Welke vetten zijn gezond? | Makkelijk Afvallen

Welke vetten zijn gezond?

By on 17 oktober 2015
Leestijd: 5 minuten
gezonde vetten

Gezonde vetten

Een veel gemaakte misvatting is dat vet slecht is. Vet kan goed zijn maar kan ook slecht zijn, afhankelijk van het soort vet. Er zijn gezonde vetten en slechte vetten. Bepaalde vetten zijn essentieel voor een goed functioneren van het lichaam en van groot belang voor een goede algehele weerstand tegen ziektes. Vet kan worden opgedeeld in twee groepen: onverzadigd vet en verzadigd vet.

Onverzadigde vetten zijn gezond en verzadigde vetten zijn ongezond. Elk vorm van vet in voedsel bestaat uit verzadigde en onverzadigde vetten. Het ene soort vet bestaat uit hoofdzakelijk verzadigde vetzuren terwijl het andere soort vet uit hoofdzakelijk onverzadigd vetzuren bestaat.

Verzadigd vet

Verzadigd vet is ongezond, het verhoogd de waardes van het slechte LDL-cholesterol in het bloed. LDL-cholesterol is slecht voor de bloedvaten waardoor de kans op hart- en vaatziekten groter wordt. Althans dat is de algemene opvatting. Hierbij moet opgemerkt worden dat hier veel onderzoek naar gedaan is, waarbij nog nooit onomstotelijk het verband tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten is aangetoond. En er zijn recente onderzoeken met nieuwe inzichten welke haaks staan op de veronderstelling dat verzadigd vet het risico op hart- en bloedvaten verhoogd. Van verzadigde vetten is wel aangetoond dat ze helpen om de longen en de nieren gezond te houden.

Verzadigd vet is vooral te vinden in producten met een dierlijke oorsprong. Het vet in vlees en melk is verzadigd vet. Verzadigd vet zit ook in sommige soorten plantaardige oliën zoals kokosolie en cacaoboter.

Onverzadigde vetten

Binnen de groep onverzadigde vetten wordt onderscheid gemaakt tussen enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Meervoudig onverzadigde vetten zijn op hun beurt weer op te delen in omega 3 vetten en omega 6 vetten.

Zowel enkelvoudig als meervoudig onverzadigde vetten verlagen de waardes van het ongezonde LDL-cholesterol. Door in het dieet de verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten worden de LDL-cholesterol waardes omlaag gebracht waarmee het risico op hart- en vaatziekten kleiner wordt.

Producten welke rijk zijn aan onverzadigde vetten zijn vis, noten, ei, zachte margarine uit een kuipje en plantaardige oliën zoals olijf- en zonnebloemolie. In alle soorten vis zitten onverzadigde vetten, vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring zijn rijk aan onverzadigde vetten.

Ei staat er om bekend dat er veel cholesterol in zit, cholesterolrijk eten heeft echter weinig invloed op het cholesterol in het bloed. Omdat ei wel rijk is aan de goede onverzadigde vetten en arm is aan verzadigde vetten zijn eieren als gezond te beschouwen.

Onverzadigd vet – omega 3

Omega 3 is een meervoudig onverzadigd vet. Omega 3 is onder te verdelen in DHA (docosahexaeenzuur), ALA (alfa-linoleenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). Omega 3 staat bekend om zijn bescherming tegen hart- en vaatziekten. Omega 3 vindt je in vis, schaal- en schelpdieren en in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie.

Het lichaam heeft ALA nodig maar kan dit zelf niet aanmaken, daarom zal ALA uit de voeding gehaald moeten worden. Producten welke rijk zijn aan ALA zijn lijnzaadolie, sojaolie, raapzaadolie, walnoten en plantaardige margarines.

Het lichaam kan beperkt EPA en DHA aanmaken uit ALA. Producten wel rijk zijn aan EPA en DHA zijn vette vissoorten, schaal- en schelpdieren en eieren. Er zijn in de supermarkt margarines te koop waar EPA of DHA aan zijn toegevoegd.

Onverzadigd vet – omega 6

Omega 6 is een meervoudig onverzadigd vet. Omega 6 is onder te verdelen in linolzuur, AA (arachidonzuur) en GLA(gammalinoleenzuur). Net zoals omega 3 staat omega 6 bekend om zijn bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Net zoals het omega 3 vet ALA kan het lichaam ook geen linolzuur aanmaken, linolzuur is daarom ook een essentieel vetzuur. Het lichaam kan wel zelf AA aanmaken uit linolzuur. AA en GLA zijn geen essentiële vetten.

Producten welke rijk zijn aan linolzuur zijn sojaolie, zonnebloemolie, maisolie, margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvetten. Producten welke rijk zijn aan AA zijn eieren, orgaanvlees, vis en gevogelte. GLA komt in een beperkt aantal in kleine hoeveelheden voor.

Onverzadigd vet – transvet

Je hebt vast wel eens van transvet gehoord. Transvet valt onder de groep van onverzadigde vetten. Van transvet is wel aangetoond dat dit slecht is voor de gezondheid. Transvet zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en resulteert onder andere in chronisch verhoogde insulinewaarden. Als insulinewaarden chronisch verhoogt zijn ontstaat er het risico op diabetes.

Bij het harden van plantaardige oliën ontstaan transvetten. Dit gebeurt industrieel, bijvoorbeeld bij het maken van harde margarines en bij het maken van vet voor de banketindustrie. In onder andere de banketindustrie worden de vetten gebruikt omdat deze makkelijker te vormen zijn en in veel industrieën worden geharde plantaardige oliën gebruikt om de houdbaarheid van producten te verlengen. Transvet komt ook voor in natuurlijke producten zoals rundvlees, lamsvlees, zuivel, kaas en roomboter. Ook transvetten uit natuurlijke producten zijn slecht voor de gezondheid, wel wordt aangenomen dat deze transvetten minder slecht zijn dan de transvetten welke ontstaan bij industriële bewerking van plantaardige oliën.

Producten waar vaak transvetten in zitten hebben een industriële oorsprong. En zijn te vinden in producten zoals koek, snoep, harde margarine, soep, saus, dressing, zoutjes, harde graanproducten en banket.
Transvet is niet altijd als transvet op de verpakking aangegeven, vaak wordt dit aangeduid als plantaardig vet. Bij producten uit de snackbar en bij gebakken vis bij de viskraam mag je verwachten dat hier veel transvetten inzitten, dit hangt wel af van het soort olie waar men frituurt.

Over de auteur
Robin is voedingsdeskundige en blogger voor de website happyhealthy.nl en schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met voeding en diëten.

Facebook Reacties

About Robin

Robin is voedingsdeskundige en blogger voor de website www.happyhealthy.nl en schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met voeding en diëten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]