik zal je vertellen welke.

1. Door te sporten voel je je fitter en ben je eerder geneigd gezonder te leven

Als je actief bezig bent met sport, zul je automatisch meer op je voeding letten en bijvoorbeeld minder roken of drinken. Op moment dat je al een tijdje stilstaat ga je minder geven om je gezondheid en sneller grijpen naar een stuk taart of lekkere koekjes.

2. Burn, burn, burn!

Door te sporten verbrand je calorieën en dus vet. Je stofwisseling wordt gestimuleerd en je vetpercentage zal dalen. En een daling in vetpercentage zorgt op langer termijn voor een strak lichaam!

3. Niet alleen fysiek goed, ook mentaal

Door te sporten zorg je niet alleen voor een slanker lichaam, ook je hersenen worden blij van beweging. Ga bijvoorbeeld een keer hardlopen na een lange vermoeiende dag. Ik kan je bijna wel verzekeren dat je met een fris en leeg hoofd terugkomt. En vergeet niet: wie mentaal sterk is, houdt het afvallen langer vol.

4. Spieren verbruiken energie

Sporten is niet alleen op moment van uitvoering goed voor de verbranding van calorieën, ook in rust verbruiken je spieren energie. Hoe groter de spiermassa, hoe meer calorieverbruik! Focus je tijdens het sporten vooral op de grote spierdelen, zoals de bovenbenen en buik.

Zo net raadde ik twee dingen aan om te doen. Sporten of niet sporten. We zijn op punt aanbeland dat we het gaan hebben over afvallen zonder beweging. Natuurlijk beweegt iedereen op dagelijkse basis, maar minder intensief dan wanneer je gaat hardlopen of de sportschool in duikt.

Hoe dan ook, afvallen zonder sporten kan zeker! Daarbij is het belangrijk om onder je caloriedoel te blijven. Maar ook door kritisch te kijken naar je eetpatroon.

Tekst gaat door onder de afbeelding

verantwoord afvallen

Verantwoord afvallen door niet te stressen

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Maar het is echt waar: stress maakt je dik! Op moment dat je in stresssituatie zit, maakt je lichaam cortisol aan. Op korte termijn is dat juist goed, want dan kan het lichaam passend reageren op de desbetreffende situatie. Cortisol is bedoeld om je lichaam klaar te zetten voor de strijd.

Maar als je langdurig stress hebt, hoef je niet te vechten of vluchten. Misschien hebben we in onze moderne samenleving vandaag de dag wel meer stress dan ooit tevoren. Bij te veel en langdurig stress kan het cortisolniveau in het lichaam te hoog worden. Dit heeft negatieve invloed op je lichaam.

Herken jij je in onderstaande punten? Dan heb je waarschijnlijk te veel stress.

 • je bent futloos en moe
 • je hebt veel hoofdpijn en spierpijn
 • je kan ’s nachts slecht slapen
 • je ademt erg oppervlakkig
 • je voelt je onrustig en gejaagd
 • je bent somber en angstig
 • je raakt snel van slag

Door te veel stress raakt je lichaam dus uit balans. Je kunt geestelijke en lichamelijke klachten krijgen die invloed hebben op hoe je door het leven gaat. Maar wat is nou het verband tussen stress en aankomen? Cortisol zorgt dat er veel energie vrij komt in het lichaam, maar omdat die gaan kant op kan, wordt ze omgezet in vet.

Daarnaast heb je door stress vaak meer trek in suikers. Stress is dan ook een belangrijke veroorzaker van eetbuien. Doordat je je somber, futloos of onrustig voelt, zul je veel eerder grijpen naar de snoeppot dan als jij veel positieve energie hebt. Je gaat meer eten en je hebt minder aandacht voor je lichaam.

Slik de juiste supplementen

Door koolhydraatarm te eten, mis je een aantal belangrijke voedingsstoffen. Witbrood en pasta bestaan namelijk niet alleen maar uit snelle koolhydraten, maar ook uit andere belangrijke stoffen.

Denk aan de vele vitamines en mineralen in fruit, en de grote hoeveelheden vezels in graanproducten. Doordat je deze producten in mindere mate eet, krijg je ook minder van deze goede voedingsstoffen binnen.

Als je lange tijd koolhydraatarm eet, kunnen er bepaalde tekorten in het lichaam ontstaan. Daarom is het belangrijk om deze tekorten aan te vullen tijdens het volgen van een koolhydraatarme levensstijl. Je moet dan denken aan de volgende voedingssupplementen:

1. Magnesium

Magnesium is een essentieel element en is belangrijk voor je algehele gezondheid. Het is een mineraal dat onmisbaar is voor je lichaam. Het is een essentieel element om je lichaam gezond te houden. Een tekort aan magnesium kan namelijk leiden tot vermoeidheid, stress, prikkelbaarheid, spierpijn en een onrustig gevoel.

2. Tarwegras

tarwegras is een grassoort dat ontstaat na het ontkiemen van tarwekorrels. Je kunt het niet als gras consumeren, omdat het lichaam dit niet kan verteren. Daarom wordt het in poedervorm verkocht waarmee je alsnog de gezondheidsaspecten van de superfood binnenkrijgt. En geloof me, dat zijn er een hoop!

3. krill olie

Krill olie is een visolie die wordt gemaakt van krill, een schaaldiertje. In veel andere visoliën zit kwik verwerkt. In krill olie is dit niet het geval. Deze olie is ontzettend rijk aan omega-3 vetzuren, goede vetten die bijdragen aan een gezond dieet. De omega-3 vetzuren in krill olie worden sneller in het lichaam opgenomen dan andere visoliën.

4. kelp

Kelp is een zeewiersoort en bevat ontzettend veel vitaminen, mineralen en jodium. Jodium is een voedingsstof waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen. Maar daar hebben ze wat op bedacht. Er wordt namelijk speciaal zout toegevoegd aan brood om dit jodiumtekort aan te vullen.

5. Vitamine D3

Veel vrouwen hebben een tekort aan vitamine D3, wat je voornamelijk binnenkrijgt door zonnestralen. Helaas is het in de herfst en winter vaak guur en donker, waardoor we veel binnen zitten en dus al snel een tekort opbouwen.

Vitamine D3 zit van nature ook in een aantal voedingsmiddelen, zoals eieren en vette vis. Maar deze hoeveelheden zijn zo weinig, dat je heel veel van deze voedingsmiddelen moet eten voordat je hier profijt van hebt.

Verantwoord afvallen door koolhydraatarm eten

Verantwoord afvallen is voor 70% opletten wat je eet. Eigenlijk zijn alle experts het erover eens dat als je wil afvallen, koolhydraatarm eten het meest effectief is.

En het fijne van koolhydraatarm eten is dat je geen honger hoeft te lijden. Door de juiste eiwitten, vetten en koolhydraten binnen te krijgen val je af en krijg je een vol gevoel. Mag je dan helemaal geen koolhydraten meer eten? Zeker wel! het zijn juist de snelle koolhydraten die het minst ‘goed’ zijn voor je lichaam.

Snelle koolhydraten worden namelijk omgezet in suikers en daarom sneller verteerd. Hierdoor komt er een injectie van energie vrij in het lichaam waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. De keerzijde daarvan is dat na die piek een hoop insuline wordt aangemaakt om die energie te begeleiden naar de vetcellen. Met als gevolg een flinke energiepiek en dal en meer vetopslag.

Als je wil afvallen zonder sporten, heb ik een aantal tips om sneller tot je doel te komen:

 1. drink voldoende water
 2. laat frisdrank staan
 3. ga aan de groene thee
 4. eet minder vlees
 5. vervang een maaltijd per dag door een smoothie

Verantwoord afvallen door nieuwe lifestyle

Verantwoord afvallen doe je door je calorie-inname te verlagen. En het werkt het beste als je je levensstijl daarop aanpast. De manier waarop je met voeding omgaat is vaak een ingesleten gewoonte. Wil je deze veranderen, komt er vaak meer bij kijken dan je denkt.

Dan kun je een dieet volgen, maar de kans dat je weer terugvalt in oude gewoontes is vrij groot. Ons koolhydraatarm 50 dagen programma lijkt misschien op een dieet, maar is het allesbehalve. Door zeven weken lang koolhydraat arm te eten leer je kennis maken met deze nieuwe levensstijl.

We willen met dit programma mensen laten inzien dat ze anders naar voeding en hun voedingspatronen moeten kijken en uit zichzelf dit blijvend willen veranderen. Het is dus een instapmodel dat je aan de hand neemt naar een gezonder leven. Happy life!

 

Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *