Diabetes Type 2? Herken de Symptomen van Suikerziekte & Voorkom Complicaties

Als je tijdig het voorstadium van diabetes type 2 herkent, kan je suikerziekte voorkomen.

  1. Leestijd 16 min
  2. 20 12 2021
Deel dit bericht

Heb je overgewicht en last van vage klachten? Ben je constant moe en steeds vaker duizelig? Diabetes of suikerziekte, je hebt er hier en daar wat over gehoord en gelezen en maakt je zorgen over je gezondheid.

Misschien is iemand die dichtbij je staat gediagnosticeerd met diabetes. Wat het ook is. Je wil antwoord op je vragen. Wat zijn de symptomen? Hoe weet je of je diabetes hebt? En wat zijn de oorzaken?

Na het lezen van deze post kan je diabetes type 2 herkennen en weet je hoe je het kan voorkomen. In “Hoe nu verder?” leg ik uit hoe je de eerste stap zet om diabetes type 2 om te keren. Omkeren? Ja, dat kan echt!

Wat is diabetes?

Laten we daar maar eens mee beginnen, weten wat diabetes is. De volledige naam is diabetes mellitus. Maar misschien ken je het als suikerziekte. Om diabetes te herkennen, is het wel zo handig om eerst te weten wat er in je lichaam gebeurt. Dat begint bij de verwerking van voedingsstoffen:

  1. Voedingsstoffen uit eten. De suikers in jouw eten (koolhydraten) spelen een belangrijke rol wanneer je diabetes hebt. 
  2. Verwerking in het lichaam. Jouw lichaam zet deze suikers om in glucose en dat komt in het bloed terecht. Deze glucose heet bloedglucose of bloedsuiker. 
  3. Opname in het lichaam. Met behulp van het hormoon insuline wordt bloedsuiker door de cellen in je lichaam opgenomen. Op deze manier kan jouw lichaam energie halen uit de bloedsuikers. 
  4. Aanmaak insuline. Bij mensen met diabetes reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Het kan ook zijn dat het hormoon te weinig of zelfs helemaal niet meer wordt gemaakt. 
  5. Regelen bloedsuikerspiegel. Als het lichaam niet reageert op insuline of als het lichaam geen insuline maakt, wordt het bloedsuiker niet opgenomen uit het bloed. Hierdoor raakt de bloedsuikerspiegel uit balans en is te hoog of te laag.

Waar het dus allemaal om draait, is dat de bloedsuikerspiegel uit balans is. Dit is slecht voor je gezondheid en kan (ernstige) gevolgen hebben. Denk aan duizeligheid, veel moeten plassen, moe zijn en, in de meest ernstige gevallen, een epileptische aanval of in coma raken (bron). 

Diabetes voorkomen? Dat wil je natuurlijk maar al te graag. Leer suikerziekte tijdig herkennen. Lees snel verder.

Hoe herken je diabetes tijdig?  

Dit is niet altijd even makkelijk. Sommige mensen lopen al langere tijd met diabetes rond, zonder dat ze dit zelf doorhebben. Ze hebben wel wat ‘vage’ klachten, maar relateren dit niet aan suikerziekte. Daarnaast zit er nog een groot verschil tussen diabetes type 1 en type 2.  

Diabetes type 2 symptomen

Deze vorm is het meest moeilijk te herkennen. Iedereen heeft wel eens last van vermoeidheid of duizeligheid, maar dan denk je niet direct aan suikerziekte. Hoe weet je of je diabetes hebt? 

Herken diabetes type 2 aan deze symptomen: 

  • Veel dorst; 
  • een droge mond;
  • veel plassen;
  • duizeligheid;
  • veel moe zijn;
  • last van je ogen: rode ogen, een branderig gevoel, wazig, dubbel of slecht zien;
  • slechte genezing van wondjes;
  • kortademigheid;
  • pijn in de benen bij het lopen;
  • infecties die vaak terugkomen, bijvoorbeeld blaasontsteking. 

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van suikerziekte. Vraag je je nu af: “Heb ik diabetes?” Dan ben je dus zeker niet de enige. 9 van de 10 mensen met diabetes heeft deze vorm. Dat zijn maar liefst 1,1 miljoen Nederlanders (bron). 

Nog voordat je diabetes type 2 ontwikkelt, kom je in een voorstadium. Dit noemen we prediabetes. Het goede nieuws is dat deze vorm om te draaien is. Hoe je dat doet, ga ik je nu vertellen.

Voorstadium diabetes type 2 tijdig behandelen 

Vaak merk je niets van prediabetes. Je bloedsuikerwaarden zijn al wel hoger dan normaal, maar nog niet zo hoog als bij diabetes type 2. Heb je daarnaast ook een hoge bloeddruk en/of een te hoog cholesterolgehalte? Dan kan dit wijzen op prediabetes. Neem contact op met je huisarts.

Voorkomen of omkeren? Zet deze drie stappen: 

1. Afvallen

Voorkom of verminder overgewicht; 

2. Gezond eten

Wil je diabetes voor zijn en je bloedsuikerspiegel in korte tijd in balans krijgen? Je kunt in dat geval kiezen voor een 7 Daagse Smoothie Detox. Je schrapt dan alle ongezonde suikers, terwijl je geniet van verrassend lekkere smoothies, soepen en salade. In deze week krijgt je gezondheid een enorme boost.

Dit is wat veel vrouwen daarna ervaren:

  • ze voelen zich fitter
  • zitten lekkerder in hun vel
  • hebben geen last meer van suikerdips.

Jij verdient dit ook! Daarom krijg je nu tijdelijk het 7-Daagse Smoothie Detox Plan gratis. Wees er snel bij en klik hier om te profiteren.

7 daagse smoothie detox plan nu gratis + verzendkosten

Zit de detox erop? Volg dan deze 7 simpele regels.

3. Bewegen

Zet de eerste stappen naar een gezonde leefstijl. Zorg dat je elke dag minimaal 40 minuten beweegt volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad (bron).  

Diabetes type 1 symptomen

Wanneer je diabetes type 1 hebt, kom je hier maar al te snel achter. Bij dit type ga je je in korte tijd erg beroerd voelen. Niet iedereen is hetzelfde. Blijf daarom goed op je klachten letten.

Herken diabetes type 1 aan deze symptomen:

  • Veel dorst en veel plassen;
  • afvallen zonder reden en zonder afgenomen eetlust;
  • ziek en beroerd voelen zoals misselijkheid, overgeven en zwak voelen;
  • veel honger of juist geen eetlust;
  • wazig zien;
  • spierpijn;
  • vermoeidheid; 
  • prikkelbaar zijn. 

Neem jouw klachten serieus. Ik adviseer bij twijfel altijd naar de huisarts te gaan. Die kan een simpele diabetes test doen. Met een vingerprik wordt een druppeltje bloed afgenomen. Daarin wordt het bloedsuikergehalte gemeten. Verder onderzoek gebeurd met een buisje bloed in het laboratorium (bron). 

Verschil diabetes type 1 en type 2 

Deze twee types delen voor een groot deel de naam. In beide gevallen spelen insuline en de bloedsuikerspiegel de hoofdrol. Toch verschillen deze vormen erg van elkaar. Ik bespaar je het nodige puzzelwerk. Lees hieronder makkelijk af wat de verschillen zijn.  

Diabetes type 1Diabetes type 2
Het eigen afweersysteem vernielt de cellen die insuline aanmaken. Deze cellen nemen steeds meer af en worden niet hersteld. Het lichaam is ongevoelig voor insuline (insulineresistent) en reageert niet meer goed op de insuline.
Het lichaam maakt zelf helemaal geen insuline meer aan.  De alvleesklier raakt uitgeput en maakt daardoor minder insuline aan.
Het is een auto-immuun aandoening en heeft niets te maken met leefstijl.  Wordt in de meeste gevallen sterk beïnvloed door een ongezonde leefstijl. 
De bloedsuikerspiegel kan erg schommelen.  De bloedsuikerspiegel is vrijwel altijd hoog. 
Levenslang gebruik van insuline door middel van injecteren of een insulinepomp. Het is noodzakelijk te bereken hoeveel insuline nodig is voor elke hap eten.  Gebruik van medicatie die ervoor zorgt dat het lichaam gevoeliger wordt voor insuline. In enkele gevallen is het nodig insuline te injecteren. 
(Nog) niet te genezen. De mogelijkheid bestaat om te minderen met medicatie of diabetes om te keren en zonder medicatie te leven. 

Oorzaken diabetes: Hoe krijg je diabetes type 2? 

Wil je weten hoe suikerziekte ontstaat? Bij sommige mensen is de oorzaak onduidelijk. Voor het overgrote deel is er wel een duidelijke verklaring. Er zijn 10 oorzaken die de kans op diabetes type 2 vergroten (bron). 

De kans neemt toe door: 

  1. Ouder worden;
  2. Overgewicht. Vooral buikvet vergroot de kans op diabetes type 2;
  3. Weinig beweging;
  4. Erfelijkheid;
  5. Zwangerschapsdiabetes: jijzelf of je moeder;
  6. Etniciteit: onder Hindoestanen, Turken en Marokkanen komt diabetes type 2 vaker voor. 
  7. Hoge bloeddruk;
  8. Vetstofwisselingsstoornis;
  9. Roken; 
  10. Ongezond eten. Verminder direct je suikerinname
Is jouw gewicht gezond? Klik hier om jouw BMI te bereken.

Complicaties en gevolgen van diabetes 

Een leven met diabetes. Elke dag kun je te maken krijgen met vervelende klachten zoals duizeligheid, last van je benen, misselijkheid, het constant meten van je bloedwaardes, etc. Hierdoor gaat je kwaliteit van leven achteruit.

Naast dat de kwaliteit van leven achteruit gaat, brengt diabetes type 2 nog meer teweeg. Complicaties en bijverschijnselen die niet direct op te merken zijn. Ze ontwikkelen zich langzaam op de achtergrond. Wat zijn de gevolgen van diabetes? Ik breng ze hieronder voor je in kaart.

De 13 gevolgen van diabetes type 2. Complicaties en bijverschijnselen.

Ervaring met bijverschijnselen

Krijg je te maken met diabetes? Dan wordt plotseling duidelijk hoe belangrijk aspecten zoals eten, drinken, bewegen en stress zijn. Leven met diabetes eist zeker zo zijn tol als het gaat om levensgemak.

Ik sprak Harm, een 67 jarige man met een hoop levenservaring. Hij kampt met diabetes type 2 en heeft een herseninfarct, een TIA en tweemaal hartfalen overleefd. Een echte bikkel met veel levenslust en zo sterk als een beer. 

Een voorbeeld uit de praktijk:

“Het meest vervelende is dat je niet alles kunt eten en ik ben een echte snoeper”, zegt Harm.

Hij zou erg graag zijn gewicht en voedingspatroon anders zien. Harm geeft aan graag hulp te willen bij afvallen of een koolhydraatarm dieet. Zo zegt hij:

“Ik ben nog niet zo goed op de hoogte van dat dieet. Ik heb 2 weken zo’n dieet gevolgd. Mijn suiker was stabiel met 6,5. Alleen had ik te weinig recepten, waardoor het eten saai werd”.  

Iedereen wil natuurlijk gezond, lekker en gevarieerd eten. En dat kan! Daarom heb ik Harm geïntroduceerd aan Makkelijk Afvallen.

Naast allerlei lichamelijke klachten krijgt diabetes je dus ook emotioneel in de greep. Niet zomaar alles kunnen eten, constant je bloedsuikerwaarden meten om een hypo of hyper te voorkomen. Hoe kan je een hypo of hyper herkennen? Lees snel verder en voorkom gevaren.

Het gevaar van suikerziekte

Eten, drinken, bewegen, stress of een griepje zijn allemaal factoren die jouw bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Dus heel wat om rekening mee te houden. Herken een te lage of hoge bloedsuikerspiegel en voorkom ernstige gevolgen.

Wat is een hypo? 

Dit is de afkorting van hypoglykemie. Je bloedsuikerspiegel is extreem laag (onder de 4 mmol/l). Er is onvoldoende bloedsuiker in je bloed aanwezig. Je herkent dit aan de volgende symptomen: 

  • zweten 
  • trillen
  • hartkloppingen
  • duizeligheid
  • hoofdpijn
  • moe zijn 
  • hongerig zijn
  • niet kunnen concentreren
  • plotseling boos of chagrijnig zijn. 

In ernstige gevallen kun je tijdens een hypo je bewustzijn verliezen of een epileptische aanval krijgen. 

Wat is een hyper? 

De volledige benaming is hyperglykemie. Dit is precies het tegenovergestelde van een hypo. Er zit te veel bloedsuiker in je bloed. Je bloedsuikerspiegel is te hoog en komt in dit geval boven de 10 mmol/l. 

Je herkent een hyper aan:  

  • Veel plassen;
  • veel dorst hebben; 
  • moe en lusteloos zijn;
  • snel boos of chagrijnig zijn;
  • misselijkheid of overgeven;
  • wazig zien. 

In het ergste geval kan een hyper ervoor zorgen dat je flauw valt of in coma raak. Heb je een diepe ademhaling en/of ruikt je adem naar aceton? Bel direct 112 (bron). 

Zolang je medicatie gebruikt en goed luistert naar je lichaam zijn hypo’s en hypers op tijd te herkennen en op te lossen. Welke medicatie krijg je bij diabetes? Daar ga ik je nu meer over vertellen.

Wil jij meer grip krijgen rondom jouw suikerspiegel maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan raden wij aan om eens een kijkje te nemen naar deze glucosemeters. Deze digitale wondertjes zorgen ervoor dat jij een exacte weergave krijgt van jouw bloedsuiker niveaus en dus ook een betere grip kan krijgen op jouw gezondheid!

Diabetes medicatie

Mensen met diabetes type 2 hebben vaak een hoge bloedsuikerspiegel. Om deze te verlagen krijg je medicatie voorgeschreven. Er zijn verschillende stoffen met allemaal een andere werking.

Dit is de werking van diabetes medicatie:

  1. Ervoor zorgen dat de alvleesklier meer insuline aanmaakt;
  2. De lichaamscellen gevoeliger maken voor insuline;
  3. Aanmaak van hormonen in de darmen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de alvleesklier insuline maakt;
  4. Uitscheiding van bloedsuiker via de urine.

De meest bekende werkzame stof is metformine. Daarnaast zijn sulfonylureumderivaten, thiazolidinedionen, meglitiniden, GLP-1-agonisten met DPP-4-remmers en SGLT2-remmers bekende bloedsuikerspiegel verlagende stoffen (bron). 

Diabetes medicatie metformine
Wil je meer weten over metformine? Klik hier.

Insuline spuiten

Mensen met diabetes type 1 zijn genoodzaakt gebruik te maken van een insulinepomp of -spuit. Er zijn ook mensen met diabetes type 2 die insuline moeten gebruiken. 

Wat is insuline? 

Zoals je inmiddels weet is insuline een hormoon dat normaal gesproken door je lichaam zelf wordt aangemaakt. Wanneer het lichaam zelf geen insuline maakt, kan het dus geen bloedsuiker opnemen en krijg je een te hoge bloedsuikerspiegel.  

Soorten insuline 

Zonder insuline kan je niet leven. Farmaceuten ontwikkelen steeds meer soorten insuline. De een werkt kort en snel om verhoging van de bloedsuikerspiegel na het eten te voorkomen. En de ander werkt traag en lang om ervoor te zorgen dat de bloedsuikerspiegel de hele dag stabiel blijft. 

Insuline injecteren

Voor het injecteren van insuline gebruik je een insulinespuit, ook wel insulinepen genoemd. Deze pen bevat een naald. Met deze naald maak je een kleine injectie in je buik of een van je bovenbenen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk voor hetzelfde lichaamsdeel te kiezen. Hierdoor went je lichaam het beste aan de geïnjecteerde insuline (bron). 

Hoe nu verder?

Natuurlijk wil je een leven zonder diabetes en zonder medicijnen. Lekker en zorgeloos kunnen eten en af van die vervelende bijverschijnselen. Wil je weten hoe je dit doet? Ik wil jouw helpen om diabetes type 2 te voorkomen en daarnaast het liefst te genezen. 

Uit ervaring kan ik zeggen dat diabetes type 2 te controleren is. Ik heb vele mensen hierbij geholpen en vele blije en dankbare gezichten mogen zien.

Ja, het is mogelijk om diabetes type 2 om te keren! Met goede support en een aangepast voedings- en beweegpatroon maak je een wereld van verschil.

Vind het vertrouwen in jezelf en jouw lichaam terug. Waar een wil is, is een weg. Ik ben ervan overtuigd dat je het kan!

Je staat er natuurlijk niet alleen voor. Met het Diabetes Herstel Plan helpen wij jou de eerste stap te zetten naar genezen van diabetes type 2

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Compleet stappenplan tegen diabetes
diabetes herstel plan

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • henneco willy

    ik heb diabethis type 2 maar heb nu verschijnselen van verhoogde lipase (8 inplaats van beneden 6) kan dat een reden zijn van verhoogde lipase, grts

Geef een reactie