Verhoog je weerstand en bescherm je tegen de gevolgen van Corona.

Voorkomen is beter dan genezen. Maar wanneer een besmetting niet te voorkomen lijkt, kan je je beter goed voorbereiden op een goede genezing.

  1. Leestijd 19 min
  2. 15 07 2020
Deel dit bericht
Corona beschermen

9 tips die je helpen om snel te herstellen en de nare gevolgen van een besmetting te voorkomen.

Weerstand is de sleutel tot herstel

Nu in de tweede golf wordt ons duidelijk wat de gevolgen van een besmetting op de langere termijn kunnen zijn. En niet alleen voor ouderen. Ook voor jonge mensen is het vaak een lange weg naar volledig herstel.

Klachten als vermoeidheid en longproblemen kunnen nog weken aanhouden. Dit lijkt vooral het geval bij mensen die in eerste instantie lichte klachten hadden en niet de tijd nemen om volledig te herstellen. Hierdoor ervaren mensen een terugslag. Een volledig herstel is dus cruciaal.

Goede voeding voor snel herstel

De WHO (world Health Organization) adviseert bij besmetting rust te nemen. veel water te drinken en voldoende voedzame voeding te eten. Ze hameren op een gezonde levensstijl, waarbij het eetpatroon de hoofdrol speelt.

De situatie

Voor wie nog niet cijfer-moe is delen we hier de cijfers van 14 oktober. Dit doen we om aan te geven dat de kans dat jij onderweg ook besmet wordt steeds groter wordt. En dat zeg ik niet om je bang te maken, maar om je te motiveren om je goed voor te bereiden.

Op het moment van schrijven zijn er bijna 190.000 mensen in Nederland positief getest. Hiervan zijn er 6.631 overledenen te betreuren. Dit is 3,5%. De meeste doden zijn ouderen en mensen met andere ziektebeelden zoals hart- en vaatziekten, longziekten en diabetes 2. 

Als je gaat kijken wie er op de intensive care terecht komen door Corona, dan zie je een veel diverser beeld. Een deel van de patiënten zijn jong en middelbare leeftijd. Eén ding hebben zij met elkaar gemeen:

Maar liefst 80% van alle mensen op de intensive care blijken OVERGEWICHT & een slechte gezondheid te hebben. (bron) Dit is schrikbarend.

de vraag is dus:

Hoe goed ben jij voorbereid? 

We weten inmiddels allemaal wat we moeten doen om het virus zoveel mogelijk in te dammen. Thuis blijven is het belangrijkste advies. 

Maar waar je nog weinig over hoort is hoe je door middel van gezonde voeding jezelf maximaal kunt beschermen. Want de effecten van gezonde voeding zijn enorm. Door de juiste voeding te nemen kun je ervoor zorgen dat je snel hersteld van Corona. Zodat je niet in het ziekenhuis opgenomen hoeft te worden en geen blijvende schade oploopt.  

Ma’s Tip: Lees de informatie in deze blog goed door en zorg dat je aan je gezondheid werkt de komende weken.. Dat kan bijvoorbeeld door een smoothie detox te volgen. Je eet dan maximaal gezond en minimaal junk. Want als jij sterk en gezond bent, kun je de impact van het Corona virus beperken tot een minimum. 

Kan ik m’n lichaam beschermen tegen Corona en de griep?

Deze post gaat niet over handen schudden, wassen, mondkapjes en waar je wel en niet heen moet gaan (alhoewel ik je wel sterk aanraad om gewoon lekker veel thuis te blijven).

Het feit is dat we, hoe dan ook, dagelijks worden blootgesteld aan miljoenen bacillen, bacteriën en pathogenen. De griep is daar één van. Nu is Corona daar ook één van. We kunnen het risico verminderen dat we worden blootgesteld aan deze virussen, maar het is nooit volledig te vermijden.

De kans dat we ziek worden wanneer we bloot worden gesteld aan een variant van de griep die ons lichaam nog niet kent is groot. Zo ook geval met Corona. De grote vraag is dus: hoe zorg ik ervoor dan mijn lichaam een infectie overleeft. Daar gaat deze post over.

Zo maakt het lichaam ons immuun

Voordat we de keuken vullen met sinaasappels en de deuren sluiten, is het goed om te kijken hoe ons lichaam ons beschermt tegen virussen en bacteriën. Wanneer een ziektekiem ons lichaam nadert hebben we drie belangrijke schilden.

  1. De huid is natuurlijk onze buitenste beschermlaag.
  2. Slijm, daarom is snot zo belangrijk voor ons en is niezen zo gevaarlijk voor een ander.
  3. Microbiota. Dit zijn superkleine microben (mini-organismen) die in en op ons lichaam aan het werk zijn. Ze maken bijvoorbeeld antibacteriële chemicaliën aan en concurreren met ziektekiemen voor ruimte en voedsel.

Achter dit moeras van slijm en microben ligt onze tweede beschermlaag. Een stevige laag van cellen (epitheelcellen) die antimicrobiële stofjes en, belangrijk in het geval van Corona, hele agressieve antivirus stofjes aanmaakt.

Zodra een ziektekiem ook door déze verdediging breekt, dan gaat het de strijd aan met onze witte bloedlichamen. Dit zijn onze immuuncellen. Eén soort, de macrofagen, is uitgerust met een rijk wapenarsenaal om deze pathogenen uit te schakelen.

Helaas zijn macrofagen niet zo precies. Daarvoor hebben zij hun vriendjes lymfocyten. Lymfocyten zijn de witte bloedlichamen die onthouden welke kiemen je lichaam binnen zijn gekomen en hoe deze bestreden moeten worden. Een belangrijk duo dus. Het geheugen van de lymfocyten zorgt er voor dat je lichaam snel af kan rekenen met een virus. Dat is je immuunsysteem.

Ons immuunsysteem heeft misschien blinde vlekken of is nog onbekend met nieuwe pathogenen. Een gezonde levensstijl zorgt ervoor dat je verdedigingsmechanismen zo goed mogelijk werken.

Je bent maar 43% mens

Laat deze even op je inwerken:

Je lichaam bestaat voor 43% uit menselijke cellen, de rest van je cellen bestaat uit microben.

(Microben zijn bacteriën, schimmels en ééncellige organismen)

Misschien is dit te groot (of te klein) om te bevatten of krijg je jeuk bij de gedachten dat micro-organismen ons lichaam domineren. Bedenk dan dat het goede nieuws is dat we in symbiose leven met microben. Symbiose betekent zoiets als: als jij goed voor hen zorgt, zorgen zij goed voor jou. We leven bij elkaars gratie.

Onhouden: Hét inzicht van de maand is het belang van microben in ons lichaam. Je ziet nu dat het van cruciaal belang is dat we door gezonde voeding goed zorgen voor deze microcosmos in ons lichaam. Deze voeding hoort daarbij.

Laten we snel verder gaan met de tips

Tip 1. Zorg voor een gevarieerde darmflora

De eerste vraag is dus: hoe houdt je jouw microobjes te vriend? Het volledige antwoord op deze vraag is een studie op zich. Dit is de zeer beknopt versie.

De microbiota leeft vooral in de donkere zuurstofloze krochten van ons maag-darmkanaal. Ze beschermen ons tegen gevaar van buitenaf en bouwen aan ons immuunsysteem van binnenuit. Ze kunnen deze taak goed uitvoeren wanneer zij een gevarieerd en voedzaam dieet voorgeschoteld krijgen. Waar gaat de microbiota in jouw lichaam goed op:

De meningen over probiotic supplementen zijn verdeeld. Het is nog niet vastgesteld dat deze de lange reis door je maag en darmkanaal overleven en of ze lang genoeg actief zijn om hun schone taak te vervullen.

Het is beter om een gevarieerd dieet te eten met bovenstaande componenten erin verwerkt.

Tip 2. Zorg voor een natuurlijk sterke huid.

Onze huid houdt niet alleen de boel bij elkaar, maar het heeft ook een belangrijke beschermfunctie. In onze huid floreert ook microbiota, maar daar weten we eigenlijk weinig van. Wat we wel weten is dat teveel zon ook schadelijk is voor deze huidflora. Dat treft even, in de wintermaand!

Lastiger wordt het als we realiseren dat we met teveel wassen ook de microbiota van onze huid schrobben. Met het gebruik van antibacteriële producten helpen we dus ook onze bondgenoten om zeep! Intensief gebruik van hydraterende crèmes, make-up en parfum heeft hetzelfde effect.

Tip 3. Een fit immuunsysteem heeft een fit lichaam nodig

Witte bloedlichamen kunnen een beetje lui worden, hierdoor voeren zij hun taak niet goed uit. Je kan ze in beweging brengen door je lichaam in beweging te brengen. Meer bewegen draagt zo bij aan een goede weerstand.

Onderzoeken hebben aangetoond dat amateur wielrenners die hun hele leven fietsten op hun 70ste nog de weerstand hadden van een youngster. Maar wat is voldoende beweging?

Voldoende beweging om fit en vitaal te zijn is 150 minuten per week een milde activiteit (wandelen, fietsen, tuinieren) of 75 minuten sportieve activiteit (Rennen, snelzwemmen of naar de sportschool).

Jong en oud varen wel bij deze tip en alle beetjes helpen. Dus in tijden van een lock down, ren gewoon lekker die trap op en neer…

Een prettige bijzaak van sporten is dat het stress-verlagend werkt. Minder stress is sowieso goed voor je lichaam, maar in het licht van dit onderwerp zou je ‘Ontspannen’ als aparte tip kunnen zien. Dat doen we dus ook maar.

Tip 4. Onspan je, minder stress verhoogt je weerstand tegen virussen

Cortisol, het hormoon wat je lichaam aanmaakt tijdens stress heeft een negatief effect op onze weerstand. Wanneer iemand waterpokken heeft gehad, dan blijft het virus altijd achter in slaapstand in ons lichaam. Het komt voor dat iemand tijdens periodes van zware stress opnieuw last krijgt van dit virus, omdat de verlaagde weerstand het aanwezige virus niet in bedwang kan houden.

Hoe jij het beste ontspant dat weet je zelf het beste. In deze post leer je meer over stress + tips voor ontspanning. Als een avond stappen met de dinnies jouw stress verlaagt, houd dan wel rekening met de volgende tip:

Tip 5. Beperk je alcohol consumptie

Het is slecht weer en de overheid adviseert je niet onnodig met andere mensen in contact te zijn. Misschien is het verleidelijk om knus in quarantaine met een flesje wijn op de bank de epidemie uit te zitten. Nou vergeet het maar.

Weet je nog hoe belangrijk de rol van macrofagen is? Het zijn onze soldaten in witte bloedlichamen. Te veel inname van alcohol blokkeert de werking van macrofagen. Ook zijn er studies die aantonen dat alcoholconsumptie zorgt voor een afname van lymfocyten -dat zijn die slimme vriendjes, die onthouden hoe je elk virus en bacterie wat ooit je lichaam in is geweest kan bestrijden.

Twijfel je nog, of je deze epidemie nuchter uit wilt zitten, lees dan gelijk even deze post over levergevaren.

Tip 6. Supplementen die je kunt nemen

Goede kwaliteit Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant die je immuunsysteem voedt. Bovendien de
virussen die verantwoordelijk zijn voor symptomen en aandoeningen zijn
zeer allergisch en gevoelig voor vitamine C.

Hoewel vitamine C onze cellen beschermt tegen oxidatie, heeft het de mogelijkheid om een ziekteverwekker te oxideren, waardoor deze verwond raakt, afbreekt en verdwijnt.

Vitamine C is ontstekingsremmend en helpt het aantal witte bloedcellen in
ons bloed te verhogen door onze neutrofielen, eosinofielen, basofielen en macrofagen te versterken; en versterkt over het algemeen het immuunsysteem tegen virussen.

Je kan je weerstand verhogen met deze vitamine c supplementen

Daarom is het essentieel om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Neem
dagelijks een goede dosis van hoge kwaliteit vitamine C. Je kan dit vandaag nog online bestellen, dan heb je het morgen huis.

Kanttekening: Te veel vitamine C is schadelijk, zeker op de lange termijn. Daarom is het veiliger deze vitamine uit voeding te halen. Dat is bovendien zij eenvoudig.

Weerstand verhogen met vitamine D

Koop je te zware supplementen, dan plas je het overschot aan vitamine C gewoon weer uit. Je lichaam kan deze niet opslaan. Wil je geen geld door de wc spoelen en je lichaam meer weerstand geven tegen corona of de griep, investeer dan in vitamine D.

Vitamine D is cruciaal voor je weerstand. Normaal gesproken haal je dit vooral uit zonlicht. Nu hoef ik jou niet te vertellen dat het daar momenteel een beetje aan schort. Je bestelt dit bijvoorbeeld bij Nutribites -onze hofleverancier voor vitamine supplementen. Voor €19,- heb je voor 100 dagen genoeg vitamine D3. Het is een sterk en veilig gedoseerde capsule. Daar kom je de winter wel mee door.

Zink helpt je beschermen tegen corona en de griep

Wil je all the way gaan, overweeg dan tijdelijk meer zink tot je te nemen. Zink is een spoorelement wat je binnenkrijgt via vlees, kaas, graan en schaaldieren. Heb je een gebalanceerd dieet zal je geen zink tekort oplopen.

Hoe biedt zink extra bescherming tegen Corona en de griep? Het zit zo. Veel enzymen in je lichaam bevatten zink. Enzymen zijn stoffen die verschillende processen uitvoeren in je lichaam, zoals metabolisme, de opbouw van eiwitten, vernieuwing van weefsel, groei etc. Zo zijn er ook enzymen die een functie hebben in het afweersysteem. Daarom is zink belangrijk.

Daar komt bij dat zink nodig is om vitamine A, wat opgeslagen zit in de lever, vrij te maken voor gebruik. Ook zorgt zink voor het aanmaken van thymushormonen, wat het immuunsysteem stimuleert.

Tip 7. Neem je rust

Van al dat sporten, koken en gezond eten wordt je slaperig. En daar is niks mis mee. Want dat brengt ons bij de laatste tip: Slapen is super belangrijk.

Een lichaam wat te weinig slaap krijgt is ontvankelijker voor ziektekiemen. Bovendien kan een moe lichaam zichzelf minder goed herstellen.

Uit onderzoek is gebleken dat een lichaam zonder gezond bioritme minder weerbaar is tegen bacteriën en ziektekiemen. Omdat je bioritme bepaald wordt door slaap, is regelmatig en voldoende slapen belangrijk voor je weerstand.

Tip 8. Welke voedingsmiddelen verhogen de weerstand?

Vul je koelkast met gezonde producten en blijf lekker thuis. Het beste advies is dan ook om op een rustig moment je boodschappen te doen, je koelkast te vullen en thuis te wachten tot alles is overgewaaid.

Dit zijn 11 voedingsmiddelen die direct bijdragen aan een betere weerstand:

  1. Basilicum. Geeft je immuunsysteem een boost met deze basilicum smoothie.
  2. Chilipeper. Bevat capsaïcine. Dit verbetert de bloedcirculatie, kalmeert luchtwegen en maakt slijm los. Maak een grote pan chili con carne en laat die epidemie maar losbarsten. Paprika bevat ook capsaïcine en zit ook nog eens barstens vol vitamine c.
  3. Knoflook en ui. Is niet alleen goed voor hart en vaatziekten, maar bevat ook allicine. Bovendien zijn deze zwafelhoudende groente ontstekingsremmend en helpen ze het zuiveren van je lever
  4. Broccoli. Zoals eerder besproken echt een krachtige groente! Bak dit weekend een vers broccolibrood.
  5. Gember. Zit vol antioxidanten, heeft een ontstekingsremmend effect en is wereldwijd het meest gebruikte natuurlijke medicijn. 
  6. Kurkuma. Net als gember een antioxidant die ontstekingsremmend werkt. Wel gebruiken in combinatie met zwarte peper om beter opgenomen te worden.
  7. Noten en Zaden. Dit is een perfecte aanvulling voor elke maaltijd of als tussendoortje. Vol vezels, gezonde vetten en mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium. Kies jouw favoriet uit onze top 5 gezonde noten.
    Quinoa mag ook op deze lijst. Deze heeft als bijkomend voordeel dat alle essentiële aminozuren (bouwstenen voor je lichaam) erin zitten. Hier lees je meer over quinoa.
  8. Limoen. Zit vol bioactieve stoffen die het immuunsysteem een boost geven. Bevat ook veel vitamine C.
  9. Peulvruchten. Zoals we al eerder aangaven zijn peulvruchten goede voeding voor je darmflora. Deze vezelrijke eiwitbommetjes zitten ook vol calcium, ijzer, foliumzuur, B-vitamines, zink en magnesium.
  10. Wortel. Wortel is de beste bron van bètacaroteen. Bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A en zorgt voor een goede weerstand. Daarnaast is het een belangrijke antioxidant. Dubbele winst dus.
    Je maakt bijvoorbeeld deze gezonde wortelsmoothie met bleekselderij of een snelle wortelspaghetti.
    Pompoen bevat dit ook, dus die mag ook op je lijst!
  11. Verse kruiden. Koop deze week extra veel verse kruiden. Tijm, rozemarijn en munt hebben bijvoorbeeld een heilzame werking, zijn bacterie dodend en bevatten antioxidanten.

Zelf ben ik onlangs met de de sapkuur van Sapje tegen gekomen en schreef er een review over. Tipje van de sluier, ik ben razend enthousiast en ze bezorgen alle thuis, wanneer het jou uitkomt.

Tip 9. Volg onze gloednieuwe 7-Daagse Smoothie Detox Plan

Onthouden: Door je lichaam te voeden met specifieke micro- en marco nutriënten verhoog je je weerstand. Door je lichaam correct te voeden kan het zichzelf genezen. Dit is de makkelijkste manier om je weerbaarheid te verhogen en minder kans te lopen op Corona of een andere griep.

Maar hoe krijg je in godsnaam precies de goeie micro- en macronutrienten binnen? Dat is een goede vraag! Het is namelijk niet eenvoudig om al deze gezonde producten in de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Daarom hebben wij alles al voor je uitgestippeld…

Hoe werkt de 7-Daagse Detox?

In een week tijd verhoog je jouw weerstand door ‘clean eating’ en je reinigt het lichaam van toxische junk, die zich al die jaren heeft opgebouwd in jouw systeem.

Je krijgt van ons:

  • Weekmenu voor 7 dagen
  • Volledig uitgewerkte recepten
  • Boodschappenlijstje

Koop de 7-Daagse Smoothie Detox voor €14,95-

Hiermee kunnen wij je niet garanderen dat je niet besmet wordt. Maar je zet in ieder geval wel een stap in de goede richting. Want nogmaals: door goed voor je lichaam te zorgen, stel je het in staat om zichzelf snel te genezen.

Daarom kan ik de 7-daagse Weerstands Cleanse gewoon van harte aanraden. Bovendien bevat het verassend lekkere recepten zoals de aardappelsalade & kikkererwten roerbak.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie